Lian Li показала на Computex 2024 нові корпуси, аксесуари та ПЗ

На виставці Computex 2024, що проходить цими днями в Тайбеї, компанія Lian Li показала свої останні прототипи та інновації. Серед них були нові шасі: Lancool 207, Lancool 217 (з дерев'яними вставками) та O11 Vision Compact. Також там можна було побачити кабелі живлення Strimer Plus V3 з підсвіткою та найновіші моделі вентиляторів UNI FAN SL V3, підсвіткою та швидкістю яких можна керувати через спеціальний бездротовий контролер. Крім того, було показане й нове ПЗ від SignalRGB для керування підсвіткою. Розглянемо усе по черзі.

LianLiComputex

Lancool 207 є невеликим корпусом, спроможним вміщати повноцінні материнські плати формату ATX. Це досягається завдяки переміщенню блока живлення в передню частину шасі, та зміщенню материнської плати донизу. В результаті, у компактну конструкцію корпусу поміщається зверху СРО формату 360-мм, відеокарти довжиною до 410 мм та чимало вентиляторів.

LianLi207

Lancool 217 є стандартним шасі, оточеним рамкою з дерева, що надає йому більш естетичного вигляду. Корпус побудований навколо концепції хорошої вентиляції у поєднанні з захистом від пилу. У передній частині є металева решітка та пиловий фільтр, за яким встановлено два потужні вентилятори формату 170x170x30 мм. Вони мають функцію реверсу, яка активується натисканням однієї кнопки та видуває пил з корпусу. Також знизу є місце для трьох додаткових 120-мм вентиляторів. Корпус підтримує як звичайні материнські плати, так й нові, з підключенням роз'ємів зі зворотної сторони.

LianLi217

O11 Vision Compact є рафінованою версією популярного O11 Vision. Компактне шасі має два типи верхніх панелей — скляну та сітчасту з підтримкою 360-мм радіатору системи СРО. Шланги від нього можуть бути сховані у сусідньому відділенні. Підтримується вертикальне та горизонтальне встановлення відеокарти та материнські плати з роз'ємами підключення як позаду, так і попереду. По висоті та глибині O11 Vision Compact схожий на O11 Dynamic, але тепер він має більшу ширину, для кращої вентиляції та сумісності з відеоадаптерами.

LianLiO11VisionCompact

Для різноколірних RGB кабелів Strimer Plus V3, нових вентиляторів UNI FAN SL V3 та систем рідинного охолодження буде впроваджений бездротовий контролер, який дозволить керувати швидкістю пропелерів та світловими ефектами. З усіх кабелів залишиться лише один дріт, потрібний для підключення до живлення. А для програмної підтримки керування світловими ефектами Lian Li у партнерстві з SignalRGB випустить оновлену версію застосунку L-Connect 3.

LianLiWirelessContoler

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Минулого кварталу було продано 8,7 млн відеокарт, 88% — на чипах Nvidia

Аналітична компанія Jon Peddie Research поділилася інформацією про стан ринку графічних карт розширення (add-in boards) у першому кварталі цього року. За її підрахунками, у січні-березні було поставлено 8,7 мільйона відеокарт. Це на 8% менше від результатів останніх трьох місяців 2023-го, але якщо порівнювати з показниками аналогічного періоду минулого року, то зростання поставок склало більше ніж 39%.

Хуанг

Лідером ринку залишається компанія Nvidia. За підсумками минулого кварталу 88% всіх відеокарт базувалися на «зелених» графічних процесорах. Ринкова частка AMD опустилася до 12%, а корпорація Intel контролює менше ніж 1% цього сегменту. Іншими словами, відеокарти Arc A-серії не можуть похвалитися високим попитом з боку геймерів.

JPR

Джерело:
Jon Peddie Research

Обговорити в форумі (коментарів: 101)

В Epic Games Store дарують Marvel's Midnight Suns

У цифровому магазині Epic Games Store сьогодні розпочалася роздача нової гри. Користувачам сервісу пропонують безплатно додати до своєї бібліотеки тактичну рольову гру Marvel's Midnight Suns, створену компанією Firaxis Games (розробники Sid Meier's Civilization та XCOM). Зробити це можна до наступного четверга, 13 червня.

Marvel’s Midnight Suns

Офіційний реліз Marvel's Midnight Suns відбувся у грудні 2022 року. Гра була тепло зустрінута як критиками, так і пересічними геймерами. Рейтинг ПК-версії на порталі Metacritic складає 83 бали зі 100 можливих при оцінці 7,0 балів User Score, а Steam характеризує відгуки користувачів як «Дуже схвальні».

