Мобільні процесори Strix Halo вже тестуються партнерами AMD

Наразі фахівці AMD працюють над мобільними процесорами Strix Halo. Зразки нових «камінців» не тільки курсують між лабораторіями чипмейкера, що підтверджують записи в митних базах, але й вже були відправлені партнерам AMD для подальших випробувань. Про це стало відомо завдяки тестовому пакету Geekbench.

Strix Halo

В онлайн-базі бенчмарка було помічено тестову систему HP, в якій було встановлено процесор з ідентифікатором AMD 100-000001422-31_N. Зарубіжні колеги впевнені, що це інженерний зразок APU Strix Halo. Для нього характерна наявність восьми ядер Zen 5 з максимальною частотою 5,36 ГГц й 32 мегабайт L3-кешу. Якихось подробиць про конфігурацію графічного блоку Gekbench, на жаль, не розкриває. Але враховуючи, що партнери AMD вже активно тестують Strix Halo, поява додаткової інформації залишається питанням часу.

Strix Halo

Раніше у Мережі опинилися конфіденційні документи AMD, в яких розкриваються головні особливості процесорів Strix Halo. У них компанія застосує багаточипове компонування, об'єднавши до двох чиплетів із вісьмома ядрами Zen 5 і 32 МБ L3-кешу в кожному та велику мікросхему введення-виведення. Вона містить графічний модуль RDNA 3.5 на 40 Compute Units, NPU-блок продуктивністю 60 TOPS й 256-розрядний контролер оперативної пам'яті LPDDR5X-8000 з 32 мегабайтами кешу (аналог Infinity Cache).

Strix Halo

Офіційний реліз процесорів AMD Strix Halo заплановано на наступний рік. Додамо, що найближчими днями в продаж надійдуть перші ноутбуки на базі чипів Ryzen AI 300 (Strix Point). Вони запропонують до 12 x86-ядер (чотири Zen 5 і вісім Zen 5c), вбудовану графіку RDNA 3.5 на 16 Compute Units і NPU-блок потужністю 50 TOPS.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Nvidia працює над прискорювачем Blackwell B20 для китайського ринку

З'явилася інформація про розробку ексклюзивного прискорювача для ШІ на базі нової архітектури Nvidia Blackwell. Навесні на конференції GTC корпорація представила графічні процесори Blackwell B200, які мають забезпечити якісний стрибок продуктивності для обчислювальних центрів, орієнтованих на ШІ. Проте настільки потужні рішення явно потраплять під експортні обмеження, які введені США у відношенні Китаю. Тому виробник створює спеціальну версію з урізаною продуктивністю. Новий прискорювач Nvidia B20 прийде на зміну Nvidia H20, які стали урізаною версією прискорювачів Hopper. За даними Reuters постачанням нових прискорювачів на китайський ринок займеться компанія Inspur.

Цікаво, що така інформація з'явилася на тлі новини про можливу заборону постачання Nvidia H20 вже цієї осені. Адміністрація Байдена хоче посилити санкції проти Китаю та низка аналітиків прогнозує, що під нові експортні обмеження потраплять і H20. Тому не зрозуміло, якого рівня мають бути нові пристрої B20, щоб відповідати жорстким обмеженням. Раніше була інформація, що Nvidia готує урізану GeForce RTX 5090D для китайського ринку. Але в разі посилення санкцій усі ці продукти можуть і не піти в масове виробництво.

Усередині Китаю спостерігається високий попит на спеціалізовані процесори для ШІ. Внутрішні компанії намагаються запустити виробництво власних чипів, зокрема, Huawei пропонує інфраструктуру на базі чипів Ascend. Але всі ці рішення поки що поступаються чипам Nvidia. Також усі основні розробки для ШІ засновані на програмній платформі Nvidia CUDA. Тому навіть урізані Nvidia H20 мають великий попит у Китаї.

Джерела:
Wccftech
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Чутки: реліз відеокарт GeForce RTX 50 (Blackwell) перенесено на початок 2025-го

Щодо планів Nvidia випустити лінійку відеокарт GeForce RTX на основі графічних процесорів Blackwell відомо вже деякий час. Судячи з останньої інформації, «зелені» не поспішатимуть з релізом новинок. Стверджується, що його було перенесено на виставку CES 2025, яка відбудеться на початку січня.

GeForce RTX

Спочатку очікувалося, що до продажу перші ігрові відеокарти Nvidia Blackwell надійдуть орієнтовно в останньому кварталі цього року. У цьому також були впевнені деякі AIB-партнери Nvidia, з представниками яких нашим колегам вдалося поговорити під час виставки Computex 2024. Дебютними пристроями GeForce RTX 50-ї серії мають стати GeForce RTX 5080 і RTX 5090, виконані на GPU GB203 і GB202 відповідно. Про попередні характеристики графічних чіпів Nvidia Blackwell ми розповідали в окремому матеріалі.

Справедливо зазначити, що Intel і AMD теж не поспішають з релізом наступного покоління відеокарт. Обидві компанії випустять їх тільки наступного року. Команда Лізи Су може поділитися подробицями про графічні процесори RDNA 4-го покоління на виставці CES 2025, а ось щодо термінів презентації GPU Intel Battlemage інформації поки не надходило. Додамо, що вбудована графіка покоління Battlemage використовується в мобільних чипах Intel Lunar Lake.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 155)

США можуть заборонити постачання Nvidia H20 до Китаю

Уряд США вже наклав на Китай низку обмежень на експорт технологій та високопродуктивних процесорів для штучного інтелекту. Зокрема, під забороною опинилися прискорювачі сімейства Nvidia Hopper та споживчі відеокарти GeForce RTX 4090. Щоб адаптуватися під нові умови, компанія Nvidia випустила спеціально для китайського ринку урізані прискорювачі HGX H20, L20 PCI2, L2 PCIe та урізану відеокарту GeForce RTX 4090D. Але незабаром і вони можуть потрапити під заборону.

