Elden Ring повернулася до трійки найпопулярніших ігор Steam

Цього тижня відбувся реліз масштабного доповнення Shadow of the Erdtree для фентезійного рольового екшену Elden Ring. Це DLC отримало рекордно високі оцінки від ігрових оглядачів, набравши 95 балів на порталі Metacritic. Що найголовніше — пересічним геймерам воно теж сподобалося. Це підтверджує не тільки середня оцінка 8,3 бала з 10 можливих, але й високі показники «онлайну».

Elden Ring

Згідно зі статистикою порталу SteamDB, у ПК-версію Elden Ring напередодні одночасно грало більш ніж 781 тис. користувачів Steam. Це дозволило їй повернутися до трійки найпопулярніших ігор платформи, поступившись тільки Counter-Strike 2 та клікеру Banana. Максимальний «онлайн» Elden Ring у Steam було зафіксовано два роки тому, він становив 953 426 осіб.

Elden Ring

В українському Steam доповнення Shadow of the Erdtree можна придбати за 1199 грн, а комплект Elden Ring з DLC коштує 2399 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 39)

Gigabyte представила GeForce RTX 4070 Ti Super з незвичним розташуванням роз'єму живлення

Gigabyte Technology підготувала до випуску новий варіант відеокарти GeForce RTX 4070 Ti Super. Пристрій отримав назву Windforce MAX OC, а його головною особливістю можна назвати незвичне розташування роз'єму додаткового живлення 12HVPWR. Він розпаяний у задній частині відеокарти, причому для спрощення прокладання кабелю Gigabyte передбачила виріз в системі охолодження.

GeForce RTX 4070 Ti Super

У системному блоці Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Super Windforce MAX OC займе три слоти розширення. За охолодження новинки відповідає масивний кулер із радіатором, пронизаним дев'ятьма тепловими трубками, й трьома вентиляторами. Довжина відеокарти становить 331 мм. Тильна сторона пристрою прикрита підсилювальною пластиною, а для виведення зображення можна скористатися трьома DisplayPort 1.4 та одним HDMI 2.1.

GeForce RTX 4070 Ti Super

Не обійшлося без заводського розгону. Графічний процесор Nvidia AD103 у складі новинки працює на boost-частоті 2655 МГц замість еталонних 2610 МГц. Ефективна частота 16 Гбайт пам'яті GDDR6X становить 21 ГГц, що забезпечує пропускну здатність 672 Гбайт/с. З інших особливостей новинки можна відзначити наявність двох мікросхем VGA-BIOS з перемикачем на торці.

GeForce RTX 4070 Ti Super

Рекомендована ціна і терміни релізу відеокарти Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Super Windforce MAX OC будуть оголошені пізніше.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

З'явилися результати перших тестів процесора AMD Ryzen AI 9 365 на базі архітектури Zen 5

Наступного місяця компанія AMD має вивести на ринок перші процесори на архітектурі Zen 5. Це будуть мобільні APU серії Ryzen AI. На старті ми побачимо ноутбуки з двома процесорами: Ryzen AI 9 HX 370 та Ryzen AI 9 365. Офіційна дата випуску нових Ryzen поки не оголошена, і ще немає офіційних оглядів з тестами. Але китайський блогер Девід Хуанг отримав доступ до ноутбука з новим процесором Ryzen AI 9 365 і поділився своїми тестами.

Блогер випустив повноцінний огляд із розглядом архітектурних змін й особливостей покоління Zen 5. Він представив результати нового процесора в порівнянні з Ryzen 7 7840U та Ryzen 7 7735U. Автор провів аналіз швидкості виконання інструкцій на прикладі операцій NOP, порівняв затримки та пропускну здатність кеш-пам'яті, порівняв між'ядерну синхронізацію Zen 5 і Zen 4.

Сам процесор AMD Ryzen AI 9 365 отримав 10 ядер (20 потоків), блок NPU продуктивністю 50 TOPS і графіку Radeon 880M. Особливістю нового покоління є використання різного типу ядер — великі Zen 5 й малі Zen 5c. У разі Ryzen AI 9 365 це чотири ядра Zen 5 із частотою до 5 ГГц та шість Zen 5c із частотою до 3,3 ГГц.

За підсумками тестів видно зростання продуктивності IPC близько 15% для великих ядер, що цілком відповідає заявленим раніше цифрам від самої AMD. Але загальна перевага Ryzen AI 9 365 над Ryzen 7 7840U ще більша завдяки збільшенню кількості ядер.

Тепер залишилося дочекатися офіційного релізу й оглядів конкретних ноутбуків із новими процесорами AMD Ryzen AI.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 12)