AMD Ryzen 9 9950X набрав понад 55 тисяч балів у Cinebench R23 під азотом

У рамках підготовки до релізу процесорів Ryzen 9000 (Granite Ridge) компанія AMD влаштувала бенч-сесію за участю флагманського Ryzen 9 9950X. Команда оверклокерів AMD XOC продемонструвала можливості новинки з використанням екстремального охолодження. Особисто спостерігати процес розгону пощастило редакції Gamers Nexus.

AMD Ryzen

Основою бенч-стенду виступила материнська плата ASUS ROG Crosshair X670E Gene. З нашим оглядом цієї моделі можна ознайомитися за посиланням. За охолодження AMD Ryzen 9 9950X відповідав випарник рідкого азоту, а в ході експерименту цей процесор вдалося «розкочегарити» до 6,6-6,7 ГГц. Нагадуємо, що в штатному режимі він функціонує на частоті до 5,7 ГГц.

Процесор AMD Ryzen 9 9950X, розігнаний до 6,4 ГГц, успішно завершив бенчмарк Cinebench R23. Він набрав понад 55 тисяч балів, що на 9% більше за максимальний показник Ryzen 9 7950X, зафіксований у базі HWBot.org.

AMD RyzenAMD Ryzen

У штатному режимі Ryzen 9 9950X набирає в Cinebench R23 близько 41924 балів. Завдяки активації PBO та EXPO можна поліпшити показник до 43905 очок (+4,7%), а нова функція Curve Shaper дасть змогу збільшити його до 45303 балів (+8%). Інакше кажучи, у майбутніх власників буде непогане поле для експериментів.

AMD Ryzen

Офіційні продажі перших процесорів AMD Ryzen 9000-ї серії стартують 31 липня.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

ШІ Gemini сканує PDF-файли на Google Диску без дозволу користувача

Gemini

За повідомленням Кевіна Бенкстона в Twitter (нині X), яке розміщене нижче, він помітив, що чат-бот ШІ Gemini від Google читає приватні документи на Google Диску без явного дозволу користувача. Ймовірно, це відбувається в рамках простору Google Диску, а не конкретно в Google Документах, хоча можливо, що це може стосуватися і Документів.

Bankston

Схоже, що проблема локалізована на Google Диску і виникає після запуску Gemini принаймні в одному документі. Відповідний тип документа, у цьому випадку PDF, згодом автоматично запускає Google Gemini для всіх майбутніх файлів того ж типу, що відкриваються в Google Диску. Як припускає Бенкстон, це могло бути спричинено тим, що він увімкнув Google Workspace Labs у 2023 році, що могло перевизначити початкові налаштування штучного інтелекту Gemini. Зрештою, Бенкстон знайшов відповідний перемикач налаштувань. Але виявив, що резюмування Gemini для Gmail, Drive і Docs вже були вимкнені.

Навіть якщо ця проблема стосується лише користувачів Google Workspace Labs, вона є досить серйозною. Згода користувачів все ще має велике значення, особливо коли йдеться про потенційно конфіденційну інформацію, і схоже, що Google не повністю дотримується цього принципу.

Джерело:
Tom`s Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Nvidia приписують роботу над GeForce RTX 5090D для китайського ринку

У лабораторіях Nvidia кипить робота не тільки над відеокартою GeForce RTX 5090, але й над її окремим варіантом для китайського ринку. Така інформація надійшла від неофіційних джерел. Стверджується, що модель GeForce RTX 5090D стане доступною для купівлі в січні наступного року, тобто трохи пізніше за повноцінну GeForce RTX 5090, яка має вийти вже цього року.

GeForce RTX

Щодо характеристик GeForce RTX 5090D на цю мить інформації не надходило. Однак закордонні колеги припускають, що вона збереже конфігурацію відеобуфера (448-розрядна шина, 28 Гбайт GDDR7), але отримає дещо урізаний графічний процесор. Наприклад, GeForce RTX 4090D пропонує на 11% менше обчислювальних блоків порівняно зі звичайною GeForce RTX 4090, але разом із цим має той самий 24-гігабайтний буфер GDDR6X і менший рівень TDP.

Також не виключено, що під час підготовки GeForce RTX 5090D «зелені» зосередяться на обмеженні її продуктивності в ШІ-застосунках. Це дасть змогу Nvidia безперешкодно постачати новинку в Китай, не хвилюючись про порушення експортних обмежень США. Ігрова продуктивність при цьому повинна залишитися на рівні повноцінної GeForce RTX 5090.

