Qualcomm розкрила подробиці про графіку Adreno X1 у складі SoC Snapdragon X

Напередодні старту продажів ноутбуків із платформою Snapdragon X компанія Qualcomm вирішила поділитися додатковою інформацією про вбудовану графіку. Вона отримала назву Adreno X1 та, як було оголошено ще минулого року, запропонує обчислювальну потужність до 4,6 Тфлопс. Чипмейкер також анонсував інструмент Adreno Control Panel для керування налаштуваннями нового iGPU.

Qualcomm Adreno X1

Графічний модуль Adreno X1 підтримує всі головні API, включно з DirectX 12.1 (Shader Model 6.7), DirectX 11, Vulkan 1.3 та OpenCL 3.0, а його максимальна конфігурація містить 1536 блоків ALU FP32. На опублікованих слайдах Qualcomm розкриває деякі архітектурні особливості нового відеоядра.

Qualcomm Adreno X1Qualcomm Adreno X1
Qualcomm Adreno X1Qualcomm Adreno X1Qualcomm Adreno X1

Що стосується продуктивності, то чипмейкер заявляє про перевагу над конкурентами як за швидкодією, так і за енергоефективністю вбудованої графіки. Наприклад, в іграх Adreno X1 часто забезпечує вищу частоту кадрів, ніж iGPU Intel Arc у складі Core Ultra 7 155H (Meteor Lake).

Qualcomm Adreno X1Qualcomm Adreno X1

Хай там що, докладні тести однокристальної системи Qualcomm Snapdragon X стануть доступні вже зовсім скоро. Офіційні продажі пристроїв з цією платформою стартують наступного вівторка, 18 червня.

Qualcomm Adreno X1

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Gigabyte анонсувала NVMe-накопичувачі Aorus Gen5 14000 зі швидкістю до 14,5 Гбайт/с

Gigabyte Technology анонсувала надходження до продажу лінійки твердотілих накопичувачів Aorus Gen5 14000 з підтримкою PCI-E 5.0. Це найшвидші NVMe SSD в асортименті виробника. У новинках використовується вже знайома платформа Phison PS5026-E26 й оптимізована 232-шарова флеш-пам'ять 3D NAND TLC, що дало змогу досягти швидкостей понад 14 Гбайт/с.

Gigabyte Aorus Gen5 14000

Серія Gigabyte Aorus Gen5 14000 представлена NVMe-накопичувачами формату M.2 місткістю 1, 2 та 4 ТБ. Для новинок заявлені швидкості послідовного читання до 14,5 Гбайт/с і запису до 12,7 Гбайт/с, а також показник TBW (Total Bytes Written) від 700 до 3000 Тбайт залежно від місткості SSD. Рівень швидкодії під час роботи з випадковими блоками вендор, на жаль, не вказує.

Gigabyte Aorus Gen5 14000

Пристрої супроводжуються п'ятирічною гарантією виробника. Для повного розкриття потенціалу Gigabyte рекомендує використовувати додаткове охолодження, наприклад, радіатор M.2 на материнській платі. Енергоспоживання SSD може досягати 11,5 Вт.

Gigabyte Aorus Gen5 14000

Рекомендовані ціни NVMe-накопичувачів Gigabyte Aorus Gen5 14000 будуть оголошені пізніше.

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Вартість акцій Asetek впала відразу на 40%

Данська фірма Asetek є одним із лідерів ринку готових систем рідинного охолодження. Вона випускає їх на замовлення найрізноманітніших компаній, а набір патентів допомагає їй зберігати позиції в цьому сегменті. Проте останнім часом справи в Asetek йдуть не зовсім гладко.

Asetek

Вартість акцій Asetek напередодні впала на 40%. Це падіння відбулося незабаром після того, як компанія змінила прогноз виторгу та рентабельності на 2024 рік. Фактично вона отримала оновлені прогнози закупівель від своїх найбільших OEM-клієнтів, і вони виявилися не дуже хорошими. Тепер Asetek очікує значного зниження доходів у поточному році, через що багато інвесторів втратили віру в компанію.

