SK Hynix інвестує $75 млрд в розробку пам'яті для ШІ до 2028 року

Південнокорейська корпорація SK Group оприлюднила плани інвестицій у галузь штучного інтелекту та напівпровідникових технологій на суму майже 75 мільярдів доларів. Її дочірня компанія SK Hynix очолить цю ініціативу та реалізує інвестиції до 2028 року. Окрім поточного будівництва мегафабрики вартістю 90 мільярдів доларів США в провінції Кьонгі для виробництва найсучаснішої пам'яті, SK Group додатково пообіцяла виділити ще 58 мільярдів доларів, в результаті чого загальний обсяг інвестицій сягне $133 мільярдів. Все це має на меті підвищити конкурентоспроможність групи у сфері штучного інтелекту, одночасно фінансуючи діяльність 175 дочірніх компаній, включно з SK Hynix.

Hynix memory chip

Конкретні деталі ще невідомі. SK Group розглядає різні варіанти, в тому числі потенційні злиття і розпродажі, адже бізнес потребує змін на тлі мінливої геополітичної ситуації та значного поштовху, який штучний інтелект надає економіці в цілому. У найближчі роки SK Group потенційно вийде на нові ринки ШІ. Цей стратегічний поворот відбувся після того, як у 2022 році SK Hynix повідомила про свій перший збиток за десять років. Проте відтоді компанія демонструє ознаки відновлення, чому сприяє зростання попиту на пам'ять для ШІ-чипів. Наразі компанія займає 35% світового ринку DRAM і планує збільшити цю цифру. Масштабні інвестиції узгоджуються з нещодавно оголошеним урядом Південної Кореї пакетом підтримки вітчизняної напівпровідникової промисловості на суму 19 мільярдів доларів, які будуть розподілені між такими компаніями, як SK Hynix і Samsung.

Джерело:
Techpowerup

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Чутки: у Samsung великі проблеми з техпроцесом 3 нм GAA для нових чипів Exynos

З'явилися чутки, що компанія Samsung має великі складнощі з випуском чипів на новому 3-нм техпроцесі з технологією GAA. На його базі планували випускати SoC Exynos 2500 для майбутніх флагманських смартфонів компанії. Тепер же доля цього чипа під великим питанням.

Техпроцес Samsung 3 нм із транзисторами Gate-All-Around (GAA) мав забезпечити рекордну щільність на додаток до підвищення енергоефективності та продуктивності. Тому у компанії були великі плани на майбутній мобільний чип Exynos 2500, який повинен використовуватися в телефонах Galaxy S25. І хоча Samsung почала перше комерційне виробництво на конвеєрі 3 нм ще у 2022 році, остання версія техпроцесу показала низьку ефективність під час випуску складних чипів Exynos 2500. Нібито відсоток виходу придатних кристалів менш як 20%, і фахівці не можуть досягти значних поліпшень. Це ставить під загрозу комерційну доцільність такого виробництва, і змушує компанію переглянути плани відносно смартфона Galaxy S25, який повинен був дебютувати на початку наступного року.

Раніше була інформація, що компанія вже готує два варіанти Galaxy S25: один на Exynos 2500, а другий на чипі Snapdragon 8 Gen 4. Тепер же інсайдери заговорили про можливість переходу Samsung на чипи MediaTek, тим більше ця компанія за останні роки зуміла скласти потужну конкуренцію Qualcomm. І такий варіант дозволить компанії послабити залежність від Qualcomm.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Особливості платформи Intel LGA1851: пам'ять DDR5, підтримка PCIe 5.0 і Thunderbolt 4

У рамках підготовки до виходу нового покоління процесорів для десктопів корпорація Intel влаштувала серію презентацій, де поділилася зі своїми партнерами інформацією про головні особливості майбутньої платформи LGA1851. Як це часто буває, один зі слайдів незабаром опинився в Мережі. Він розкриває можливості контролерів, вбудованих у сам процесор Arrow Lake-S, та наборів логіки Intel 800-ї серії.

Intel LGA1851

Процесори Intel Arrow Lake-S отримають двоканальний контролер оперативної пам'яті DDR5 з підтримкою конфігурації 2DPC (два модулі на канал), 16 ліній PCI Express 5.0 для дискретного відеоадаптера, чотири PCIe 5.0 для високошвидкісного NVMe-накопичувача та ще чотири лінії PCIe 4.0 для SSD або інших пристроїв. Також варто відзначити інтегровану підтримку інтерфейсу Thunderbolt 4 й можливість виведення зображення з вбудованої графіки через порти HDMI 2.1 і DisplayPort 2.1.

Intel LGA1851

Для взаємодії з хабом Intel 800-ї серії нові процесори використовуватимуть інтерфейс DMI 4.0 x8. Мікросхема логіки забезпечить роботу додаткових ліній PCI Express 4.0, портів USB 3.2, SATA 6 Гбіт/с, а також інших портів й роз'ємів. Окрім того, у платах LGA1851 можна буде зустріти бездротові модулі стандарту Wi-Fi 6E або Wi-Fi 7.

