G.Skill показала роботу комплекту пам'яті DDR5-10600 на платформі AMD

Виробники модулів оперативної пам'яті не припиняють шукати граничні режими роботи ОЗП стандарту DDR5. Ентузіастам вже деякий час доступні комплекти, розраховані на роботу в режимі DDR5-8000 або вище, а в найближчому майбутньому до продажу можуть надійти комплекти з ефективною частотою понад 10 ГГц. З таким набором високошвидкісної оперативної пам'яті відвідувачі Computex 2024 можуть ознайомитись на стенді G.Skill.

G.Skill DDR5-10600

Вищезгаданий комплект G.Skill Trident Z5 RGB був набраний двома 16-гігабайтними планками DDR5-10600. Для його демонстрації компанія використала комп'ютер на базі материнської плати ASUS ROG Crosshair X670E Gene та процесора Ryzen 5 8500G з рідинним охолодженням. Формула затримок мала вигляд 56-62-62-126. Додамо, що виробники модулів ОЗП для демонстрації можливостей нових продуктів традиційно використовують CPU Intel, але чипи AMD Ryzen 8000G справляються із цим завданням анітрохи не гірше.

G.Skill DDR5-10600

В цей час важко сказати, коли саме набір G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-10600 отримає статус серійного продукту. Зараз для найшвидших комплектів DDR5 в асортименті вендора характерний показник 8400 МТ/с.

G.Skill DDR5-10600

Джерело:
AnandTech

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

ASUS представила ROG Mjolnir — портативне джерело безперебійного живлення для геймерів

ASUSTeK Computer продовжує розширювати асортимент продуктів бренду Republic of Gamers. На виставці Computex 2024 компанія серед іншого представила портативне ДБЖ ROG Mjolnir, виконане, як підказує назва, у формі молота Тора. За заявами виробника, новинка забезпечить до години автономної роботи ігрової системи з відеокартою GeForce RTX 4080.

ASUS

Всередині ASUS ROG Mjolnir встановлений акумулятор (LiFePO4) місткістю 768 Вт·год. Пристрій отримав кілька розеток та USB-портів, у тому числі з підтримкою Power Delivery до 100 Вт, дисплей, куди виводиться різна інформація, та бездротову зарядку стандарту Qi 2.0. Елемент, що виступає вверху — це не ручка, а ліхтарик, який у такому положенні заряджається бездротовим способом. Ціна і терміни виходу ROG Mjolnir поки не називаються.

ASUS

Ще однією новинкою ASUS, що отримала назву із германо-скандинавської міфології, став блок живлення ROG Thor III. Він має номінальну потужність 1600 Вт, відповідає стандарту ATX 3.1 та на додаток до шести роз'ємів PCI-E Power 8-pin оснащений двома 12V-2x6 для живлення потужних відеокарт. Також варто відзначити сертифікацію 80 Plus Titanium, 10-річну гарантію та OLED-дисплей з магнітним кріпленням, який можна встановити на одну з бічних граней. Рекомендована ціна оголошена не була.

ASUS

Джерела:
ASUS
Tom's Hardware

 
Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Acer випускає моноблоки Aspire C24 та Aspire C27 з процесорами Intel Core Ultra

Нові моноблоки Acer Aspire C24 (C24-195ES) та Aspire C27 (C27-195ES) оснащуються процесорами Intel Core Ultra 7 155U або Core Ultra 5 125U з технологією Intel AI Boost. Ця платформа потрібна для підтримки ШІ-функцій у вигляді Windows Copilot, пришвидшення Windows Studio та Acer PurifiedVoice для відеоконференцій. Також інтегровано ПЗ Intel Unison, яке дозволяє об’єднати кілька пристроїв з різними ОС і керувати ними з єдиного екрана.

AspireC27

Пристрої виглядають як 23,8″ та 27″ FHD-дисплеї (1920x1080 пікселів) з вузькими рамками та ергономічними підставками. В апаратній частині може бути до 32 ГБ оперативної пам’яті DDR5-5600 та накопичувач PCIe M.2 SSD місткістю до 2 ТБ. Є вебкамера з роздільною здатністю 1440p та шторкою конфіденційності. Бездротовий зв'язок реалізовано через Wi-Fi 7 та Bluetooth LE. Також у комплекті є VESA кріплення, бездротова клавіатура  та миша. Зовнішні порти включають один USB 2.0, три USB 3.2 Gen 2 Type-A, один USB 3.2 Gen 2 Type-C та HDMI.

