Представлено стандарт Nvidia SFF-Ready для відеокарт та комп'ютерних корпусів

У рамках презентації Nvidia також анонсували ШІ-помічника Project G-Assist, про який ми вже розповідали, разом з ініціативою «SFF-Ready Enthusiast GeForce». Це набір рекомендацій для виробників відеокарт та комп'ютерних корпусів щодо габаритів 3D-прискорювачів. Все це має зробити вибір комплектуючих для ігрового комп'ютера менш клопітким.

Nvidia SFF-Ready

Сама Nvidia говорить про новий стандарт у контексті систем малого форм-фактора (Small Form Factor, SFF), щоправда, про рекордну компактність тут не йдеться. Для отримання позначки SFF-Ready відеокарта класу GeForce RTX 4070 (Ti/Super) або потужніша повинна мати розміри не більше 304x151x50 мм. Тобто в цю категорію потрапляють моделі завтовшки 2,5 слота, що є цілком звичним показником для GeForce RTX 4070.

Nvidia SFF-Ready

Стандарт «SFF-Ready Enthusiast GeForce» розрахований саме на ПК-ентузіастів і, на думку Nvidia, їх мають цікавити тільки відеокарти GeForce RTX 4070 або потужніші. Через це у списку не виявилося жодної моделі GeForce RTX 4060 (Ti).

Nvidia SFF-Ready

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 57)

Nvidia анонсувала платформу прискорювачів обчислень Vera Rubin

Сьогодні Nvidia провела масштабну презентацію напередодні виставки Computex 2024, де розповіла про свої останні напрацювання зі сфери штучного інтелекту і не тільки. Зокрема, «зелені» торкнулися теми архітектури для майбутнього покоління прискорювачів обчислень. Як і очікувалося, її назвали на честь астронома Вери Рубін (Vera Rubin).

Nvdia Vera Rubin

До складу платформи Nvidia Vera Rubin увійдуть не лише GPU Rubin та Rubin Ultra, а й процесор Vera разом із комутаторами NVLink нового покоління. Детальні специфікації новинок компанія поки що не розкриває. Відомо, що в наступному поколінні прискорювачів обчислень Nvidia планує перейти на багатошарову пам'ять HBM4, причому для GPU Rubin та Rubin Ultra характерна наявність 8 та 12 стеків пам'яті відповідно.

Nvdia Vera Rubin

В найближчому майбутньому корпорація Nvidia пропонуватиме замовникам різноманітні рішення на базі архітектури Blackwell. Ці прискорювачі залишатимуться топовим рішенням «зеленої» компанії щонайменше до другої половини наступного року. За наявною інформацією, прискорювачі з архітектурою Rubin дебютують не раніше четвертого кварталу 2025-го.

Nvdia Vera Rubin

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Palit оснастила 7-дюймовим екраном відеокарту GeForce RTX 4090

Компанія Palit привезе на Computex 2024 дуже незвичну модифікацію відеокарти GeForce RTX 4090. Ознайомитися з нею перед початком виставки пощастило відомому ПК-ентузіасту Роману «der8auer» Хартунгу, відповідне відео він опублікував на своєму YouTube-каналі.

GeForce RTX 4090

Незвичайна відеокарта знаходиться на стадії концепту, і поки що важко сказати, чи надійде такий 3D-прискорювач на полиці магазинів. Palit не стала розмінюватися на дрібниці та на додаток до системи рідинного охолодження оснастила новинку 7-дюймовим дисплеєм. Екран із такою діагоналлю раніше не зустрічався на відеокартах.

GeForce RTX 4090

Систему охолодження відеокарти було створено разом із компанією LYNK+. Вона презентувала свій варіант модульної СРО на минулорічній виставці Computex. Її задум полягає в тому, щоб у користувачів була можливість використати більшу частину компонентів (радіатор, вентилятори, помпа, шланги) при апгрейді на новий GPU.

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Super Flower анонсувала 2800-ватний блок живлення з чотирма роз'ємами 12V-2×6

Напередодні офіційного старту виставки Computex 2024 компанія Super Flower розповіла про новинки, які демонструватимуться на її стенді. Мабуть, найцікавішою серед них стане блок живлення Leadex VII номінальною потужністю 2800 Вт.

Super Flower

Вищезгаданий БЖ відповідає стандартам ATX3.1 та PCIe 5.1, має сертифікат енергоефективності 80 Plus Platinum та обладнаний чотирма роз'ємами 12V-2x6 (оновлена версія 12VHPWR). Інакше кажучи, він впорається з чотирма топовими відеокартами Nvidia, на зразок GeForce RTX 4080 Super або GeForce RTX 4090. До того ж блок живлення обладнаний старими добрими PCI-E Power (6+2)-pin.

Super Flower

Ще однією цікавою новинкою Super Flower стане процесорна система охолодження Cooldex DT8 Max. У ній компанія застосувала двосекційний радіатор із вісьмома теплотрубками та пару вентиляторів. Для цього CPU-кулера заявлено рекомендовану ціну від 90 доларів.

