Свіжі подробиці про набір інтерфейсів у процесорах Intel Core Ultra 200

Від неофіційних джерел надійшла додаткова інформація щодо можливостей введення-виведення наступного покоління процесорів Intel. Ми вже розповідали, що зможе запропонувати десктопна платформа LGA1851 та чипи Arrow Lake-S, а тепер стали відомі подробиці про мобільні рішення Core Ultra 200.

Lunar Lake
Зразок Intel Lunar Lake

Зокрема, процесори серії Intel Core Ultra 200HX (Arrow Lake-HX) мають практично той самий набір ліній PCI Express, портів та роз'ємів, що й десктопні аналоги. Воно й не дивно, враховуючи, що головною відмінністю цих «камінців» є конструктивне виконання (BGA замість LGA). Сферою застосування CPU Arrow Lake-HX стануть топові ігрові ноутбуки та мобільні робочі станції.

У разі чипів Core Ultra 200H (Arrow Lake-H) набір інтерфейсів буде скромнішим, а мікросхема PCH забезпечує роботу тільки USB-портів. Процесори Core Ultra 200V (Lunar Lake) фактично є однокристальними системами та покладаються на можливості інтегрованих контролерів. Втім, для тонких і легких ноутбуків такого набору інтерфейсів має вистачити.

Core Ultra 200

Офіційний реліз процесорів Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake) відбудеться орієнтовно наприкінці поточного кварталу. У четвертому кварталі вийдуть перші десктопні чипи Arrow Lake, а на початку 2025-го Intel розширить їхній модельний ряд та випустить мобільні CPU цього сімейства.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Процесори AMD Ryzen 9000 отримають функцію Curve Shaper

Український ентузіаст Юрій «1usmus» Бублій, автор утиліт для розгону й тонкого налаштування процесорів AMD, поділився новими подробицями про CPU Ryzen 9000 (Granite Ridge), які вийдуть наприкінці цього місяця. Як розповідає Юрій, з релізом цих «камінців» дебютує нова функція Curve Optimizer під назвою Curve Shaper.

Ryzen

Завдяки Curve Shaper можна буде налаштовувати поведінку Curve Optimizer у різних діапазонах робочих температур і тактових частот. Це, наприклад, дасть змогу «вичавити» додаткову продуктивність, зберігаючи при цьому стабільність роботи, а також уникнути надмірного підвищення частоти процесора в періоди простою при низьких температурах. Іншими словами, у ПК-ентузіастів та оверклокерів з'явиться нове поле для експериментів.

AMD

Офіційний реліз процесорів AMD Ryzen 9000 заплановано на 31 липня. Компанія AMD поки не розкриває рекомендовані ціни, проте закордонні ритейлери впевнені, що CPU Granite Ridge коштуватимуть трохи дешевше за попередників на момент старту продажів.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 61)

Офіційно підтверджено розробку Resident Evil 9

На минулій конференції Capcom Next офіційно оголосили про розробку дев'ятої номерної частини Resident Evil. Загалом тут немає нічого нового, оскільки різні інсайдери говорили про неї вже деякий час. Розробкою гри керує Косі Наканіші (Koshi Nakanishi), який був геймдизайнером легендарної Resident Evil VII та кооперативної Resident Evil 5. Саме завдяки йому серія змінила камеру на вид від першої особи, і загалом Resident Evil VII стала новим імпульсом для розвитку серії. Косі Наканіші казав, що йому було складно зрозуміти, куди рухати серію після сьомої частини, але він знайшов цей напрямок. Ніяких подробиць поки що він не може розкрити, але обіцяє, що гравцям сподобається.

Раніше інсайдери говорили про можливий реліз у 2025 році. Тому повноцінний анонс нової гри може відбутися найближчими місяцями. Журналісти очікують, що Capcom проведе презентацію Resident Evil 9 на ігровій виставці Tokyo Game Show, яка пройде в останніх числах вересня.

За чутками Resident Evil 9 стане завершенням «трилогії Ітана». У грі можливий відкритий світ із певною свободою і побічними завданнями.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Ентузіасти створили першу у світі відеокарту «GeForce RTX 4090 Super»

Ентузіасти з YouTube-каналу TecLab продовжують експерименти з відеокартами GeForce RTX 40-ї серії. Не так давно вони відзначилися в заміні пам'яті та розгоні GeForce RTX 4070 Ti Super, а тепер взялися за флагманський 3D-прискорювач лінійки. Ентузіасти вирішили перетворити відеокарту GeForce RTX 4090 на «GeForce RTX 4090 Super».

GeForce RTX 4090 Super

З огляду на те, що вносити зміни в конфігурацію GPU AD102 може тільки сама Nvidia, ентузіасти взялися модернізувати інші елементи відеокарти. По-перше, було вирішено використати друковану плату від Galax GeForce RTX 3090 Ti HOF OC LAB Edition з 28-фазною системою живлення та двома (12+4)-контактними роз'ємами 12VHPWR. По-друге, мікросхеми GDDR6X були замінені добірними чипами зі швидкістю 24 ГТ/с. Нагадаємо, що штатно відеопам'ять у GeForce RTX 4090 функціонує на 21 ГТ/с.