GeForce RTX

Хай там як, до презентації перших відеокарт GeForce RTX 50-ї серії залишається ще як мінімум кілька місяців. Детальніша інформація про 3D-прискорювачі Nvidia Blackwell стане відома в міру наближення до цієї події.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Офіційно: процесори AMD Ryzen 9000 стануть доступні для покупки 31 липня

Компанія AMD офіційно підтвердила дату виходу перших процесорів з архітектурою Zen 5 для настільної платформи AM5. Придбати чипи Ryzen 9000 (Granite Ridge), чия офіційна презентація відбулася на початку минулого місяця, можна буде починаючи з 31 липня. Великі ритейлери та інші партнери AMD вже почали готуватися до цієї події, чекаючи на старт попередніх замовлень.

AMD Ryzen 9000

В останній день липня вийдуть чотири процесори: Ryzen 5 9600X, Ryzen 7 9700X, Ryzen 9 9900X та Ryzen 9 9950X. AMD поки не розкриває рекомендовані ціни новинок, але повинна це зробити наступного тижня. Зате чипмейкер спростував інформацію про збільшення рівня TDP моделі Ryzen 9 9700X. Як і було оголошено під час анонсу, штатний теплопакет у цього процесора складе 65 Вт.

AMD Ryzen 9000

AMD також підкреслила, що 65-ватний Ryzen 7 9700X в середньому зможе запропонувати на 12% кращу швидкодію в іграх щодо 105-ватного Ryzen 7 5800X3D — ігрового флагмана платформи AM4. Втім, більшість ПК-ентузіастів напевно цікавить, як новинка покаже себе в порівнянні з Ryzen 7 7800X3D. Про це ми дізнаємося з незалежних оглядів, які будуть опубліковані протягом найближчих тижнів.

AMD Ryzen 9000

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

MediaTek планує випустити ARM-чипи для серверів ШІ на 3-нм техпроцесі від TSMC

MediaTek — один з відомих виробників чипів, має намір увійти на ринки штучного інтелекту та готується до запуску лінійки серверних рішень для ШІ. Ймовірно, що вони будуть побудовані на архітектурі ARM та виконані за 3-нм техпроцесом від TSMC. Отже, MediaTek може стати однією з перших компаній, яка запропонує серверні чипи ШІ на платформі ARM.

Mediatek chip

Серверний ШІ-чип MediaTek буде орієнтований на середні та низькі рівні продуктивності. Попит у цьому секторі стрімко зростає, оскільки в ШІ перегонах беруть участь багато компаній, в тому числі й стартапи, яким не потрібні дуже дорогі та першокласні рішення від таких компаній, як Nvidia. Завдяки архітектурі з низьким енергоспоживанням MediaTek хоче привернути увагу постачальників хмарних сервісів, таких як Microsoft, Google і Meta.

Очікується, що MediaTek налагодить масове виробництво чипів до першої половини 2025 року, а перші невеликі за обсягами партії з'являться у другій половині 2024 року. Масштабування виробництва заплановане на 2026 року, але це залежить від ринкового попиту та інтересу покупців до сегмента в цілому. Не виключено, що незабаром MediaTek стане основним конкурентом на ринку мікросхем.

Джерело:
Wccftech

AMD заявила про перевагу Ryzen AI 300 над найближчими конкурентами за ігровою швидкодією

Мобільні процесори AMD Ryzen AI 300 (Strix Point) вже встигли прописатися в онлайн-базах тестових пакетів, продемонструвавши непогану продуктивність як x86-ядер, так і вбудованої графіки. Тепер з'явилися додаткові бенчмарки від самого «червоного» чипмейкера. AMD порівняла графічну швидкодію APU Strix Point з попередниками та найближчими конкурентами.

Ryzen AI 300

У процесорах AMD Ryzen AI 300 графічний блок виконаний на архітектурі RDNA 3.5 та налічує до 16 Compute Units (CU). Це 4 CU більше, ніж можуть запропонувати чипи Ryzen 7040/8040. Разом з поліпшеннями архітектури RDNA 3.5, серед яких подвоєння швидкості вибірки текстур і швидкості інтерполяції та порівняння, а також поліпшеним керуванням пам'яттю, це забезпечує новинкам непогану надбавку швидкодії.

