Оверклокерські відеокарти K|ngp|n можуть повернутися під брендом PNY

У вересні 2022-го стало відомо про вихід компанії EVGA з ринку відеокарт. Один із найстаріших AIB-партнерів Nvidia вирішив припинити співпрацю із «зеленим» чипмейкером на тлі погіршення умов ведення бізнесу. Разом із цим лави EVGA залишив відомий оверклокер Вінс «k|ngp|n» Люсідо, який доклав руку до топових модифікацій відеокарт, на кшталт EVGA GeForce RTX 3090 K|ngp|n Hybrid.

EVGA GeForce RTX 3090 K|ngp|n Hybrid
EVGA GeForce RTX 3090 K|ngp|n Hybrid

Втім, у найближчому майбутньому бренд K|ngp|n може повернутися на ринок відеокарт. Про це в інтерв'ю виданню Gamers Nexus розповів сам Вінс, який влаштував невелику екскурсію своєю лабораторією в столиці Тайваню. Наразі він експериментує з графічними картами виробництва PNY.

«Зараз я тестую програмне забезпечення, і воно досить приємне, дуже схоже на наш старий PX1. Я поки просто намагаюся розібратися з усіма деталями ПЗ, підсвічуванням і вентиляторами, та вчора я отримав XOC BIOS, — розповідає Вінс. — [PNY] відома своїми професійними та відеокартами для повсякденного використання, але після відходу EVGA в сегменті ентузіастів утворилася величезна діра, і не схоже, що інші виробники прагнуть її заповнити».

Цілком імовірно, що нові відеокарти з позначкою «k|ngp|n» з'являться в наступному поколінні GeForce RTX. Офіційний дебют перших представників GeForce RTX 50-ї серії (архітектура Blackwell) очікується орієнтовно наприкінці цього року. З повним інтерв'ю Вінса «k|ngp|n» Люсідо можна ознайомитися нижче.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Партнери AMD знижують ціни на гібридні процесори Ryzen 8000G

Закордонні колеги звернули увагу на зниження цін процесорів Ryzen 8000-ї серії у великих магазинах. Ці чипи вийшли менш ніж пів року тому, але вже пропонуються з істотними знижками. Ймовірно, компанія AMD разом із партнерами почала готуватися до релізу десктопних CPU Ryzen 9000 (Granite Ridge), які стануть доступні для покупки 31 липня.

Ryzen 8000G

Зниження цін можна спостерігати як за океаном, так і в європейських магазинах. Топовий чип лінійки Ryzen 7 8700G, який вийшов з рекомендованою ціною від $329/€349, нині можна придбати за ціною від $299/€263 (США/Європа). Модель Ryzen 5 8600G подешевшала з $229/€249 до $199/€174, а Ryzen 5 8500G замість $179/€199 обійдеться в $159/€141. Про характеристики цих процесорів ми розповідали в матеріалі з нагоди анонсу.

Ryzen 8000G

Схожі тенденції можна спостерігати й в українських магазинах. Наприклад, середня ціна Ryzen 7 8700G на початку лютого становила близько 16 тисяч гривень, але тепер він доступний приблизно за 13,4 тис. грн (дані Hotline).

Ryzen 8000G

Джерела:
ComputerBase
VideoCardz

 
Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Оновлення 1.12 для Elden Ring покращує продуктивність трасування променів

Днями фентезійний рольовий екшен Elden Ring отримав оновлення до версії 1.12. Свіжий патч приурочений до виходу доповнення Shadow of the Erdtree та приніс чимало корисних нововведень. Зокрема, розробники оновили систему інвентарю, виправили безліч дрібних помилок й відкоригували ігровий баланс. З повним переліком змін можна ознайомитися на сайті Bandai Namco.

Elden Ring

Ще одним важливим нововведенням патча 1.12 стало поліпшення продуктивності під час використання ефектів на базі трасування променів. Порівняно з версією Elden Ring 1.10 підвищення частоти кадрів може досягати 20%. Нижче можна ознайомитися з результатами тестування на системі з відеокартою GeForce RTX 4080 і процесором Core i7-10700F у роздільній здатності 4K.

Elden Ring

Elden Ring

Доречі, доповнення Shadow of the Erdtree для Elden Ring отримало одноголосне схвалення ігрових критиків. На Metacriric у нього середня оцінка в 95 балів, що практично не відрізняється від 96 балів оригінальної Elden Ring. Подивимося, яку оцінку йому виставлять пересічні геймери. В українському Steam доповнення можна придбати за 1199 гривень.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Тираж Crash Bandicoot N.Sane Trilogy перевищив 20 мільйонів копій

У 2017 році відбувся реліз збірника Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, що містить перевидання перших трьох ігор серії. Спочатку він з'явився на PlayStation 4, а через рік став доступним на консолях Xbox One, Nintendo Switch та персональних комп'ютерах. Великий список підтримуваних платформ забезпечив збірнику хороші продажі — до теперішнього часу було продано понад 20 мільйонів копій Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. Про це було оголошено через офіційний акаунт у соцмережі X (Twitter).