Asetek

Вона також прогнозує, що падіння виторгу може продовжитися наступного року через невизначеність ринкової ситуації. Виходячи з цього, керівництво Asetek розробить план, що містить ініціативи щодо подолання короткострокових і довгострокових проблем.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Голова Nvidia Дженсен Хуанг виступить на конференції SIGGRAPH 2024

Наприкінці наступного місяця відбудеться щорічна конференція SIGGRAPH (Special Interest Group on Graphics and Interactive Techniques), присвячена комп'ютерній графіці. В її рамках лідери галузі розкажуть про свої останні розробки, серед них буде й корпорація Nvidia. З доповіддю виступить генеральний директор «зеленого» чипмейкера Дженсен Хуанг.

Хуанг

Голова Nvidia розповість на SIGGRAPH 2024 про останні розробки зі сфери штучного інтелекту та прискорення обчислень. Іншими словами, на анонс нових ігрових відеокарт розраховувати не варто. Можливо, на конференції буде розкрито додаткові подробиці про графічну архітектуру Blackwell або представлено нові моделі професійних 3D-прискорювачів.

Виступ пана Хуанга на конференції SIGGRAPH 2024 заплановано на 29 липня. Щодо прямої трансляції доповіді на цю мить інформації не надходило.

Джерело:
SIGGRAPH

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Basemark представила кросплатформний тест Breaking Limit з трасуванням променів

Фінська компанія Basemark анонсувала новий кросплатформний бенчмарк для оцінки швидкодії графічних ядер із підтримкою трасування променів. Він отримав назву GPUScore: Breaking Limit та призначений для десктопів, ноутбуків та різноманітних мобільних гаджетів.

Basemark

Тестовий пакет GPUScore: Breaking Limit буде доступний у версіях для операційних систем Windows, Linux, iOS та Android. Залежно від ОС він використовуватиме графічні API DirectX 12, Vulkan 1.3 або Metal 3. Демо-сцена задіює трасування променів для реалістичних тіней, віддзеркалень та глобального освітлення.

BasemarkBasemark

Для потужних пристроїв, на кшталт ігрових десктопів, вийде Breaking Limit Ultra. Це більш вимоглива версія бенчмарку, для якої знадобиться відеоадаптер як мінімум з вісьмома гігабайтами пам'яті. Вона також дозволить оцінити швидкодію при використанні технологій масштабування AMD FSR 2 та Nvidia DLSS 2.

Basemark

Терміни виходу GPUScore: Breaking Limit, на жаль, оголошено не було. На думку зарубіжних колег, новий бенчмарк буде доступний безплатно, як і попередні релізи Basemark.

Джерела:
VideoCardz
Basemark

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Слідами Computex 2024: нові десктопи, монітори та моноблоки MSI

На правах реклами

Цього року Micro-Star International привезла на виставку Computex чимало нових продуктів. Про деякі з них ми вже розповідали в окремих матеріалах, а тепер пропонуємо ознайомитися з іншими новинками тайванського вендора.

MSI

На стенді MSI був представлений ігровий десктоп MEG Vision X AI. Пристрій отримав 13,3-дюймовий сенсорний екран, який займає майже всю фронтальну панель і фактично виконує роль вбудованого монітора. Як підказує назва, не обійшлося без функцій на базі штучного інтелекту.

MSI

У новинці компанія застосувала програмний набір MSI AI Engine, який автоматично оптимізує налаштування на основі активності користувача, а завдяки MSI Artist x MSI Chat можна локально запустити генеративний ШІ для створення зображень, тексту, відповідей на запитання користувача або аналізу інформації з документів у локальних папках.

MSI

Також був анонсований більш класичний системний блок MAG Infinite E1 на базі сучасного «заліза». У ньому теж використано фірмове ПЗ MSI AI Engine, що надає користувачам низку ШІ-функцій.

MSI

Ще однією новинкою MSI стали монітори для дому серії PRO MP: PRO MP252 E2 і PRO MP271A E2. Вони виконані на 24,5- і 27-дюймових IPS-матрицях відповідно, пропонують роздільну здатність 1920x1080 пікселів, час відгуку 1 мс та частоту оновлення 120 Гц.

