Розробники Warframe підтвердили наявність проблем зі старшими процесорами Intel Core 13/14-ї серії

Продовжує надходити нова інформація щодо нестабільної роботи процесорів Intel Core 13-го і 14-го поколінь. Учора ми писали про резонансну заяву студії Alderon Games, яка публічно відмовилася від процесорів Intel через масові збої у користувачів та на ігрових серверах. Тепер про подібні проблеми заявили розробники популярного багатокористувацького екшену Warframe.

Команда зіткнулася з численними збоями у гравців, які часто супроводжуються повідомленням про помилку nvgpucomp64.dll. Переважно це стосується систем із процесорами Intel Core i9-13900K/KF та Core i9-14900K/KF, проте подібні збої можливі й на слабших процесорах Core i7-13700K/KF та Core i7-14900K/KF. Розподіл кількості збоїв за процесорами представлено на діаграмі від розробників.

Цікаво, що подібна проблема виникла в одного зі співробітників на домашньому ПК, хоча в офісі у нього стоїть аналогічна система на Intel Core, і все працює стабільно. Розробники провели низку агресивних стрес-тестів на машинах схожої конфігурації. Це були симуляції боїв між загонами NPC, тест зі швидкою телепортацією між рівнями та скрипти для нескінченного відкриття компонентів користувацького інтерфейсу, які згадувалися у звітах про помилки. Усі системи спокійно проходили стрес-тести, а комп'ютер співробітника міг давати збій у таких простих сценаріях, як запуск гри та політ на місію.

Виявити причину було складно, оскільки збій відбувався не в коді гри. Але після аналізу звітів про помилки було виявлено певну закономірність, що збій відбувається в момент, коли графічний драйвер сильно завантажує всі ядра CPU. Згадавши про рекомендації Intel, вирішено було оновити BIOS. І тут треба зазначити, що материнська плата використовувала оригінальну прошивку 2022 року, а після оновлення BIOS до останньої версії система стала працювати стабільно. Тож у конкретному випадку з комп'ютером співробітника все вирішилося оновленням мікрокоду. І вся ця ситуація свідчить про те, що проблема не настільки масова, як стверджували в Alderon Games.

Розробники попереджають про можливі ризики під час оновлення BIOS. Тому якщо ваша система працює добре, не потрібно нічого чіпати. Але якщо ви спостерігаєте збої, вже оновили операційну систему і драйвер, тоді варто спробувати оновити прошивку на материнській платі.

Обговорити в форумі (коментарів: 39)

Аудиторія The First Descendant перевищила 10 мільйонів гравців

Корейська компанія Nexon похвалилася успіхами нещодавно запущеної гри The First Descendant. Це кооперативний лутер-шутер із симпатичними героїнями на рушії Unreal Engine 5. За перші сім днів до проєкту приєдналося десять мільйонів геймерів. Розробники подякували гравцям за підтримку і пообіцяли захопливе продовження цієї віртуальної подорожі.

Гра вийшла на PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S та Xbox One. Про успіх на платформі PC можна судити зі статистики Steam — щодня аудиторія періодично сягає 200 тисяч гравців, а піковий онлайн за ці дні склав 264 тисячі одночасних гравців. Цікаво, що за такої високої популярності користувацькі оцінки змішані. Геймери відзначають багато знайомих елементів з Warframe та Destiny 2. Деякі користувачі прямо пишуть про вторинність і одноманітність ігрового процесу. Але всім подобається графіка і привабливі героїні.

Оскільки гра доступна за умовно-безплатною моделлю, ви можете спробувати її особисто та винести свій вердикт.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Intel незабаром налагодить випуск кваліфікаційних зразків десктопних CPU Arrow Lake

Попри чутки про перенесення виходу чипів Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) на грудень, робота над новим поколінням десктопних процесорів йде згідно з графіком. Щобільше, корпорація Intel незабаром налагодить випуск кваліфікаційних зразків CPU Arrow Lake-S. Ці чипи за технічними характеристиками мало відрізняються від тих, що надійдуть у магазини, та мають схожий рівень швидкодії.

Core Ultra

Згідно з останньою інформацією, Intel перенесла терміни виходу кваліфікаційних зразків Arrow Lake-S на 34-36 тиждень цього року (період із 19 серпня до 8 вересня). Спочатку чипмейкер розраховував випустити їх на 40-му тижні (30 вересня – 6 жовтня). Тобто робота над новими десктопними процесорами йде навіть з невеликим випередженням графіка, тому перенесення релізу виглядає малоймовірним. У продаж перші CPU Core Ultra 200 для настільних ПК і материнські плати LGA1851 повинні надійти в жовтні.

Core Ultra

Вихід кваліфікаційних зразків Intel Arrow Lake-S також означає, що незабаром з'явиться більш точна інформація про їхню продуктивність. Тим часом компанія AMD вже почала не тільки розсилку прес-семплів CPU Ryzen 9000 (Granite Ridge) для підготовки оглядів, але й постачання ритейлерам. У вільному продажу перші десктопні процесори Zen 5 з'являться до кінця поточного місяця.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

ASUS запропонує GeForce RTX 4060 у модифікації Dual V3

ASUSTeK Computer підготувала до випуску новий варіант відеокарти Dual GeForce RTX 4060. Модель Dual V3 виділяється на тлі попередниць дизайном системи охолодження, зокрема більш компактними вентиляторами. Як неважко зрозуміти з назви, це вже третя версія GeForce RTX 4060 у виконанні ASUS Dual. З нашим оглядом оригінальної моделі можна ознайомитися за посиланням.

ASUS GeForce RTX 4060 Dual V3

У системному блоці ASUS GeForce RTX 4060 Dual V3 займе два слоти розширення. На торці у відеокарти розпаяний 8-контактний роз'єм додаткового живлення, а для виведення зображення можна скористатися трьома DisplayPort 1.4 та одним HDMI 2.1. Частотні характеристики новинка успадкувала від попередниць: частота boost-режиму GPU становить 2490 МГц, а у версії Dual V3 OC цей параметр збільшено до 2535 МГц.

ASUS GeForce RTX 4060 Dual V3

Рекомендована ціна й терміни виходу ASUS GeForce RTX 4060 Dual V3 будуть оголошені пізніше.

ASUS GeForce RTX 4060 Dual V3

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 25)