Ryzen AI 300

У 15-ватному режимі процесори AMD Strix Point забезпечують на 19-32% кращу продуктивність у бенчмарках 3DMark порівняно з актуальними чипами Hawk Point (серія Ryzen 8040). Що стосується ігрової швидкодії, то тут «червоні» знову заявляють про своє лідерство. На слайді нижче порівнюється продуктивність Ryzen AI 9 HX 370 і найближчих конкурентів в особі Intel Core Ultra 9 185H і Snapdragon X Elite, причому на SoC Qualcomm деякі ігри запустити не вдалося.

Ryzen AI 300

Офіційний старт продажів ноутбуків із платформою AMD Ryzen AI 300 (Strix Point) заплановано на 28 липня.

Джерело:
VideoCardz

AMD розповіла про оверклокерські поліпшення в процесорах Ryzen 9000

AMD вирішила поділитися додатковою інформацією про десктопні процесори Ryzen 9000 (Granite Ridge). Ці CPU з'являться в продажу до кінця поточного місяця та принесуть кілька нововведень, адресованих оверклокерам й ПК-ентузіастам. Зокрема, штатним режимом роботи оперативної пам'яті у нових «камінців» стане DDR5-5600, тоді як CPU Ryzen 7000-ї серії офіційно підтримують DDR5-5200.

Ryzen 9000

Збільшити швидкість роботи ОЗП можна буде за допомогою оверклокінгу, причому AMD відзначає низку «фішок», які зацікавлять ентузіастів розгону. Чипмейкер заявляє про можливість оверклокінгу пам'яті «на льоту», а також підтримку розгону ОЗП на всіх споживчих чипсетах. До того ж свіжа версія AGESA забезпечить можливість роботи оперативної пам'яті в режимах до DDR5-8000.

Ryzen 9000

Ще одним важливим нововведенням стане функція Curve Shaper, про яку ми вже розповідали. Вона дасть змогу користувачам більш тонко налаштовувати криву частоти/напруги в різних діапазонах температури. Все це покликане «вичавити» додаткову продуктивність, водночас зберігаючи стабільність роботи комп'ютера.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Дослідники розробляють технологію зберігання даних на основі ДНК

Компанія Genomika спільно з Каунаським технологічним університетом розробляє нову технологію зберігання даних. Це автономне рішення для архівування даних у структурах ДНК. Міжнародна команда розробників розраховує протягом трьох років представити прототип «жорсткого диска» із застосуванням нової технології. Фінансування проєкту відбувається в рамках європейської програми EIC Pathfinder, і це перший проєкт такого рівня, який отримав фінансування в Литві.

Project DNAMIC

У глобальному цифровому суспільстві ми генеруємо дедалі більше даних. Люди причетні до проєкту зазначають, що звичайні центри зберігання даних уже споживають 1,5% світової електроенергії. За словами одного зі співзасновників: «До 2060 року великі дата-центри покриють усю поверхню землі». Тому суспільству потрібно шукати альтернативні варіанти зберігання інформації. А структура ДНК — це природна технологія, яка вдосконалювалася протягом мільярдів років еволюції. Проєкт DNA Microfactory for Autonomous Archiving (DNAMIC) спрямований на те, щоб впровадити особливості ДНК у системи зберігання даних. Замість двійкової системи з нулів та одиниць будуть використовуватися структури з чотирьох компонентів, як аденін, гуанін, цитозин і тимін у молекулі ДНК.

Project DNAMIC

Головною особливістю кешів ДНК є здатність зберігати великі обсяги інформації в дуже невеликому просторі. Такі носії значно компактніші за традиційні цифрові носії інформації. При цьому ДНК надзвичайно стабільна та надійна для довготривалого зберігання даних. Розробники бачать перспективи для пілотного впровадження нової технології у сфері охорони здоров'я, оскільки вона дасть змогу зберігати оцифровані дані пацієнтів упродовж усього життя. Це важливо для розробки нових методів діагностики та лікування. І загалом це перспективна біотехнологія, яка зможе знайти застосування в різних сферах.

