Для оновленої платформи AMD AM5 вийдуть набори логіки X870, B850 та B840

Окрім інформації про процесори AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) презентація Gigabyte розкриває чимало подробиць про набори системної логіки для оновленої платформи AM5. Для CPU Zen 5 «червоні» готують три нові чипсети, щоправда, в деяких з них компанія продовжить застосовувати ті ж самі мікросхеми, що використовувалися в хабах 600-ї серії.

AMD AM5

Топовим чипсетом для оновленої платформи AM5 стане AMD X870E. У ньому об'єднані дві мікросхеми Promontory 21, знайомі з актуальних наборів логіки, та контролер USB4. Раніше з'являлась інформація, що роботу високошвидкісних портів забезпечить ASMedia ASM4242. Тим часом X870 поєднує одну мікросхему Promontory 21 та контролер USB4, тобто фактично є аналогом B650E з підтримкою USB4.

Обидва набори логіки дозволять розганяти процесор та оперативну пам'ять, а в материнських платах на їх основі щонайменше один слот PCI Express x16 та роз'єм M.2 підтримуватимуть режим PCI-E 5.0.

Gigabyte

На зміну чипсетам AMD B650(E) прийдуть B850 та B840. Перший мало відрізняється від попередника і використовує той же чип Promontory 21. Материнські плати на його базі запропонують весь набір оверклокерських інструментів та підтримку PCI-E 5.0 для слота розширення PCI Express x16, а в разі роз'єму M.2 вона буде опціональною.

Для набору логіки AMD B840 було підготовлено нову мікросхему з маркуванням Promontory 19. Системні плати на цьому чипсеті будуть позбавлені підтримки інтерфейсу PCI-E 5.0 та можливості розгону процесора, але залишиться можливість підвищити швидкість ОЗП.

Gigabyte

Щодо системних плат AM5 початкового рівня, то вони продовжать використовувати набори логіки A620(A). Більше подробиць про оновлену платформу AMD стане відомо наступного тижня під час виставки Computex 2024.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Concord, Until Dawn та інші ігри, які показали на Sony State of Play

Компанія Sony провела трансляцію State of Play з трейлерами деяких довгоочікуваних проєктів та новими анонсами. Ми вже писали про анонс God of War Ragnarök для PC та свіжий трейлер ремейку Silent Hill 2. Тепер відзначимо решту ігор, які незабаром отримають користувачі консолі PlayStation 5.

Шоу розпочалося з демонстрації мережевого шутера Concord. Нам показали яскравий кінематографічний трейлер та відео ігрового процесу з не менш яскравими бійцями. По суті, це чергова варіація Overwatch із різноманітними героями та PvP-битвами у форматі 5x5. Але ця гра виділяється стилістикою на кшталт Guardians of the Galaxy.

Анонсовано гру Dynasty Warriors: Origins. Це нова частина у відомій серії, яка поєднує екшен із тактичними елементами.

Для дівчаток та любителів моди анонсовано гру Infinity Nikki. Згідно з описом це пригода у відкритому світі, де героїня має розгадувати загадки «стилю» та пробуджувати чарівні сили різних нарядів.

Для любителів похмурого фентезі анонсували Ballad of Antara. Це Action-RPG з напруженими битвами у світі великих та міфічних істот.

Анонсовано дві ігри для системи віртуальної реальності PlayStation VR2 — Alien Rogue Incursion та Skydance's Behemoth.

Для любителів китайських бойовиків анонсували гру Where Winds Meet. Це екшен про бойові мистецтва та видовищні битви у відкритому світі зі східною стилістикою. Грати належить за молодого майстра Wuxia, який володіє потужним кунг-фу.

Показали трейлер з ігровим процесом варіативного хорору Until Dawn. Це ремейк однойменної гри 2015 року з покращеною графікою. Гру обіцяють випустити до кінця року на PlayStation 5 та PC.

Capcom показала ігровий процес нового екшену про полювання на монстрів Monster Hunter Wilds.

Несподівано на шоу Sony показали трейлер Path of Exile 2 — головного конкурента Diablo IV. Раніше гра планувалася тільки для PC, а тепер вона вийде і на PlayStation 5. У Path of Exile 2 заявлено можливість крос-прогресії та кооперативний режим.

Також Sony анонсувала Astro Bot — нову гру про кумедного робота, якого нам вперше презентували у грі для першого покоління PlayStation VR.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Gigabyte підтвердила, що настільним флагманом AMD Zen 5 стане Ryzen 9 9950X

Gigabyte Technology влаштувала закриту презентацію для своїх азійських партнерів, на якій розповіла про головні особливості процесорів Ryzen 9000 (Granite Ridge) та материнських плат AM5 з логікою AMD 800-ї серії. Частина матеріалів з цього заходу вже опинилася у вільному доступі. На жаль, якість опублікованих слайдів аж ніяк не найкраща, проте цікаву інформацію про оновлену платформу AM5 вони таки розкривають.

