Вийшла лінійка NVMe-накопичувачів Crucial P310 формату M.2 2230

Micron Technology випустила під брендом Crucial лінійку твердотілих накопичувачів P310. До неї увійшли пристрої формату M.2 2230 місткістю 1 і 2 ТБ. Новинки оснащені інтерфейсом PCI Express 4.0 x4 та розраховані на використання в ноутбуках й портативних ігрових системах, на кшталт ASUS ROG Ally і Steam Deck.

Crucial P310

В основі NVMe-накопичувачів лежить зв'язка контролера Phison E27T без зовнішнього буфера DRAM та 232-шарових мікросхем пам'яті 3D NAND QLC. Для новинок заявлено швидкість послідовного читання до 7100 Мбайт/с і запису до 6000 Мбайт/с, а також максимальну швидкодію 1 млн/1,2 млн IOPS (читання/запис). Показник TBW (Total Bytes Written) становить 220 або 440 Тбайт залежно від моделі, SSD супроводжуються п'ятирічною гарантією виробника.

Crucial P310

Що стосується ціни накопичувачів, то в зарубіжних магазинах терабайтну версію Crucial P310 можна придбати за $115, а варіант місткістю 2 ТБ обійдеться у 215 доларів.

Джерело:
Micron

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Процесори Intel серій Arrow Lake та Panther Lake матимуть вищу максимальну температуру

Блогер Jaykihn, який ймовірно має доступ до зразків майбутніх процесорів і документації компанії, повідомив, що Intel збільшила максимальну температуру (TJMax) для своїх майбутніх процесорів під кодовою назвою Arrow Lake і Panther Lake до 105°C.

Intel Lineup

Tjunction max — це найвища температура, якої може досягти процесор, перш ніж активується внутрішній термоконтроль для зменшення потужності та обмеження температури, що може призвести до втрати продуктивності. Зазвичай процесори Intel мають максимальну температуру (TJMax) близько 100°C, що характерно для процесорів Alder Lake і Raptor Lake та, напевне, вона буде такою самою й для чипів Lunar Lake. Однак TJMax процесорів Intel Core Ultra (під кодовою назвою Meteor Lake) встановлена на рівні 105°C або 110°C, залежно від версії, і майбутні процесори Arrow Lake і Panther Lake, схоже, матимуть таку ж максимальну температуру.

Розробники повинні проєктувати системи так, щоб процесор не опускався сильно нижче цього порогу під час високих навантажень, з метою максимізувати продуктивність, тому збільшення TJMax це добре. Однак, якщо процесор ноутбука працюватиме при температурі від 100°C до 105°C протягом тривалого часу, ноутбуки нагріватимуться. З іншого боку, збільшення TJMax може означати впевненість Intel у своєму кремнії. Зокрема у тому, що він витримає температуру 105°C і не деградує, що також є добрим знаком.

Джерело:
Tom`s Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Щільність розміщення транзисторів у чиплетах AMD Zen 5 зросла на 27% порівняно з Zen 4

AMD випустила детальну інформацію щодо виробництва процесорів Zen 5 та підрахувала розмір чиплетів. Компанія підтвердила що CCD під кодовою назвою Eldora містить 8 ядер Zen 5 та має площу 70,6 мм², що майже збігається з площею CCD Zen 4 (71 мм²). Проте, хоча розмір, кількість ядер і обсяг кешу однакові, архітектура була суттєво покращена й чиплет вміщує набагато більше транзисторів.

AMD ZEN5 RYZEN900 DIE

Якщо для Zen 4 використовувалася 5-нм технологія виробництва TSMC, то CCD Zen 5 виготовляється за 4-нм технологією. І хоча офіційні дані про кількість транзисторів Zen 5 ще не оприлюднені, неофіційні джерела оцінюють цю цифру в 8,315 мільярда або ж 117,78 мільйона на один квадратний міліметр. Що означає приріст щільності у 26,8% відносно попередньої архітектури. Мікросхема IOD в Ryzen 9000 залишилась такою ж, як і в процесорах серії Ryzen 7000.

Table transistor AMD density

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Quinas Technology розробляє технологію UltraRAM для довготривалого зберігання даних

Британська компанія Quinas Technology планує налагодити масове виробництво нового типу пам'яті UltraRAM, яка забезпечує 10 мільйонів циклів перезапису і може зберігати дані понад 1000 років. Компанія вже володіє прототипами та залучила фінансування в розмірі 1,1 мільйона фунтів стерлінгів від Innovate UK для запуску виробництва.