Джерела:
Tom's Hardware
Kauno technologijos universitetas

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Доходи ігрової індустрії перевищать 300 мільярдів доларів до 2027 року

Не є таємницею, що ігрова індустрія постійно зростає і з кожним роком приносить більше доходів. Також масовим явищем стають мікротранзакції та умовно-безплатні ігри з платним контентом. Кожна велика ігрова компанія хоче запустити свою гру-сервіс, яка роками приноситиме стабільний дохід. Аналітики підрахували, що доходи глобальної ігрової індустрії до 2027 року мають перевищити 300 мільярдів доларів. Ця цифра згадується у звіті компанії Bain & Company. З огляду на актуальні тенденції, вони прогнозують зростання доходів на рівні 9% щороку та загальне збільшення доходів зі $199 мільярдів у 2022 році до $307 мільярдів у 2027 році. Також у звіті згадується, що молоді люди 13-17 років основний час приділяють саме іграм. Вони проводять за іграми на 40% більше часу, ніж за переглядом телешоу та різних медіа.

Зростання спостерігається в кожній суміжній сфері — від кіберспорту до мобільних ігор. Аналітики також відзначають вплив стримерів, які з часом стають суперзірками з багатомільйонними доходами в Інтернеті. Незабаром ігрова індустрія стане вагомішою за кіно- і телеіндустрію. Уже зараз великі ігрові проєкти вимагають багатомільйонних бюджетів і приносять прибуток більший, ніж розкручені голлівудські кіноблокбастери. Яскравим прикладом високого інтересу до ігор є перший трейлер Grand Theft Auto VI, який за сім місяців зібрав 200 мільйонів переглядів.

Джерело:
Insider Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Nvidia могла випустити GeForce RTX 4070 у версії з 7168 ядрами CUDA та 10 гігабайтами GDDR6X

У рамках підготовки нового покоління відеокарт Nvidia тестує чимало різних конфігурацій, більшості з яких не судилося стати серійним продуктом. Задовго до офіційного релізу 3D-прискорювачів Ada Lovelace ми розповідали про специфікації моделі GeForce RTX 4070. Фінальний пристрій отримав інші характеристики, але це не означає, що отримана з неофіційних джерел інформація була невірною.

GeForce RTX 4070

У Китаї на торговій платформі Goofish був помічений інженерний зразок GeForce RTX 4070. Він базується на графічному процесорі AD104-275 із 7168 ядрами CUDA та 160-розрядним інтерфейсом пам'яті, через який GPU взаємодіє з буфером GDDR6X об'ємом 10 Гбайт. Пристрій виконано в дизайні Founders Edition з роз'ємом додаткового живлення 12VHPWR на торці.

GeForce RTX 4070

Для порівняння, фінальний варіант GeForce RTX 4070 отримав 5888 ядер CUDA та 12-гігабайтний буфер GDDR6X зі 192-розрядною шиною. Ще однією важливою відмінністю інженерного зразка стала більш висока робоча частота. Ранній варіант функціонував на 2355–2520 МГц, а фінальна версія — на 1920–2475 МГц.

GeForce RTX 4070

Все це доводить, що в лабораторіях Nvidia випробовується ціла безліч конфігурацій відеокарт, але у продаж надходить тільки частина з них.

GeForce RTX 4070

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

OpenAI працює над просунутим ШІ Strawberry, який здатний на міркування

Усередині компанії OpenAI, яка відома за ChatGPT, триває робота над новою моделлю штучного інтелекту. Вона буде здатна на складні міркування та розв'язання логічних задач, які поки що не під силу сучасним ШІ. Про це пише новинне агентство Reuters, посилаючись на свої джерела і якусь внутрішню документацію. Проєкт нового ШІ проходить під кодовою назвою Strawberry і розробляється в суворій таємниці. Раніше він був відомий під кодовою назвою Q*, й інформація про нього спливала після спроби раптового звільнення Сема Альтмана. Тоді ходили чутки, що генерального директора намагалися змістити з посади через приховування інформації щодо розробки потужного ШІ та небезпек, які з цим пов'язані. Нібито демонстрацію Q* бачили деякі співробітники, і вже торік ШІ міг розв'язувати наукові та математичні завдання, недоступні будь-яким іншим сучасним ШІ.

OpenAI

Strawberry зможе краще й осмисленіше працювати з великими обсягами даних, ця модель буде здатна на міркування та довгострокове планування. Сучасні ШІ часто не справляються з простими логічними задачками, які людиною сприймаються на рівні інтуїції. Також є проблема з «галюцинуванням», коли ШІ дають хибні відповіді. Strawberry буде здатний краще усвідомлювати дані й вибудовувати на їхній основі модель для планування й розв'язання багатоетапних проблем. Наприклад, формувати модель функціонування фізичного світу для вирішення наукових завдань.

