Європейський ритейлер розкрив вартість нових процесорів AMD Ryzen 9000

Найближчим часом компанія AMD повинна вивести на ринок нові десктопні процесори серії Ryzen 9000 на архітектурі Zen 5. Раніше ходили чутки, що нові процесори на старті можуть виявитися дешевшими, ніж Ryzen 7000 на момент запуску. Тепер з'явилася перша інформація відносно реальних цін завдяки витоку на сайті словенського ритейлера Funtech, який розмістив попередні замовлення на нові Ryzen.

AMD Ryzen 9000

Флагманський 16-ядерний Ryzen 9950X доступний для замовлення за ціною 659,90 євро, 12-ядерний Ryzen 9900X коштує 499,90 євро, Ryzen 9700X коштує 399,90 євро, а Ryzen 9600X обійдеться в 309,90 євро. Рекомендована ціна Ryzen 7950X на момент запуску складала 699 доларів, а Ryzen 7900X коштував 549 доларів. Тобто вартість процесорів нового покоління залишиться на старому рівні, що не може не тішити.

AMD Ryzen 9000

Якщо говорити про терміни появи у продажу, то AMD Ryzen 9000 буде доступним не раніше 2 серпня. І з чуток вже у вересні вийдуть нові Ryzen 9000X3D.

AMD Ryzen 9000

Сімейство Granite Ridge (Zen 5) має принести підвищення продуктивності IPC приблизно на 16%. Кількість ядер залишиться на рівні попередників, та й заявлені частоти майже не відрізняються. Але завдяки переходу на новий техпроцес TSMC 4 нм нові CPU повинні забезпечити кращу енергоефективність і при тому ж TDP зможуть забезпечити кращу стабільність на вищих частотах.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 52)

Lian Li пропонує СРО AIO серії HydroShift LCD з «прихованими» шлангами та РК-дисплеєм

Компанія Lian Li виводить на ринок нові системи рідинного охолодження для процесорів з особливим розташуванням шлангів для естетичного монтажу всередині корпусу ПК. Особливістю AIO-пристроїв серії HydroShift LCD є короткі трубки, які можна частково сховати в корпусі радіатора. Також продукти цієї серії оснащені рідкокристалічним екраном на блоці з водоблоком.

Lian Li HydroShift LCD оснащені спеціальними шлангами серверного типу, які забезпечують довговічність і гнучкість. Вони тягнуться вздовж радіатора і виступають рівно настільки, щоб забезпечити монтаж охолоджувача з водоблоком всередині. Спеціальне кріплення забезпечує фіксацію шлангів на бічній стороні корпусу. Візуально це має привабливіший і стильніший вигляд.

Lian Li AIO HydroShift LCD

Компанія представила три варіанти такої системи: HydroShift LCD 360S, HydroShift LCD 360R і HydroShift LCD 360TL. Вони відрізняються вентиляторами й підсвічуванням, але кожен варіант доступний у білому і чорному кольорі. У всіх випадках використовується радіатор 403x124,5x27 мм із трьома вентиляторами 120 мм. Підтримується встановлення на процесори AMD AM5/AM4 та Intel LGA 1700.

Lian Li AIO HydroShift LCD

Екран на базі матриці IPS діагоналлю 2,88 дюйма з роздільною здатністю 480x480 пікселів з підтримкою застосунку L-Connect 3 для повного контролю та детального налаштування. На екран можна виводити дані моніторингу параметрів системи в реальному часі, можна змінювати теми та задавати динамічні ефекти. Також є можливість виведення скриншотів і коротких відео.

Lian Li AIO HydroShift LCD

HydroShift LCD 360S оснащується помпою зі швидкістю 1500–3800 об/хв, водночас особлива конструкція крильчатки та водяних каналів забезпечує шум менше ніж 30 дБ. Ця система оснащена трьома вентиляторами без підсвічування з потужністю повітряного потоку 73,14 CFM. Рекомендована ціна MSRP становить $179,99.

Lian Li AIO HydroShift LCD

HydroShift LCD 360R оснащується помпою зі швидкістю не більше 3200 об/хв, трьома вентиляторами з великими лопатями та підсвічуванням, які створюють потік 79,9 CFM. Рекомендована ціна на американському ринку $199,99.

Lian Li AIO HydroShift LCD

HydroShift LCD 360TL оснащується такою ж помпою, що і 360R. Обдувається трьома вентиляторами Uni Fan TL з унікальним дизайном і підсвічуванням, згідно з описом вони створюють повітряний потік 90,1 CFM. Також вони підтримують повний контроль і управління через застосунок L-Connect 3. Вартість стартує від $259,99.

Lian Li AIO HydroShift LCD

Джерело:
Lian Li

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Флагманський графічний процесор Intel Battlemage отримає 32 Xe-ядра

Попри скромний успіх відеоадаптерів Arc Alchemist корпорація Intel не має наміру йти з ринку дискретних графічних чипів. Зараз процесорний гігант працює над новим поколінням GPU, відомим під кодовим ім'ям Battlemage. Ці графічні чипи перебувають на останніх етапах розробки, а зразки відеокарт на їхній основі вже тестуються фахівцями Intel. Підтвердження цього були знайдені як на сайті чипмейкера, так і в митних базах.