Intel LGA1851

Офіційна презентація десктопних процесорів Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) має відбутися на конференції Intel Innovation 2024 (24-25 вересня). У продаж моделі K-серії та перші материнські плати LGA1851 з логікою 800-ї серії надійдуть протягом жовтня. Ці процесори стануть відповіддю «синіх» на лінійку чипів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) для платформи AM5, яка вийде вже 31 липня.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Дослідники довели, що ШІ Google Gemini 1.5 погано справляється з обробкою великих даних

Місяць тому компанія Google офіційно оголосила про запуск просунутого штучного інтелекту Gemini 1.5. Це платформа з кількох моделей ШІ з різними можливостями та оптимізацією під різні пристрої й завдання. Модель Gemini 1.5 Pro має бути найбільш просунутою і розумною, оскільки орієнтована на роботу з великими обсягами даних. Зокрема, вона може аналізувати великі тексти в сотні сторінок, і навіть аналізувати відео. Представники Google не раз наголошували на значних можливостях Gemini при роботі з великими текстами. Але в реальності все виявилося не так добре, як обіцяли.

Два незалежних дослідження, проведені представниками з Массачусетського і Каліфорнійського університетів, показали серйозні проблеми з розумінням великих обсягів даних та видачею правильних відповідей сучасними ШІ. Під час одного з експериментів по роботі з великими літературними творами ШІ видавав правильну відповідь у 40-50%. Наприклад, після опрацювання однієї книги з 260 тисяч слів (520 сторінок) Gemini 1.5 Pro правильно відповідав на вірні/невірогідні твердження в 46,7% випадків, а простіша модель Gemini Flash 1.5 давала правильну відповідь тільки у 20% випадків. ШІ найскладніше дається перевірка тверджень, що вимагають розгляду великої частини твору або навіть усієї книги. Тобто саме з розумінням великих даних і контексту в цьому масиві даних ШІ відчуває серйозні проблеми. Під час іншого експерименту перевіряли можливість розуміння відеороликів (серії слайдів), пропонуючи ШІ ідентифікувати й відповідати на запитання щодо об'єктів, які фігурували на окремих кадрах. Тут результати виявилися кращими, хоча ШІ Gemini Flash виявився вірним у 50%.

Один з учасників дослідження зазначив, що жодна модель ШІ не здатна повторити людські показники. За результативності людини в 97% найкраща модель GPT-4o давала правильні відповіді в 55,8% випадках.

У тестуванні використовувалася не найостанніша версія Gemini, але навряд чи це сильно вплинуло на результати. Деякі фахівці вважають, що Google сильно перебільшує здібності свого ШІ. На початку року Google вже була змушена просити вибачення за свій генератор зображень, який видавав дуже дивних історичних особистостей.

Також трохи падає інтерес до генеративного ШІ у сфері бізнесу. Були дуже високі очікування відносно нових технологій і того, що вони можуть замінити людей у багатьох сферах. Але останнє опитування консалтингової компанії Boston Consulting Group показало, що більш ніж половина керівників вищої ланки не чекає від ШІ прориву та підвищення продуктивності, натомість їх непокоїть ймовірність помилок і неточних даних.

Джерело:
TechCrunch

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Процесори AMD Ryzen 5000XT для платформи AM4 вийдуть 31 липня

Цього місяця вийдуть не тільки перші процесори з архітектурою AMD Zen 5, але й нові моделі чипів для платформи-довгожительки AM4. Під час презентації на Computex 2024 компанія AMD анонсувала CPU Ryzen 7 5800XT та Ryzen 9 5900XT, виконані на базі Zen 3. Обидва процесори, як пообіцяли представники чипмейкера, стануть доступні для купівлі до кінця липня.

Ryzen

За останніми даними, придбати процесори Ryzen 7 5800XT і Ryzen 9 5900XT можна буде починаючи з 31 липня. Цього ж дня також стануть доступні для покупки перші CPU Ryzen 9000-ї серії для платформи AM5. В обох випадках використовувати новинки можна буде з випущеними раніше платами, попередньо оновивши прошивку UEFI. Що стосується рекомендованих цін, то їх AMD поки не розкриває. Водночас закордонні ритейлери очікують, що процесори Ryzen 9000 будуть трохи дешевшими за попередників на момент старту продажів.

Ryzen

Тим часом у Мережі з'явилася інформація про перенесення релізу ноутбуків із процесорами AMD Ryzen AI 300 (Strix Point) на 28 липня. Спочатку очікувалося, що подібні лептопи можна буде придбати з 15 числа. Хоч би що там було, кінець цього місяця буде багатий на процесорні новинки від AMD.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Новий рекорд Steam — 37 мільйонів одночасних користувачів

Ігровий сервіс Steam від компанії Valve поставив новий рекорд відвідуваності. 30 червня в сервісі одночасно було майже 37 мільйонів користувачів. Якщо бути точним, то згідно зі статистикою SteamDB піковий показник відвідуваності досяг 36,93 мільйона осіб. При цьому кількість тих, хто одночасно був в іграх, перевищила 11,7 мільйона осіб.

Останні місяці спостерігається стабільне зростання аудиторії Steam. Ще в березні неймовірним рекордом здавалися 34 мільйони одночасних користувачів. Нинішній сплеск інтересу може бути пов'язаний з великим літнім розпродажем, який проходить у Steam. У рамках акції деякі старі хіти отримали знижки аж до 90%.

Якщо говорити про найпопулярніші ігри Steam з найбільшою аудиторією, то зараз це Counter-Strike 2, Dota 2, PUBG: Battlegrounds. На четвертому місці все ще перебуває безглуздий клікер Banana. А п'яте місце займає Elden Ring, яка повернула популярність після нещодавнього виходу доповнення Shadow of the Erdtree.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)