MSI готує GeForce RTX 4070 Ti Super на базі процесора Nvidia AD102

Компанія підготувала відеокарту GeForce RTX 4070 Ti Super Ventus 3X Black OC, яка виділяється на тлі інших відеокарт цієї серії застосуванням старшого GPU. В основі звичайної версії GeForce RTX 4070 Ti графічний процесор AD103-275 з 8448 потоковими ядрами CUDA. Але згідно з описом на сайті, у новій моделі MSI Ventus 3X використовується старший AD102.

При цьому якихось змін у характеристиках немає. Процесор хоч і потужніший, але урізаний до тих же 8448 ядер CUDA. Робоча частота Boost Clock підвищена з 2610 МГц до 2640 МГц. Однак перехід на GPU старшого класу не пройшов непомітно. Рівень TDP виріс на 10 Вт і становить 295 Вт. Також MSI RTX 4070 Ti Super Ventus 3X Black OC більше в розмірах відносно перших RTX 4070 Ti Super Ventus. Габарити нової версії 322 x 136 x 62 мм, маса 1,46 кг замість 1,11 кг в оригінальної Ventus. Тобто виробник подбав про поліпшення охолодження для більшого чипа.

Але MSI не єдина компанія, хто запропонує GeForce RTX 4070 Ti Super з таким GPU. У мережі також виявлено скриншот GPU-Z, на якому зображено аналогічну відеокарту з процесором AD102 у виконанні Inno3D. І за характеристиками вона також аналогічна оригінальній версії з чипом AD103.

Можливо, Nvidia тихо готує до релізу GeForce RTX 4070 Ti Super з відбраковуванням старших чипів. Такі незвичайні гібриди зазвичай випускають для азійського ринку і Китаю.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Nvidia залучає нових підрядників на тлі вибухового попиту Blackwell

Компанія відзначає високий інтерес до нових продуктів на базі чипів Blackwell, які цього року мають надійти в продаж. Бум штучного інтелекту сприяє високому попиту на спеціалізовані прискорювачі обчислень і серверне обладнання для ШІ. Nvidia вже планує рекордні продажі й сподівається поставити мільйон продуктів Blackwell до 2025 року. На тлі такого попиту компанія просить свого партнера TSMC розширити свої виробничі потужності, але, схоже, тайванський виробник не може повною мірою задовольнити запити Nvidia.

З'явилася інформація, що Nvidia розширює співпрацю з іншими напівпровідниковими виробниками та шукає нових підрядників. Уже відомо про розміщення замовлень у тайванських компаній KYEC і ASE Technology, які займаються пакуванням чипів. Обсяги замовлень не відомі, але преса називає їх «гігантськими». При цьому якщо говорити безпосередньо про виробництво кристалів для GPU Blackwell, то альтернатив TSMC тут поки немає, і цей напівпровідниковий гігант був і залишається основним партнером Nvidia.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

Модельний ряд та специфікації мобільних процесорів Intel Core Ultra 200V

Наступного кварталу вийдуть перші ноутбуки з платформою Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake). Формальна презентація цих процесорів відбулася на початку місяця, щоправда, чипмейкер не став розкривати модельний ряд і детальні специфікації новинок. Як це часто буває, замість нього це зробили неофіційні джерела. З попередніми характеристиками окремих моделей CPU Lunar Lake ми пропонуємо ознайомитися нижче.

Lunar Lake

Нагадаємо, процесори Intel Core Ultra 200V запропонують по чотири P-ядра Lion Cove та E-ядра Skymont, графічний модуль з архітектурою Xe2-LPG і NPU-блок потужністю 48 TOPS для прискорення ШІ-застосунків. Технологія Hyper-Threading відсутня, внаслідок чого для нових CPU буде характерна 8-ядерна/8-потокова конфігурація. Ще одна важлива особливість — дизайн MoP (Memory on Package) з мікросхемами пам'яті LPDDR5X-8533 на одному текстоліті з кристалами процесора.

Lunar Lake

У таблиці нижче зібрані попередні специфікації чипів Lunar Lake. Усі вони пропонують 8 ядер/8 потоків та оснащені розпаяною пам'яттю LPDDR5X-8533, обсяг якої складе 16 або 32 гігабайти. Для більшості моделей характерний 17-ватний рівень Processor Base Power й 30-ватний показник Maximum Turbo Power, а у флагманського Core Ultra 9 288V обидва параметри складуть 30 Вт.

