Відеокарти AMD Radeon RX 8000 з чипом Navi 48 можуть бути представлені на CES 2025

AMD поки не поспішає ділитися подробицями про графічні процесори RDNA 4-го покоління, які ляжуть в основу нового покоління ігрових відеокарт. Ми вже знаємо, що нове сімейство GPU буде представлено як мінімум двома моделями: Navi 44 і Navi 48. Обидва графічні процесори зараз активно тестуються в лабораторіях «червоного» чипмейкера та, якщо вірити неофіційним джерелам, дебютують у першій половині 2025 року.

AMD Radeon

Згідно з останньою інформацією, презентація відеокарт на базі AMD Navi 48 має відбутися на виставці CES 2025 у січні, а пристрої на базі Navi 44 будуть представлені в другому кварталі 2025-го. Специфікації майбутніх GPU, на жаль, поки залишаються невідомими. Однак раніше повідомлялося, що AMD не має наміру конкурувати з Nvidia в high-end сегменті ігрових відеокарт, а зосередиться на 3D-прискорювачах мейнстрім-рівня. Грубо кажучи, Navi 48 послужить основою карт Radeon RX 8700 (XT), а Navi 44 буде використовуватися в Radeon RX 8600 (XT).

Що стосується «зеленого» конкурента, то Nvidia повинна представити топові моделі GeForce RTX 50-ї серії (архітектура Blackwell) вже цього року. Доступніші варіанти 3D-прискорювачів Nvidia Blackwell вийдуть пізніше, тобто приблизно в той самий час, коли AMD випустить своє нове покоління відеокарт. Додамо, що в першій половині 2025-го також очікується реліз відеоадаптерів Intel Arc Battlemage.

AMD Radeon

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

Процесори AMD Ryzen 9000X3D отримають такий самий обсяг L3-кешу, що й Ryzen 7000X3D

Найближчим часом компанія AMD випустить процесори Ryzen 9000 на архітектурі Zen 5. Уже анонсовано кілька моделей, які надійдуть у продаж наприкінці липня. Флагманський процесор Ryzen 9 9950X отримає 16 ядер, частоту до 5,7 ГГц і 64 МБ кеш-пам'яті L3. Хоча нове покоління принесе певне зростання продуктивності, вже є заяви, що за рівнем ігрової швидкодії ці CPU не перевершать представників лінійки Ryzen 7000X3D з великим кешем. Тому геймери та ентузіасти чекають на анонс нових Ryzen 9000X3D зі збільшеним кешем. Але не варто очікувати революції. З'явилася інформація, що нове покоління отримає такий самий 3D V-Cache, що й лінійка процесорів Zen 4.

Флагманський 16-ядерний AMD Ryzen 9 9950X3D і 12-ядерний Ryzen 9 9900X3D отримають кеш-пам'ять L3 обсягом 128 МБ, як у Ryzen 9 7900X3D. Це по 32 МБ кешу на один блок CCD і додаткові 64 МБ завдяки технології 3D V-Cache. Процесор Ryzen 7 9800X3D урізаний до одного CCD c 8 ядрами отримає загальний L3 обсягом 96 МБ, як і в попередника Ryzen 7 7800X3D. Також за попередньою інформацією Ryzen 9000X3D отримають повноцінну підтримку розгону. Тому Ryzen 9000X3D безумовно стануть новими лідерами продуктивності. А оптимальним варіантом та новим хітом продажів на масовому ринку може стати Ryzen 7 9800X3D.

Реліз процесорів AMD Ryzen 9000X3D очікується до кінця третього або на початку четвертого кварталу. Запуск цієї лінійки може збігатися із запуском материнських плат X870E і X870, які дебютують 30 вересня. Тобто пауза після виходу звичайних Ryzen 9000 буде досить невеликою.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Lian Li випустила лінійку блоків живлення Edge з L-подібною формою корпусу

Компанія Lian Li готова запропонувати ПК-ентузіастам блоки живлення серії Edge, створені спеціально для корпусів із двома відсіками. Головною особливістю новинок стала незвична L-подібна форма, яка, за задумом виробника, має спростити під'єднання та подальше прокладання кабелів. Додамо, що про кардинально новий форм-фактор не йдеться, і пристрої без проблем встановлюються на місце ATX-сумісних БЖ.

Lian Li Edge

Лінійка блоків живлення Lian Li Edge представлена моделями номіналом 850, 1000 та 1300 Вт. Усі новинки відповідають стандартам PCIe 5.1 й ATX 3.1, пройшли сертифікацію 80 Plus Platinum, Cybenetics Platinum та PPLP Platinum, комплектуються кабелем 12VHPWR і супроводжуються 10-річною гарантією виробника.

Lian Li Edge

Ще однією цікавою особливістю став вбудований USB-хаб, який призначений для підключення різноманітної периферії, на кшталт RGB-контролерів. Активне охолодження «нутрощів» блоків живлення забезпечує 120-мм вентилятор на гідродинамічному підшипнику.

Lian Li Edge

Блоки живлення Lian Li Edge на 1000 та 1300 Вт уже надійшли до продажу, у закордонних магазинах ціни стартують зі 190 та 230 доларів відповідно. Білі версії обійдуться мінімум на $10 дорожче. Вихід 850-ватного БЖ відбудеться дещо пізніше.

