Sapphire випускає Radeon RX 7700 XT у стилістиці гри Frostpunk 2

Компанія Sapphire випустила спеціальну версію відеокарти AMD Radeon RX 7700 XT для фанатів гри Frostpunk 2. Відеокарта отримала унікальний дизайн, який натхненний грою, а також у комплекті є код для активації Frostpunk 2 Deluxe Edition.

Sapphire Radeon RX 7700 XT Pure Frostpunk 2 Edition

Нова модель базується на Sapphire Radeon RX 7700 XT Pure. Відеокарта поєднує білосніжний кожух із вентиляторами та чорний бекплейт із вогняними спалахами, на який нанесено назву гри.

Sapphire Radeon RX 7700 XT Pure Frostpunk 2 Edition

В основі відеокарти процесор Navi 32 c 3456 потоковими ядрами, який працює із заводським розгоном. Частота Game Clock підвищена до 2236 МГц, а Boost Clock до 2584 МГц. Відеокарта має 12 гігабайтів пам'яті GDDR6 18 Гбіт/с.

Sapphire Radeon RX 7700 XT Pure Frostpunk 2 Edition

Відеокарта оснащена двома портами HDMI 2.1 та двома DisplayPort 2.1. Загальна потужність TBP заявлена на рівні 240 Вт, що трохи нижче за 245 Вт в еталонної версії Radeon RX 7700XT.

Sapphire Radeon RX 7700 XT Pure Frostpunk 2 Edition

У комплект постачання, окрім копії гри, також поклали три кейкапи для клавіатури з символами F, P, 2 та  набір тематичних жетонів і дармовисів Frostpunk 2.

Sapphire Radeon RX 7700 XT Pure Frostpunk 2 Edition

На американському торговому майданчику Newegg відеокарта Sapphire Radeon RX 7700XT Pure Frostpunk 2 Edition продається за 450 доларів.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Процесор Intel 310 для платформи LGA1700 отримав два P-ядра

Найближчим часом Intel доповнить модельний ряд процесорів Raptor Lake для платформи LGA1700 новим чипом. В онлайн-базі тестового пакета Geeekbench сьогодні був помічений процесор із лаконічною назвою Intel 310. Ця модель початкового рівня запропонує всього два P-ядра з архітектурою Raptor Cove і підтримкою Hyper-Treading.

Intel

Процесор Intel 310 був протестований на платі Gigabyte H610M K DDR4 з однією 8-гігабатною планкою DDR4-3200. Згідно з показаннями бенчмарка, новинка отримала 6 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня та працювала на частоті близько 4,1 ГГц. Рівень TDP не уточнюється, але, найімовірніше, він становить 46 Вт.

Intel

Що стосується результатів тестування, то Geekbench 6 новий 2-ядерний процесор завершив із 2152/4254 балами (Singer-/Multi-Core). Нижче наведені орієнтовні показники чипів Core i3 останніх кількох поколінь. Щодо термінів релізу і ціни процесора Intel 310 на цю мить інформації не надходило.

Intel

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 47)

AMD купує фінську компанію Silo AI, щоб розширити свої пропозиції штучного інтелекту

AMD вирішила посилити свої позиції у сфері штучного інтелекту шляхом купівлі фінської компанії Silo AI. Це найбільша приватна ШІ-лабораторія в Європі, яка займається розробкою спеціалізованих моделей, платформ та інших готових рішень штучного інтелекту. Сума угоди склала 665 мільйонів доларів.

AMD

«Компанія Silo AI, що базується в Гельсінкі, Фінляндія, і працює в Європі та Північній Америці, спеціалізується на комплексних рішеннях на основі штучного інтелекту, які допомагають клієнтам швидко і легко інтегрувати ШІ у свої продукти, послуги та операції. Компанія працює на різних ринках, серед її клієнтів — Allianz, Philips, Rolls-Royce та Unilever. Silo AI також створює найсучасніші багатомовні LLM з відкритим вихідним кодом, такі як Poro і Viking, на платформах AMD на додаток до своєї модельної платформи SiloGen», — ідеться в пресрелізі.

Генеральний директор Silo AI Пітер Сарлін (Peter Sarlin) продовжить керувати своєю командою дослідників та інженерів, але тепер у складі AMD Artificial Intelligence Group. Завершити угоду компанія AMD планує до кінця поточного року.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Нові подробиці Metro Awakening

У блозі PlayStation з'явилася нова інформація щодо майбутньої гри Metro Awakening та кілька нових скриншотів. Нагадаємо, що проєкт створюється ексклюзивно для системи віртуальної реальності PlayStation VR2. Також до проєкту не має відношення студія 4A Games, яка займається наступною повноцінною частиною франшизи. Над Metro Awakening працює команда Vertigo Games, за плечима якої ігри Arizona Sunshine та After The Fall.