Технологія базується на розробках фізиків із Ланкастерського та Йоркського університетів у Великій Британії, які намагалися об'єднати переваги енергонезалежної пам'яті NAND та енергозалежної оперативної пам'яті в новому типі надефективної та довговічної пам'яті. UltraRAM використовує тришарову структуру з особливих матеріалів, які утримують електрони всередині комірки, а управління здійснюється через зовнішні електроди. Технологія забезпечує мінімальний знос комірки. Заявлено, що UltraRAM здатна витримувати 10 мільйонів циклів запису при зберіганні даних близько тисячі років без наявності будь-якого зовнішнього живлення.

Складна конструкція UltraRAM потребуватиме значних зусиль для запуску масового виробництва. Але перспективи такої технології дуже високі Якщо Quinas Technology реалізує проєкт, то отримає значну вигоду.

Джерела:
Wccftech
MyDrivers

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

США посилить санкції проти Китаю та погрожує ASML

Починається новий етап економічного протистояння США та Китаю. Американський уряд уже запровадив низку жорстких обмежень на постачання високопродуктивних чипів і технологій до Китаю, але вочевидь не зупинятиметься на досягнутому. З'явилася інформація про попередження, яке отримали компанії Tokyo Electron та ASML Holding NV, головні постачальники технологій та обладнання для виробництва напівпровідників. Вони нібито продовжують допомагати Китаю обходити технологічні обмеження, через що в США розглядають можливість введення жорсткіших заходів, аж до правила FDPR. Відповідно до положень FDPR, якщо продукт було вироблено з використанням американських технологій, уряд США має право зупинити його продаж, включно з продуктами, виробленими в іншій країні. Наразі обмеження FDPR діють і відношенні росії, куди заборонені прямі постачання будь-якої техніки та технологій.

Міністерство торгівлі США вимагає від японської та нідерландської компаній жорсткіших обмежень відносно китайських партнерів. Реакція компаній поки що невідома. Представник Tokyo Electron заявив, що не може коментувати геополітичні питання. З боку ASML поки жодних коментарів не було. При цьому відомо, що при забороні на постачання EUV-літографів до Китаю на початку року ASML навіть припинила відвантаження літографічного обладнання старого стандарту DUV за готовими контрактами після тиску з боку представників США. Тому жорсткі претензії до ASML викликають певне здивування.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 58)

Epic Games випустила інструкцію для користувачів Intel Core i9, які страждають від частих збоїв у Fortnite

Розвивається ситуація з нестабільною роботою процесорів Intel Core 14-го та 13-го поколінь. Нещодавно з гучними заявами виступили розробники Path of Titans, які рекомендували переходити на AMD. Також розробники Warframe представили свою статистику збоїв та розповіли про особистий досвід боротьби з нестабільною роботою старших процесорів Core. Тепер відреагувала компанія Epic Games, яка стикається з численними збоями на користувацьких ПК із процесорами Intel. Компанія випустила спеціальну інструкцію, як розв'язати цю проблему.

Відразу зазначимо, що йдеться про проблеми на флагманських Core i9-13900K/KF/KS або Core i9-14900K/KF/KS. Користувачам пропонують увімкнути режим Intel Fail Safe у налаштуваннях SVID для материнських плат ASUS, Gigabyte або MSI. По суті, це стандартна рекомендація Intel для процесорів, які показують нестабільну роботу. І вона ж пов'язана з певним падінням продуктивності, що у випадку флагманського CPU є неприємним фактом. В Epic Games вважають, що однієї цієї операції достатньо для вирішення або мінімізації проблеми збоїв. Але від себе додамо, що також рекомендується оновити UEFI до останньої версії. У ситуації, яку описували розробники Warframe, саме оновлення прошивки допомогло їхньому співробітнику позбутися збоїв на проблемному ПК.

Очевидно, у більшості випадків операції з UEFI допоможуть поліпшити стабільність процесорів, але загалом це б'є по репутації компанії. Тим більше проблема стосується топових моделей, які популярні в середовищі професіоналів та ентузіастів.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

AMD готує процесори лінійок Athlon/Ryzen 3 для платформи AM5

В найближчому майбутньому модельний ряд процесорів у конструктивному виконанні AMD AM5 поповниться не тільки першими чипами з архітектурою Zen 5, але й рішеннями початкового рівня. За даними італійського видання Bits and Chips, «червоні» незабаром випустять перші процесори серій Athlon або Ryzen 3 для актуальної настільної платформи.