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Система охолодження DeepCool Assassin IV VC Vision отримала радіатор із випарною камерою

Одним із найцікавіших експонатів компанії DeepCool на виставці Computex 2024 стала процесорна система охолодження Assassin IV VC Vision. Це оновлений варіант CPU-кулера Assassin IV, який, за заявами виробника, підійде для процесорів з рівнем TDP до 300 Вт. У продаж новинка має надійти протягом наступного кварталу.

DeepCool

В Assassin IV VC Vision компанія продовжила використовувати двосекційний радіатор із сімома 6-мм тепловими трубками, але на зміну мідній нікельованій основі прийшла теплова камера. Як зазначає DeepCool, у порівнянні з попередником це покращило температурний режим процесора на кілька градусів Цельсія, проте ми рекомендуємо дочекатися незалежних тестів. Вгорі знаходиться екран, на який можна вивести різну інформацію про систему, наприклад, температуру, енергоспоживання і частоту процесора.

DeepCoolDeepCool

Серед інших новинок DeepCool можна виділити низькопрофільні CPU-кулери AN400, різноманітні моделі систем рідинного охолодження, а також блоки живлення формату SFX та SFX-L з роз'ємами 12V-2x6 та номінальною потужністю до 1000 Вт. Більш детальну інформацію про них компанія надасть у найближчому майбутньому.

DeepCool
Фото Tom's Hardware

Джерело:
ProfessionalReview

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Плати із логікою AMD X870(E) вийдуть після процесорів Ryzen 9000

Цього тижня відбулася презентація десктопних процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) на базі архітектури Zen 5. Разом з ними компанія анонсувала набори системної логіки X870E та X870, які ляжуть в основу материнських плат для оновленої платформи AM5. Щоправда, підготувати їх до старту продажів CPU Zen 5 партнери AMD не встигнуть.

MSI MAG X870 Tomahawk и Pro X870-P
MSI MAG X870 Tomahawk та Pro X870-P

Як повідомляє редактор веб-видання HardwareLuxx Андреас Шиллінг (Andreas Schilling), у день релізу CPU Ryzen 9000 (31 липня) материнську плату X870E/X870 придбати не вдасться. Вони надійдуть у продаж через деякий час після нових процесорів, а тим, хто серед перших захоче оновитися до Zen 5, доведеться використати плату AM5 з логікою 600-ї серії. Для деяких моделей виробники вже випустили оновлення прошивки UEFI, що забезпечує сумісність із чипами Ryzen 9000.

Детальніше про чипсети AMD X870 та X870E ми розповідали в окремому матеріалі.

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Материнська плата ASRock Z890 Taichi Aqua позбавлена портів USB Type-A

Увагу закордонних колег привернула материнська плата Z890 Taichi Aqua. Вона демонструється на стенді ASRock у рамках Computex 2024 та призначена для процесорів Intel Arrow Lake-S в конструктивному виконанні LGA1851. Втім, підтримка майбутніх CPU — це далеко не єдина цікава особливість цієї «материнки».

ASRock Z890 Taichi Aqua

ASRock Z890 Taichi Aqua отримала 33-фазну систему живлення, комплектується водоблоком, який відводить тепло від VRM і твердотілого накопичувача, оснащена двома слотами розширення PCI Express 5.0 x16 і відразу шістьма роз'ємами M.2 під NVMe SSD (два з підтримкою PCI-E 5.0 та чотири PCI-E 4.0). Ще одна особливість — відсутність портів USB Type-A на задній панелі. Замість них розпаяно роз'єми USB Type-C різних стандартів, у тому числі з підтримкою Thunderbolt.

ASRock Z890 Taichi Aqua

З іншого оснащення системної плати можна виділити 5- та 10-гігабітні мережеві інтерфейси, бездротовий адаптер Wi-Fi 7 та звукову підсистему на базі аудіокодека Realtek ALC4082. Докладніші характеристики ASRock Z890 Taichi Aqua будуть опубліковані ближче до релізу. До продажу процесори Intel Arrow Lake-S та материнські плати LGA1851/Z890 мають надійти у жовтні.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Kingston представила на Computex 2024 свої перші модулі CAMM2 DDR5

Kingston Technology разом з іншими виробниками модулів оперативної пам'яті привезла на виставку Computex 2024 нові продукти. Окрему увагу компанія приділила модулям формату CAMM2 (Compression Attached Memory Module). Цей стандарт позиціюється як заміна старого доброго SO-DIMM, тобто в першу чергу розрахований на ноутбуки. Однак Kingston разом із партнерами вважає, що він також може знайти застосування у настільних комп'ютерах.