Crash Bandicoot N.Sane Trilogy

ПК-версія Crash Bandicoot N. Sane Trilogy у Steam зібрала «Дуже схвальні» відгуки та нині доступна за ціною 1357 гривень. У 2020 році вийшло продовження у формі Crash Bandicoot 4: It's About Time. Ця гра теж була тепло зустрінута геймерами, але не виправдала надії Activision Blizzard щодо продажів, тому прямого продовження вона не отримала. Студія-розробник Toys for Bob зрештою стала незалежною та наразі разом із Microsoft працює над новою грою.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Minisforum пропонує док-станцію за 99 доларів для підключення зовнішньої відеокарти

Док-станції для підключення зовнішньої відеокарти до ноутбука стали досить поширеним явищем. Але найчастіше такі рішення обмежені одним конкретним GPU або виконані у вигляді громіздкої коробки, не кажучи вже про високу вартість. Компанія Minisforum продемонструвала цікаву альтернативу — компактний пристрій з високошвидкісним інтерфейсом OCuLink.

Док-станція Minisforum DEG1 eGPU має плоский мінімалістичний дизайн. Розміри пристрою 270 x 175 x 41 мм. Оснащена повноцінним слотом PCI-E 4.0 з 16 лініями, хоча через обмеження OCuLink використовується 4 лінії. Зовнішнє живлення під'єднується через 24-контактний роз'єм ATX.

Minisforum DEG1 eGPU підтримує встановлення найпотужніших сучасних відеокарт, дозволяючи під'єднати до ноутбука навіть GeForce RTX 4090 або Radeon RX 7900 XTX. При цьому користувачеві, звичайно, знадобиться додаткове джерело живлення, до вибору якого варто підходити з особливою увагою, оскільки потужність TGP у GeForce RTX 4090 становить значні 600 Вт.

Головна перевага Minisforum DEG1 eGPU — доступна ціна в 99 доларів США на американському ринку і 90 євро на європейському ринку.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition вийде до кінця місяця

Ubisoft назвала точну дату виходу перевидання легендарної гри Beyond Good and Evil. Оновлену версію анонсували ще минулого року, але відтоді компанія зберігала мовчання. Тепер опубліковано новий трейлер і заявлено про реліз 25 червня.

У Beyond Good and Evil гравець у ролі журналістки Джейд у чарівному світі Хілліс протистоїть вторгненню злих інопланетян. Гра є різноманітною пригодою з битвами, погонями, головоломками та мінііграми.

Оновлена версія отримає покращену графіку та підтримку 4K. Заново переписаний оркестровий саундтрек. Покращено управління. Гра вийде на всіх актуальних консолях: PlayStation 5 і PlayStation 4, Xbox Series S|X і Xbox One, Nintendo Switch. На PC гра буде доступна в магазинах Ubisoft Store, Epic Games Store і Steam.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Японська компанія Rapidus планує запустити пробне виробництво 2 нм у 2025 році

Японський стартап із виробництва напівпровідників Rapidus хоче освоїти виробництво за технологією 2 нм вже наступного року. Такі плани озвучив генеральний директор компанії Ацумі Коіке (Atsuyoshi Koike). Для фірми, що готується до запуску першого виробництва, це амбітна мета. При цьому голова компанії говорить про інноваційні методи обробки пластин, що має прискорити виробничий цикл і забезпечити конкурентні переваги відносно TSMC і Samsung. Зараз Rapidus активно співпрацює з IBM та організацією Imec. Серед основних інвесторів проєкту значаться Sony, Denso, Toyota, SoftBank і Kioxia.

Завод Rapidus зводиться на півночі острова Хоккайдо. Перший літограф на виробництві може бути встановлений до кінця року. Модель літографа не згадується, але це не остання версія від ASML. Хоча у найближчому майбутньому Rapidus планує перейти на передові літографічні машини ASML NXE: 3800E.

Особливістю виробництва Rapidus буде те, що це єдиний центр для виробництва напівпровідникових пластин та пакування чипів. Інженери працюватимуть у щільній кооперації, і керівництво сподівається, що це стане запорукою успіху. Rapidus вже найняла понад 400 інженерів і планує щороку збільшувати штат приблизно на 300 осіб. Коіке згадує, що компанії вдалося отримати деяких талановитих інженерів з великих компаній цієї галузі. І близько 200 інженерів стажуються в IBM. Імовірно, IBM буде одним із перших замовників чипів на заводі Rapidus.

Джерело:
EE Times

Обговорити в форумі (коментарів: 16)