Вийшла ШІ-модель Stable Diffusion 3 Medium для створення зображень

Компанія Stability AI повідомила про вихід ШІ-моделі Stable Diffusion 3 Medium, призначеної для генерування зображень за текстовим описом. Що найголовніше, вона здатна робити це безпосередньо на пристрої користувача, а версія Medium підтримує відеоадаптери мейнстрім-рівня. Нагадаємо, що офіційна презентація Stable Diffusion 3 (SD 3) відбулася у лютому.

Stable Diffusion 3 Medium

Stable Diffusion 3 Medium має два мільярди параметрів, тоді як максимально SD 3 може враховувати до восьми мільярдів параметрів. Зате версія Medium здатна працювати на відеоадаптерах із п'ятьма гігабайтами пам'яті, тобто користувачам не обов'язково купувати топову відеокарту.

Stable Diffusion 3 Medium

Також згадуються оптимізації для GPU Nvidia та AMD. Для відеоадаптерів GeForce RTX доступна версія з підтримкою TensorRT, завдяки чому зображення генеруватимуться до 50% швидше. Для «червоних» були підготовлені різні оптимізації, що дозволяють Stable Diffusion 3 ефективно працювати на вбудованій графіці, споживчих відеоадаптерах та прискорювачах Instinct MI300X для дата-центрів.

Ті, хто бажають випробувати Stable Diffusion 3 Medium на своїй системі, можуть ознайомитись з інструкцією на Reddit.

Джерела:
VentureBeat
Stability AI

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

США прагнуть обмежити доступ Китаю до технології чипів GAA та пам'яті HBM

За останні роки Сполучені Штати суттєво обмежили доступ Китаю до найпередовіших технологій у напівпровідниковій промисловості. Зокрема, це стосується обладнання для сфери ресурсомістких обчислень і штучного інтелекту. Однак влада США все ще не задоволена отриманими результатами. Найближчим часом санкції будуть посилені, а під обмеження потраплять транзистори GAA (Gate-All-Around) та пам'ять HBM.

Микросхемы

Обмеження мають торкнутися як самих мікросхем на основі транзисторів GAA, так і технологій для їх виробництва. Вони, наприклад, уже були взяті на озброєння лідерами галузі, зокрема Samsung, Intel й TSMC. Хоча наявні санкції не дають змоги американським фірмам постачати китайським компаніям обладнання для виробництва передових чипів, зберігаються побоювання, що Китай все ще може отримати їх іншими способами.

Водночас високошвидкісна пам'ять HBM є одним із головних компонентів прискорювачів обчислень і штучного інтелекту. Китайські фірми не полишають спроб налагодити локальне виробництво High Bandwidth Memory, але поки не можуть похвалитися серйозними успіхами. Тобто обмеження поставок HBM-пам'яті серйозно вдарить по здатності місцевих компаній виробляти власні ШІ-прискорювачі.

Усе вищесказане покликано зберегти технологічну перевагу США, позбавивши Китай доступу до важливих інновацій у напівпровідниковій галузі. Остаточне рішення ще не ухвалено, й чиновники продовжують зважувати плюси та мінуси пропонованих обмежень. Але ці дискусії вкотре підкреслюють, наскільки важливу роль напівпровідникові технології відіграють у суперництві двох держав.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

MediaTek розробляє власну однокристальну систему для Windows-ноутбуків

Випуск однокристальної системи Snapdragon X для Windows-ноутбуків не залишився поза увагою конкурентів Qualcomm. Зокрема, тайванський розробник чипів MediaTek вже почав створення процесора для пристроїв класу Microsoft Copilot+ PC. Про це повідомило видання Reuters із посиланням на власні джерела.

Повідомляється, що реліз аналога Snapdragon X від MediaTek відбудеться орієнтовно наприкінці 2025 року. На той час закінчиться договір між Microsoft та Qualcomm на ексклюзивне постачання однокристальних систем з архітектурою ARM для Windows-ноутбуків. Щоб прискорити процес розробки MediaTek планує використовувати готові рішення ARM, на кшталт представленої минулого місяця платформи Client Compute Solutions.

Що стосується інших компаній, які прагнуть скласти конкуренцію Qualcomm, то, за даними Reuters, у цьому списку також опинилися AMD та Nvidia. Стверджується, що «зелені» звернулися за допомогою до MediaTek у розробці подібних рішень, при цьому компанії вже деякий час співпрацюють у сфері автомобільних SoC. Разом з тим наголошується, що зусилля MediaTek щодо створення власного чипа для Windows-ноутбуків ніяк не пов'язані з Nvidia.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Міні-комп'ютер ASRock DeskMate X600 підтримує зовнішнє встановлення відеокарти

В асортименті ASRock з'явився міні-комп'ютер DeskMate X600. Він підтримує десктопні процесори AMD AM5 лінійок Ryzen 7000 та Ryzen 8000, а в майбутньому, ймовірно, отримає сумісність із чипами Ryzen 9000. Втім, найцікавішою особливістю новинки стала підтримка зовнішньої відеокарти.

ASRock DeskMate X600

За допомогою спеціального райзера власники зможуть оснастити DeskMate X600 дискретною графікою. Роз'ємів додаткового живлення не передбачено, внаслідок чого «з коробки» перелік сумісних моделей буде дещо обмежений. Наприклад, можна використати GeForce RTX 3050 6GB або професійну RTX 4000 SFF. Остання в іграх забезпечує продуктивність рівня GeForce RTX 3060 Ti.

ASRock DeskMate X600

Серед особливостей ASRock DeskMate X600 також варто виділити використання набору логіки AMD X600. Фактично хаб на платі пристрою відсутній, а роботу портів і роз'ємів забезпечують вбудовані в процесор контролери. Міні-ПК підтримує встановлення чотирьох модулів ОЗП DDR5 (максимальний обсяг 192 ГБ), двох NMVe-накопичувачів M. 2 та одного 2,5-дюймового пристрою з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с. Габарити корпусу становлять 195x85x215 мм.

ASRock DeskMate X600

Наразі ASRock DeskMate X600 доступний для купівлі в Китаї, barebone-конфігурація оцінюється приблизно в $195. Терміни релізу в інших регіонах, на жаль, поки не уточнюються.

ASRock DeskMate X600

Джерело:
Liliputing

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Минулого року Nvidia зайняла 98% ринку графічних процесорів для дата-центрів

Нещодавній сплеск зацікавленості у штучному інтелекті сильно підняв доходи компанії Nvidia. За 2023 рік вона змогла відвантажити 3,76 млн графічних процесорів для дата-центрів. Це на 42% або на мільйон більше, ніж роком раніше. Загалом Nvidia займає 98% ринку графічних прискорювачів для обчислювальних центрів.

NvidiaGPUAI

Але й це ще не все. Компанія спромоглася зайняти 88% ринку відеокарт (7,66 млн одиниць за підсумками першого кварталу) ще до випуску серії GeForce RTX 50xx, який очікується у четвертому кварталі 2024 року. В абсолютних цифрах прибуток Nvidia за 2023 рік склав 60,9 млрд доларів, що на 126% більше у порівнянні з 2022 роком. Такий результат особливо вражає на фоні заборони США експорту чипів в Китай та нездатності TSMC повністю задовольнити попит на графічні процесори для ШІ. Завдяки таким успіхам Nvidia нещодавно на деякий час обігнала Apple за ринковою капіталізацією, а наразі посідає третє місце серед найдорожчих компаній світу.

Джерело:
Tom`s Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 32)