В Epic Games Store дарують Maid of Sker та Arcade Paradise

В магазині Epic Games Store стартувала нова роздача. Цього разу користувачам пропонують безплатно отримати дві гри. Перша пропозиція — готичний горор Maid of Sker, події якого відбуваються наприкінці XIX у покинутому особняку. Сюжет натхненний британським фольклором, а виживання зав'язане на поширенні та взаємодії зі звуком.

Друга пропозиція — гра Arcade Paradise у стилістиці 90-х років. Ви отримуєте ключі від сімейної пральні, але вирішуєте переобладнати її на салон ігрових автоматів. Ви будете керувати салоном і зможете випробувати численні аркадні мініігри.

Обидві гри мають високий користувацький рейтинг у сервісі Steam. Забрати їх на свій акаунт Epic Games Store можна безплатно до 25 липня.

Nobody Wants to Die сподобалася гравцям, але привернула невелику аудиторію

Учора відбувся реліз незвичайної детективної гри Nobody Wants to Die від студії Critical Hit Games. Раніше вона привернула певну увагу завдяки стильним атмосферним трейлерам і своїй нуарній стилістиці у світі майбутнього. Перший анонсуючий трейлер на каналі IGN швидко зібрав понад два мільйони переглядів. Але продажам це не сильно допомогло. Згідно зі статистикою SteamDB піковий онлайн у Steam за перший день ледь наблизився до тисячі осіб. Це важко назвати гарним стартом, але у гри є шанси надолужити згаяне завдяки гарним відгукам та рекомендаціям.

Комп'ютерні гравці добре зустріли проєкт, зараз середній рейтинг у гри понад 80%. Nobody Wants to Die — це сюжетна детективна гра з діалогами та дослідженням місць злочинів. Також герой використовує різні гаджети та футуристичні пристрої для реконструкції сцени злочину. Низка гравців відзначає схожість з Observer, Soma та Firewatch. Присутня варіативність і кілька кінцівок. Усі хвалять стилістику, графіку та дизайн, але відзначають погану оптимізацію. Останнє не дивно, оскільки гра використовує рушій Unreal Engine 5.

Деяким користувачам гра не сподобалася. Вони називають її нудною та однотипною. Nobody Wants to Die вочевидь не зайде тим, хто любить екшени та динамічні ігри. Крім PC гра також доступна на консолях PlayStation 5 і Xbox Series X|S.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

AMD Ryzen 9 9950X випробуваний у Cinebench R23 із різними налаштуваннями енергоспоживання

У Мережі продовжують з'являтися нові результати тестування процесора AMD Ryzen 9 9950X — майбутнього флагмана платформи AM5. Цього разу новинка була випробувана в Cinebench R23 з різними налаштуваннями енергоспоживання, зокрема зі знятими обмеженнями. Доречі, раніше AMD поділилася результатами цього бенчмарка від власної оверклокерської команди.

AMD Ryzen 9 9950X

Нагадаємо, AMD Ryzen 9 9950X пропонує 16 ядер Zen 5 з підтримкою технології SMT, 64 мегабайти кеш-пам'яті третього рівня і в штатному режимі функціонує на частоті від 4,3 до 5,7 ГГц. Паспортний рівень TDP становить 170 Вт.

AMD Ryzen 9 9950X

У таблиці нижче зібрані результати нового флагмана AM5 з різними показниками PPT (Package Power Tracking). На тлі конкурента в AMD вийшов доволі енергоефективний процесор, наприклад, у Cinebench R23 він наздоганяє Intel Core i9-14900KS вже за 160-ватного рівня PPT. Без переходу на екстремальні види охолодження з Ryzen 9 9950X можна буде «вичавити» близько 48 тисяч балів.