CAMM2 DDR5

На стенді Kingston можна ознайомитися з першими материнськими платами з підтримкою CAMM2 (від MSI та ASUS), а також із самими планками ОЗП. Один такий модуль замінює дві стандартні планки DIMM DDR5. Для новинок Kingston характерний штатний режим роботи DDR5-5600 та обсяг 32 або 64 ГБ, але в майбутньому мають з'явитися модулі на 128 та 256 гігабайтів. Варто додати, що на своєму стенді ASUS демонструвала роботу планок Kingston Fury Impact CAMM2 на швидкості 8000 МТ/с.

CAMM2 DDR5

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

MSI оснастила 4,3-дюймовим дисплеєм готові СРО серії MPG CoreLiquid P

Готові СРО із вбудованим у водоблок дисплеєм важко назвати чимось новим. Такі системи рідинного охолодження є в асортименті багатьох виробників і щоб виділитися компаніям доводиться йти на експерименти. Без зайвих хитрощів MSI вирішила збільшити діагональ екрана, яким оснащуються її готові СРО CoreLiquid.

CoreLiquid

Лінійку MPG CoreLiquid P вендор позиціює як ідеальне рішення для 270-градусних панорамних корпусів. У нових системах рідинного охолодження компанія застосувала 4,3-дюймову IPS-панель із поворотним механізмом. Також відзначається рамка, яка покликана спростити встановлення вентиляторів та знизити їх вібрації, та підключення «вертушок» до водоблоку за допомогою одного кабелю.

CoreLiquid
Фото Club386

Крім того, MSI підготувала до випуску оновлені моделі MAG CoreLiquid A/I. У продаж новинки надійдуть протягом найближчих місяців, рекомендовані ціни стануть відомими ближче до релізу.

CoreLiquid

Джерело:
MSI

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Ентузіаст створив відеоадаптер для ноутбука на базі 3dfx Voodoo4 4500

Попри те, що компанія 3dfx Interactive припинила діяльність понад двадцять років тому, ентузіасти продовжують експериментувати з її 3D-прискорювачами. Навесні ми розповідали про кастомну відеокарту VoodooX на базі чипа 3dfx VSA-100, який використовувався у Voodoo4 та Voodoo5. Ще одним цікавим проєктом став мобільний відеоадаптер на базі десктопної карти Voodoo4 4500.

3dfx

Для встановлення в ноутбук Voodoo4 4500 довелося переробити у форм-фактор MXM. Була спроєктована відповідна друкована плата, а отриманий пристрій ентузіаст назвав «Voodoo4 M4800». На тлі десктопного 3D-прискорювача, що випускався серійно, отриманий мобільний відеоадаптер також виділяється збільшеним з 32 до 64 Мбайт буфером та розгоном VSA-100 зі штатних 166 до 192 МГц.

3dfx
Відеоадаптер «Voodoo4 M4800» працює у складі ноутбука Dell Precision M4800

Додатковий обсяг відеобуфера й розгін також допомогли збільшити результат 3DMark 2001 SE до 2035 балів. Це один із найвищих показників, зафіксованих для одного чипа VSA-100. Доречі, виробництво цієї мікросхеми було припинено майже чверть століття тому.

3dfx

Джерело:
HotHardware

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Nvidia обігнала Apple за ринковою капіталізацією

Зростання доходів Nvidia, викликане бумом технологій штучного інтелекту, не залишилося поза увагою з боку інвесторів. За останній рік вартість акцій «зеленої» компанії зросла в кілька разів, а минулої зими вона увійшла до трійки найбільших технологічних компаній за ринковою вартістю. Наразі Nvidia вдалося зайняти другий рядок у цьому списку, обігнавши корпорацію Apple ($3 трлн).

За підсумками вчорашніх торгів вартість акцій Nvidia зросла до $1224,4. В результаті ринкова вартість «зеленого» чипмейкера досягла рекордної позначки $3,01 трильйона, при цьому ще в лютому вона знаходилася близько $2 трлн. Сьогодні Nvidia поступається за ринковою капіталізацією лише корпорації Microsoft, яка оцінюється в 3,15 трильйона доларів. Цілком можливо, що найближчими місяцями Nvidia зможе обігнати й софтверного гіганта.


Джерело Google Finance

Додамо, що минулий квартал Nvidia завершила із рекордними $26 мільярдами виторгу. Це більш ніж у 3,5 раза краще за показники аналогічного періоду минулого року. У поточному кварталі «зелені» планують оновити рекорд, завершивши його з виторгом близько 28 мільярдів доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Acer представляє монітори серій Acer DA1 та Nitro GA1 із підтримкою Google TV

Компанія Acer представила дві нові лінійки так званих «смартмоніторів» Acer DA1 та Nitro GA1 з підтримкою Google TV, доступом до популярних програм потокового передавання відео та можливістю переглядати вміст із різних джерел на одному екрані.