Аналітики пророкують заборону постачання Nvidia H20 у жовтні, коли США буде вкотре переглядати свою експортну політику. Прискорювачі Nvidia H20 все ще є досить швидкими пристроями та помітно перевершують графічні процесори для ШІ початкового рівня. Тому вони мають високий попит у китайських компаній. Нещодавно ми писали, що за прогнозами в Китаї буде продано мільйон графічних пристроїв Nvidia H20, що принесе зеленій корпорації понад 12 мільярдів доларів. Тому така заборона може сильно вдарити безпосередньо по Nvidia, позбавивши компанію великого ринку.

Американські законодавці розглядають можливість введення експортних обмежень на інші азійські країни (Малайзія, Індонезія, Таїланд) і на закордонні китайські компанії, оскільки всі вони можуть брати участь у ланцюжку постачання графічних процесорів Nvidia, допомагаючи обходити санкції. Також останнім часом лунають звинувачення в бік Google та Microsoft, які надають хмарну обчислювальну інфраструктуру для китайських компаній. Були погрози в бік ASML та Tokyo Electron за постачання обладнання для виробництва напівпровідників. І до кінця року ми можемо побачити новий етап посилення санкцій відносно Китаю.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

ASUS приймає замовлення на оновлену ROG Ally

ASUS почала приймати замовлення на портативну ігрову систему ROG Ally X, анонсовану на початку минулого місяця. Це оновлений варіант ROG Ally, від якої було успадковано апаратну платформу AMD Ryzen Z1 Extreme. Разом з тим пристрій пропонує низку важливих нововведень, зокрема, вдвічі більший акумулятор. Доречі, з нашим оглядом звичайної ROG Ally можна ознайомитися за посиланням.

ASUS ROG Ally X

Серед оснащення ASUS ROG Ally X можна відзначити 7-дюймовий Full HD дисплей із частотою оновлення 120 Гц, 24 гігабайти оперативної пам'яті LPDDR5X-7500, терабайтний NVMe-накопичувач PCIe 4.0 формату M. 2 2280 і акумулятор на 80 Вт·год. Для порівняння, в оригінальної моделі цей показник дорівнює 40 Вт·год. Також варто згадати збільшений ресурс джойстиків, більш ефективну систему охолодження і наявність порту USB4 з можливістю підключення зовнішньої відеокарти.

ASUS ROG Ally X

Що стосується ціни ROG Ally X, то, наприклад, у європейському магазині ASUS новинка доступна за €899.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Microsoft випустила CrowdStrike Recovery Tool для відновлення ПК, які зазнали масового збою

Днями стався масовий збій в IT-інфраструктурі на ПК під управлінням операційної системи Windows. Він вплинув на роботу безлічі телекомунікаційних компаній, авіакомпаній, перевізників та інших організацій по всьому світу. В Україні він зачепив Нову Пошту, Vodafone та деякі банки. Збій пов'язують з оновленням антивірусної програми CrowdStrike.

Microsoft CrowdStrike BSOD

Для відновлення комп'ютерів, які зазнали збою, компанія Microsoft представила офіційний набір інструментів. Вам знадобиться USB-накопичувач для завантаження Windows PE та виконання подальших операцій. Якщо у фахівця немає можливості використовувати USB, можна налаштувати PXE сервер. Детальна інструкція і всі посилання доступні на офіційній сторінці.

Згідно зі статистикою Microsoft збій зачепив 8,5 мільйона комп'ютерів по всьому світу. Це лише 1% всіх комп'ютерів з Windows, але наслідки у такого збою дійсно серйозні та глобальні — він вплинув на транспортну та логістичну інфраструктуру, і навіть на медичні установи. Програмне забезпечення CrowdStrike орієнтоване на корпоративний сегмент і працює на рівні ядра, що і стало причиною такого серйозного збою у великих організаціях та структурах. Microsoft продовжує працювати з CrowdStrike і великими хмарними компаніями для пошуку найефективніших методів виправлення всіх постраждалих комп'ютерів.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

На TennoCon 2024 показали Warframe: 1999 і Soulframe

Компанія Digital Extremes провела чергову велику презентацію TennoCon для фанатів гри Warframe. Це популярний багатокористувацький фантастичний екшен про кіберніндзя, який протягом багатьох років зберігає багатотисячну аудиторію. Одним із секретів популярності гри є постійний розвиток проєкту і додавання нових місій.

Цього року гра отримає велике оновлення й нову главу Warframe: 1999, яка розповість про передісторію основних подій. У рамках презентації розробники показали видовищний трейлер та 20-хвилинну демонстрацію ігрового процесу. У новій компанії з'являться поїздки на мотоциклі з трюками, новий варфрейм, нова зброя і битви з новими противниками. Також на гравців чекає несподіваний гість із майбутнього та історія, яка тісно пов'язана з основним сюжетом.

Розробники обіцяють випустити доповнення цієї зими.

Також Digital Extremes розповіла про свій новий проєкт — фентезійну MMO Soulframe. Це не просто радикальна зміна сетингу, а й новий підхід до боїв. Бойова система тут повільніша, основний акцент зроблено на ближній бій.

Гра теж поширюватиметься за умовно-безплатною моделлю. Ранню версію Soulframe з підзаголовком Preludes планують запустити восени поточного року.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)