Lunar Lake

Придбати ноутбук із платформою Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake), згідно з доступною інформацією, можна буде починаючи з другої половини вересня. На заводах TSMC вже стартувало серійне виробництво кристалів для цих процесорів.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Чутки: Sony додасть у PlayStation 5 сумісність зі старими іграми з PlayStation 3

З'явилася нова інформація, що Sony працює над зворотною сумісністю старих ігор з PlayStation 3 для актуальної консолі PlayStation 5. Відсутність повноцінної зворотної сумісності зі старими іграми була однією з тих особливостей консолі, що зазнавала певної критики з боку старих фанатів. І хоча компанія періодично пропонує перевидання старих ігор для нової платформи, список доступних ігор зі старих консолей дуже малий.

Але найближчим часом це може змінитися. Інсайдер Shpeshal_Nick стверджує, що компанія готує повноцінну зворотну сумісність, що дасть змогу безпосередньо запускати ігри PS3 на нових пристроях. І для цього не знадобиться сервіс PS Plus і хмарна передача, як було реалізовано для сумісності деяких ігор раніше. Інші джерела підтверджують, що компанія працює над такою сумісністю, але вона буде доступною для обмеженого переліку ігор. Можливо, старі ігри на новій консолі будуть йти з підвищеною частотою кадрів і в кращій роздільній здатності, але ніяких підтверджень цьому поки що немає.

Джерело:
Game Rant

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Xiaomi та Unisoc розробляють 4-нм мобільний чип для внутрішнього китайського виробництва

Після посилення технологічних санкцій відносно Китаю багато місцевих компаній посилюють власні розробки, щоб мінімізувати залежність від зовнішніх постачальників. Усім відомо про досягнення компанії Huawei, яка першою потрапила під жорсткі обмеження, але змогла спільно з китайською SMIC випустити власні 7-нм чипи Kirin 9000. І згідно з чутками, ці китайські компанії готуються до запуску виробництва нових чипів за нормами 4 нм вже в поточному році. Тепер з'явилася інформація, що ще дві компанії готують чип власної розробки для китайського 4-нм виробництва. Це гігант Xiaomi, один із провідних постачальників мобільних телефонів у світі, і шанхайська компанія Unisoc.

За підсумками минулого року Xiaomi стала третьою компанією з продажу смартфонів. Unisoc займається технологіями 2G/3G/4G/5G, Wi-Fi, Bluetooth, супутниковим зв'язком та іншими суміжними сферами. Відомо, що їхній майбутній чип використовує ліцензовані ядра ARM і IMG. Китайські блогери пишуть, що він нібито має показати продуктивність рівня Qualcomm Snapdragon 888. І новий SoC від Xiaomi має стати прямим конкурентом майбутнього Kirin 9000 від Huawei. При цьому не зовсім зрозуміло, на яких виробничих потужностях він буде випускатися. Ймовірно, йдеться про той самий завод SMIC, який зміг переналаштувати доступне літографічне обладнання для 4 нм.

Широке впровадження китайських 4-нм процесорів у смартфонах почнеться у 2026 році. І це може стати поворотним моментом для напівпровідникової промисловості Китаю.

Джерело:
Gizmochina

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

На підході 48-гігабайтний комплект Kingston FURY Renegade DDR5 RGB Limited Edition зі швидкістю 8000 МТ/с

Kingston Technology анонсувала надходження до продажу комплекту оперативної пам'яті Kingston FURY Renegade DDR5 RGB Limited Edition. Він набраний двома 24-гігабайтними модулями, відмінною рисою яких став дизайн, натхненний гоночними автомобілями. Також не обійшлося без світлодіодного RGB-підсвічування.

Kingston FURY Renegade DDR5 RGB Limited Edition

Для 48-гігабайтного набору Kingston FURY Renegade DDR5 RGB Limited Edition характерний штатний режим роботи DDR5-8000 із формулою затримок CL36-48-48 та напругою 1,45 В. Виробник також передбачив профілі Intel XMP 3.0 з налаштуваннями для DDR5-7200 (CL38-44-44, 1,45 В) й DDR5-6400 (CL32-39-39, 1,4 В). З інших особливостей нового комплекту можна відзначити довічну гарантію.

Kingston FURY Renegade DDR5 RGB Limited Edition

Рекомендовану ціну та дату старту продажів набору Kingston FURY Renegade DDR5-8000 RGB Limited Edition виробник оголосить пізніше.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)