AM5

Зараз найдоступнішим чипом для платформи AM5 є Ryzen 5 7500F. Це 6-ядерний «камінець» з деактивованим графічним блоком та рекомендованою ціною 179 доларів. Втім, до теперішнього моменту він істотно подешевшав (наприклад, на Aliexpress він обійдеться в $119), а в Україні цей процесор коштує близько семи тисяч гривень.

Ryzen 5 7500F

Згадані вище Athlon/Ryzen 3 будуть виконані на базі архітектури Zen 4. У них AMD застосує ті ж мікросхеми IOD і CCD, що й в старших процесорах Ryzen 7000-ї серії. Характеристики новинок поки не повідомляються, але можна з упевненістю стверджувати, що вони запропонують менше ніж 6 ядер/12 потоків, характерних для Ryzen 5 7500F. Рекомендована ціна цих CPU, ймовірно, опуститься нижче 100-доларової позначки.

Хоч би що там було, залишилося дочекатися офіційних подробиць від самої AMD.

Джерела:
Bits and Chips
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Новий трейлер розкрив дату виходу The Casting of Frank Stone

Незабаром виходить спільний горор-проєкт від Behavior Interactive та Supermassive Games (творці Until Dawn і серії The Dark Pictures). Ця гра поєднує стилістику ігор Supermassive Games з вигаданим всесвітом жахів Dead by Daylight. Новий проєкт нагадуватиме ігри серії The Dark Pictures своїм кінематографічним підходом і варіативністю в проходженні. Геймерам обіцяють темну похмуру історію з безліччю розвилок.

Ймовірно, у грі буде кілька сюжетних ліній, а події розгорнуться в різних часових відрізках. Це історія про моторошний горор-фільм, який є міською легендою, оскільки призводить до божевілля та спалахів насильства. Також це історія підлітків, які знімали цей фільм на покинутому заводі. І все це пов'язано з таємничим маніяком, який орудує в містечку Сідар-Гіллз.

Новий трейлер гри розкриває дату релізу. Горор The Casting of Frank Stone надійде в продаж уже 3 вересня поточного року. В українському Steam стандартне видання вже можна замовити за 740 грн. Також гра пропонується у версії Deluxe Edition за 940 грн. Покупці дорого видання отримають додаткові костюми, миттєвий доступ до режиму «Монтажна» для повернення до контрольних точок, а також різні бонуси для гри Dead by Daylight.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Microsoft закриває підрозділ DEI, який займався питаннями інклюзивності

У корпорації Microsoft тривають скорочення. Цього разу закрито велику команду з питань різноманітності, справедливості та інклюзивності (DEI). Видання Business Insider наводить лист одного з керівників закритого підрозділу. Він пише, що DEI закрили з формулюванням «зміни потреб бізнесу» з 1 липня 2024 року. При цьому він вкрай стурбований тим, що доля подібних команд під загрозою і в інших компаніях. Він пов'язує це зі зміною політичного ландшафту в США та зрушеннями в бік консерватизму. У листі вихваляються досягнення DEI, яка «звернула гори» за час роботи. При цьому сама команда з невідомих причин зазнавала переслідувань та стикалася з токсичністю з боку вищого керівництва.

Ігрова спільнота вкрай стривожена. Журналісти IGN навіть звернулися за офіційними коментарями до Microsoft, але відповіді поки не отримали. Також фахівці IGN зазначають, що раніше проходила інформація про скорочення команд DEI у складі Google і Meta. Тож підозри про фундаментальні суспільні зрушення у сприйнятті проблем інклюзивності та різноманітності не безпідставні. Що безумовно не може не тішити пересічних гравців, які втомилися від специфічних образів та тематики дивних міжстатевих стосунків, що часом нав'язують у сучасних медійних проєктах. З іншого боку, скорочення такої команди може бути наслідком оптимізації витрат, унаслідок чого Microsoft уже відзначилася масовими звільненнями та закриттям ігрових студій цього року.

Джерело:
IGN

Обговорити в форумі (коментарів: 30)