MSI

Серед особливостей моніторів вендор також відзначає тонкі рамки, мінімалістичний дизайн і вбудовані динаміки.

MSI

Платформа Intel Core Ultra (Meteor Lake) лягла в основу моноблока MSI AM273Q AI. У ньому компанія застосувала 27-дюймову IPS-матрицю з роздільною здатністю 1440p, корпус із переробленого пластику, висувну вебкамеру і процесор Core Ultra 7 155U з вбудованим блоком NPU для прискорення ШІ-функцій. Окрім того, технологія MSI Instant Display з Thunderbolt 4 та входом HDMI дає змогу використовувати моноблок як монітор.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Gigabyte анонсувала плату TRX50 AI TOP для чипів AMD Ryzen Threadripper

Лінійка материнських плат Gigabyte для платформи AMD Socket sTR5 офіційно поповнилася моделлю TRX50 AI TOP. Ця системна плата була помічена на виставці Computex 2024, виконана у форм-факторі Extended ATX та готова прийняти на борт процесори Ryzen Threadripper 7000-ї серії, включно з PRO-версіями.

Gigabyte TRX50 AI TOP

Оснащення плати Gigabyte TRX50 AI TOP включає (16+8+4)-фазну систему живлення, вісім роз'ємів під модулі оперативної пам'яті DDR5, чотири слоти розширення PCI Express 5.0 x16 та чотири роз'єми M.2 для твердотілих накопичувачів. Також варто відзначити наявність чотирьох портів SATA 6 Гбіт/с, «бекплейта» та двох портів USB4 на задній панелі.

Gigabyte TRX50 AI TOP

Мережеві можливості представлені двома 10-гігабітними Ethernet на базі Marvell AQtion AQC113C та бездротовим модулем Wi-Fi 7/Bluetooth 5.3. Звукова підсистема виконана на базі аудіокодека Realtek ALC4080. З більш детальними характеристиками материнської плати можна ознайомитись на офіційному сайті Gigabyte.

Gigabyte TRX50 AI TOP

Щодо ціни Gigabyte TRX50 AI TOP на цей момент інформації не надходило.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

ASRock підготувала Radeon RX 6500 XT з вісьмома гігабайтами GDDR6

AIB-партнери AMD продовжують випускати нові моделі відеокарт на основі графічних процесорів RDNA 2-го покоління. Наприклад, компанія ASRock поповнила модельний ряд 8-гігабайтною версією Radeon RX 6500 XT у модифікації Phantom Gaming. Це один із молодших 3D-прискорювачів RDNA 2 на базі 6-нм чипа Navi 24.

Radeon RX 6500 XT

На тлі інших варіантів Radeon RX 6500 XT новинка ASRock виділяється об'ємом відеобуфера. Як було сказано вище, вона обладнана вісьмома гігабайтами GDDR6, тоді як спочатку AMD планувала випускати цю модель лише з чотирма гігабайтами. Ширина шини пам'яті, як і раніше, становить 64 розряди, що з урахуванням мікросхем GDDR6 зі швидкістю 18 ГТ/с забезпечує пропускну здатність 144 Гбайт/с.

Radeon RX 6500 XT

Графічний процесор AMD Navi 24 у складі ASRock Radeon RX 6500 XT Phantom Gaming 8GB працює на частоті 2685/2825 МГц (Game/Boost Clock). Охолодження відеокарти забезпечує кулер із двома вентиляторами, а на торці розпаяний 8-контактний роз'єм додаткового живлення. Для виведення зображення можна скористатися інтерфейсами HDMI 2.1 та DisplayPort 1.4. Як і інші Radeon RX 6500 XT, новинка використовує лише чотири лінії PCI-E 4.0.

Radeon RX 6500 XT

Рекомендована ціна ASRock Radeon RX 6500 XT Phantom Gaming 8GB оголошена не була.

Radeon RX 6500 XT

Джерела:
ASRock
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 26)