Dell та Nvidia створять ШІ-фабрику для компанії xAI Ілона Маска

Dell й Nvidia об'єднують зусилля для побудови фабрики штучного інтелекту для компанії Ілона Маска xAI. Цю новину підтвердив Майкл Делл, генеральний директор компанії Dell. Він опублікував пост у соціальній мережі X, в якому зазначив, що ця ініціатива також забезпечить роботою Grok, штучний інтелект чат-бота від xAI. А сама xAI оголосила місяць тому, що планує побудувати суперкомп'ютер до осені наступного року.

AI Factory

Сам Ілон Маск підтвердив на X, що Dell буде збирати половину стійок, які підуть у суперкомп'ютер для xAI. Іншу половину збиратиме компанія Supermicro, провідний виробник серверів і систем зберігання даних. Щодо участі Nvidia, то офіційно про це нічого не повідомлялося. Але раніше цього місяця Ілон Маск оголосив, що навчальний кластер xAI зі 100 тисяч Nvidia H100 з рідинним охолодженням буде доступним через кілька місяців. Отже, Dell і Supermicro, ймовірно, будуть постачати ці системи.

Стосунки Nvidia з Ілоном Маском не обмежуються лише навчальним кластером H100 з рідинним охолодженням. Оскільки Маск не задоволений ефективністю цієї моделі, він прагне створити кластер з близько 300 тисяч прискорювачів Nvidia B200, що еквівалентно 37 500 вузловим пристроям. Він буде підключений за допомогою мережевих карт Nvidia ConnectX-8 зі швидкістю 800 Гбіт/с, які будуть випущені влітку наступного року. Ілон Маск також нещодавно спрямував 12 000 графічних процесорів H100 для xAI, які спочатку були призначені для Tesla. Це свідчить про те, що він йде ва-банк з Nvidia на користь своєї фірми, що займається штучним інтелектом.

Джерело:
Techreport

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

LG Display налагодила серійне виробництво екранів Tandem OLED для ноутбуків

Компанія LG Display відзвітувала про старт масового виробництва ноутбучних дисплеїв, виконаних за технологією Tandem OLED. У таких панелях об'єднані відразу два шари органічних світлодіодів. Це дозволяє досягти кращих характеристик порівняно зі звичайними OLED-матрицями, зокрема, виробник заявляє про подвоєння терміну служби, втричі більшу максимальну яскравість та на 40% менше енергоспоживання.

Tandem OLED

Дебютним ноутбуком із дисплеєм Tandem OLED став Dell XPS 13 9345. У ньому використана 13,4-дюймова матриця з роздільною здатністю 2880x1800 пікселів, 100% охопленням колірної палітри DCI-P3 та сертифікатом VESA Display HDR True Black 500. Цей лептоп, наприклад, побував на огляді в XDA- Developers. Закордонні колеги відзначають на 28,6% більшу яскравість (485 кд/м²) порівняно з моделлю минулого покоління та загалом називають дисплей одним із найкращих на 13-дюймовому ноутбуці.

Tandem OLED

Джерела:
TechPowerUp
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Китайська ByteDance співпрацює з Broadcom для випуску ШІ-чипа за 5-нм технологією TSMC

Санкції з боку США змусили компанію ByteDance (власника TikTok) розпочати співробітництво з Broadcom, оскільки вони прагнуть розробити чип зі штучним інтелектом. Ймовірно, що цей конкретний чип буде масово вироблятися за 5-нм технологією TSMC. Цікаво, що будь-якій компанії китайського походження заборонено працювати з тайванським гігантом з виробництва напівпровідників.

Враховуючи це обмеження, схоже, що ByteDance вдалося знайти лазівку в торговельних санкціях. Вони декларують розробку ASIC, що відповідає американським експортним обмеженням. Очікується, що TSMC займеться виробництвом. А ділові стосунки з Broadcom, мають допомогти компанії знизити витрати на чипи, забезпечуючи при цьому стабільність постачання, коли це буде потрібно.

Byte Dance

Передові мікросхеми ШІ дуже потрібні ByteDance, оскільки вони дозволять розробляти більш надійні та потужні алгоритми для TikTok та додатку для створення коротких відео під назвою Douyin. Крім того, вони мають подібний до ChatGPT сервіс чат-ботів під назвою Doubao. Наразі у ByteDance є чипи A100, H100, A800 та H800 від Nvidia, причому перші дві партії були придбані ще до того, як США запровадили торгові санкції.

