Nvidia дарує копію Black Myth: Wukong покупцям відеоадаптерів GeForce RTX 40-ї серії

Nvidia вирішила простимулювати продажі графічних прискорювачів GeForce RTX 40-ї серії. Для цього «зелений» чипмейкер запустив нову промоакцію, у рамках якої в покупців відеокарт, готових ПК або ноутбуків із дискретною графікою Ada Lovelace є можливість безплатно отримати копію рольового бойовика Black Myth: Wukong від студії Game Science. У ньому, нагадаємо, будуть реалізовані фірмові технології Nvidia, зокрема DLSS 3.5. Реліз гри заплановано на 20 серпня.

Wukong

У новій промоакції беруть участь майже всі відеоадаптери GeForce RTX 40-ї серії. Винятком стали десктопні карти GeForce RTX 4060 (Ti), а також мобільні 3D-прискорювачі GeForce RTX 4060 Laptop та RTX 4050 Laptop. Пропозиція поширюється на відеокарти, ПК і ноутбуки, придбані в період з 9 липня по 19 серпня.

Як завжди, покупку необхідно здійснити в одного з офіційних партнерів «зеленого» чипмейкера. У списку українських ритейлерів, що беруть участь в акції, поки вказано тільки Telemart та ArtLine. Більш детальна інформація наведена на офіційному сайті Nvidia.

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Настільні процесори Intel Core Ultra 200 отримають NPU-блок продуктивністю 13 TOPS

На відміну від AMD, корпорація Intel оснастить наступне покоління десктопних процесорів окремим модулем для прискорення ШІ-застосунків. Чипи Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) для платформи LGA1851 все ж таки зможуть похвалитися власним NPU-блоком, щоправда, його продуктивність буде недостатньою для проходження сертифікації Microsoft Copilot+ PC. У процесорів Ryzen 9000 (Granite Ridge) такий модуль зовсім відсутній.

Intel

Згідно з останньою інформацією, NPU-блок у складі CPU Arrow Lake-S має обчислювальну потужність всього 13 TOPS, а загальна продуктивність платформи складе близько 37 TOPS. Для порівняння, мобільні чипи Core Ultra 200V (Lunar Lake) оснащені NPU на 48 TOPS, однокристальна система Qualcomm Snapdragon X — на 45 TOPS, а у процесорів AMD Ryzen AI 300 (Strix Point) цей показник дорівнює 50 TOPS. Нагадуємо, що для сертифікації Copilot+ PC потрібен нейронний модуль потужністю від 40 TOPS.

Справедливо зазначити, що у випадку десктопної платформи AMD AM5 власний NPU-блок мають гібридні процесори Ryzen 8000G, однак його продуктивність (до 16 TOPS) теж не відповідає вимогам Microsoft Copilot+ PC.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Phanteks випустила корпус NV5 MKII для плат із роз'ємами на звороті

Компанія Phanteks повідомила про надходження в продаж корпусу NV5 MKII. Він належить до класу Mid-Tower, обладнаний фронтальною і бічною стінкою із загартованого скла та примітний підтримкою материнських плат із роз'ємами на тильній стороні, на кшталт лінійок ASUS BTF й MSI Project Zero. Доречі, про Project Zero ми розповідали в окремому матеріалі.

Phanteks

Габарити Phanteks NV5 MKII становлять 239x477x528 мм при масі близько 11,3 кг. Корпус вміщує системні плати формату E-ATX, сім карт розширення, три 3,5- і чотири 2,5-дюймових накопичувачі, процесорну систему охолодження висотою до 180 мм, вісім 120-мм вентиляторів та радіатори СРО типорозміру до 360 мм.

Phanteks

Передбачена можливість вертикального встановлення відеокарти, щоправда, райзер доведеться купити окремо. На панелі введення-виведення доступні два порти USB 3.2 Type-A та один Type-C, а також 3,5-мм аудіороз'єми.

