Мобільні процесори Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake) вийдуть на початку вересня

Корпорація Intel оголосила дату релізу мобільних процесорів Core Ultra 200V, відомих під кодовим ім'ям Lunar Lake. Він відбудеться напередодні відкриття виставки споживчої електроніки IFA 2024 (6-10 вересня, Берлін). З цієї нагоди чипмейкер проведе презентацію, яка розпочнеться третього вересня о 19:00 за київським часом. Запланована онлайн-трансляція заходу, вона буде доступна на офіційному сайті Intel.

Intel Core Ultra

Напередодні конференції IFA 2024 приєднуйтесь до Мішель Джонстон Холтхаус (Michelle Johnston Holthaus), виконавчого віце-президента Intel і генерального директора Client Computing Group, та Джима Джонсона (Jim Johnson), старшого віце-президента і генерального директора Client Business Group, а також партнерів Intel, які представлять наступне покоління процесорів Intel Core Ultra під кодовою назвою Lunar Lake.

Під час заходу, який транслюватиметься в прямому ефірі, вони розкриють подробиці про проривну енергоефективність нових x86-процесорів, виняткову продуктивність ядер, значний стрибок у графічній продуктивності та неперевершену обчислювальну потужність штучного інтелекту, яка буде рушійною силою цього та майбутніх поколінь продуктів Intel.

Intel Core Ultra

Судячи з усього, на виставці IFA 2024 партнери Intel демонструватимуть власні пристрої на базі нової мобільної платформи Intel. Йдеться не тільки про ноутбуки, але й, наприклад, про портативні ігрові системи. MSI вже анонсувала консоль Claw 8 AI+ на базі нових чипів Core Ultra. Про головні особливості процесорів Intel Lunar Lake ми розповідали в окремому матеріалі. У таблиці нижче наведено попередній модельний ряд та основні параметри CPU.

Intel Core Ultra

Джерела:
Intel
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

AMD також перенесла реліз процесорів Ryzen 7 5800XT і Ryzen 9 5900XT

AMD вирішила почекати з розширенням модельного ряду процесорів як AM5, так і AM4. Згідно з останньою інформацією, «червоні» також перенесли реліз моделей Ryzen 7 5800XT і Ryzen 9 5900XT, які спочатку повинні були вийти до кінця поточного місяця. Офіційні продажі цих процесорів почнуться в першій половині серпня, принаймні в цьому впевнені закордонні ритейлери.

AM4

Нагадаємо, що раніше компанія AMD перенесла реліз чипів Ryzen 9000 (Granite Ridge) на першу половину наступного місяця. Своє рішення вона пояснила тим, що перші партії нових CPU не відповідають очікуванням за якістю. Ймовірною причиною перенесення є помилка на теплорозподільній кришці моделей Ryzen 5 9600X і Ryzen 7 9700X.

У разі Ryzen 7 5800XT і Ryzen 9 5900XT складно сказати, що саме підштовхнуло AMD почекати з їх випуском. Однак останні дані вказують на те, що Ryzen 7 5800XT стане доступний для купівлі 8 серпня, а Ryzen 9 5900XT вийде тижнем пізніше. Про характеристики цих процесорів ми розповідали в матеріалі з нагоди анонсу. Використовувати їх можна буде з платами AM4 за умови оновлення прошивки UEFI.

Ryzen

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 43)

SK hynix готується до старту виробництва графічної пам'яті GDDR7

SK hynix анонсувала випуск власних мікросхем графічної пам'яті нового покоління. Розробка GDDR7 відбувається на тлі невпинного зростання інтересу споживачів до сфери штучного інтелекту, а також підвищення вимог графічних прискорювачів до пропускної здатності відеобуфера. Початок серійного виробництва мікросхем GDDR7 очікується в третьому кварталі.

Hynix GDDR7

Для мікросхем GDDR7 виробництва SK hynix заявлена швидкість 32 Гбіт/с на контакт, яка надалі має зрости до 40 Гбіт/с. У своєму прес-релізі компанія розповідає, що нова пам'ять забезпечить high-end відеокартам пропускну здатність буфера понад 1,5 Тбайт/с. Враховуючи швидкість перших чипів GDDR7, такий 3D-прискорювач має бути обладнаний 384-розрядною шиною пам'яті.

SK hynix заявляє, що також підвищила енергоефективність на 50% порівняно з попереднім поколінням, застосувавши нову технологію пакування чипів, яка розв'язує проблему нагрівання. Кількість шарів тепловідвідних підкладок збільшено з чотирьох до шести, що зменшило тепловий опір на 74% порівняно з попереднім поколінням, зберігаючи при цьому розмір продукту незмінним.