У продаж в Україні моноблоки надійдуть у липні 2024. Орієнтовна ціна на Acer Aspire C27 (C27-195ES) складає 43 999 грн. Acer Aspire C24 (C24-195ES) оцінюється в 39 999 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Adata показала портативну консоль XPG Nia із підтримкою ОЗП формату LPCAMM2

Adata Technology представила на виставці Computex 2024 прототип портативної системи XPG Nia. Пристрій базується на платформі AMD Phoenix та, за планами виробника, надійде у продаж на початку 2025 року. Вендор поки не визначився з рекомендованою ціною новинки, але обіцяє, що вона буде близько 600-доларової позначки.

Adata XPG Nia

Однією з головних особливостей XPG Nia став екран. Його можна нахилити, відкривши додаткові вентиляційні отвори. Вверху встановлена веб-камера з можливістю відстеження погляду користувача. Ближче до релізу Adata опублікує 3D-модель корпусу, що дозволить створювати різні модифікації для пристрою, а плату взагалі можна використовувати окремо, наприклад, як міні-комп'ютер.

Adata XPG Nia

Також наголошується на можливості апгрейду. Замінити процесор більш продуктивний, на жаль, не вдасться, але власники зможуть збільшити місткість твердотілого сховища та оперативної пам'яті. У новинці Adata вирішила застосувати модулі LPDDR5X формату LPCAMM2 та заявляє про підтримку до 64 Гбайт ОЗП. У ролі штатної ОС виступить Windows 11.

Adata XPG Nia

Джерела:
Retro Handhelds
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Наступне покоління відеокарт Intel та AMD вийде не раніше 2025-го

Виставка Computex 2024 надала можливість не лише ознайомитися з новим комп'ютерним «залізом», а й поспілкуватися з вендорами у неформальній обстановці. Завдяки цьому ми дізналися від партнерів Intel, що десктопна платформа LGA1851 та чипи Arrow Lake-S вийдуть упродовж жовтня. Тим часом редакція нідерландського видання Tweakers вирішила прояснити ситуацію щодо термінів релізу нового покоління відеокарт.

Intel Arc

Про наміри Nvidia випустити до кінця року перші відеокарти GeForce RTX Blackwell ми чули вже неодноразово, тому закордонні колеги постаралися вивідати плани Intel та AMD. Обидві компанії теж мають представити нові покоління ігрових GPU протягом 2024-го. Але на відміну від «зеленого» конкурента, вони не встигнуть вивести їх на ринок цього року — у вільному продажу новинки з'являться лише на початку 2025-го.

Джерела Tweakers також підтвердили, що у серії Radeon RX 8000 (RDNA 4) не буде по-справжньому high-end моделей. Це загалом корелює із вже наявною інформацією. Замість спроб випустити відповідь на топові GPU Nvidia компанія AMD зосередиться на мейнстрім-сегменті. У минулому така стратегія мала успіх та, наприклад, відеоадаптери AMD Polaris справді можна було назвати «народними».

Про відеокарти Intel Arc Battlemage інформації поки що небагато. За даними закордонних колег, топові 3D-прискорювачі зможуть запропонувати швидкодію рівня GeForce RTX 4070. У порівнянні з актуальним поколінням Intel Arc приріст продуктивності складає понад 60%, але цього все одно недостатньо, щоб повною мірою конкурувати з Nvidia та AMD. Доречі, вбудована графіка покоління Battlemage використовується в мобільних чипах Intel Lunar Lake, представлених напередодні.

Джерело:
Tweakers

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Noctua представила наступника NH-D15 та готову СРО без помпи

Австрійська компанія Noctua привезла на Computex 2024 свої останні напрацювання. Найцікавішими серед них можна назвати наступника суперкулера NH-D15, а також прототип процесорної системи охолодження, що використовує принцип термосифона.

Noctua

Над оновленим варіантом NH-D15 компанія працює вже не один рік. За заявами Noctua, система охолодження NH-D15 G2 надійде у продаж до кінця цього місяця та вже відвантажується партнерам вендора. У ній застосовано двосекційний радіатор із вісьмома теплотрубками та два 140-мм вентилятори нового покоління. Рекомендована ціна Noctua NH-D15 G2 складе приблизно 150 доларів. Більш детальну інформацію компанія надасть ближче до релізу.