Новий ШІ використовує спеціальний метод обробки з навчанням на великих обсягах даних і спеціальний метод «постнавчання» для відточування навичок. Згадується схожість із методом Self-Taught Reasoner (STaR), який розробили у Стенфордському університеті 2022 року. STaR дає змогу моделям ШІ «самонавчатися» на вищих рівнях інтелекту за допомогою ітеративного створення власних навчальних даних. Серед завдань Strawberry — виконання завдань із далеким горизонтом (LHT), які вимагають від ШІ планування наперед і виконання низки дій протягом тривалого періоду часу.

В останні місяці компанія нібито робила натяки деяким партнерам, що вона на порозі випуску нової технології з просунутими можливостями до міркувань. Але жодних підтверджень від офіційних представників OpenAI поки немає.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Перший трейлер Grand Theft Auto VI набрав 200 мільйонів переглядів

Гра Grand Theft Auto VI ще не вийшла, але вже б'є рекорди. Наприкінці минулого року було представлено перший офіційний трейлер майбутньої шостої частини. Ролик викликав справжній ажіотаж і бурю обговорень. За першу добу з моменту публікації його переглянуло майже 100 мільйонів користувачів YouTube. А тепер у трейлера неймовірні 200 мільйонів переглядів.

Grand Theft Auto VI

Це досягнення свідчить про великий інтерес до гри. Можна впевнено говорити, що Rockstar Games забезпечені величезні продажі незалежно від якості гри.

У першого трейлера Grand Theft Auto V наразі 111 мільйонів переглядів. Другий трейлер для гри вийшов через рік, і аналогічної стратегії розробники можуть дотримуватися цього разу. Тому не варто очікувати другий трейлер Grand Theft Auto VI раніше грудня.

Реліз гри намічено на 2025 рік на консолях PlayStation 5 та Xbox Series. Оскільки під час анонсу не згадали PC, є підозри, що комп'ютерні гравці отримають гру значно пізніше.

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Відеокарта GeForce RTX 5090 отримає 500-ватний рівень TDP, вважає Seasonic

До виходу нового покоління відеокарт GeForce RTX готуються не тільки AIB-партнери Nvidia, але й виробники блоків живлення. Зокрема, компанія Seasonic поділилася своїми прогнозами щодо того, які «апетити» матимуть майбутні 3D-прискорювачі сімейства Blackwell. Вендор вказав рівні TDP відеокарт GeForce RTX 50-ї серії у своєму калькуляторі потужності блока живлення.

Seasonic

У наступному поколінні ігрових відеокарт, на думку Seasonic, корпорація Nvidia повністю перейде на (12+4)-контактний роз'єм живлення 12VHPWR, відмовившись від старих добрих PCI-E Power (6+2)-pin. Нагадаємо, що в актуальній лінійці такі роз'єми живлення можна зустріти в моделях GeForce RTX 4070 і RTX 4060 (Ti).

Що стосується рівня TDP, то Seasonic очікує, що в наступному поколінні GeForce RTX «апетити» відеокарт трохи зростуть. Наприклад, у флагманської моделі цей параметр збільшиться з 450 до 500 Вт. Винятком стане умовна GeForce RTX 5050 зі 100-ватним TDP, втім, про цю відеокарту якихось подробиць від інших джерел поки не надходило. Лінійка 3D-прискорювачів Nvidia Blackwell на думку Seasonic:

  • GeForce RTX 5090: TDP 500 Вт (+50 Вт щодо RTX 4090);
  • GeForce RTX 5080: TDP 350 Вт (+30 Вт щодо RTX 4080);
  • GeForce RTX 5070: TDP 220 Вт (+20 Вт щодо RTX 4070);
  • GeForce RTX 5060: TDP 170 Вт (+55 Вт щодо RTX 4060);
  • GeForce RTX 5050: TDP 100 Вт.

Офіційна презентація нового покоління відеокарт GeForce RTX має відбутися ближче до кінця цього року. Очікується, що Nvidia почне з релізу топових моделей, на кшталт GeForce RTX 5090 або RTX 5080.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 41)