ACERDA1

Смартмонітори Acer DA321QK LED та DA271K з роздільною здатністю 4K UHD (3840x2160 пікселів) доступні у версіях із діагоналлю 31,5 або 27 дюймів з матрицями на 8 біт типу VA, швидкістю реакції 4 мс та частотою оновлення 60 Гц. Підтримується Adaptive-Sync. Також вони мають низку цікавих функцій, у тому числі бездротову проєкцію та можливість розділити екран за технологією Multiview.

Нові ігрові смартмонітори Nitro GA321QU P та Nitro GA271U P доступні у версіях із дисплеєм на 31,5 або 27 дюймів, роздільною здатністю WQHD (2560x1440 пікселів), частотою оновлення 180 Гц та затримкою 1 мс. Матриці на 8 біт, IPS для меншої моделі та VA для більшої. Підтримуються AMD FreeSync та Nvidia G-Sync.

Усі чотири монітори оснащено функціями Google TV та доступом до Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, HBO Max і YouTube. Технологія Google Cast дає змогу відтворювати на моніторах фільми, телепередачі, фотографії та інший контент, що зберігається на телефонах чи планшетах, а технологія бездротової проєкції та віддзеркалення екрана позбавляє необхідності використовувати кабелі для розширення дисплеїв. Bluetooth-з’єднання та Wi-Fi допомагає підключатися до мереж та легко інтегруватися в екосистему розумних пристроїв, що знаходяться поблизу.

Новинки очікуються у Європі вже в IV кварталі цього року. Ціна складатиме орієнтовно 299 євро за 27″ моделі та 349 євро за 31,5″.

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Fractal Design анонсує корпуси Mood та Era 2, крісло Refine та бездротову гарнітуру Scape

Компанія Fractal Design, відома своїми продуманими шасі, тихо анонсувала на своєму офіційному сайті дві нові моделі Mini-ITX корпусів. І що ще цікавіше — показала нехарактерну для себе лінійку продуктів. Зокрема крісло Refine та бездротову гарнітуру Scape. Мало що відомо про характеристики та ціну усіх цих продуктів, отже подробиць доведеться чекати до офіційного старту продажів. А поки спробуємо описати те, про що можна здогадатись з їх зовнішнього вигляду.

Fractalnewproducts

Корпус Mood є вертикальним та витягнутим догори шасі під Mini-ITX плати, який підтримує повнорозмірні відеокарти. Ймовірно, він підтримує блоки живлення формату SFX. Оскільки корпус поділений на два окремі відсіки по вертикалі, відеокарта підключається через подовжувач. Вентиляцію забезпечує великий витяжний пропелер формату 180 мм (а можливо й усі 200 мм), встановлений зверху. Бокова та фронтальна панель вкриті щільною тканиною, тильна та верхня панель сітчасті. Всі панелі легко знімаються. А ще виробнику вдалося втиснути у цей маленький простір вертикальну систему рідинного охолодження формату 240 мм. Доступні кольори — білий та чорний.

Mood

Корпус Era 2, не зважаючи на більш стандартну зовнішність, так само пропонує два окремі простори під материнську плату Mini-ITX та повнорозмірну відеокарту. Але в цей раз вони повернуті боком в горизонтальну орієнтацію. Відеокарту тут також доведеться підключати через подовжувач. Концепція вентиляції нагадує Raven від Silverstone — два габаритні вентилятори встановлені знизу та закриті пиловим фільтром. Повітря від них прямує вгору, де, ймовірно, може бути встановлений радіатор СРО. Усі бокові панелі зроблені з цільного шмата алюмінію і знімаються одним рухом догори. Верхня панель виготовлена з гарного дерева. Доступні кольори — чорний, синій та сірий.

Era2

Крісло Refine виконане в найкращих традиціях скандинавського дизайну і нагадує витвори IKEA на максимальних налаштуваннях. Технічної інформації небагато, але візуально видно, що воно має усі можливі регулювання, гойдання, налаштовувані підлокітники, сидіння, поперекову підтримку та подушку під голову. Матеріал оббивки — тканина або сітка, кольори темний або світлий. Окремо є темний варіант оббивки з Алькантари. Отже, загалом, п'ять версій.

Refine

І нарешті, бездротова гарнітура Scape. Про неї відомо найменше, окрім того, що вона дійсно працює через радіопередавач або Bluetooth, має підставку з магнітною індукційною зарядкою та два варіанти кольорів — чорний або білий.

Scape

І можливо, щось схоже на підсвітку.

Scape2

Джерело:
Fractal Design

Обговорити в форумі (коментарів: 3)