Metro Awakening

Metro Awakening — це окрема самостійна історія, події якої відбуваються до Metro 2033. Писати сюжет допомагав автор літературного першоджерела Дмитро Глуховський, який придумав для нової гри дуже особисту, емоційну історію про нового персонажа. Нова частина дотримуватиметься стилістики й атмосфери оригінальної трилогії. Згадується, що в новому проєкті використовувалися навіть ассети з минулих ігор. Тому стилістично Metro Awakening безумовно сподобається фанатам. Розробники намагалися адаптувати багато елементів оригінального геймплея під VR, дотримуючись балансу між стелсом та динамічним екшеном. На відміну від досвідченого Артема, який вже є експертом з бою, новий персонаж буде новачком, що виправдовує повільніший темп гри. Важливу роль відіграє дослідження та пошук боєприпасів.

Metro Awakening

В оригінальних іграх багато тактильних елементів, таких як протирання протигаза. Автори намагалися адаптувати та додати нові елементи у VR. Так, гравцеві треба буде знімати протигаз з рюкзака та надягати його рухом руки. Щоб перевірити патрони, треба витягнути обойму. Усе це збільшує ефект занурення. Передбачено два ігрові режими — Comfort і Immersion, які відрізняються налаштуваннями пересування, реакцією на зовнішні впливи та кількістю імерсивних елементів.

Metro Awakening

Випустити гру обіцяють наприкінці поточного року. Про реліз для PC поки що нічого невідомо, але можна припустити, що комп'ютерну версію Metro Awakening випустять пізніше.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

JEDEC наближається до завершення розробки стандарту HBM4

Організація JEDEC наближається до завершення роботи над наступною версією стандарту багатошарової пам'яті HBM (High Bandwidth Memory). У найближчому майбутньому комітет оприлюднить фінальні специфікації HBM4. Цей стандарт принесе збільшення пропускної здатності, енергоефективності та місткості мікросхем, що особливо важливо на тлі зростаючих вимог прискорювачів обчислень, зокрема генеративного штучного інтелекту.

DRAM

Стандарт HBM4 передбачає подвоєну кількість каналів на стек пам'яті порівняно з HBM3, тобто мікросхеми займатимуть більшу фізичну площу. Для ширшої сумісності він гарантує, що один і той самий контролер за необхідності зможе працювати як з HBM3, так і з HBM4. У мікросхемах будуть використовуватися кристали щільністю 24 і 32 Гбіт, а в одному стеку чипмейкери можуть об'єднати від 4 до 16 таких шарів. Що стосується швидкісних показників HBM4, то комітет JEDEC досяг згоди щодо діапазону до 6,4 Гбіт/с і продовжує обговорення більш високих показників.

Одним із перших пристроїв, обладнаних пам'яттю HBM нового покоління, стануть прискорювачі обчислень Nvidia з архітектурою Vera Rubin. Їхній дебют очікується наприкінці 2025-го або на початку 2026 року. У найближчі півтора року топові прискорювачі Nvidia будуть оснащуватися мікросхемами стандарту HBM3e.

Nvidia

Джерело:
TechPowerUp

AMD розсилає зразки процесорів Ryzen 9000 для підготовки оглядів

За останні дні в Мережі з'явилося чимало бенчмарків процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge), виконаних на базі архітектури Zen 5. У найближчі тижні інформації про швидкодію нових «камінців» стане ще більше. У рамках підготовки до старту продажів компанія AMD вже почала розсилати зразки новинок для підготовки оглядів.

Ryzen 9000

Закордонні колеги, яким пощастило отримати прес-семпли CPU Ryzen 9000, поспішили поділитися фотографіями нових процесорів. Зовні вони мало відрізняються від попередників й за умови оновлення прошивки UEFI працюватимуть у випущених раніше материнських платах AM5. Додамо, що вихід моделей із логікою AMD X870/X870E, згідно з доступною інформацією, відбудеться не раніше вересня.