AMD Ryzen

Вендор підтвердив, що процесори AMD Granite Ridge на архітектурі Zen 5 сформують лінійку Ryzen 9000, а флагманським рішенням серії стане Ryzen 9 9950X. До дебютної лінійки «камінців» також увійдуть Ryzen 9 9900X, Ryzen 7 9700X та Ryzen 5 9600. Стандартним режимом роботи оперативної пам'яті для нових CPU стане DDR5-5600, при цьому згадується підтримка оверклокерських профілів AMD EXPO до DDR5-8000.

Разом із новими процесорами вийдуть оновлені материнські плати. Gigabyte працює над моделями з логікою AMD B840, B850 та X870. Серед особливостей оновленої платформи AMD AM5 згадується підтримка інтерфейсів USB4 та DisplayPort 2.1 (імовірно стандарту UHBR20).

RyzenRyzen
RyzenRyzen

Офіційна інформація про процесори з архітектурою Zen 5 стане відома вже наступного тижня. На відкритті виставки Computex 2024 із доповіддю виступить генеральний директор AMD Ліза Су. Очікується презентація мобільних процесорів Strix Point та додаткові подробиці про десктопні CPU Granite Ridge.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Минулого кварталу було поставлено 62 мільйони процесорів для ПК

Аналітична фірма Jon Peddie Research (JPR) поділилася свіжою інформацією про постачання центральних процесорів та графічних ядер для персональних комп'ютерів. За підрахунками експертів, минулого кварталу було відвантажено на третину більше CPU, ніж за аналогічний період 2023-го — 62 мільйони проти 47 мільйонів одиниць. Найбільше зростання поставок відзначається в мобільному сегменті. Співвідношення між процесорами для десктопів та ноутбуків за підсумками першого кварталу виглядає таким чином: 27% проти 73% відповідно.

AMD Phoenix

Щодо графічних ядер для ПК, то їх постачання в січні-березні досягло 70 мільйонів одиниць. Це приблизно на 28% більше за минулорічні показники. Звертаємо увагу, що у своїх підрахунках фахівці JPR враховують як дискретні GPU, так і вбудовані у процесор графічні блоки. Як відомо, на сьогодні більшість процесорів Intel та AMD мають iGPU. Інформація про ситуацію на ринку дискретних відеоядер та графічних карт розширення буде опублікована пізніше.

Лідером з постачання GPU/iGPU для персональних комп'ютерів залишається корпорація Intel — її частка за підсумками першого кварталу склала 66%. Далі йде Nvidia з показником 18%, а компанія AMD займає 16%.

CPUGPU

Джерела:
TechPowerUp
Jon Peddie Research

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Intel обіцяє непоганий приріст IPC в енергоефективних ядрах Skymont

Днями корпорація Intel провела закриту презентацію, на якій розповіла про особливості енергоефективних ядер Skymont. Ця архітектура використовуватиметься в процесорах серії Core Ultra 200, куди увійдуть сімейства Lunar Lake та Arrow Lake. Для нового покоління E-ядер Intel заявляє приріст IPC (виконуваних за такт інструкцій) на двозначну кількість відсотків.

Lunar Lake
Зразок процесора Intel Lunar Lake

І хоча точний показник чипмейкер поки не розкриває, він вже більше, ніж при переході від Gracemont (E-ядра у складі Alder/Raptor Lake) до Crestmont (Meteor Lake). У їхньому випадку показник IPC виріс на скромні 4%. Як вважають закордонні колеги, E-ядра Skymont за кількістю виконуваних за такт інструкцій можуть наздогнати мобільні процесори Core 10-/11-го покоління, відомі як Ice Lake і Tiger Lake.

Skymont

Окрім того, було підтверджено деякі особливості мобільних процесорів Intel Core Ultra 200 (Lunar Lake). Кристали для нових CPU виготовляються на потужностях TSMC: мікросхема SoC виробляється за технологією N6, а чиплет з обчислювальними ядрами — за N3B. У цих процесорах Intel відмовиться від LP-ядер у мікросхемі логіки, які вона застосувала у Meteor Lake. Ймовірно, це пояснюється переходом на більш просунуту технологію виробництва.

До продажу ноутбуки на платформі Core Ultra 200 (Lunar Lake) надійдуть у жовтні. Додамо, що Intel раніше обіцяла представити це сімейство процесорів до кінця третього кварталу.

Джерела:
TechPowerUp
ElChapuzasInformatico

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Велика демонстрація ігрового процесу Silent Hill 2, гра виходить у жовтні

На шоу Sony State of Play представили новий похмурий трейлер Silent Hill 2 Remake. А потім компанія Konami показала велику демонстрацію ігрового процесу ремейку у рамках трансляції Silent Hill Transmission.

Над ремейком працює польська студія Bloober Team, відома за атмосферними горорами The Medium, Observer та Layers of Fear. Переосмислення Silent Hill 2 в основному стосуватиметься ігрових механік, бойової системи та камери. При цьому автори обіцяють, що історія буде максимально близькою до оригіналу. Новий трейлер радує атмосферними похмурими кадрами та демонструє, що ремейк повною мірою зберіг меланхолійний настрій оригінального японського проєкту.

У демонстрації від Konami показано довгий 14-хвилинний епізод із вивченням міста та будівель, спілкування з іншими персонажами, а також показані бої з монстрами.