AMD Ryzen 9 9950X

Офіційні продажі чипів Ryzen 9000-ї серії стартують 31 липня. Рекомендовані ціни новинок AMD оголосить ближче до релізу.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Nvidia перейде на драйвери Linux із відкритим кодом модулів ядра

Компанія Nvidia дотримується стратегії закритої програмної екосистеми та пропрієтарних технологій. Але деякі кроки в бік більш відкритого програмного забезпечення вона все ж робить. У травні 2022 року Nvidia представила перший драйвер для Linux з відкритим кодом модулів ядра. Він був орієнтований на високопродуктивні процесори для центрів обробки даних. Через два роки компанія оголошує про повний перехід на драйвери з Nvidia Open Kernel Modules. Відповідні зміни буде внесено з релізом R560.

Nvidia Open Kernel Modules

Новий драйвер сумісний не з усіма відеокартами Nvidia. Компанія рекомендує переходити на драйвер з відкритими модулями ядра для рішень на архітектурах Turing, Ampere, Ada Lovelace або Hopper (GeForce RTX 20 та новіше). І в майбутньому будуть виходити тільки драйвери з відкритими модулями. У разі Maxwell, Pascal або Volta рекомендується використовувати старий пропрієтарний драйвер.

Новий драйвер, імовірно, вийде найближчим часом. Днями Nvidia випустила графічний драйвер серії 560 для операційних систем Windows.

Джерела:
Videocardz
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 47)

Synchron впроваджує ШІ від OpenAI в нейроімпланти для паралізованих пацієнтів

Компанія Synchron досягла значних успіхів у розробці нейроімплантів. Їхня технологія є конкурентом Neuralink від Ілона Маска. Днями Synchron оголосила про використання штучного інтелекту від OpenAI. Спеціальна модель ШІ надає нові можливості для пацієнтів з інтерфейсом BCI (brain-computer interface).

Система BCI декодує сигнали мозку і перетворює їх на команди для зовнішніх пристроїв. Модель Synchron покликана допомогти людям з паралічем спілкуватися nf зберігати деяку незалежність, допомагаючи керувати смартфоном, комп'ютером та іншими пристроями. Реалізовано це на основі чат-бота з ШІ, який допомагає пацієнтові взаємодіяти з іншими пристроями та спрощує спілкування з людьми. ШІ видає на екран різні варіанти дій і підказки, а людина вибирає їх за допомогою думок. Така система поки дуже далека від прямого управління технікою думками, але навіть вона спростить життя людей з обмеженими можливостями.

Synchron випробувала свою технологію на 64-річному пацієнті на ім'я Марк, який хворий на бічний аміотрофічний склероз — невиліковне дегенеративне захворювання центральної нервової системи, що призводить до паралічу та атрофії м'язів. Марк усвідомлює своє становище і смертельний результат, тому погодився на експеримент, щоб допомогти іншим людям із таким діагнозом. Імплант Synchron встановлений йому у 2023 році. За допомогою чат-бота Марк може призначити зустріч із лікарем, стежити за життям доньок і спілкуватися з людьми на тему садівництва (сам він багато років працював у квітковій індустрії).

Компанія Synchron заснована 2012 року. Зараз це один із провідних розробників у сфері нейроімплантів. У 2022 році стартап залучив фінансування на 75 мільйонів доларів. Імплант BCI від Synchron являє собою стентоподібний пристрій, який вводиться через яремну вену пацієнта. Він доставляється в кровоносну судину на поверхні моторної кори головного мозку. Це не вимагає відкритої операції на мозку, на відміну від пристроїв Neuralink і Paradromics. У рамках клінічних досліджень компанія вже імплантувала пристрій BCI шістьом пацієнтам у США та чотирьом пацієнтам в Австралії.

Джерело:
CNBC

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

У новому відео Star Wars Outlaws показали Татуїн

На каналі IGN вийшла 10-хвилинна демонстрація ігрового процесу Star Wars Outlaws. Відео присвячене пустельній планеті Татуїн, добре знайомій усім фанатам всесвіту «Зоряних війн». Нам показали, як героїня досліджує місцевий світ, проникає в лігво величезного Сарлакка та бореться з бандитами. Усе це супроводжується погонями й стріляниною.

Крім Татуїна в грі буде кілька інших планет, доступних для дослідження. У центрі сюжету пригоди Кей Весс, яка протистоїть кримінальним синдикатам галактики. Допомагати їй буде маленький вихованець на прізвисько Нікс.