Невідомо, як адміністрація Байдена відреагує на ці новини. Але оскільки розробка ASIC зараз дозволена правилами торгівлі, вона, ймовірно, буде заборонена в майбутньому.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Підтверджено терміни виходу процесорів Intel Core Ultra 200

Від азійських джерел надійшли додаткові подробиці про терміни виходу нового покоління процесорів Intel Core. Зокрема, офіційний реліз мобільних чипів Core Ultra 200V (Lunar Lake) заплановано на період з 17 по 24 вересня. На заводах TSMC вже стартувало серійне виробництво кристалів для процесорів Lunar Lake, тому перенесення термінів виходу виглядає малоймовірним. Про головні особливості нових CPU чипейкер розповів на початку цього місяця.

Intel Core Ultra 200

Що стосується доступності ноутбуків з платформою Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake), то вони повинні з'явитися у продажу 25 вересня. Зазначимо, що це дещо пізніше за найближчих конкурентів. Партнери Qualcomm випустили перші лептопи з однокристальною системою Snapdragon X раніше цього місяця, а в середині липня з'являться пристрої на базі процесорів AMD Ryzen AI 300 (Strix Point).

У вересні також відбудеться офіційна презентація процесорів Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) для настільної платформи LGA1851. Найімовірніше, вона пройде в рамках конференції Intel Innovation 2024 (24-25 вересня). У продажу перші CPU Arrow Lake-S і материнські плати до них з'являться через місяць після цього.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

ASRock запропонує відеокарту Radeon RX 6400 Low Profile

В асортименті ASRock з'явилася нова відеокарта AMD RDNA 2-го покоління — Radeon RX 6400 Low Profile. Пристрій базується на графічному процесорі Navi 24 та, як неважко зрозуміти з назви, має низькопрофільне виконання. До того ж у системному блоці новинка займе всього один слот розширення та обходиться без додаткового роз'єму живлення.

Radeon RX 6400 Low Profile

В арсеналі ASRock Radeon RX 6400 Low Profile є 768 потокових процесорів, 16 мегабайтів Infinity Cache і чотири гігабайти пам'яті GDDR6 з 64-розрядною шиною. Заводського розгону не передбачено: частотна формула GPU має вигляд 2039/2321 МГц (Game/Boost Clock). Для виведення зображення можна скористатися портами HDMI 2.1 і DisplayPort 1.4a. У ролі інтерфейсу підключення виступають чотири лінії PCI-E 4.0.

Radeon RX 6400 Low Profile

Рекомендована ціна відеокарти ASRock Radeon RX 6400 Low Profile буде оголошена пізніше.

Radeon RX 6400 Low Profile

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

AMD тестує процесори Strix Halo в конфігураціях зі 128 гігабайтами оперативної пам'яті

У лабораторіях AMD вирує робота над мобільними процесорами Strix Halo. Фахівці чипмейкера вже розпочали тестування інженерних зразків нових «камінців» та, згідно з останньою інформацією, в тому числі випробовують конфігурації зі 128 гігабайтами оперативної пам'яті. Про це стало відомо зі свіжих записів у митних базах.

Strix Halo

Раніше в Мережі опинилися конфіденційні документи AMD, які розкривають головні особливості процесорів Strix Halo. Для них характерне багаточипове компонування з двома 8-ядерними чиплетами Zen 5 із 32 МБ L3-кешу в кожному та великою мікросхемою введення-виведення. Вона містить ШІ-модуль потужністю 60 TOPS, 16 ліній PCI-E 4.0, 256-розрядний контролер пам'яті LPDDR5X-8000 з 32 мегабайтами кешу (аналог Infinity Cache) та графіку RDNA 3.5 на 40 блоків CU.

Strix Halo

Сферою застосування процесорів AMD Strix Halo стануть ноутбуки high-end класу, а вбудований графічний блок запропонує швидкодію рівня дискретних відеоадаптерів, на кшталт GeForce RTX 4060 Laptop або RTX 4070 Laptop. Важливу роль у цьому зіграє підтримка до 128 Гбайт ОЗП з теоретичною пропускною здатністю 256 Гбайт/с. AMD також тестує конфігурації із 32 та 64 гігабайтами оперативної пам'яті.