Оголошено дату виходу гри. Ремейк Silent Hill 2 буде доступний 8 жовтня 2024 року. Гра виходить лише на Sony PlayStation 5 та PC. Вже доступне попереднє замовлення. В українському Steam базова версія гри коштує 1315 грн, версія Deluxe оцінена у 1476 грн, і вона дозволяє почати грати на два дні раніше.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

MSI розповіла про експонати для виставки Computex 2024

Партнерський матеріал

Micro-Star International разом з іншими виробниками комп'ютерного «заліза» готується до старту виставки Computex 2024, яка відбудеться з 4 по 7 червня. Вендор обіцяє представити своє бачення ери обчислень зі штучним інтелектом, що охоплює апаратне забезпечення та програмні рішення, які трансформують життя людей.

MSI

На стенді MSI на Computex 2024 буде представлено широкий асортимент: нові ПК зі штучним інтелектом, ексклюзивний офлайн-інструмент для перетворення тексту в зображення AI Artist, сервери на базі різних графічних процесорів G4101 та G4201, сервер розширення пам'яті S2301 CXL, що нещодавно дебютував, та багато іншого.

MSI

Серед експонатів MSI буде лептоп Prestige 16 AI Evo, який отримав золоту нагороду Computex Best Choice у категорії «Комп'ютери та системи». Компанія називає його найкращим вибором серед тонких, але потужних ноутбуків зі штучним інтелектом. Оснащений процесором Intel Core Ultra 9 і легким корпусом з магнієвого сплаву, він важить лише 1,5 кг. Попри невеликі розміри, лептоп має акумулятор ємністю 99,9 Вт·год із можливістю заряджання за допомогою PD 3.1 (до 140 Вт), що гарантує тривалу продуктивність для будь-яких завдань із використанням штучного інтелекту.

MSI

Окрему увагу вендор приділяє AI Artist — автономному інструменту для перетворення тексту в зображення, що використовує високопродуктивні девайси MSI для створення картинок у режимі «зображення в зображення», «зображення в текст» і багатошарових PSD-файлів для редагування в Photoshop. Це підвищує продуктивність творців контенту, усуваючи мережеві затримки та ризики витоку даних. «Створюйте зображення безпосередньо на продуктах MSI за допомогою MSI AI Artist, отримуючи насичені графічні зображення та безперешкодно додаючи до них текст. Творіть і надихайтеся на абсолютно новому рівні!», — розповідає MSI.

MSI

Портативна ігрова система Claw отримала нагороди Computex Best Choice Award 2024 та Red Dot Design Award. Останні оновлення від MSI та Intel покращили її продуктивність приблизно на 150% та забезпечили плавний ігровий процес у 100 найпопулярніших іграх Steam. MSI Claw оснащена батареєю ємністю 53 Вт·год й пропонує двогодинну автономну роботу навіть при високих навантаженнях. Окрім того, датчики з ефектом Холла подвоюють довговічність джойстиків консолі порівняно зі стандартними рішеннями.

MSI

Не забула MSI й про комп'ютерні комплектуючі. На стенді компанії відвідувачі Computex 2024 зможуть ознайомитись з готовими системами, в тому числі з підтримкою функцій штучного інтелекту, материнськими платами, відеокартами, корпусами, твердотілими накопичувачами PCI-E 5.0 з потужним охолодженням, процесорними кулерами та іншим «залізом». Як завжди, найцікавішим новинкам будуть присвячені окремі матеріали. 

MSI

Геймерів мають зацікавити OLED-монітори, на кшталт 34-дюймового MSI MPG 341CQPX QD-OLED та 27-дюймового MAG 271QPX QD-OLED E2. Дисплеї пропонують частоту оновлення 240 Гц за роздільної здатності 3440x1440 та 2560x1440 пікселів відповідно й підтримку HDMI 2.1. Також на Computex буде представлена оновлена лінійка периферійних пристроїв MSI Gear, призначених не лише для геймерів, а й для професіоналів та творчих особистостей.

MSIMSI

God of War Ragnarök офіційно анонсовано для PC

Численні чутки отримали офіційне підтвердження. Sony анонсувала вихід одного з головних ексклюзивів PlayStation 5 на платформі PC. Анонс можна назвати очікуваним, оскільки зараз усі свої ігри компанія так чи інакше, але випускає для комп'ютерів.

Комп'ютерна версія God of War Ragnarök з'явиться 19 вересня цього року. Ця версія отримає всі оновлення, включно з DLC God of War Ragnarök: Valhalla та режимом «Нова гра+». Вона отримає розблоковану частоту кадрів, підтримку надширокої роздільної здатності та сучасних технологій масштабування — Nvidia DLSS 3.7, AMD FSR 3.1 та Intel XeSS 1.3.

За аналогією з іншими останніми релізами Sony у грі буде прив'язка до сервісу PlayStation Network. І вона вже недоступна для покупки у 180 країнах, де PSN офіційно не працює. Повторюється історія з Helldivers 2 та Ghost of Tsushima Director's Cut, коли користувачів з багатьох країн Азії та Африки залишили без доступу до гри.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 32)