Amazon прискорює розробку своїх чипів ШІ, щоб обігнати Nvidia

Бум штучного інтелекту забезпечив серйозний зліт компанії Nvidia та допоміг їй монополізувати ринок зі своїми високопродуктивними графічними процесорами. Багато великих корпорацій намагаються знайти альтернативу. OpenAI, Microsoft, Google та Amazon активно вкладаються у власні розробки. Reuters пише, що Amazon сповнена рішучості кинути виклик Nvidia, і її нові чіпи можуть бути ефективнішими та продуктивнішими за рішення «зеленої» компанії.

Amazon вже давно створює процесори для підтримки хмарних сервісів зі штучним інтелектом Amazon Web Services (AWS). Апаратними розробками займається підрозділ Annapurna Labs, який придбано у 2015 році. Результатом роботи лабораторії є сімейство чипів Amazon Graviton без ШІ на базі архітектури ARM, які випускаються майже десятиліття та вже змінили чотири покоління. Новіші чипи носять назви Trainium і Inferentia, вони вже орієнтовані на певні навантаження ШІ. Днями інженери компанії випробували сервер на базі нових процесорів, що дозволяє їм говорити про хорошу перевагу відносно конкурентів. Один із керівників проєкту стверджує, що нові чипи Amazon забезпечать у майбутньому на 40-50% краще поєднання продуктивності та ціни відносно рішень Nvidia.

Основний попит на нові чипи забезпечить сама Amazon. Платформа AWS займає приблизно третину ринку хмарних обчислень та є лідером у цій галузі, друге місце і 25% ринку припадає на Microsoft Azure. Згадується, що Amazon вже розгорнула інфраструктуру з використанням 250 тисяч чипів Graviton і 80 тисяч власних чипів для ШІ.

Джерела:
Wccftech
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

У гри Path of Exile рекордний онлайн після виходу оновлення Settlers of Kalguur

Студія Grinding Gear Games днями випустила масштабне оновлення Settlers of Kalguur для своєї багатокористувацької Action/RPG Path of Exile. Це найвідоміший послідовник Diablo, який поширюється за умовно-безплатною моделлю. Гра стартувала понад 10 років тому та постійно нарощує популярність. Після випуску чергового оновлення піковий онлайн гри в Steam злетів до 229 тисяч гравців. А розробники заявили про загальний піковий онлайн на всіх платформах у 350 тисяч одночасних гравців. Це найвищі показники для гри за весь час її існування. Для порівняння потрібно зазначити, що в Steam гра колись стартувала з показниками близько 30 тисяч одночасних гравців.

Settlers of Kalguur не просто розширює кампанію, з цим оновленням з'явиться можливість зводити власне місто, організовувати видобуток ресурсів і відправляти морські торгові каравани.

Також у розробці перебуває повноцінна друга частина Path of Exile 2, яку обіцяють запустити в ранньому доступі до кінця поточного року.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Постачання GeForce RTX 40 у серпні може знизитися через дефіцит пам'яті GDDR6X

Китайські джерела повідомляють про зниження постачання відеокарт Nvidia середнього та високого рівня через брак пам'яті GDDR6X. Такий тип пам'яті використовується у всіх відеокартах сімейства Ada Lovelace, починаючи з GeForce RTX 4070.

Поки йдеться про зниження постачання у серпні на китайському ринку, але не зрозуміло, чи торкнеться це глобального ринку. Як причину вказують проблеми з контролем якості великої партії пам'яті GDDR6X, що потребувало заміни пам'яті та призвело до тимчасового простою виробництв. Інцидент не матиме серйозного впливу на випуск відеокарт у тривалій перспективі.

Сайт Videocardz.com зазначає, що ситуація може бути винятково локальною і пов'язаною також із тим, що деякі виробники переносять виробництва відеокарт в інші країни. Загроза санкцій змушує низку виробників змінити локацію виробничих ліній для спокійного випуску топових моделей GeForce RTX 4090.

Джерела:
IT Home
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

AMD випустила ШІ-застосунок для малювання Amuse 2.0 з підтримкою чипів Ryzen AI 300

Компанія AMD представила застосунок на базі генеративного штучного інтелекту для створення зображення на основі опису або начерків. Застосунок Amuse 2.0 створювався з метою забезпечити максимальну простоту та комфорт у використанні. Вам не потрібно довантажувати зовнішні модулі або використовувати командний рядок. Один виконуваний файл і просте встановлення. Тут є тільки те, що потрібно для швидкого втілення вашої ідеї в малюнку, а також різні ШІ-фільтри.

