ASRock запропонує відеокарти Arc A770/A750 у версії Challenger SE

Компанія ASRock вирішила поповнити асортимент відеокарт на графічних процесорах Intel оновленими варіантами Arc A770 та A750. Вендор готовий запропонувати їх у модифікації Challenger SE (Second Edition). Від випущених торік моделей Challenger новинки відрізняються дизайном системи охолодження та світлодіодним підсвічуванням, для вимкнення якого передбачено перемикач на торці.

ASRock

Відеокарта ASRock Arc A770 Challenger SE випускається тільки у версії з 16 гігабайтами пам'яті GDDR6. Для аналогічної Arc A750 характерний стандартний обсяг відеобуфера 8 Гбайт. Не обійшлося без заводського розгону графічного процесора. У старшій моделі частота boost-режиму GPU збільшена з 2,1 до 2,15 ГГц, а в молодшій — з 2,05 ГГц до 2,2 ГГц.

ASRock

Для виведення зображення можна скористатися трьома інтерфейсами DisplayPort 2.0 та одним HDMI 2.0b. У системному блоці новинки займуть три слоти розширення. Додаткове джерело живлення в обох випадках підключається через два 8-контактні роз'єми PCI-E Power.

ASRock

До продажу відеокарти ASRock Arc A750/A770 Challenger SE надійдуть цього місяця. Рекомендованих цін оголошено не було, але, наприклад, в Японії старшу модель оцінюють у 52,8 тис. єн (еквівалент $370), а за Arc A750 Challenger SE доведеться викласти 37,8 тис. єн (близько $265).

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Nintendo Switch з 8 ГБ оперативної пам'яті забезпечила близько 20 fps у Grand Theft Auto V

Ентузіасти продовжують експериментувати із запуском комп'ютерних ігор на портативній консолі Nintendo Switch. Для цього на гаджет встановлюється операційна система Ubuntu, яка відкриває доступ до безлічі корисних інструментів, зокрема Wine. Щоправда, скромне апаратне забезпечення консолі накладає деякі обмеження, тому «мучителі заліза» вирішили збільшити обсяг розпаяної оперативної пам'яті з 4 до 8 Гбайт.

Nintendo Switch

Нагадаємо, Nintendo Switch базується на однокристальній системі Nvidia Tegra X1 у конфігурації з чотирма ARM-ядрами Cortex-A57, чотирма Cortex-A53 та графічним модулем Maxwell з 256 ядрами CUDA. Пристрій оснащений чотирма гігабайтами оперативної пам'яті LPDDR4, а його офіційний реліз відбувся в березні 2017 року. Додамо, що сама SoC Tegra X1 була представлена набагато раніше — у січні 2015-го.

Nintendo Switch
Модифікована Nintendo Switch забезпечила близько 20 к/с в GTA V

Після подвоєння обсягу ОЗП модифікована Nintendo Switch впоралася із запуском таких хітів, як Final Fantasy VII Remake, Grand Theft Auto V і Fallout: New Vegas. Що стосується частоти кадрів, то позбутися обмежень SoC Tegra X1 не вдається навіть завдяки оверклокінгу, через що показник fps у більш-менш сучасних проєктах становить близько 20/кс. Втім, старі ігри, зокрема Tomb Raider: Legend та Fallout: New Vegas, працюють досить непогано.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Виявлено підроблену GeForce RTX 4090 із процесором від GeForce RTX 3080 Ti

На ринку графічних карт періодично спливають історії про шахрайство. Найвідоміші з них пов'язані зі спробою продажу старих відеокарт після майнінгу, які видають за нові. Але бувають й більш неймовірні історії. Таким унікальним випадком поділився ютубер і майстер з ремонту NorthWestRepair. До нього в майстерню потрапила відеокарта ASUS GeForce RTX 4090 TUF, яка зовні здавалася абсолютно новою. Після зняття охолодження і детального вивчення мікросхем з'ясувалося щось дивовижне.

GeForce RTX 4090 fake GPU AD102

На відеокарті встановлено чужий чип. При детальному огляді замість AD102 був ідентифікований процесор старого покоління GA102 від GeForce RTX 3080 Ti. Причому його поверхня відполірована і нанесено гравіювання як в AD102. Річ у тому, що обидва процесори сумісні за виводами й така заміна цілком можлива.

GeForce RTX 4090 fake GPU AD102

Також один із модулів пам'яті виявився місткістю 256 МБ замість 2 ГБ, і це точно не GDDR6X.

GeForce RTX 4090 fake GPU AD102

Автор відео не дає передісторію цієї покупки. Але можна припустити, що покупець спокусився низькою ціною і міг придбати товар у неперевіреного продавця на одній з китайських платформ.

Зазначимо, що нещодавно ми писали про експеримент із моддінгом та створенням кастомної GeForce RTX 4090 Super, де ентузіасти пересаджували чип AD102 на плату старого покоління з потужнішим живленням від Galax GeForce RTX 3090 Ti HOF OC LAB Edition.

Джерела:
Videocardz
NorthWestRepair

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

AMD вела переговори про придбання Nvidia

Сьогодні AMD та Nvidia змагаються в багатьох сегментах ринку графічних процесорів, причому беззаперечним лідером залишається «зелена» фірма. Щобільше, вона входить до числа найбільших компаній світу за ринковою капіталізацією і в рази випереджає «червоних» за обсягом квартального виторгу. Але що найцікавіше — AMD і Nvidia могли б бути єдиною компанією, якби їм вдалося домовитися в середині 2000-х років.

AMD

Колишній співробітник AMD Хемант Мохапатра (Hemant Mohapatra) вирішив поділитися історією з часів роботи в компанії. За його словами, AMD мала всі шанси придбати Nvidia. Умови договору, зокрема сума угоди, не уточнюються, але як зазначив пан Мохапатра, для Дженсена Хуанга було важливо змістити Гектора Руїса (голова AMD на той час) на посаді генерального директора об'єднаної компанії.

«Тож тепер, коли Nvidia значно перевершила за ринковою капіталізацією AMD та Intel, я подумав, що це буде цікава історія, яку варто розповісти. Я провів понад шість років в AMD в середині-кінці 2000-х, допомагаючи розробляти CPU/APU/GPU, які ми бачимо сьогодні. Тоді було неможливо уявити, що AMD зможе випередити Intel за ринковою капіталізацією (ми зробили це у 2020 році!), а Nvidia — обидві компанії! Насправді AMD майже купила Nvidia, але Дженсен не був готовий продати, якщо не замінить Гектора Руїса з AMD на посаді генерального директора об'єднаної компанії. Якби це сталося, світ виглядав би зовсім інакше».

Хуанг

Що стосується купівлі ATI, то, як зазначив колишній співробітник AMD, інженери компанії сприйняли це без особливого ентузіазму. Втім, саме графічні напрацювання ATI допомогли «червоним» укласти контракт на розробку однокристальних систем для приставок Xbox One і PlayStation 4. Ігрова консоль Sony, за словами інших співробітників, допомогла AMD уникнути банкрутства під час затяжної кризи.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 22)