Джерело:
Techpowerup

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Оголошено дату виходу та системні вимоги Harry Potter: Quidditch Champions

Warner Bros. представила новий трейлер гри Harry Potter: Quidditch Champions про спортивні змагання в квідич на літаючих мітлах. Цей вигаданий вид спорту добре знайомий фанатам чарівного всесвіту «Гаррі Поттера», і тепер вони зможуть особисто взяти участь у незвичайних змаганнях. Гра створюється командою Unbroken Studios і ніяк не пов'язана з популярною рольовою грою Hogwarts Legacy від Avalanche Software.

У Harry Potter: Quidditch Champions буде сингловий режим кар'єри та онлайновий змагальний режим. Серед ігрових персонажів будуть знайомі за книжками та фільмами герої, але також буде можливість створити й налаштувати свого унікального персонажа.

Гра стартує 3 вересня поточного року. Вона буде доступною на PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch і на PC (у Steam та Epic Games Store). Harry Potter: Quidditch Champions вийде в стандартному виданні та у версії Deluxe, де покупці отримають додаткові набори факультетів і 2000 ігрового золота. Усі, хто зробить попереднє замовлення, також отримають унікальний скін для своєї мітли.

У Steam вже з'явилися системні вимоги гри. Для найпростіших налаштувань якості потрібен комп'ютер із процесором Intel Core i7-4790 або AMD Ryzen 5 1600X, 8 гігабайтів пам'яті та відеокарта рівня GeForce GTX 960 4GB, Radeon HD 7950 3GB або Intel Arc A380. Для високих налаштувань у Full HD рекомендують систему з Intel Core i5-8400 або AMD Ryzen 5 2600X, відеокарту рівня GeForce GTX 1060 3GB, Radeon R9 290X 4GB або Intel Arc A750. Гра підтримує DirectX 12. Для встановлення потрібно лише 15 гігабайтів вільного місця на накопичувачі.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

G.Skill анонсувала набори пам'яті Trident Z5 Royal Neo DDR5-6000 із затримками CL28

Компанія G.Skill продовжує розвивати асортимент наборів оперативної пам'яті DDR5 для оновленої платформи AMD AM5. Вендор незабаром запропонує комплекти Trident Z5 Royal Neo із двох модулів DDR5-6000, розрахованих на роботу із затримками CL28.

Trident Z5 Royal Neo DDR5

Всього G.Skill підготувала чотири комплекти Trident Z5 Royal Neo, набрані 16-, 32-, 24- і 48-гігабайтними модулями DDR5-6000. Для наборів із 16- та 32-гігабайтних планок характерна формула затримок CL28-36-36-96, а варіанти з 24- та 48-гігабайтних модулів функціонують зі штатними таймінгами CL28-38-38-96. Усі новинки оснащені теплорозподільниками золотого або срібного кольору, світлодіодним RGB-підсвічуванням та підтримують оверклокерські профілі AMD EXPO.

Trident Z5 Royal Neo DDR5

До продажу вищеописані набори ОЗП G.Skill Trident Z5 Royal Neo DDR5-6000 надійдуть наступного місяця, рекомендовані ціни стануть відомі ближче до релізу. Нагадаємо, що минулого тижня AMD перенесла вихід процесорів Ryzen 9000 (Granite Ridge) на першу половину серпня.

Джерело:
G.Skill

З'явилися нові зображення та схеми кристалу AMD Strix Point

Китайський ентузіаст Nemez (GPUsAreMagic) виклав у соціальні мережі нове зображення кристала мобільного процесора AMD Strix Point з деталізованими схемами та коментарями. Він має значно більший розмір у порівнянні з Phoenix Point — 12,06х18,71 мм проти 9,06х15,01 мм. Збільшились розміри блоків CPU, iGPU та NPU. Техпроцес вдосконалено до TSMC N4P.

AMD Strix Point silicone

Процесор має 12 ядер, розподілених між двома CCX, один з яких містить чотири ядра Zen 5, що отримали L3-кеш об'ємом 16 МБ, а інший — вісім ядер Zen 5c, що мають кеш L3 обсягом 8 МБ. Обидва CCX взаємодіють з рештою чипа через шину Infinity Fabric. Досить великий iGPU займає центральну частину кристала. Він базується на графічній архітектурі RDNA 3.5 та містить 8 WGP (Workgroup Processor), що відповідає 16 блокам Compute Units. GPU має власну кеш-пам'ять L2 об'ємом 2 МБ, яка спрощує передачу даних до Infinity Fabric.

