ASUS випустила міні-ПК NUC 14 Pro+ на платформі Intel Meteor Lake

Модельний ряд міні-комп'ютерів ASUS NUC офіційно поповнився лінійкою NUC 14 Pro+. До неї увійшли пристрої на базі процесорів Intel Core Ultra (Meteor Lake), виконані в корпусі з анодованого алюмінію із габаритами 144x112x41 мм. Вендор пропонує конфігурації на базі чипів Core Ultra 5 125H, Core Ultra 5 135H, Core Ultra 7 155H, Core Ultra 7 165H та Core Ultra 9 185H.

NUC 14 Pro+

Міні-ПК ASUS NUC 14 Pro+ підтримують встановлення двох модулів SO-DIMM DDR5 (максимальний обсяг 96 Гбайт) й двох твердотілих накопичувачів M.2 з інтерфейсом PCI Express 4.0 x4. Мережеві можливості представлені бездротовим модулем WI-Fi 6E/Bluetooth 5.3 і 2,5-гігабітним Ethernet, а за обробку графіки відповідає вбудоване відеоядро Intel Arc.

NUC 14 Pro+

Серед інших особливостей новинок виробник відзначає можливість виведення зображення на чотири монітори, використовуючи порти HDMI 2.1 (x2) й Thunderbolt 4 (x2), а також систему охолодження на основі трьох 6-мм теплотрубок. Для живлення міні-комп'ютерів використовується зовнішній адаптер номіналом 120 або 150 Вт.

NUC 14 Pro+

Рекомендованих цін ASUS NUC 14 Pro+ оголошено не було. Але, наприклад, barebone-версія на базі Core Ultra 5 125H в Європі оцінюється приблизно в €580, а за конфігурацію з чипом Core Ultra 9 185H доведеться викласти близько 860 євро.

Джерела:
ASUS
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Embracer Group закрила студію Piranha Bytes — розробників Gothic, Risen і Elex

Схоже, що німецька студія Piranha Bytes, яка подарувала геймерам серії Gothic, Risen та Elex, остаточно припинила діяльність. Про це польському виданню CD-Action розповів один із колишніх співробітників студії. Згідно з опублікованою інформацією, Piranha Bytes офіційно закрилася наприкінці червня, коли фінансування з боку материнської компанії Embracer Group вичерпалося остаточно.

Rise

Інформація про складну ситуацію в Piranha Bytes з'явилася на початку цього року. Спочатку користувачі звернули увагу на незвичне мовчання з боку студії, а пізніше з'явилася інформація, що з кінця 2023-го співробітники припинили будь-яку роботу над новими проєктами. Незабаром після цього складну ситуацію підтвердила сама Piranha Bytes, щоправда, не стала вдаватися в подробиці.

Piranha Bytes була заснована в 1997 році. У 1999 році її придбала компанія Phenomedia, а через двадцять років — THQ Nordic. Студія займалася створенням рольових ігор з відкритим світом, її найпопулярнішим проєктом, безумовно, є перша, Gothic, яка має значну фанбазу, що очікує на ремейк першої частини. Ним займається студія Alkimia Interactive всередині THQ Nordic.

Джерело:
CD-Action

Обговорити в форумі (коментарів: 95)

Ryzen 9 9900X обігнав актуальні CPU Intel та AMD в однопотоковому тесті Geekbench

У Мережі продовжують з'являтися нові результати тестування процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge), які надійдуть у продаж наприкінці місяця. Цього разу в онлайн-базі Geekbench був помічений 12-ядерний Ryzen 9 9900X. Новинка показала дуже непоганий результат, особливо коли йдеться про однопотоковий бенчмарк. Доречі, ми вже розповідали про його продуктивність у Cinebench R23.

Ryzen 9 9900X

Процесор AMD Ryzen 9 9900X завершив тест Geekbench 6.2 із показниками 3401/19756 балів (Singer-/Multi-Core). За однопотоковою швидкодією новинка випередила всі актуальні CPU Intel та AMD, що є в базі бенчмарку. Багатопотоковий результат теж непоганий. Порівняно з прямим попередником він виріс на 16% й знаходиться на рівні 16-ядерних Ryzen 9 7950X(3D).

Ryzen 9 9900X

Частота Ryzen 9 9900X під час тестування, згідно з показаннями Geekbench, досягала 5,65 ГГц. Це трохи більше еталонних 5,6 ГГц, які AMD вказує для цього процесора, тому можна припустити, що не обійшлося без додаткового твікінгу, на кшталт активації PBO або фірмових функцій материнської плати. Хай там як, поки що бенчмарки CPU Zen 5 виглядають багатообіцяюче.

Ryzen 9 9900X

Докладніша інформація про швидкодію чипів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) стане відома ближче до офіційного релізу. До продажу новинки надійдуть 31 липня. Використовувати їх можна з випущеними раніше платами AM5 за умови оновлення прошивки UEFI.

Ryzen 9 9900X

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Представлено міні-комп'ютер у формі складаної клавіатури на базі AMD Ryzen 7 8840U

Китайський виробник LingLong анонсував портативний комп'ютер у незвичайному формфакторі. Це комп'ютер із процесором AMD Ryzen 7 8840U, який поміщається всередині невеликої складаної клавіатури шириною 15 см. І в складеному стані такий пристрій можна навіть носити в кишені. Виробник називає такий комп'ютер найкращим мобільним пристроєм майбутнього.