GeForce RTX 4090 Super

Надалі відеокарту «GeForce RTX 4090 Super» оснастили водоблоком та почали тестувати в Unigine Superposition 8K, експериментуючи з розгоном GPU й пам'яті. Фінальним випробуванням стала екстремальна бенч-сесія з використанням рідкого азоту, під час якої GPU розігнали понад 3,0 ГГц, а пам'ять працювала на швидкості майже 26 ГТ/с. З результатами бенчмарка можна ознайомитися нижче.

GeForce RTX 4090 Super

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Nvidia зіткнулася з переслідуванням з боку французького антимонопольного регулятора

Nvidia за останні роки продемонструвала різкий зліт доходів та увірвалася до числа найбільших компаній світу. Нещодавно їй навіть вдалося на деякий час стати найдорожчою публічною компанією, хоча наразі Microsoft та Apple вже повернули лідерство. Усе це відбувається на тлі тотального домінування «зеленої» корпорації в сегменті продуктивних чипів для ШІ, не кажучи вже про успіхи у сфері споживчих GPU. І це привернуло увагу французького антимонопольного регулятора. З'явилася інформація, що Autorité de la concurrence (Управління з конкуренції) готує звинувачення Nvidia в антиконкурентній діловій практиці.

Nvidia відчуває проблеми у Франції починаючи з минулого року. Восени французьке відомство провело обшуки в офісах місцевого підрозділу компанії. Днями було презентовано звіт регулятор про ситуацію в галузі ШІ, де йшлося про ризики зловживання з боку основного постачальника чипів. Також стурбованість французького відомства викликають інвестиції Nvidia в компанії, які надають хмарні послуги у сфері ШІ. Якщо буде доведено, що Nvidia порушує французьке антимонопольне законодавство, то корпорації може загрожувати штраф у розмірі 10% від глобального річного доходу. Але якщо вона піде на поступки, цього можна буде уникнути. Другий варіант з якимись компромісними рішеннями виглядає найбільш реальним.

Чекаємо розвитку ситуації та нової інформації.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Noctua випустила NH-D15 G2 — повітряний суперкулер нового покоління

Сьогодні відбувся офіційний реліз процесорної системи охолодження Noctua NH-D15 G2. Це наступник відомого суперкулера NH-D15, над яким австрійський вендор працював понад п'ять років. Його прототип демонструвався ще на виставці Computex 2019, але з того часу конструкція отримала низку нововведень, спрямованих на поліпшення ефективності.

NH-D15 G2

У Noctua NH-D15 G2 використано радіатор із мідною нікельованою основою, вісьмома тепловими трубками та двома секціями алюмінієвих пластин. Загальна площа розсіювання тепла зросла на 20% порівняно зі старою моделлю. Зазначається асиметричний дизайн радіатора, покликаний спростити доступ до верхнього слота PCI Express x16 на материнській платі. До того ж Noctua підготувала відразу три версії NH-D15 G2, відмінності між якими криються у формі основи, а також низку аксесуарів, покликаних підвищити ефективність відведення тепла від сучасних CPU Intel та AMD.

NH-D15 G2

За обдув радіатора Noctua NH-D15 G2 відповідають два 140-мм вентилятори NF-A14x25r G2 PWM на підшипнику SSO2. Для них характерна швидкість обертання до 1500 об/хв, повітряний потік до 155,6 м³/год і рівень шуму не більше 24,8 дБА. Ці «вертушки» також будуть запропоновані як окремий продукт. Загальні габарити системи охолодження NH-D15 G2 становлять 150x152x168 мм при масі близько 1,5 кг.

NH-D15 G2

У закордонних магазинах CPU-кулер Noctua NH-D15 G2 можна придбати за рекомендованою ціною від 150 доларів. Один вентилятор NF-A14x25r G2 PWM обійдеться мінімум в $40.

Обговорити в форумі (коментарів: 66)

Remedy планує випустити DLC The Lake House для Alan Wake 2 у жовтні

У червні гра Alan Wake 2 отримала доповнення Night Springs, яке складається з трьох епізодів. Кожен епізод присвячений окремому персонажу зі світу гри та розповідає окрему історію зі своїми особливостями та унікальними ігровими елементами. На цьому розробники не зупиняться. Вони працюють над новим доповненням під назвою The Lake House.

Наступне DLC присвячене загадковому будинку на березі озера Колдрон. Це місце використовувалося таємничою урядовою організацією для експериментів, але в якийсь момент щось пішло не так. І судячи з опису, ця історія буде пов'язана з Федеральним бюро контролю з гри Control. Це доповнення може виявитися цікавішим за попереднє і стати ще однією сполучною ланкою між різними іграми Remedy. Тож любителі заплутаних і багатошарових історій від фінської студії мають бути задоволені.