Noctua

Система охолодження на основі термосифона зовні нагадує класичну СРО, але обходиться без помпи. Теплообмін у ній забезпечує природний рух холодоагенту при переході з рідкого в газоподібний стан. У своєму прототипі Noctua використала 240-мм радіатор з парою фірмових вентиляторів. Наразі проєкт знаходиться на ранніх стадіях розробки, тому компанія не називає ні приблизних термінів виходу, ні орієнтовної ціни. Але, як бачимо, Noctua експериментує не лише з повітряними кулерами.

Джерела:
Overclocking
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 46)

Acer на Computex демонструє ігрові OLED-монітори серії Predator

На виставці Computex 2024 компанія Acer показала свою нову лінійку ігрових моніторів Predator. Її поповнили моделі X27U F3, X32 X3 та X34 X5 з OLED-матрицями та частотою оновлення 480 або 240 Гц.

predatoroledmonitor

Acer Predator X27U F3 має діагональ 26,5″ та роздільну здатність WQHD (2560×1440 пікселів). Частота оновлення складає 480 Гц, швидкість відгуку пікселів становить 0,01 мс. На підставці пристрою є гніздо для штатива, на якому можна розмістити вебкамеру або засоби підсвітки.

PredatorX27UF3A

Acer Predator X32 X3 оснащений матрицею на 31,5″ та має роздільну здатність 4K UHD (3840×2160 пікселів). Частота оновлення кадрів — 240 Гц, значення переходу між відтінками сірого кольору (GTG) усього 0,03 мс. Роздільну здатність можна знизити до FHD, щоб отримати частоту оновлення кадрів в 480 Гц.

Predator-X32-X3-A

Acer Predator X34 X5 — великий ігровий монітор із вигнутим екраном радіусом кривини 1800R. Діагональ становить 34″, роздільна здатність UWQHD (3440×1440 пікселів), частота оновлення кадрів — 240 Гц, швидкість переходу між відтінками сірого кольору (GTG) — 0,03 мс.

Predator-X34-X5-A

Усі монітори поділяють між собою такі спільні риси, як наявність порту USB Type-C, двох роз’ємів HDMI 2.1 та одного DisplayPort 1.4, можливість регулювання нахилу, кута повороту та висоти екрана, динаміки потужністю 5 Вт, та KVM-комутатор, щоб легко перемикатися між двома комп’ютерами з однією клавіатурою та мишею.

Їх OLED-матриці із дійсним значенням глибини кольору 10 бітів можуть відтворювати 99% обсягу колірного простору DCI-P3 високою точністю (Delta E <1). Глибина чорного кольору відповідає сертифікату VESA DisplayHDR True Black 400. Підтримуються технології синхронізації кадрів AMD FreeSync Premium Pro та Nvidia G-Sync. Зберегти гостроту зору допоможуть технології BlueLightShield Pro, Flickerless, Low-Dimming й ComfyView. А щоб подовжити строк служби OLED-екранів, застосовуються технології Display Saver, Constant Brightness, Image Retention Refresh і Screen Move.

Монітор Acer Predator X27U F3 надійде до продажу в Україні у III кварталі за ціною 52 999 грн. Монітори Predator X34 X5 та X32 X3 очікуються в Україні у IV кварталі з однаковою ціною у 61 999 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

MSI анонсувала відеокарту GeForce RTX 4080 Super Expert Fuzion із вбудованою СРО

Окрім відеокарти GeForce RTX 4090 Suprim Fuzion, про яку ми вже розповідали, компанія MSI привезла на виставку Computex 2024 модель GeForce RTX 4080 Super Expert Fuzion. Зовні вона мало відрізняється від GeForce RTX 4080 Super 16G Expert, яка побувала в нашій тестовій лабораторії, але разом з цим оснащена вбудованою системою рідинного охолодження.

MSI GeForce RTX 4080 Super Expert Fuzion

Під кожухом відеокарти MSI GeForce RTX 4080 Super Expert Fuzion виробник розмістив усі необхідні компоненти СРО. У цьому йому допомогла компанія Cooler Master. Завдяки використанню порівняно короткої друкованої плати радіатор продувається наскрізь. Також варто відзначити мідну контактну пластину, яка відводить тепло від графічного процесора та мікросхем пам'яті. У системному блоці нова відеокарта займе три слоти розширення.