Lian Li Edge

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Наближається реліз процесорів Intel Xeon W-2500/3500 для робочих станцій

У найближчому майбутньому корпорація Intel випустить не тільки процесори Core Ultra 200-ї серії, але й нові моделі Xeon для HEDT-платформи LGA4677/W790. Йдеться про сімейство Sapphire Rapids Refresh. Ці процесори зможуть запропонувати більше ядер і L3-кешу щодо звичайних CPU Sapphire Rapids та вже тестуються партнерами Intel. Зокрема, компанія Lenovo нещодавно сертифікувала оновлену робочу станцію ThinkStation P5 на базі одного з таких чипів.

Intel Xeon

Процесор Intel Xeon W7-2595X, помічений у складі нової робочої станції Lenovo, стане флагманом лінійки Xeon W-2500. Він отримав 26 ядер з підтримкою Hyper-Threading, працює на частоті до 4,8 ГГц і характеризується 250-ватним рівнем TDP. Для порівняння, його попередник Xeon W7-2495X пропонує 24 ядра.

Intel Xeon

На додаток до лінійки Xeon W-2500 процесорний гігант готує серію Xeon W-3500. Її очолить 60-ядерний/120-потоковий Xeon W9-3595X, який прийде на зміну 56-ядерному Xeon W9-3495X. Оновлені процесори Intel Sapphire Rapids можна буде використовувати з випущеними раніше платами LGA4677/W790 за умови оновлення прошивки UEFI.

Intel XeonIntel Xeon

Що стосується термінів виходу, то, на думку закордонних колег, робочі станції на базі процесорів Intel Xeon W-2500/3500 можуть бути представлені на конференції SIGGRAPH 2024 (28 липня – 1 серпня).

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Capcom припиняє підтримку Exoprimal

Компанія Capcom відома за популярними серіями Resident Evil і Monster Hunter, які продаються багатомільйонними тиражами. Але не всі проєкти Capcom мають такий успіх. Минулого року стартував кооперативний шутер Exoprimal, у якому герої всередині фантастичних бойових екзокостюмів повинні відстрілювати натовпи динозаврів. Це була не дуже вдала спроба запустити свою гру-сервіс із сезонами та постійним оновленням контенту. Хоча Exoprimal отримала непогані відгуки, гра швидко розгубила аудиторію активних гравців і зараз у неї мінімальний онлайн. Не дивно, що Capcom офіційно заявила про припинення активної підтримки гри.

Зараз у грі триває четвертий сезон, і він стане останнім. Exoprimal більше не отримуватиме нового контенту. Але після завершення четвертого сезону повторно стартує перший, а потім по колу й інші. Таким чином розробники хочуть зберегти якусь різноманітність і стимул повертатися в Exoprimal для постійних гравців, які можуть вибити якісь бонуси. І загалом Exoprimal збереже всі режими, які відкривалися під час розвитку гри.

Якщо ви раптово вирішите придбати гру, то в рамках великого розпродажу Steam це можна зробити зі знижкою в 67% до 11 липня.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Майбутні процесори Intel Arrow Lake Refresh можуть отримати NPU

Цього року компанія Intel випустить процесори Arrow Lake-S для платформи LGA1851. Ці процесори перейдуть на чиплетний дизайн і отримають нову систему маркування Core Ultra 200. Відомо, що вони позбавлені будь-якого вбудованого нейронного процесора. Поки що блок NPU присутній тільки в мобільних чипах Meteor Lake і буде в майбутніх Lunar Lake. Але інсайдер Jaykihn, який спеціалізується на продукції Intel, говорить про ймовірну появу NPU в оновленій лінійці Arrow Lake Refresh.

Intel Arrow Lake Refresh

Оновлені процесори сімейства Arrow Lake-S і Arrow Lake-HX повинні додатково отримати свій NPU. Через це їхній кристал буде більшим, але розмір корпусу залишиться таким самим. Тому оновлені процесори збережуть повну сумісність із сокетом. Однак підтримка таких процесорів вимагатиме ввімкнення режиму Fast Voltage Mode (FVM) для напруг VccSA на материнській платі. Тому підтримка NPU буде повністю залежати від виробників материнських плат. Сам нейронний процесор імовірно буде блоком NPU4 на 48 TOPS, як і в процесорах Lunar Lake.

Intel Arrow Lake Refresh

Наявність апаратного блоку для прискорення обчислень штучного інтелекту стала вельми актуальною після презентації платформи Microsoft Copilot+ PC. Поки всім вимогам цієї платформи задовольняють тільки ноутбуки на базі процесорів Snapdragon X. Також цього місяця дебютують гібридні процесори AMD Ryzen AI 300 з нейронним процесором на 50 TOPS. Тобто Intel зі своїм NPU поки що пасе задніх.

Презентація процесорів Core Ultra 200 на першому поколінні Arrow Lake очікується у вересні, а в продаж вони можуть надійти в жовтні. Тому реліз Arrow Lake Refresh можливий лише у 2025 році.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 6)