Super Flower

На стенді Super Flower також будуть присутні готова система рідинного охолодження Cooldex AIO-420, обладнана 420-мм радіатором та водоблоком з РК-дисплеєм, вентилятори Megacool Reverse Fan 120 та комп'ютерні корпуси серії Zillion Direct.

Джерело:
Super Flower

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Оновлена ASUS ROG Ally вийде наступного місяця за рекомендованою ціною від $799

Сьогодні ASUSTeK Computer офіційно представила портативну ігрову систему ROG Ally X. Це оновлений варіант ROG Ally, що побувала у нашій тестовій лабораторії. Пристрій, як і раніше, базується на платформі AMD Ryzen Z1, але разом з тим має ряд важливих нововведень.

ASUS ROG Ally X

В ASUS ROG Ally X використано 7-дюймовий сенсорний дисплей з роздільною здатністю 1080p, частотою оновлення 120 Гц та яскравістю 500 кд/м². «Серцем» пристрою виступив процесор AMD Ryzen Z1 Extreme, знайомий за оригінальною моделлю. Компанію йому склали 24 ГБ оперативної пам'яті LPDDR5X-7500 та твердотілий накопичувач місткістю 1 Тбайт, виконаний у форматі M.2 2280. У ролі штатної операційної системи виступає Windows 11.

ASUS ROG Ally X

Ще однією важливою особливістю ROG Ally X став акумулятор — його ємність збільшилася з 40 Вт·год до 80 Вт·год, щоправда, разом з цим вага пристрою зросла на 70 грамів (до 678 г). Серед нововведень також згадується покращений дизайн корпусу, який тепер виконаний у чорному кольорі, збільшений ресурс джойстиків та ефективніша система охолодження, а на зміну пропрієтарному роз'єму ROG XG для підключення зовнішньої відеокарти прийшов USB4.

ASUS ROG Ally X

ASUS ROG Ally X виходить наступного місяця з рекомендованою ціною від 799 доларів.

ASUS ROG Ally X

Джерело:
VideoCardz

 
Обговорити в форумі (коментарів: 12)

ASUS запропонує відеокарти GeForce RTX 40-ї серії в модифікації Prime

Модельний ряд відеокарт GeForce RTX у виконанні ASUS незабаром поповниться лінійкою Prime. Вона створена в рамках ініціативи Nvidia SFF-Ready, про яку ми розповідали навесні, та буде представлена відповідними модифікаціями GeForce RTX 4060 Ti, RTX 4070 та RTX 4070 Super. Як і багато інших новинок ASUS, ці відеокарти демонструватимуться на виставці Computex 2024.

ASUS Prime

Для вищезгаданих відеокарт ASUS Prime характерна товщина 50 мм та довжина 269 мм. Такі габарити, згідно із задумом «зелених», забезпечують їм сумісність з максимальною кількістю корпусів, у тому числі малого форм-фактора (SFF). Більш детальну інформацію про вимоги до SFF-Ready відеокарт буде опубліковано найближчим часом.

ASUS Prime

Що стосується моделей ASUS Prime, то вони використовують нову систему охолодження з трьома вентиляторами та оснащені роз'ємом додаткового живлення 12VHPWR. Як підкреслює вендор, у кулері застосовані напрацювання серії ASUS Dual. З інших особливостей відеокарт можна відзначити дві мікросхеми BIOS із перемикачем на торці.

ASUS Prime

Джерело:
Overclock3D

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Nvidia працює над ШІ-помічником для геймерів Project G-Assist

Nvidia вигадала, як втілити в життя першоквітневий жарт з 2017 року. Найближчим часом вона представить ШІ-помічника Project G-Assist, який покликаний спростити геймерам проходження ігор завдяки різноманітним корисним порадам, наприклад, як перемогти складного боса. Він також допоможе оптимізувати налаштування якості графіки або інші параметри, щоб повністю використати можливості комп'ютера.

Project G-Assist

Справедливо відзначити, що можливості Project G-Assist будуть далекі від тих, що Nvidia заявляла для першоквітневого GeForce GTX G-Assist. Наприклад, він не продовжуватиме грати замість користувача, коли той відійшов від клавіатури. Новий ШІ-застосунок, грубо кажучи, є відповіддю на додавання Microsoft Copilot в ігри та використовуватиме можливості великої мовної моделі (LLM) для порад геймерам. Відомо, що при пошуку відповідей Project G-Assist використовуватиме голосову/текстову інформацію від користувача, комп'ютерний зір та API.

Project G-Assist

Більше подробиць про Project G-Assist очікується на виставці Computex 2024, яка відкриється найближчими днями. Доречі, власникам графіки GeForce RTX вже доступний інструмент ChatRTX для створення персонального чат-бота.

Project G-Assist

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)