G.Skill запропонує набори пам'яті Trident Z5 Royal Neo DDR5-8000 для оновленої платформи AM5

Вихід процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) не залишиться без уваги виробника модулів оперативної пам'яті G.Skill. Спеціально для десктопних CPU Zen 5 вендор підготував нові комплекти ОЗП серії Trident Z5 Royal Neo DDR5 з підтримкою оверклокерських профілів AMD EXPO.

G.Skill Trident Z5 Royal Neo DDR5

Для процесорів AMD Ryzen 9000-ї серії характерний штатний режим роботи оперативної пам'яті DDR5-5600, при цьому AMD заявляє про підтримку планок зі швидкістю до 8000 МТ/с. Саме на такий показник розраховані топові комплекти G.Skill Trident Z5 Royal Neo DDR5. Вони будуть запропоновані у версіях із двох 16- або 24-гігабайтних планок DDR5-8000 із затримками CL38-48-48-127. Модулі оснащуються алюмінієвим теплорозподільником золотого або срібного кольору, а також світлодіодним RGB-підсвічуванням.

G.Skill Trident Z5 Royal Neo DDR5

До продажу вищеописані набори оперативної пам'яті G.Skill Trident Z5 Royal Neo DDR5-8000 надійдуть у серпні. Рекомендовані ціни стануть відомі ближче до релізу.

Джерело:
G.Skill

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Консоль PlayStation 5 Pro можуть анонсувати у вересні

Згідно з численними чутками компанія Sony готує оновлену консоль PlayStation 5 Pro. Відомий інсайдер Том Хендерсон випустив спеціальний матеріал, у якому навів низку аргументів на користь наближення анонсу та появи пристрою в продажу до кінця поточного року. Розробники зможуть відправляти свої ігри на сертифікацію для PlayStation 5 Pro вже з 30 липня, і ця дата була нібито біла визначена ще 18 місяців тому. А з 15 вересня всі ігри PlayStation 5 повинні мати вбудовану підтримку PlayStation 5 Pro. Однак це не гарантує реліз нової консолі вже 15 вересня. Її анонс можуть притримати через малу кількість ігор із підтримкою Pro-версії.

Хоча сам Хендерсон каже, що згідно з його інформацією поки все йде строго за планом. І Sony цілком може анонсувати PlayStation 5 Pro у вересні. Уже відомо, що компанія візьме участь у виставці Tokyo Game Show у вересні, де і може анонсувати консоль. У минулому поколінні Sony представила PlayStation 4 Pro теж у вересні. Це гарний час, щоб вивести на ринок новий пристрій перед низкою великих ігрових релізів, яких завжди багато наприкінці року.

Очікується, що оновлена версія PlayStation 5 отримає процесор з підвищеними частотами та прискорену пам'ять, а також сильно прокачаний GPU, який забезпечить теоретичну продуктивність 33 TFLOPS замість 10 TFLOPS у першої ревізії консолі.

Джерело:
Insider Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Глобальний збій в IT-інфраструктурі стався на ПК з Windows через оновлення ПЗ Crowdstrike

Поки що незрозуміло як саме, але схоже, що нещодавнє оновлення коду антивірусного ПЗ CrowdStrike «перетворює на цеглу» комп'ютери з Windows по всьому світу. Проблема глобальна та впливає на велику кількість компаній різних масштабів.

Microsoft problem

В Україні проблема торкнулася Нової Пошти, Vodafone та різних банків. У Великій Британії постраждали Лондонська фондова біржа, телевізійні компанії, авіакомпанії та залізничні компанії. Авіакомпанії United, Delta та American Airlines оголосили «глобальну наземну зупинку» всіх своїх рейсів. Австралійська телекомунікаційна компанія Telstra Group також стикається з перебоями в роботі. Залізничні компанії повідомляють про затримки. Телеканал Sky TV і дитячий канал Бі-Бі-Сі CBBC відключені від ефіру, причому Sky показує старі сюжети. Microsoft також вживає заходів, оскільки проблема впливає на хмарні сервіси та Office365. І це лише невелика частина організацій, у яких сьогодні поганий день.

Проблема проявляється в появі «синього екрану смерті» (BSoD) з наступним циклічним перезавантаженням. Офіційних заяв поки що немає, але, попередньо, причиною є нещодавнє оновлення CrowdStrike. На цей час схоже, що немає жодної втрати персональних даних або проблем з безпекою. І це не пов'язано з хакерськими атаками.

Crowdstrike Fix

Броуді Нісбет, директор CrowdStrike з полювання на загрози, підтвердив, що проблема лежить в площині CrowdStrike, але це не помилкове оновлення. На його думку, причиною є «несправний файл каналу», і Нісбет пропонує обхідний шлях для тих, хто застряг у циклі завантаження BSOD.

Джерело:
Tom`s Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 92)

Мобільний процесор AMD Ryzen AI 9 HX 370 протестовано в Cinebench R23

Найближчими тижнями в продаж надійдуть ноутбуки на базі процесорів AMD Ryzen AI 300 (Strix Point). Ці чипи принесуть відчутний стрибок продуктивності як вбудованої графіки, так і x86-ядер. Зокрема, топовий Ryzen AI 9 HX 370 було випробувано в Cinebench R23, де він обігнав більшість актуальних процесорів Intel і AMD, поступившись хіба що моделям для ігрових ноутбуків.