Intel Battlemage

До сімейства графічних процесорів спочатку повинні були увійти три GPU: BMG-G10, BMG-G21 та BMG-G31. Модель BMG-G10, згідно з доступною інформацією, була скасована. Тобто лінійка відеоадаптерів Intel Arc Battlemage буде сформована різноманітними конфігураціями графічних чипів BMG-G21 та BMG-G31. Доречі, iGPU на базі архітектури Battlemage будуть використані в наступному поколінні процесорів Intel Core Ultra.

Intel Battlemage

Флагманським рішенням сімейства стане Intel BMG-G31. Відеокарти на його основі запропонують до 32 Xe-ядер або 4096 блоків ALU, тоді як в арсеналі BMG-G21 є 20 Xe-ядер або 2560 ALU. Ширина шини пам'яті, за чутками, складе 256 й 192 розряди відповідно. Також очікується, що нові GPU підтримуватимуть інтерфейс PCI Express 5.0. Офіційний дебют нового покоління відеоадаптерів Intel має відбутися на початку 2025-го.

Intel Battlemage

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Процесори AMD Ryzen 9000X3D можуть обзавестися підтримкою оверклокінгу

У лабораторіях AMD вже кипить робота над процесорами Ryzen 9000-ї серії з технологією 3D V-Cache. Раніше представники компанії пообіцяли кілька важливих нововведень у новому поколінні X3D-чипів, щоправда, не стали вдаватися в подробиці. Якщо вірити джерелам порталу WCCFTech, головною особливістю майбутніх процесорів стане повноцінна підтримка оверклокінгу, чим не могли похвалитися їхні попередники лінійок Ryzen 7000X3D та Ryzen 5000X3D.

AMD Ryzen

Нагадаємо, що поліпшити продуктивність комп'ютера власники CPU Ryzen 7000X3D та Ryzen 5000X3D можуть тільки за допомогою розгону оперативної пам'яті й фірмових технологій AMD, зокрема Precision Boost Overdrive та Curve Optimizer. І хоча ентузіасти все ж знайшли спосіб збільшити тактові частоти процесора, наприклад шляхом збільшення опорної частоти, про повноцінний оверклокінг, який підтримували інші CPU Ryzen, не йшлося.

У процесорах Ryzen 9000, включно з X3D, фахівці AMD також поліпшили контролер оперативної пам'яті. Очікується, що покращення підвищать швидкість до 6400 МТ/с у синхронному режимі 1:1 та до 8000 МТ/с у режимі 1:2. Говориться про можливість досягнення швидкості близько 9000 МТ/с у рамках розгону деяких процесорів. Інакше кажучи, у ПК-ентузіастів буде нове поле для експериментів.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

ШІ допоміг створити високоефективний випарник під рідкий азот, прототип коштує 10 тисяч доларів

Зараз штучний інтелект використовується в багатьох галузях. А як щодо екстремального розгону? Оверклокер SkatterBencher об'єднався з провідними компаніями, які займаються продуктами для оверклокінгу, щоб створити «ідеальний» стакан для охолодження за допомогою рідкого азоту. У розробці допомагала бельгійська компанія Diabatix, яка вперше застосувала генеративний штучний інтелект у теплових рішеннях, компанія 3D Systems, експерт у сфері адитивного виробництва, і виробник готових рішень для оверклокерів ElmorLabs.

AI-generated 3D-printed liquid nitrogen container

За основу проєкту було взято охолоджувач ElmorLabs. На його основі ШІ-платформа ColdStream Next від Diabatix розробила свій продукт з унікальною внутрішньою структурою. Потім цей прототип був роздрукований 3D Systems з порошкової безкисневої міді. Розробка і друк унікального охолоджувача обійшлися в 10 тисяч доларів. Для порівняння потрібно зазначити, що заводський ElmorLabs Volcano CPU LN2 коштує 260 доларів.

AI-generated 3D-printed liquid nitrogen container

Такий диво-випарник було випробувано в польових умовах на системі з розігнаним процесором Intel Core i9-14900KF.

Стакан порівняли з ElmorLabs Volcano в трьох категоріях:

  • Час охолодження від температури навколишнього середовища 28 °C до –194 °C.
  • Час нагріву, необхідний для підвищення температури контейнера від –194 °C до 20 °C за використання теплового навантаження 1250 Вт.
  • Ефективність при 500 мл рідкого азоту.

Охолоджувач від ШІ показав високу ефективність за всіма критеріями. Він дав змогу досягти температури –194 °C лише за 56 секунд, а Volcano знадобилося на це майже три хвилини. Різниця в тесті на нагрівання була вже не настільки критична. А під час використання рідкого азоту об'ємом 500 мл стакан охолонув до –133 °C, тоді як Volcano досяг температури лише –100 °C.

AI-generated 3D-printed liquid nitrogen container

Також команда тестерів провела кілька практичних тестів із використанням Cinebench 2024, перевіривши продуктивність у бенчмарку, різницю температур між основою стакана й теплорозподільною кришкою процесора, вимірявши час роботи до збою в стрес-тесті за фіксованої потужності в 600 Вт.

AI-generated 3D-printed liquid nitrogen container

І тут виявилося, що якихось реальних переваг у нової конструкції немає. Температура процесора у разі використання двох охолоджувачів однакова. З урахуванням високої вартості прототипу все це виглядає вельми сумнівним. Але команда розробників думає над можливою оптимізацією конструкції для потенційної комерціалізації цього продукту.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 27)