В основі Amuse 2.0 відома модель Stable Diffusion і багатоступеневий конвеєр на основі ONNX (стабільна дифузія, керуючі мережі, екстрактори функцій). Підтримується нова технологія масштабування AMD XDNA Super Resolution, даючи змогу збільшувати роздільну здатність згенерованого зображення.

Застосунок оптимізовано для процесорів AMD Ryzen AI 300 та відеокарт Radeon RX 7000. Але також згадується підтримка процесорів серії AMD Ryzen 8040. Під час роботи на старих AMD Ryzen рекомендується 32 гігабайти оперативної пам'яті, а для Ryzen AI 300 достатньо 24 гігабайти.

Завантажити Amuse 2.0 можна з офіційного сайту. Розробники наголошують на тому, що це бета-версія, тому можливі помилки та проблеми під час взаємодії з користувачем.

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Відбувся реліз мобільних процесорів AMD Ryzen AI 300 з архітектурою Zen 5

Напередодні відбувся офіційний реліз мобільних процесорів AMD Ryzen AI 300 (Strix Point). Ноутбуки з новою «червоною» платформою вже можна придбати у великих закордонних магазинах, а в Мережі були опубліковані перші незалежні огляди. В Україні новинки з'являться трохи пізніше.

Ryzen AI 300

Про головні особливості мобільних чипів AMD Ryzen AI 300 ми розповідали в матеріалі з нагоди анонсу. Якщо коротко, то нові процесори випускаються за 4-нм технологією TSMC, пропонують до 12 ядер (чотири Zen 5 та вісім Zen 5c), до 24 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, вбудовану графіку покоління RDNA 3.5 (до 16 Compute Units) і NPU-блок продуктивністю 50-55 TOPS для прискорення ШІ-застосунків. Рівень TDP може бути налаштований у діапазоні від 15 до 54 Вт.

Ryzen AI 300

Як показали незалежні тести, перехід на архітектуру Zen 5 забезпечив процесорам Ryzen AI 300 непогану надбавку продуктивності. Новинки не тільки потужніші за своїх попередників, але й часто обганяють конкурентів з боку Intel і Qualcomm, щоправда, тут багато залежить від рівня TDP. Те саме стосується вбудованої графіки RDNA 3.5, де приріст швидкодії щодо RDNA 3 було отримано переважно шляхом збільшення кількості обчислювальних блоків. Серед іншого закордонні колеги відзначають високу енергоефективність нових процесорів.

Ryzen AI 300Ryzen AI 300
Ryzen AI 300Ryzen AI 300

В той самий час асортимент ноутбуків на платформі AMD Ryzen AI 300 (Strix Point) дещо обмежений. Непоганий модельний ряд поки пропонує тільки компанія ASUS. Будемо сподіватися, що незабаром підтягнуться інші партнери AMD.

Ryzen AI 300

Джерела:
AnandTech
VideoCardz
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Вихід процесорів AMD Ryzen 9000 міг бути перенесений через помилку на кришці

Минулого тижня компанія AMD оголосила про перенесення релізу процесорів Ryzen 9000 (Granite Ridge) для платформи AM5. Своє рішення чипмейкер пояснив тим, що перші партії нових CPU не відповідають очікуванням за якістю. Для заміни відвантажених екземплярів знадобиться час, тому старт продажів Ryzen 5 9600X і Ryzen 7 9700X було перенесено на 8 серпня, а Ryzen 9 9900X і Ryzen 9950X тепер вийдуть 15 серпня.

Ryzen

AMD не поспішає вдаватися в подробиці, але однією з можливих причин затримки могла стати помилка на теплорозподільній кришці нових процесорів. Зокрема, моделі Ryzen 5 9600X і Ryzen 7 9700X були промарковані як Ryzen 9. І попри спроби AMD відкликати перші партії чипів, частина процесорів все ж потрапила до новоспечених власників. У майбутньому такі чипи, ймовірно, можна буде назвати колекційним екземпляром.

Хай там що, старту продажів CPU Ryzen 9000 (Granite Ridge) чекати залишилося зовсім недовго. За день до офіційного релізу AMD дозволить публікацію оглядів нових процесорів.

Джерело:
HXL

Обговорити в форумі (коментарів: 11)