Phanteks

В Європі корпус Phanteks NV5 MKII буде доступний за рекомендованою ціною від €110. Біла версія обійдеться на 10 євро дорожче.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Процесори AMD Ryzen 7 9700X та Ryzen 5 9600X протестовані в Geekbench

Онлайн-база тестового пакета Geekbench знову послужила джерелом інформації про продуктивність процесорів Ryzen 9000 (Granite Ridge). Цього разу в ній були помічені 8-ядерний Ryzen 7 9700X та 6-ядерний Ryzen 5 9600X. Обидва «камінці» показали досить непогані результати.

AMD Ryzen

AMD Ryzen 5 9600X і Ryzen 7 9700X були випробувані на материнській платі ASUS ROG Crosshair X670E Hero з 32 гігабайтами оперативної пам'яті DDR5-6000. Згідно з показаннями бенчмарку, перший процесор під час тестування досягав частоти 5,47 ГГц, а другий — 5,57 ГГц. Тобто максимальні тактові частоти були трохи вищими за ті, що AMD вказує в офіційних специфікаціях (до 5,4 і 5,5 ГГц відповідно).

AMD RyzenAMD Ryzen

Якщо говорити про результати тестування, то AMD Ryzen 5 9600X завершив Geekbench 6.2 з показником 3284/14594 балів (Singer-/Multi-Core), а результат Ryzen 7 9700X склав 3312/16431 бал. Порівняти оцінки попередників та найближчих конкурентів можна в таблиці.

AMD Ryzen

Єдиним CPU Granite Ridge, який поки не встиг відзначитися в базі Geekbench, залишається AMD Ryzen 9 9950X. З огляду на те, що офіційні продажі чипів Ryzen 9000-ї серії стартують 31 липня, детальніша інформація про швидкодію десктопних CPU Zen 5 не змусить себе довго чекати.

AMD Ryzen

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Google DeepMind розробила новий енергоефективний метод навчання ШІ

Дослідницька лабораторія Google DeepMind опублікувала результати нового дослідження з навчання штучного інтелекту. У цьому звіті представлено новий метод навчання JEST (Joint Example Selection), який у 13 разів швидший та в 10 разів енергоефективніший за звичайні методи навчання ШІ.

Google DeepMind JEST

Типові методи навчання фокусуються на окремих точках даних для навчання, JEST навчається на основі цілих пакетів даних. Метод JEST спочатку створює меншу модель ШІ, яка оцінюватиме якість даних із високоякісних джерел, ранжуючи пакети за якістю. Потім він порівнює цю оцінку з великим набором нижчої якості. Мала модель JEST визначає пакети, які підходять для навчання, а потім на основі результатів меншої моделі навчається велика модель.

Цей метод перевершує всі сучасні моделі навчання за ефективністю і вимагає в 10 разів менше енерговитрат. Це дуже актуально на тлі серйозного зростання енергоспоживання сучасних обчислювальних центрів. Але є нюанс. JEST покладається на високу якість відібраних вхідних даних і певне сортування, зроблене людиною. Тому метод дуже чутливий до точності вхідної інформації. Це може вимагати залучення фахівців та експертів високого рівня на початковому етапі, що ускладнює завдання для простих розробників і любителів.

Google DeepMind JEST

Поки не відомо, чи візьмуть на озброєння новий метод розробники великих ШІ. Але на тлі зростання фінансових витрат, які пов'язані з навчанням передових моделей ШІ, пошук варіантів для оптимізації та економії ресурсів є цілком логічним. За підсумками 2023 року загальне енергоспоживання обчислювальних центрів ШІ перевищило 4,3 ГВт, що можна порівняти з енергоспоживанням Кіпру. І згідно з прогнозами в найближчі кілька років воно перевищить 13 ГВт.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Китайська компанія Moore Threads навчилася створювати кластери з 10 тисяч власних GPU

