Intel представила лінійку процесорів Core 14-го покоління без E-ядер

Без зайвого галасу корпорація Intel доповнила сімейство процесорів Raptor Lake дев'ятьма новими моделями в конструктивному виконанні LGA1700. Специфікації новинок були опубліковані на офіційному сайті чипмейкера, а їхньою головною особливістю стала відсутність енергоефективних ядер Gracemont. Відрізнити ці процесори можна за суфіксом «E».

Intel Core

Сферою застосування нових процесорів Intel Core 14-го покоління стануть вбудовані системи. З погляду архітектури вони не відрізняються від випущених раніше CPU Raptor Lake-S Refresh, але, як було зазначено вище, позбавлені E-ядер. Наприклад, для топового Core i9-14901KE характерна 8-ядерна/16-потокова конфігурація. Весь модельний ряд має такий вигляд:

  • Intel Core i9 14901KE (8 ядер);
  • Intel Core i9 14901E (8 ядер);
  • Intel Core i9 1401TE (8 ядер);
  • Intel Core i7 14701E (8 ядер);
  • Intel Core i7 14701TE (8 ядер);
  • Intel Core i5 14501E (6 ядер);
  • Intel Core i5 14501TE (6 ядер);
  • Intel Core i5 14401E (6 ядер);
  • Intel Core i5 14401TE (6 ядер).

Варто додати, що в лабораторіях Intel нині кипить робота над сімейством чипів Bartlett Lake-S. Вони теж мають конструктивне виконання LGA1700 й оснащені виключно P-ядрами. Флагманським моделям приписується 12-ядерна/24-потокова конфігурація. До продажу ці процесори мають надійти в третьому кварталі 2025-го.

Джерело:
Overclock3D

Обговорити в форумі (коментарів: 100)

AIB-партнерів Nvidia запідозрили в економії на термопасті

Веб-видання Igor's Lab випустило цікавий матеріал, присвячений термоінтерфейсу, який AIB-партнери Nvidia використовують у 3D-прискорювачах GeForce RTX 40-ї серії. Закордонні колеги звернули увагу на погіршення температурно-шумових характеристик відеокарт лише за кілька місяців після купівлі та дійшли висновку, що виною тому стала економія на термопасті.

RTX 40

Як розповідає Ігор Валлоссек (Igor Wallossek), головний редактор видання, з проблемою швидкої деградації характеристик термоінтерфейсу зіткнулося чимало власників відеокарт Nvidia Ada Lovelace. Усього через кілька місяців використання hotspot-температура графічного процесора під навантаженням може перевищити 100°C. Одночасно з цим спостерігається збільшення швидкості обертання вентиляторів та, як наслідок, рівня шуму.

Під час розслідування з'ясувалося, що більшість AIB-партнерів Nvidia закуповують термоінтерфейс в одного й того ж постачальника. Це матеріал на основі маслянистої суміші з досить великими частинками оксиду алюмінію. Така формула недорога у виробництві та в короткостроковій перспективі має непогані теплопровідні властивості. Але вже через нетривалий час вона втрачає свої характеристики, що призводить до погіршення температурного режиму GPU.

RTX 40
Вищезгаданий термоінтерфейс під мікроскопом

Цей недолік легко виправити своїми руками, але навряд чи багато ПК-ентузіастів та геймерів захочуть розбирати свою нову відеокарту для заміни термоінтерфейсу через лічені місяці після купівлі. З повним матеріалом закордонних колег можна ознайомитися за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 66)

Intel прокоментувала повідомлення про нестабільну роботу мобільних CPU Core 13-/14-го покоління

Корпорація Intel досить оперативно відреагувала на повідомлення про нестабільну роботу процесорів Core 13-/14-го покоління для ноутбуків. Щодо проблем з десктопними CPU Raptor Lake відомо вже деякий час, й чипмейкер зараз працює над їх розв'язанням. Мобільні процесори, як запевнила Intel, не схильні до тієї ж самої проблеми, що спостерігається у настільних родичів, а в разі нестабільної роботи ноутбука вона рекомендує звернутися до його виробника.

Intel Core

«Intel відомо про невелику кількість повідомлень щодо нестабільної роботи мобільних процесорів Core 13-го та 14-го поколінь. На основі глибокого аналізу повідомлень про нестабільну роботу процесорів Core 13-/14-го покоління для настільних комп'ютерів Intel дійшла висновку, що мобільні пристрої не схильні до тієї ж проблеми, — розповідає процесорний гігант. — Симптоми, про які повідомляється для мобільних систем 13-го і 14-го поколінь, включаючи зависання і збої системи, є загальними симптомами, що виникають внаслідок широкого спектра потенційних проблем з програмним і апаратним забезпеченням. Як завжди, якщо у користувачів виникають проблеми з ноутбуками на базі процесорів Intel, ми рекомендуємо їм звернутися до виробника системи за подальшою допомогою»

Про проблеми з мобільними процесорами Intel Core 13-/14-го покоління днями повідомили розробники з Alderon Games (творці гри Path of Titans). Раніше вони також публічно відмовилися від десктопних процесорів Intel й навіть почали переводити свою серверну інфраструктуру на рішення AMD. Проблеми з топовими чипами Intel для настільних ПК також підтверджують розробники Warframe, а Epic Games випустила інструкцію для користувачів Intel Core i9, які страждають від частих збоїв у Fortnite.

Джерело:
Digital Trends

Обговорити в форумі (коментарів: 28)