Strix Halo

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

ASUS випускає білі відеокарти Dual GeForce RTX 4070 Super EVO White

Компанія ASUS представила нові відеокарти у білому дизайні. Цього разу поціновувачі білої естетики отримали моделі середнього цінового рівня із серії GeForce RTX 4070 Super та GeForce RTX 4070. Новинки належать до лінійки продуктів Dual, які раніше були доступні в чорному кольорі або у чорно-білому виконанні (Dual White).

Відеокарти ASUS Dual GeForce RTX 4070 Super EVO White та ASUS Dual GeForce RTX 4070 EVO White представлені в повністю білому корпусі з білим бекплейтом та білими вентиляторами.

Конструктивно новинки не відрізняються від перших варіантів ASUS Dual GeForce RTX 4070, хоча трохи менше за розмірами. І загалом це досить невеликі моделі на тлі інших сучасних відеокарт, що дозволяє використовувати їх у невеликих корпусах. Габарити відеокарт Dual EVO White становлять 227 x 123 x 50 мм.

Система охолодження використовує радіатор з тепловими трубками та два великі вентилятори конструкції Axial-tech. При довжині 23 см такі вентилятори забезпечують максимальне продування радіатора для гарного охолодження.

Кожна відеокарта має порт HDMI 2.1a і три порти DisplayPort 1.4a. GeForce RTX 4070 оснащені старим 8-контактним роз'ємом живлення PCI-E, а у GeForce RTX 4070 Super новий 16-контактний роз'єм 12VHPWR.

Білі версії GeForce RTX 4070 Super та GeForce RTX 4070 будуть доступні у версіях з підвищеними та стандартними частотами. ASUS Dual GeForce RTX 4070 Super EVO White OC Edition та ASUS Dual GeForce RTX 4070 EVO White OC Edition прискорені по Boost Clock до 2550 МГц, а базові варіанти працюють при Boost Clock 2505 МГц. В основі Super-версії процесор AD104 з 7168 потоковими ядрами CUDA, а в основі старої версії урізаний чип із 5888 ядрами. Всі ці відеокарти оснащені 12 гігабайтами пам'яті GDDR6X у поєднанні з шиною 192 біт.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Розробники святкують продаж 14 мільйонів копій ремейка Resident Evil 2

Компанія Capcom оголосила про нове досягнення Resident Evil 2 Remake. На цей час продажі гри впритул підійшли до позначки в 14 мільйонів копій. Офіційно в X (Twitter) поки оголошено про 13,9 мільйона копій, але заповітні 14 мільйонів так близькі, що розробники вже святкують це.

І на честь цієї події підготовлено два тематичні торти, які ви можете спостерігати на фотографіях.

Ремейк Resident Evil 2 став найуспішнішою частиною серії з найвищими продажами. Згідно зі статистикою минулого року, друге місце належало Resident Evil 7, яка стала переосмисленням франшизи, саме ця гра повернула інтерес до серії та надала нового імпульсу до її розвитку. А Resident Evil 2 закріпила успіх і показала приклад еталонного ремейка. Наразі ходить багато чуток щодо можливого римейку першої частини або Resident Evil Code: Veronica. Також активно триває робота над Resident Evil 9.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Avowed: розробники розкрили додаткові подробиці й тривалість проходження гри

Цього року студія Obsidian порадує нас новим проєктом — рольовою фентезійною грою Avowed. На нещодавньому заході Xbox Games Showcase 2024 нам показали новий трейлер, а потім розкрили більше подробиць про гру в Xbox Podcast. Тепер на Game Informer вийшло інтерв'ю з розробниками, де вони поділилися новою додатковою інформацією.

Коли гру тільки анонсували, були чутки, що Avowed стане великою масштабною RPG. Але тепер очевидно, що це скромніший проєкт. Самі розробники порівнюють його за структурою та тривалістю з The Outer Worlds — своєю минулою грою. В Avowed буде кілька відкритих зон, які з'єднуються між собою, і під час гри ви отримуєте доступ до нових територій. При цьому нам обіцяють світ із багатьма різноманітними біомами. На проходження The Outer Worlds йшло від 13 до 25 годин, залежно від того, приділяєте ви увагу побічним квестам чи ні. І це невеликий хронометраж для RPG. Будемо сподіватися, що основна сюжетна лінія Avowed все ж трохи довша.