Moore Threads Technology відома читачам за відеокартами власної розробки для китайського ринку. У Мережі періодично з'являється інформація відносно MTT S80 та інших моделей. Ці рішення при теоретично хорошому обчислювальному потенціалі показують досить посередні результати в іграх через погану програмну оптимізацію. Хоча нові драйвери регулярно покращують сумісність і підвищують їхню продуктивність. На тлі антикитайських санкцій питання випуску власних GPU стало стратегічною задачею, тому Moore Threads працює й над рішеннями для штучного інтелекту. Стало відомо, що компанія модернізувала сервери свого центру обробки даних KUAE, реалізувавши можливість підключення до 10 тисяч відеокарт у межах одного обчислювального кластера.

Moore Threads MTT S4000

Сервери всередині кластера включають по 8 пристроїв MTT S4000, об'єднаних за допомогою швидкісного інтерфейсу MTLink. Графічні процесори MTT S4000 засновані на архітектурі MUSA 3-го покоління, мають 128 тензорних ядра і 48 ГБ пам'яті GDDR6 на 384-бітовій шині з пропускною спроможністю 768 ГБ/с. Пікова продуктивність процесора 200 TOPS в операціях INT8. Кластер на 10 тисяч таких GPU оперуватиме 1 280 000 тензорними ядрами. Але фактична продуктивність кластера невідома, оскільки масштабування продуктивності залежить від безлічі факторів. Та й продуктивність одного процесора MTT S4000 поступається навіть старим Nvidia A100, які забезпечують 624/1248 TOPS в INT8. Але тут важливий сам факт, що китайська компанія має власні обчислювальні рішення і готова до розгортання великих обчислювальних кластерів.

Moore Threads MTT S4000

Компанія Moore Threads уже перебуває в чорному санкційному списку й не має доступу до передових техпроцесів, але продовжує розробку нових рішень і поступово просувається вперед у сегменті ШІ. Moore Threads налагодила стратегічне партнерство з великими державними операторами зв'язку China Mobile і China Unicom, а також з China Energy Engineering Corp. та Gulin Huajue Big Data Technology. Метою цієї масштабної співпраці є розробка трьох обчислювальних кластерів, які сприятимуть розвитку ШІ в Китаї.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 54)

Колишній експерт AMD із трасування променів приєднався до Qualcomm для роботи над графікою Adreno

Компанія Qualcomm продовжує освоювати нові ринки та розвивати свої технічні рішення. Нещодавно ми побачили перші ноутбуки на процесорах Snapdragon X в рамках платформи Copilot+ PC зі штучним інтелектом. Але крім чудових результатів в обробці застосунків із ШІ, ці процесори поки що не показали видатних результатів. Також слабким місцем SoC Snapdragon X є слабкий iGPU та погана програмна оптимізація. Але компанія має намір поліпшити свою графіку Adreno, як для настільного сегмента, так і для мобільних SoC.

Qualcomm-DirectX-12-Ultimate

Стало відомо, що до Qualcomm приєднався експерт Парітош Кулкарні (Paritosh Kulkarni), який раніше працював в AMD. Він буде в складі команди, яка працює над драйверами Qualcomm DXR і розширеною підтримкою функцій DX12.2 (DirectX 12 Ultimate). Основні нововведення в DirectX 12 Ultimate пов'язані з трасуванням. А Парітош раніше розробляв трасувальник шляху для CPU/GPU разом із бібліотекою трасування променів AMD HIPRT. Тобто він повинен допомогти Qualcomm з оптимізацією Adreno і поліпшенням продуктивності в режимах з трасуванням.

Qualcomm-DirectX-12-Ultimate

Компанії належить пройти довгий шлях, щоб представити рішення, конкурентні у всіх сферах. Поки ноутбуки на процесорах ARM приваблюють лише тих, хто хоче отримати передову програмну платформу з безліччю ШІ-функцій. Але у Qualcomm є шанси зайняти певну нішу і поступово розширювати її.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 8)