MSI GeForce RTX 4080 Super Expert Fuzion

Щодо термінів релізу та рекомендованої ціни відеокарти MSI GeForce RTX 4080 Super Expert Fuzion на цей момент інформації не надходило.

MSI GeForce RTX 4080 Super Expert Fuzion

Джерела:
MSI
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Представлено мікросхеми пам'яті Micron GDDR7 зі швидкістю до 32 ГТ/с

Micron Technology офіційно представила свої перші мікросхеми пам'яті GDDR7. Відповідний стандарт було затверджено комітетом JEDEC на початку цієї весни. На цю мить американський чипмейкер зайнятий постачанням зразків нових мікросхем своїм партнерам, а масова доступність новинок запланована на другу половину цього року.

Micron GDDR7

Виготовляються чипи Micron GDDR7 за технологією класу 1-beta. Для них характерна місткість 16 Гбіт, штатна напруга 1,2 та швидкість обміну інформацією 28 або 32 ГТ/с (гігатранзакцій на секунду). Компанія також відзначає підвищення енергоефективності більш ніж на 50% порівняно з мікросхемами GDDR6.

У своєму пресрелізі Micron розповідає про переваги пам'яті GDDR7 у завданнях штучного інтелекту та геймінгу. Як приклад згадується можливість досягнення пропускної здатності понад 1,5 Тбайт/с. Мікросхеми GDDR7 виробництва Micron будуть взяті на озброєння як Nvidia, так і компанією AMD.

Micron GDDR7

Перші відеокарти, обладнані буфером GDDR7, мають вийти вже цього року. За чутками, це будуть GeForce RTX 5080 та RTX 5090 на базі графічної архітектури Nvidia Blackwell.

Джерело:
Micron

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

На підході процесорний кулер be quiet! Dark Rock 5

Модельний ряд процесорних кулерів be quiet! незабаром поповниться моделлю Dark Rock 5. Зразок нової системи охолодження компанія привезла на виставку Computex 2024. Це односекційна «башта» висотою 161 мм з асиметричним дизайном радіатора, завдяки чому вона не заважатиме встановленню високих модулів оперативної пам'яті.

be quiet! Dark Rock 5

Радіатор be quiet! Dark Rock 5 складається з мідної нікельованої основи, шести теплових трубок діаметром 6 мм та секції алюмінієвих пластин. Весь радіатор покритий фірмовою чорною фарбою із керамічними частинками. За його обдування відповідає 120-мм вентилятор Silent Wings 4 з підтримкою ШІМ-керування швидкістю. У власників також буде можливість встановити другу «вертушку».

Офіційні продажі CPU-кулера be quiet! Dark Rock 5, як повідомляє джерело, стартують до кінця цього місяця. Рекомендована ціна системи охолодження становитиме від 70 доларів.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Процесори Intel Arrow Lake для платформи LGA1851 надійдуть до продажу у жовтні

Під час презентації на Computex 2024 корпорація Intel, на жаль, не стала розкривати додаткові подробиці про настільні процесори Arrow Lake-S для платформи LGA1851. Хіба що вкотре підтвердила свої наміри випустити їх до кінця цього року. Разом з тим партнери чипмейкера, з якими вдалося поговорити редакції WCCFTech, назвали точніші терміни.

Arrow Lake

Офіційна презентація десктопних чипів Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) відбудеться на конференції Intel Innovation 2024 (24-25 вересня). У продаж оверклокерські моделі K-серії та материнські плати LGA1851 із набором логіки Z890 надійдуть протягом жовтня. Ці процесори стануть відповіддю «синіх» на лінійку чипів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) для платформи AM5, яка вийде вже наприкінці наступного місяця.

У процесорах Arrow Lake-S будуть використовуватися P-ядра Lion Cove та E-ядра Skymont, як і у представлених напередодні мобільних чипах Lunar Lake. Разом з переходом на нову технологію виробництва це забезпечить не тільки збільшення швидкодії щодо CPU Raptor Lake, але й покращить енергоефективність. Партнери Intel очікують, що «апетити» десктопних чипів Core Ultra 200 будуть приблизно на 20% нижчими ніж у попередників.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)