Події гри відбуваються у всесвіті Pillars of Eternity через кілька років після Deadfire. Але історія повністю самостійна, і для занурення у світ не потрібні якісь знання з минулих ігор. Хоча в грі будуть зустрічатися деякі персонажі з Pillars of Eternity II: Deadfire, і буде багато відсилань на цю частину. Також автори порівнюють атмосферу Avowed саме з Deadfire — тут заплутана політична історія з інтригами, яка поєднується з дивною божественною та езотеричною історією.

У грі буде певна варіативність і безліч виборів. Деякі пов'язані лише з окремими персонажами, інші впливають на ігровий світ і надалі на ставлення до вас союзників або супротивників. Також вчинки та рішення гравця визначають кінцівку. Тут не буде ситуації, коли фінал визначається однією сюжетною розвилкою наприкінці історії.

При цьому автори згадали, що варіанта проходження за повного пацифіста не буде. Пройти гру без боїв виключно шляхом діалогів і маніпуляцій не вийде. У стосунках з NPC можна використовувати флірт, але романтичних стосунків із супутниками не буде. Загалом під час гри ми зустрінемо чотирьох компаньйонів, які можуть поповнити нашу команду. Всі вони будуть присутні в нашому таборі, але в подорож ви зможете брати тільки двох.

Гра створюється з видом від першої особи, але опціонально буде доступний вид і від третьої особи. Але перший режим є основним, він забезпечить відчуття максимального контролю над персонажем. Згадано наявність паркуру для подолання деяких перешкод, що, ймовірно, передбачає застосування такої акробатики в строго обмежених місцях.

Бойова система передбачає поєднання зброї ближнього і дальнього бою з магією. Також у грі буде Гримуар для лівої руки для швидкого доступу до заклинань.

Дата виходу Avowed ще не озвучена, за чутками реліз може відбутися в листопаді цього року. Гра буде доступна на PC і консолях Xbox Series X|S.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

ASUS випустила GeForce RTX 4070 Ti Super у версії TUF OG

Відеокарти ASUS лінійки TUF Gaming добре зарекомендували себе в серії GeForce RTX 3080/3090. Тепер ASUS розширює перелік моделей TUF Gaming в рамках нового покоління. Представлені дві версії ASUS GeForce RTX 4070 Ti Super 16GB TUF OG, які оснащені кулером максимально схожим на той, що використовувався у GeForce RTX 3090 Ti. Одна новинка TUF OG працює на стандартних частотах, а інша із заводським розгоном.

Габарити нових відеокарт 326x140x63 мм при товщині 3,2 слота. Потужний радіатор обдувається трьома вентиляторами конструкції Axial-tech.

Роз'єм живлення 12VHPWR розташований у задній частині карти. Зворотна сторона закрита металевим бекплейтом. Підсвічування обмежене невеликим логотипом у кутку кожуха.

Старша версія ASUS GeForce RTX 4070 Ti Super 16 GB TUF OG OC Edition працює при Boost Clock 2640 МГц, пам'ять GDDR6X обсягом 16 ГБ фугкціонує зі швидкодією 21 ГТ/с.

З урахуванням нових TUF OG повний список моделей GeForce RTX 4070 Ti Super сімейства TUF тепер виглядає так:

  • ASUS GeForce RTX 4070 Ti Super 16GB TUF OC;
  • ASUS GeForce RTX 4070 Ti Super 16GB TUF;
  • ASUS GeForce RTX 4070 Ti Super 16GB TUF BTF White OC;
  • ASUS GeForce RTX 4070 Ti Super 16GB TUF BTF White;
  • ASUS GeForce RTX 4070 Ti Super 16GB TUF OG OC;
  • ASUS GeForce RTX 4070 Ti Super 16GB TUF OG;
  • ASUS GeForce RTX 4070 Ti Super 16GB TUF White OC.

Зазначимо, що у цьому списку є унікальні моделі BTF із прихованим роз'ємом живлення GC-HPWR.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 4)