Окремо від iGPU розташовані його суміжні компоненти — Media Engine та Display Engine. Media Engine забезпечує апаратне прискорення для кодування та декодування h.264, h.265 та AV1, а також деяких застарілих відеоформатів. Display Engine відповідає за функціонування відеовиходів, на кшталт  DisplayPort, eDP й HDMI.

AMD Strix Point nods

NPU є третім основним логічним компонентом Strix Point. Цей NPU другого покоління від AMD помітно більший за той, що стоїть у Phoenix Point. Він базується на більш досконалій архітектурі XDNA 2 і містить 32 блоки ШІ з власною високошвидкісною локальною пам'яттю, а також логіку управління, яка взаємодіє з Infinity Fabric. Цей NPU задовольняє і навіть перевищує апаратні вимоги Microsoft Copilot+, забезпечуючи обчислювальну потужність 50 TOPS. Контролер пам'яті підтримує DDR5-5600 та LPDDR5-7500.

Кристал Strix Point має менший комплекс PCIe, ніж Phoenix. Кількість ліній PCIe Gen 4 скорочено до 16 (x8 PEG+x4 NVMe+x4, сконфігуровані як USB4 або GPP). Зменшення кількості ліній PCIe пояснюється тим, що AMD Strix Point розроблений для боротьби з Intel Lunar Lake, який також має лише PCIe x4 для PEG/GPP. А коли з'являться процесори Intel Arrow Lake-H і Arrow Lake-HX, їх зустріне AMD Fire Range, який має 28 ліній інтерфейсу PCIe Gen 5 і може працювати в парі навіть з найшвидшими дискретними мобільними графічними процесорами.

Джерело:
Techpowerup

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Незабаром виходить перевидання Star Wars: Bounty Hunter

Компанії Sony та Aspyr підготували для старих фанатів «Зоряних війн» сюрприз. Незабаром з'явиться ремастер гри Star Wars: Bounty Hunter, що вийшла в далекому 2002 році на консолі PlayStation 2. Це пригода, в якій нам давали пограти за Бобу Фетта, а сюжет був пов'язаний з першими епізодами кіносаги.

Для перевидання покращать графіку, звук і керування. Хоча навіть з такими косметичними покращеннями графіка тут виглядає дуже застарілою.

Гра надійде в продаж уже 1 серпня. Вона буде доступною на консолях PlayStation 5 і PlayStation 4, а також на Xbox Series X/S, Xbox One, Nintendo Switch і PC.

Зазначимо, що цього року вже вийшло перевидання ще однієї старої гри — Star Wars: Battlefront Classic Collection. Реліз класичного Battlefront супроводжувався низкою проблем і продемонстрував майже повну відсутність прогресу в технічному плані. Подивимося, наскільки успішним буде перевидання Bounty Hunter.

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Дебютувала поліпшена технологія генерації кадрів AMD Fluid Motion Frames

Компанія AMD представила нове покоління технології генерації кадрів Fluid Motion Frames (AFMF). Для AFMF 2 заявлено чимало поліпшень, включно зі зниженням затримок на показник до 28%. Використовувати нову технологію можна з графічними процесорами AMD RDNA 2-го і 3-го покоління, в тому числі з iGPU у складі процесорів Ryzen 7040 і новіших.

AMD Fluid Motion Frames 2

Нагадаємо, що головною перевагою AMD Fluid Motion Frames над технологією FidelityFX Super Resolution 3 з генерацією кадрів є робота на рівні графічного драйвера. Завдяки цьому AFMF, включно з оновленим варіантом, можна активувати практично в будь-якій грі на базі API DirectX 11 і 12, а у випадку AFMF 2 також з'явилася підтримка проєктів на базі Vulkan і OpenGL.

AMD Fluid Motion Frames 2

Серед нововведень другого покоління AMD Fluid Motion Frames компанія відзначає зниження затримок, поліпшення продуктивності, а також додаткові налаштування режиму роботи. Використовувати AFMF 2 можна разом з фірмовими технологіями Anti-Lag і Radeon Chill. Варто мати на увазі, що в динамічних ігрових сценах генерація кадрів автоматично вимикається для забезпечення найкращої якості зображення.

AMD Fluid Motion Frames 2

Наразі AMD Fluid Motion Frames 2-го покоління доступна в превью-драйвері, завантажити його можна за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 38)