Мобільний процесор Intel Core Ultra 7 268V протестовано в Geekbench

Підготовка до релізу мобільних процесорів Intel Lunar Lake набирає обертів. Один із представників нового сімейства був помічений в онлайн-базі тестового пакета Geekbench. Йдеться про модель Core Ultra 7 268V. Цей процесор, згідно з доступною інформацією, стане передтоповим рішенням лінійки.

Lunar Lake

В арсеналі процесора Intel Core Ultra 7 268V є по чотири P-ядра Lion Cove та E-ядра Skymont, 12 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, вбудована графіка Arc 140V та NPU-блок потужністю 48 TOPS для прискорення ШІ-застосунків. Тактова частота під час тестування досягала 4887 МГц, при цьому максимальний показник для P-ядер повинен скласти 5,0 ГГц. Штатний рівень Processor Base Power у новинки дорівнює 17 Вт, а показник Maximum Turbo Power може досягати 30 Вт.

Intel Core Ultra 7 268VIntel Core Ultra 7 268V

Що стосується результатів тестування, то Core Ultra 7 268V завершив Geekbench 6.3 з показником близько 2,7 тис./10 тис. балів (Single-/Multi-Core). Тут можна відзначити непогану одноядерну продуктивність, тоді як багатоядерний результат виглядає дещо скромно на тлі найближчих аналогів. Однак не варто забувати, що CPU Lunar Lake створені з прицілом на максимальну енергоефективність й, наприклад, поступаються суперникам за максимальним рівнем TDP. Для ноутбуків Intel також готує потужніші чипи Arrow Lake.

Lunar Lake

Офіційні продажі лептопів на платформі Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake) стартують у другій половині вересня.

Intel Core Ultra 7 268V

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

AMD готує технологію стиснення текстур за допомогою нейромережі

Фахівці AMD працюють над новим методом стиснення текстур. Відповідна технологія отримала назву Neural Texture Block Compression та, як неважко зрозуміти, використовує нейронні мережі. Більше подробиць про неї представники AMD розкриють на початку наступного місяця на конференції EGSR (Eurographics Symposium on Rendering) у Лондоні.

Neural Texture Block Compression

«Червоні» обіцяють, що нова технологія буде проста у використанні. Але поки незрозуміло, чи буде Neural Texture Block Compression реалізована на рівні драйвера, чи розробникам доведеться додавати у свої проєкти необхідний код. До того ж залишається невідомим список сумісного апаратного забезпечення.

До речі, Nvidia розповіла про свій метод розпакування текстур за допомогою нейромережі ще торік, щоправда, до теперішнього часу його так і не було реалізовано в якій-небудь грі. У разі «червоної» технології публікація вихідного коду або її інтеграція в програмний стек FidelityFX, ймовірно, зроблять її цікавішою для розробників.

Очікується, що надалі нейронні мережі матимуть ще більшу роль при розробці відеоігор. Нещодавно генеральний директор Nvidia заявив, що в майбутньому ШІ генеруватиме текстури, об'єкти та навіть ігрових персонажів.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

ASUS підтверджує запуск AMD Ryzen AI 300 вже 15 липня

Компанія ASUS підтвердила дату запуску нового покоління мобільних чипів AMD Ryzen AI 300 (Strix Point). Це гібридні процесори на базі архітектури Zen 5 з «великими» і «малими» ядрами, а також потужним нейронним блоком NPU й продуктивною інтегрованою графікою.

В офіційному інтернет-магазині ASUS вже «засвітилися» нові ноутбуки з процесорами серії AMD Ryzen AI 300, для яких вказана дата початку продажів 15 липня. Очевидно, що це і буде дата офіційного запуску нових процесорів.

Нові процесори отримають ASUS VivoBook S14, VivoBook S15 і VivoBook S16, ASUS ProArt P16 і ProArt PX13. Також у списку засвітилися представники ігрового сегмента ASUS ROG Zephyrus G16 і ASUS TUF Gaming A14/A16.

До запуску нового покоління ще очікується спеціальна презентація від AMD і захід для преси. Також на старті ми побачимо лише два процесори: Ryzen AI 9 HX 370 і Ryzen AI 9 365. І в описі ноутбуків ASUS поки дійсно немає інших моделей CPU.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Huawei інвестує мільярди в розробку літографічного обладнання

На тлі санкцій проти технологічного сектора Китаю компанія Huawei виявилася лідером у протидії міжнародним обмеженням. Huawei та SMIC першими випустили мобільні чипи на базі власного техпроцесу 7 нм, і за чутками вони вже освоїли 5 нм, щоб почати масове виробництво до кінця року. Але Huawei йде далі. Японське видання Nikkei Asia пише про плани компанії відкрити великий дослідницький центр у Шанхаї, який займеться розробкою обладнання для випуску напівпровідників.