AMD Ryzen AI 9 HX 370

Нагадаємо, в арсеналі AMD Ryzen AI 9 HX 370 є дюжина x86-ядер (чотири Zen 5 і вісім Zen 5c), 24 мегабайти кеш-пам'яті третього рівня, вбудована графіка RDNA 3.5 на 16 Compute Units та NPU-блок для прискорення ШІ-застосунків потужністю 50 TOPS. Рівень TDP може бути налаштований у діапазоні від 15 до 54 Вт.

Бенчмарк Cinebench R23 новинка завершила з показником 2010/23302 бали (Single/Multi Core). Порівняти результати Ryzen AI 9 HX 370 і найближчих конкурентів можна в таблиці нижче. На жаль, не уточнюється, за якого рівня TDP працював новий процесор AMD, але навіть за умови 54-ватного показника новинка виступила більш ніж гідно.

AMD Ryzen AI 9 HX 370

Офіційні продажі ноутбуків із платформою AMD Ryzen AI 300 (Strix Point) стартують наприкінці цього місяця.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Мобільні Intel Core теж страждають від збоїв за заявою розробників з Alderon Games

Днями з'явилося кілька заяв і повідомлень від ігрових розробників відносно нестабільної роботи процесорів Intel Core 13-го та 14-го поколінь. Про певні проблеми та статистику збоїв повідомили розробники відомої багатокористувацької гри Warframe, а Epic Games випустила інструкцію, як виправити проблеми на Intel Core i9 при частих «вильотах» у Fortnite. Але з найрізкішою заявою виступила студія Alderon Games, яка розробляє багатокористувацький проєкт про динозаврів Path of Titans. Вона зіткнулася з настільки масовими збоями на робочих ПК, на ігрових серверах та користувацьких ПК зі старшими Intel Core, що вирішили повністю відмовитися від процесорів синьої команди на користь AMD і рекомендували зробити так само всім користувачам. В основному проблеми стосуються процесорів Intel Core i9-13900K/KF та Core i9-14900K/KF, саме ці CPU фігурують у повідомленнях про нестабільну роботу. Але також іноді фіксуються збої й на процесорах рівня Core i7-13700K/KF і Core i7-14700K/KF. Проте представники Alderon Games продовжують роздмухувати полум'я і говорять про можливі проблеми навіть на мобільних процесорах Core 13-ї та 14-ї серій.

«Так, у нас є кілька ноутбуків, які демонструють такі самі збої. Але вони бувають рідше, ніж збої у десктопних процесорів», — написав розробник з Alderon Games. На жаль, конкретні моделі CPU не розкрито, але можна припустити, що йдеться про топові варіанти Core i9 HX із високими частотами.

Ситуація б'є по репутації Intel та підриває довіру до майбутніх продуктів. Компанія намагалася розв'язати проблему за допомогою оновлення UEFI, і найчастіше це дійсно допомагає поліпшити стабільність CPU, але повною мірою проблему не вирішує, а також може призводити до певних втрат продуктивності.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Анонсовано гру Orcs Must Die! Deathtrap

Компанія Robot Entertainment анонсувала нову гру серії Orcs Must Die! з підзаголовком Deathtrap. У рамках серії раніше вже вийшло три номерні частини. Це суміш веселого екшену з Tower Defense, де гравцям потрібно відбиватися від орд орків, використовуючи пастки та різноманітну зброю.

У новій грі обіцяють можливість багатокористувацької гри до чотирьох осіб. Локації стануть більшими. Але цікаво, як це вплине на гру і стратегію оборони, оскільки дизайн рівнів прямо пов'язаний з тактикою розміщення пасток. З'являться нові бойові маги з унікальними здібностями та пастками, а вибір героя тепер буде ще сильніше впливати на стиль гри. Вперше для серії згадується випадкова генерація місій та система розвитку в стилі rogue-like. Покращено бойову систему і стрільбу. Також гра стане красивішою та видовищнішою завдяки рушію Unreal Engine 5.

Гру зможуть випробувати відвідувачі виставки Gamescom. А реліз намічений на початок 2025 року. Гра вийде на PC (Steam та Epic Games Store) і на консолі Xbox Series X|S.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Вийшов екшен Flintlock: The Siege of Dawn від творців Ashen

Студія A44, відома за грою Ashen, випустила свій новий проєкт Flintlock: The Siege of Dawn. Це черговий послідовник серії Dark Souls з акцентом на складну бойову систему, але в комбінації з магією та вогнепальною зброєю. Також у гри яскравіша стилістика. В основі сюжету історія помсти елітної войовниці злісним богам.

Загалом гра за трейлерами виглядала вторинно і нічим не привертала увагу, крім видовищної акробатики. Але першим гравцям Flintlock: The Siege of Dawn в основному сподобалася. Вони відзначають динамічну бойову систему і непоганий сюжет. При цьому гра хоч і є представником жанру souls-like, тут більше доречні аналогії з God of War. Інші відзначають загальну прісність проєкту, однотипних ворогів і дивний дизайн рівнів з порожніми локаціями. Зараз у гри рейтинг у Steam на рівні 70%. Цікаво, що рейтинг критиків на ресурсі Metacriric приблизно такий же — 71 бал.

За перший день піковий онлайн гравців у Steam ледь перевищив 600 осіб. Це менше, ніж у пригодницької гри Nobody Wants to Die. Навряд чи аудиторія на консолях значно більша. Утім, і минулий проєкт студії мав вельми обмежену популярність. Очевидно Flintlock: The Siege of Dawn просто загубиться на тлі безлічі інших souls-like ігор.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)