Поки що жодних інших подробиць відносно наступного DLC немає. Відомо лише, що команда розробників розраховує випустити його в жовтні поточного року.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Acer Swift 14 AI на базі процесора Ryzen AI 9 HX 370 протестовано в Geekbench

У Мережі продовжують з'являтися нові результати тестування мобільних процесорів AMD Ryzen AI 300 (Strix Point). Вихід ноутбуків на їхній основі, за останньою інформацією, було перенесено з 15 на 28 липня. Це дозволить партнерам AMD краще підготуватися до старту продажів, а поки вони активно випробовують нові лептопи в різних бенчмарках. Наприклад, в онлайн-базі Geekbench напередодні відзначився ноутбук Acer Swift 14 AI (SF14-61).

Ryzen AI

Вищезгаданий лептоп базується на топовому чипі AMD Ryzen AI 9 HX 370. У його арсеналі є 12 x86-ядер (чотири Zen 5 та вісім Zen 5c), графічний модуль RDNA 3.5 на 16 Compute Units, 24 МБ кеш-пам'яті третього рівня й NPU-блок з архітектурою XDNA 2-го покоління продуктивністю 50 TOPS. Для новинки характерний рівень TDP від 15 до 54 Вт, але, на жаль, в онлайн-базі бенчмарка не вказано точний показник.

Ryzen AI

Загалом Ryzen AI 9 HX 370 у складі Acer Swift 14 AI виступив непогано, випередивши чимало актуальних мобільних процесорів Intel і AMD. Помітно поступається новинка, хіба що, процесорам HX-серії, які фактично є настільними чипами у BGA-виконанні. Орієнтовні показники актуальних мобільних процесорів Intel і AMD зібрані в таблиці.

Ryzen AI

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Capcom показала повноцінний трейлер Dead Rising Deluxe і назвала дату релізу

У рамках минулої трансляції Capcom Next японська компанія розповіла докладніше про ремастер Dead Rising. Днями був представлений короткий тизер, а тепер розробники показали повноцінний трейлер з безліччю ігрових моментів. Гра отримає повністю перероблену графіку на сучасному рушію RE Engine, поліпшений інтерфейс, автозбереження і більш зручне управління.

Dead Rising Deluxe

За сюжетом журналіст Френк Вест розслідує причину, через яку невелике містечко закрито на карантин. Він висаджується в торговому центрі, де стикається з натовпами зомбі та людьми-психопатами.

Гра вийде 19 вересня на PC, PlayStation5 і Xbox Series X/S. Вже доступне попереднє замовлення. У Steam стандартне видання коштує 1699 грн, а Deluxe-версія коштує 1999 грн. Також у Steam з'явилися системні вимоги. Для Full HD рекомендується система на базі процесора Intel Core i7-8700 або AMD Ryzen 5 3600, 16 гігабайтів оперативної пам'яті та відеокарти рівня GeForce GTX 1070Ti або AMD Radeon RX 5700. Для 4K рекомендуються відеокарти GeForce RTX 3080 і AMD Radeon RX 6900 XT.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Gigabyte та Colorful розкрили нові материнські плати для процесорів Intel та AMD

Партнери Intel та AMD активно готуються до релізу материнських плат із новими наборами логіки. Для платформи AM5 незабаром вийдуть моделі на чипсетах X870/X870E, а в жовтні до продажу надійдуть перші плати LGA1851 з логікою Intel 800-ї серії. Зокрема, компанії Gigabyte та Colorful вже зареєстрували деякі новинки у базі Євразійської економічної комісії.

Colorful

Colorful вирішила не розмінюватися на дрібниці та зареєструвала відразу кілька десятків системних плат LGA1851 на чипсетах Intel Z890, W880, B860 і H810. Причому власники фірмових відеокарт зможуть підібрати плату відповідної лінійки, на кшталт Vulcan White і Black, Ultra або Neptune. Також відзначимо, що вендор запропонує модель WS W880-AI PRO WIFI для створення робочих станцій. Офіційна презентація нових CPU Intel та чипсетів очікується на конференції Intel Innovation 2024 (24-25 вересня).

Colorful

Що стосується Gigabyte, то вона працює як мінімум над 13 моделями материнських плат із наборами логіки AMD X870 та X870E, причому дев'ять із них належать до бренду Aorus. Компанія підготувала рішення різних типорозмірів, у тому числі Mini-ITX, а деякі плати запропонують бездротовий модуль Wi-Fi 7. У продаж системні плати з логікою AMD X870 та X870E, згідно з доступною інформацією, надійдуть наприкінці вересня. Новинки Gigabyte:

  • X870E AORUS XTREME AI TOP;
  • X870E AORUS MASTER;
  • X870E AORUS PRO;
  • X870E AORUS PRO ICE;
  • X870E AORUS ELITE WIFI7;
  • X870 AORUS TACHYON ICE;
  • X870 AORUS ELITE WF7 ICE;
  • X870 AORUS ELITE WIFI7;
  • X870I AORUS PRO ICE;
  • X870 EAGLE AX;
  • X870 EAGLE WIFI7;
  • X870 GAMING P WF;
  • X870 GAMING X WIFI7.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)