У проєкт уже інвестовано суму еквівалентну 1,66 мільярда доларів США. Після завершення будівництва центру його площа дорівнюватиме площі 224 футбольних полів, а працювати в ньому буде 35 тисяч співробітників. Huawei планує залучати фахівців високого рівня завдяки великим зарплатам. При цьому китайська компанія не зможе наймати громадян США, але навряд чи це сильно обмежить інтелектуальний потенціал такого центру.

Наразі китайські компанії SMIC та Hua Hong, які є партнерами Huawei, не можуть купувати передове обладнання для виробництва чипів за техпроцесами FinFET 14/16 нм і тонше. Хоча завдяки раніше купленим літографічним машинам, SMIC активно випускає 7-нм чипи для Huawei. Стати повноцінним конкурентом для ASML, Canon і Nikon у сфері створення нового обладнання буде доволі складно, оскільки в інших компаній є великий досвід. Але масштабний підхід й наявність запиту на власне незалежне виробництво може стати хорошим стимулом. Не можна виключати, що Huawei може досягти деяких успіхів у цій галузі.

Джерела:
Wccftech
Nikkei Asia

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Анонсовано симулятор фермера Farming Simulator 25

Компанія Giants Software анонсувала нову гру серії Farming Simulator. Це легендарна франшиза, яка набула несподівано високої популярності у широкої ігрової аудиторії. Ігри серії виходять з періодичністю раз в один-два роки та мають високі продажі. Farming Simulator пропонує гравцям стати фермером і господарювати, використовуючи різноманітну сільгосптехніку.

У новій грі Farming Simulator 25 з'являться різні географічні зони зі своїми особливостями господарювання. Так, якщо ви хочете вирощувати рис, то вам краще вибрати регіон Східної Азії. Крім вирощування сільськогосподарських культур також можна буде займатися тваринництвом. Що стосується технічного парку, то на нас чекає понад 400 моделей ліцензованої техніки. Тому ви зможете особисто випробувати різноманітні трактори та комбайни.

Також гра отримає покращену графіку та фізику. Поля і природа виглядають ще реалістичнішими: з'явився туман вдалині, покращені тіні, мінлива погода, деформація землі та багато іншого. А грати можна буде як одному, так і в мультиплеєрі.

Гра виходить 12 листопада поточного року для PC, Mac, Playstation 5 та Xbox Series X/S.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

ЄС перевірить Microsoft через пакетне поширення застосунку Teams

Європейська комісія попередньо дійшла висновку, що Microsoft порушила антимонопольне законодавство ЄС, прив'язавши свій комунікаційний продукт Teams до пакетів Office 365 і Microsoft 365. Комісія вважає, що Microsoft домінує на світовому ринку SaaS-застосунків для підвищення продуктивності та з квітня 2019 року недобросовісно просуває Teams з іншими своїми офісними пакетами.

EU Comission

Подібна практика ймовірно обмежує конкуренцію на ринку продуктів для комунікації та спільної роботи, заважає клієнтам обирати, чи купувати Teams, і може обмежити функціональну сумісність з продуктами конкурентів. Хоча нещодавно Microsoft внесла зміни у дистрибутив Teams, комісія вважає їх недостатніми. Розслідування, розпочате після скарг, поданих минулого року компаніями Slack Technologies та alfaview GmbH. Якщо порушення буде доведено, Microsoft може бути оштрафована на суму до 10% від її річного світового обороту і зобов'язана вжити заходів для виправлення ситуації.

Джерело:
Techpowerup

Реліз Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition викликав слабкий інтерес

Учора в продаж надійшла оновлена версія пригодницької гри Beyond Good and Evil. Це повноцінний ремастер із підтримкою високої роздільної здатності, поліпшеними текстурами й моделями. З моменту виходу оригінальної гри минуло понад 20 років, не дивно, що вона вже забута. Тому реліз викликав скромний інтерес. На PC гра стартувала в сервісах Ubisoft Connect, Epic Games Store і Steam. І для компанії Ubisoft це один із небагатьох релізів Steam, який пройшов без затримки на цьому майданчику. Згідно зі статистикою SteamDB у перший день піковий онлайн гри не досяг і 600 осіб. Поки що це навіть менше пікового онлайну сумнівної гри The Rogue Prince of Persia, але можливо на вихідних кількість гравців зросте.

Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition

Також у гри змішані оцінки від користувачів Steam. Вони відзначають, що гра виглядає помітно краще, ніж раніше. Але їм не подобається прив'язка до сервісу Ubisoft, наявність додаткового DRM-захисту, лаги навіть на потужних ПК, відсутність досягнень Steam, «лок» на 60 FPS та інші дрібні нюанси. Тобто в технічному плані нічого критичного немає, але фанати очікували трохи більшого.

Українські користувачі можуть придбати Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition у Steam за 429 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)