Розкрито характеристики GeForce RTX 3050 A Laptop: 1792 ядра CUDA і 64-бітна шина пам'яті

Корпорація Nvidia підтвердила плани випустити відеоадаптер GeForce RTX 3050 A Laptop та розкрила його основні характеристики. Це вже третій варіант мобільної GeForce RTX 3050. Однак якщо попередники базувалися на архітектурі Ampere, то новинка буде використовувати графічний чип AD106 покоління Ada Lovelace. Цей GPU, наприклад, можна зустріти в десктопній GeForce RTX 4060 Ti.

GeForce RTX

У GeForce RTX 3050 A Laptop використовується істотно урізаний варіант кристала AD106. Фізично цей графічний процесор містить 4608 ядер CUDA і 128-розрядну шину пам'яті. В новому відеоадаптері було використано конфігурацію з 1792 ядрами CUDA та 64-бітним інтерфейсом пам'яті, тобто GPU було урізано більш ніж на половину. Новинка оснащується чотирма гігабайтами пам'яті GDDR6, використовує інтерфейс PCIe 4.0 x8 і характеризується 45-ватним рівнем TGP.

GeForce RTX

Щодо того, які ноутбуки серед перших отримають відеоадаптер GeForce RTX 3050 A Laptop, на цю мить інформації не надходило.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Remnant II незабаром отримає третє велике доповнення The Dark Horizon

Виповнився рік кооперативному екшену Remnant II. Цей проєкт студії Gunfire Games вийшов 25 липня 2023 року і швидко став популярним. Продовження не найвідомішої гри продалося тиражем понад мільйон копій за перші чотири дні, також вона змогла досягти пікового онлайну в 110 тисяч одночасних гравців у Steam. Протягом року для Remnant II вийшло два великих доповнення, які розширювали та доповнювали основну пригоду. На честь річниці розробники згадали про обіцяне трете DLC під назвою The Dark Horizon.

Remnant II

Раніше автори планували представити The Dark Horizon протягом першого ігрового року, але в підсумку трохи відклали його. Під час роботи над DLC з'ясувалося, що воно стане найбільшим і наймасштабнішим. Воно не тільки додасть нові локації та нових ворогів, а й новий ігровий режим та нову систему прогресу. The Dark Horizon стане останнім великим DLC для гри, після нього великих оновлень контенту вже не буде.

Remnant II

В офіційному повідомленні розробники подякували гравцям за підтримку і пообіцяли більше подробиць про The Dark Horizon у найближчому майбутньому. Саме доповнення надійде в продаж у вересні.

Джерело:
Steam

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Процесор AMD Ryzen 5 9600X протестовано в Cinebench R23

Від неофіційних джерел продовжують надходити результати тестування чипів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) для платформи AM5. Цього разу наймолодший процесор з архітектурою Zen 5 — Ryzen 5 9600X — був випробуваний у тесті Cinebench R23.

Ryzen 5 9600X

В арсеналі AMD Ryzen 5 9600X є шість ядер Zen 5 з підтримкою технології SMT й 32 мегабайти кеш-пам'яті третього рівня. Для цього процесора характерна тактова частота від 3,9 до 5,4 ГГц у динамічному розгоні та паспортний рівень TDP 65 Вт.

Джерело надало два результати Cinebench R23. Спочатку процесор був протестований зі штатними налаштуваннями, а потім Ryzen 5 9600X працював з активною функцією PBO. Якщо порівнювати з показниками Ryzen 7 7600X (6 ядер/12 потоків, 4,7/5,3 ГГц), то в першому випадку приріст склав 10%/5% (Single/Multi Core), а в другому — 14%/10%.

Ryzen 5 9600X

Нагадуємо, що цього тижня компанія AMD оголосила про перенесення термінів релізу процесорів Ryzen 9000 (Granite Ridge). Офіційні продажі моделі Ryzen 5 9600X стартують восьмого серпня, за день до цього в Мережі з'являться перші огляди.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Оновлення мікрокоду не допоможе нестабільним процесорам Core 13-/14-го покоління

Корпорація Intel поділилася додатковою інформацією щодо нестабільної роботи процесорів Core 13-/14-го покоління. З'ясувалося, що до цієї проблеми можуть бути схильні не тільки топові чипи K-серії, а й решта CPU Raptor Lake-S (Refresh), зокрема з 65-ватним рівнем TDP. Про це виданню The Verge розповів представник Intel.

Intel Core

Цього тижня Intel відзвітувала про результати власного розслідування причин нестабільної роботи CPU Core 13-/14-го покоління. За словами чипмейкера, головним винуватцем стала підвищена робоча напруга процесора. Зараз компанія готує оновлення мікрокоду, яке усуне цю проблему, і розраховує випустити його в середині серпня.

Однак слід мати на увазі, що вищезгадане оновлення є профілактичним заходом, покликаним убезпечити повністю працездатні процесори. Власникам CPU Core 13-/14-го покоління, які вже проявляють нестабільність роботи, слід звернутися до служби підтримки Intel. Тобто компанія все ж проводить заміну несправних процесорів, але в той самий час не має наміру запускати масштабну відкличну кампанію.

«Можливо, цей патч покращить стабільність процесорів, які наразі страждають від нестабільності; однак користувачам, які стикаються з нестабільністю на своїх настільних системах на базі процесорів 13-го або 14-го покоління, слід звернутися до служби підтримки Intel для отримання подальшої допомоги», — розповідає представник процесорного гіганта.

Зараз Intel рекомендує власникам процесорів Core 13-/14-го покоління активувати профіль Intel Default Settings (або Intel Baseline). Він доступний в останніх прошивках UEFI та забезпечить роботу CPU відповідно до офіційних специфікацій. Надалі слід оновити прошивку материнської плати: «Щойно мікрокод буде надано партнерам Intel, ми радимо користувачам перевірити наявність відповідних оновлень BIOS».

Обговорити в форумі (коментарів: 74)