Розробники обіцяють помірно великі локації, насичені подіями. Раніше було заявлено, що на проходження піде від 30 до 60 годин, залежно від того, скільки часу ви приділятимете побічним завданням. Гра виходить 30 серпня на PlayStation 5, Xbox Series X|S і на PC.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

SCALE дасть змогу запускати застосунки CUDA на будь-яких GPU

Британська компанія Spectral Compute представила набір інструментів SCALE для обчислень GPGPU, який дає змогу запускати код для середовища Nvidia CUDA на графічних процесорах AMD. Програмна платформа CUDA (Compute Unified Device Architecture) є закритою екосистемою, хоча були спроби адаптувати її для обчислень на GPU інших виробників. Вже існує проєкт ZLUDA з відкритим вихідним кодом. Тепер з'явився SCALE.

Генеральний директор Spectral Compute вважає, що у розробників має бути можливість писати універсальний код для будь-якої апаратної платформи. Це було реальністю для CPU протягом багатьох років, і чому б не зробити так само з GPU. SCALE стане мостом, який відкриє шлях до такого універсального програмного середовища. Це набір інструментів GPGPU, аналогічний Nvidia CUDA, для запуску двійкового коду на графічному процесорі. SCALE не транслює код, а використовує свій ланцюжок сумісних інструментів, що робить його адаптованим до різних платформ, включно з графічними процесорами AMD. SCALE дає змогу розробникам працювати з однією версією коду і не вимагає використання інших мов, оскільки він сумісний із CUDA за вихідним кодом. Автори заявляють, що вже протестували SCALE у Blender, Llama-cpp, XGboost, FAISS, GOMC, STDGPU, Hashcat і Nvidia Thrust на процесорах AMD RDNA 3 та RDNA 2.

При цьому сам інструментарій SCALE має закритий вихідний код та поширюється за ліцензією вільного програмного забезпечення. Також навряд чи поява такого застосунку сподобається Nvidia. Раніше зелена корпорація вже включала заборону на використання ZLUDA та аналогічних сторонніх рішень у свою ліцензійну угоду.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Вбудована графіка Radeon 880M на 15% швидша за Radeon 780M у тесті 3DMark Time Spy

Днями компанія AMD розповіла про швидкодію вбудованої графіки Radeon 890M, якою оснащуватимуться топові процесори Ryzen AI 300 (Strix Point), зокрема Ryzen AI 9 HX 370. У простіших моделях використовуватиметься iGPU Radeon 880M, продуктивність якого чипмейкер розкривати не поспішає. Втім, замість нього це зробила компанія ASUS.

Ryzen AI

Нагадаємо, графічний модуль процесорів AMD Strix Point виконаний на поліпшеній архітектурі RDNA 3-го покоління (або RDNA 3.5) і налічує до 16 Compute Units (CU). Саме така конфігурація характерна для Radeon 890M. У випадку Radeon 880M кількість обчислювальних блоків було зменшено до 12 CU. Але завдяки цьому його можна безпосередньо порівняти з Radeon 780M (12 CU покоління RDNA 3), оцінивши архітектурні поліпшення від переходу на RDNA 3.5.

Radeon 880M

Як зазначає ASUS, відеоядро Radeon 880M має на 15% кращу продуктивність у порівнянні з Radeon 780M у складі процесорів Ryzen 7040/8040, й наступає на п'яти 40-ватній версії GeForce RTX 3050 Laptop. Окрім архітектурних поліпшень цьому приросту сприяла на 100 МГц більша частота iGPU і, ймовірно, вища швидкість ОЗП. Заміри швидкодії проводилися в тестовому пакеті 3DMark Time Spy. Доречі, у випадку Radeon 890M приріст відносно Radeon 780M у цьому бенчмарку становить 32%.

Radeon 880M

У продаж ноутбуки на платформі Ryzen AI 300 (Strix Point) надійдуть в останні дні липня. Ближче до цього часу в Мережі будуть опубліковані детальні огляди новинок.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 14)