Ryzen 9000

Про те, коли в Мережі з'являться перші огляди CPU Granite Ridge, на жаль, поки нічого не повідомляється. До продажу перші чипи Ryzen 9000-ї серії мають надійти 31 липня.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Gigabyte випустить плату B650E Aorus Stealth Ice із роз'ємами на звороті

Gigabyte Technology анонсувала надходження до продажу материнської плати B650E Aorus Stealth Ice для процесорів AMD AM5. Головною особливістю новинки стало перенесення роз'ємів на тильну сторону. Це дає змогу приховати з поля зору більшість дротів, але водночас накладає обмеження на сумісність корпусів.

Gigabyte B650E Aorus Stealth Ice

З оснащення плати Gigabyte B650E Aorus Stealth Ice можна відзначити (12+2+2+2)-фазну систему живлення, чотири роз'єми під модулі оперативної пам'яті DDR5, слот розширення PCI Express 5.0 x16 й три роз'єми M.2 для NVMe-накопичувачів, включно з одним із підтримкою PCIe 5.0. Мережеві можливості представлені бездротовим модулем Wi-Fi 7 та 2,5-гігабітним Ethernet. Детальніша інформація про новинку доступна на сайті вендора.

Gigabyte B650E Aorus Stealth IceGigabyte B650E Aorus Stealth Ice

Щоб покупці могли заздалегідь переконатися в сумісності нової плати та корпусу, Gigabyte опублікувала перелік моделей, які гарантовано підтримують встановлення B650E Aorus Stealth Ice. Ознайомитися зі списком можна за посиланням.

Gigabyte B650E Aorus Stealth Ice

Рекомендовану ціну і дату релізу системної плати Gigabyte B650E Aorus Stealth Ice компанія оголосить трохи пізніше. Ймовірно, новинка стане доступною для купівлі якраз до виходу CPU Ryzen 9000 (Granite Ridge) наприкінці липня.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Опубліковано демонстрацію ігрового процесу Nobody Wants To Die

На каналі IGN з'явився 10-хвилинний ролик з ексклюзивною демонстрацією ігрового процесу детективної гри Nobody Wants To Die. Гру анонсували навесні, хоча розробка триває вже чотири роки. Вона одразу привернула увагу своєю атмосферою та стилем. Nobody Wants To Die занурює вас у нуарний Нью-Йорк 2329 року, виконаний у стилістиці ретро-футуризму.

У цьому світі технології змогли забезпечити людям вічне життя завдяки перенесенню свідомості. Але дозволити собі таку розкіш можуть лише верхні верстви суспільства, інші зберігають свою свідомість у банках пам'яті. Але навіть у цьому світі можливі вбивства й остаточна смерть. Детектив Джеймс Карр розслідує серію таких убивств. Він використовує різні технологічні гаджети, вивчає місце злочину і реконструює картинку подій. Очевидно, що гра не про екшен, а про вивчення світу і взаємодію з об'єктами.

Але, як було сказано вище, виглядає це незвично та стильно. Нагадує старий нуарний фільм із домішкою фантастики. Красиву графіку забезпечує рушій Unreal Engine 5.

Гра надійде в продаж вже 17 липня. Вона буде доступною на PC, PlayStation 5 та Xbox Series X|S.

AMD готує процесор Ryzen 7 8745HS із вимкненим NPU

З'явилася інформація, що AMD незабаром розширить модельний ряд мобільних процесорів за рахунок нової моделі Ryzen 7 8745HS. Це буде злегка змінений Ryzen 7 8845HS, всі відмінності якого полягають у вимкненому нейронному процесорі NPU. При цьому Ryzen 7 8745HS збереже такі ж робочі частоти з Boost до 5,1 ГГц, отримає 8 ядер (16 потоків) і графіку RDNA3 з 12 блоками CU. Тобто це буде повна копія Ryzen 7 8845HS, але з меншим цінником.

Ryzen 7 8745HS

Новачок стане першим процесором Hawk Point з вимкненим NPU. Це може трохи позначитися на продуктивності в додатках з ШІ, але в реальності ви навряд чи це відчуєте. Серія Ryzen 8000 оснащена NPU, який слабкий для сертифікації Microsoft Copilot+ PC, тому не можна сказати, що Ryzen 7 8745HS значно гірший відносно товаришів по серії.

Ryzen 7 8745HS

Процесор поки не анонсовано офіційно і терміни його появи невідомі. Не можна виключати, що цей нестандартний варіант орієнтований на певні ринки та не буде доступний у глобальному роздробі.

Нагадаємо, що в поточному місяці очікується запуск повноцінного нового покоління процесорів Ryzen AI 300 на архітектурі Zen 5 і з новим NPU.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 3)