Повні габарити міні-ПК LingLong становлять 15x10 см при вазі 800 грамів. Усередині може бути встановлено 16 або 32 ГБ оперативної пам'яті та накопичувач NVMe M.2 2230 до 1 ТБ. Пристрій отримав три порти USB: по одному USB 3.0 Type-A, USB 4 Type-C і USB 3.2 Type-C. Підтримуються Wi-Fi 6 та Bluetooth. Акумулятор на 16000 мА∙год має забезпечувати до 10 годин автономної роботи при офісному навантаженні, до 6 годин при перегляді відео й 4 години при високому навантаженні або в іграх. Разом із клавіатурою є вбудований трекбол, тому користувач може обійтися без мишки.

Пристрій не має екрана, але може легко підключатися до зовнішнього монітора або телевізора. Але LingLong пропонує замість громіздких дисплеїв використовувати свій міні-ПК разом з окулярами AR або VR.

Заявлена вартість пристрою становить 2999 юанів (412 доларів США) за простішу версію і 3599 юанів (495 доларів) за топову версію.

Поки що виробник має намір випустити 200 одиниць для тестування. І поки немає жодної інформації відносно масового старту продажів у Китаї та на міжнародному ринку.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Продуктивність 12-ядерного процесора AMD Ryzen 9 9900X у Cinebench R23 на 20% вище, ніж у Ryzen 9 7900X

Порталу WCCFTech вдалося отримати перші показники продуктивності настільного процесора AMD Ryzen 9 9900X (Granite Ridge) в бенчмарку Cinebench R23. Цей процесор має 12 ядер Zen 5 з підтримкою технології SMT, базову тактову частоту 4,4 ГГц, boost-частоту до 5,6 ГГц, а також 64-мегабайтний кеш третього рівня.

AMD Ryzen 9 9900X

Тестування проходило на материнській платі X670E із прошивкою на базі AGESA 1.2.0.0. Спочатку AMD Ryzen 9 9900X оцінювався в режимі 120 Вт за замовчуванням та набрав близько 33 000 балів у багатопотоковому тесті Cinebench R23. Для порівняння, AMD Ryzen 9 7900X в середньому набирає близько 29 000 балів в штатному режимі за 170 Вт TDP. Тобто бачимо приріст на 14% при нижчому на 50 Вт рівні TDP.

Graph Cinebench R23

Крім того, Ryzen 9 7900X з TDP 170 Вт має функцію PBO (Precision Boost Overdrive) увімкнену за замовчуванням. Після активації PBO для AMD Ryzen 9 9900X, його оцінка зростає до 34 500 балів, що приблизно на 20% вище, ніж у Ryzen 9 7900X, ще й при нижчому енергоспоживанні та неоптимізованому BIOS. Отже, фінальні результати можуть бути ще кращими.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 39)

Чутки: 2K Games може працювати над ремейком BioShock

З'явилася інформація, що 2K Games готує якийсь великий ремейк. Про це згадав один з фахівців із захоплення рухів у своєму профілі LinkedIn. Він розповів роботу над WWE 2K24, NBA 2K24, новими BioShock і Mafia, а також над якимось неанонсованим ремейком. Пізніше автор підредагував повідомлення і залишив фразу про неанонсовану гру. Але мережею вже ходять припущення відносно ремейка. Журналісти сходяться на тому, що це може бути ремейк першого BioShock. Відома франшиза давно не отримувала нових ігор. Оригінальна гра вийшла у 2007 році, а у 2016 році вийшов ремастер з невеликими покращеннями графіки.

Ремейк може розігріти інтерес до серії, що буде корисно перед виходом наступної частини. Що ж стосується безпосередньо четвертої BioShock, то чутки про цю частину ходили давно. Але також інсайдери писали, що проєкт у виробничому пеклі, і не варто очікувати анонс або реліз найближчим часом.

Іншим потенційним кандидатом журналісти називають Spec Ops: The Line. Гру нещодавно прибрали з цифрових магазинів через закінчення терміну ліцензії, що може бути певною підготовкою до анонсу оновленої версії. Гра теж має статус культової, але на релізі в неї не було високих продажів. Тому ремейк Spec Ops: The Line виглядає малоймовірним.

Джерело:
The Gamer

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

Графічні процесори Intel Arc Battlemage випускатимуться за техпроцесом TSMC 4 нм

З моменту запуску відеокарт Intel Arc виробник пройшов великий шлях для поліпшення програмної оптимізації. Зараз дискретні графічні прискорювачі Intel стали гідною альтернативою рішенням AMD і Nvidia в бюджетному сегменті. Але всі ми чекаємо нового покоління Arc Battlemage. І останнім часом відносно цих відеокарт з'явилися нові чутки. Згідно з останніми даними, старший чіп BMG-G10 отримає 32 Xe-ядра, як і актуальний ACM-G10. А тепер різні тайванські джерела пишуть, що для виробництва GPU Battlemage буде використовуватися техпроцес TSMC 4 нм. Загалом це очікувано, оскільки чипи Alchemist теж випускаються на заводах TSMC, але за техпроцесом N6. Так що безпосередньо для відеокарт Intel різниця в щільності транзисторів та енергоефективності між поколіннями буде значна.

Згідно з чутками в Battlemage будуть численні поліпшення мікроархітектури, підвищення продуктивності в трасуванні променів та нова підсистема пам'яті. Очікується зростання продуктивності до 50% на одне Xe-ядро. Тому навіть за однакової кількості ядер флагман Battlemage має бути помітно швидшим за Intel Arc A770. Також з'явиться нова версія технології рендерингу на базі машинного навчання XeSS зі своєю генерацією кадрів.

Також Intel може представити привабливі бюджетні відеокарти на чипах BMG-21 (20 ядер) і BMG-31 (28 ядер). І деякі джерела кажуть, що анонс цих відеокарт можливий навіть до кінця поточного року.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 8)