Розкрито ціни процесорів AMD Ryzen 9000: від $599 за флагмана Zen 5

Разом зі стартом продажів нових CPU AM4 закордонні магазини, зокрема BestBuy та Newegg, розкрили ціни перших процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) для платформи AM5. Як і очікувалося, новинки виявилися дешевшими за попередників на момент релізу. Залежно від моделі рекомендовані ціни процесорів Granite Ridge на 20-100 доларів нижчі, ніж в аналогічних рішень Ryzen 7000-ї серії.

Ryzen

Новий флагман платформи AM5 — Ryzen 9 9950X — закордоном коштуватиме від 599 доларів. Для порівняння, за Ryzen 9 7950X компанія AMD на момент релізу просила від $699. Модель Ryzen 9 9900X обійдеться мінімум у $449, а за Ryzen 7 9700X і Ryzen 5 9600X доведеться викласти від 359 і 279 доларів відповідно. Про головні особливості процесорів Ryzen 9000-ї серії можна дізнатися з матеріалу з нагоди анонсу.

Нагадуємо, що минулого тижня компанія AMD перенесла реліз CPU Granite Ridge. Процесори Ryzen 7 9700X і Ryzen 5 9600X стануть доступні для покупки 8 серпня, а офіційні продажі Ryzen 9 9950X і Ryzen 9 9900X стартують 15 серпня. Своє рішення AMD пояснила тим, що перші партії нових «камінців» не відповідають очікуванням за якістю.

Ryzen

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

AMD випустила Ryzen 9 5900XT та Ryzen 7 5800XT для платформи AM4

Сьогодні модельний ряд процесорів для платформи-довгожительки AM4 офіційно поповнився чипами Ryzen 7 5800XT та Ryzen 9 5900XT. Обидві новинки належать до сімейства Vermeer та базуються на мікроархітектурі Zen 3. Доречі, раніше в Мережі з'явилася інформація про перенесення релізу нових процесорів AM4, але, як бачимо, цього не сталося.

AMD Ryzen

З погляду характеристик AMD Ryzen 7 5800XT і Ryzen 9 5900XT мало відрізняються від випущених раніше процесорів. Перший пропонує 8 ядер/16 потоків і 32 мегабайти кеш-пам'яті третього рівня, а другий — 16 ядер/32 потоки та 64 мегабайти L3-кешу. Для обох новинок характерна частота boost-режиму до 4,8 ГГц і номінальний рівень TDP 105 Вт. До комплекту постачання Ryzen 7 5800XT входить система охолодження AMD Wraith Prism.

Ryzen

У закордонних магазинах процесор AMD Ryzen 7 5800XT доступний за рекомендованою ціною від 249 доларів, а за Ryzen 9 5900XT доведеться викласти від $349. Використовувати новинки можна практично з усіма платами AM4 за умови оновлення прошивки UEFI.

AMD AM4AMD AM4

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

ASUS випускає ноутбук Adol Book Air 14 із вбудованим ароматизатором

Сучасні ноутбуки все частіше стають стильним аксесуаром, де зовнішній дизайн виходить на перше місце. Компанія ASUS вирішила піти далі та представила перший у світі ноутбук з вбудованим ароматизатором. Модель ASUS Adol Book Air 14 створювалася спільно з відомим парфумерним брендом Anna Sui.

Adol Book Air 14

Ноутбук отримав унікальний дизайн і фіолетовий корпус. У центральній частині зовнішньої кришки за допомогою магнітів кріпиться змінний ароматизатор Anna Sui. І в комплекті є три пластини з різними запахами.

Adol Book Air 14

Також виробник комплектує Adol Book Air 14 стильною сумкою, мишею та додатковими парфумами Anna Sui's Elf. Навіть зовнішнє пакування виконане у вигляді стильної розписаної коробки зі стилізованим зображенням метелика.

Adol Book Air 14

Ноутбук оснащений OLED-екраном діагоналлю 14 дюймів з роздільною здатністю 2880x1880 та з частотою оновлення 240 Гц. Під «капотом» знаходиться процесор AMD Ryzen 9 8945H, 32 гігабайти пам'яті LPDDR5X-7500 та твердотілий накопичувач PCIe 4.0 місткістю 1 ТБ. Вбудований акумулятор на 75 Вт·год має забезпечувати високу автономність і до 14 годин роботи в режимі відтворення відео 1080p.

Adol Book Air 14

Очевидно, цей пристрій орієнтований на стильних ділових жінок. При цьому ноутбук поки анонсовано лише для китайського ринку. Його рекомендована ціна складе 6999 юанів (приблизно 974 долари США).

Adol Book Air 14

Джерела:
Notebookcheck
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Нейроімплант Synchron допоміг паралізованому пацієнту використовувати Apple Vision Pro

Нещодавно ми писали про компанію Synchron, яка розробляє нейроімпланти та експериментує з ШІ для спрощення взаємодії паралізованих пацієнтів з технікою. Зокрема, вони реалізували взаємодію через особливий чат-бот від OpenAI, яким можна керувати за допомогою мозкових сигналів. Тепер в Synchron адаптували гарнітуру віртуальної реальності Apple Vision Pro для паралізованого пацієнта.

Піддослідним знову став 64-річний Марк із бічним аміотрофічним склерозом — невиліковним дегенеративним захворюванням центральної нервової системи. Йому імплантовано імплант BCI (brain-computer interface), який дає змогу керувати гарнітурою без використання жестів і голосу, користувач рухає курсором і вибирає елементи меню силою думки.

Apple Vision Pro можна розглядати як просторовий комп'ютер, який поєднує цифровий контент із фізичним світом. І завдяки BCI у людей з обмеженою рухливістю з'являються нові можливості для взаємодії з ним. У компанії Synchron розглядають BCI як платформу для під'єднання людей із травмами або захворюваннями до широкого спектра споживчих технологій. Також важливою особливістю технології Synchron BCI є відсутність необхідності у відкритій операції на мозку, оскільки нейроімплант вводиться через яремну вену пацієнта.

Джерело:
Business Wire

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Чутки: Nvidia може випустити GeForce RTX 4070 з пам'яттю GDDR6

На тлі дефіциту мікросхем пам'яті GDDR6X корпорація Nvidia може випустити нову модифікацію відеокарти GeForce RTX 4070. Від азійських джерел надійшла інформація, що під час розподілу доступних чипів GDDR6X «зелені» віддаватимуть пріоритет топовим моделям. У результаті цього на ринок має надійти версія GeForce RTX 4070, обладнана мікросхемами GDDR6.

GeForce RTX 4070

Звичайна GeForce RTX 4070 оснащується пам'яттю GDDR6X зі швидкістю 21 ГТ/с. Враховуючи 192-розрядну шину, це забезпечує пропускну здатність відеобуфера близько 504 Гбайт/с. З переходом на чипи GDDR6, на кшталт тих, якими оснащуються карти GeForce RTX 4060 Ti (18 ГТ/с), цей показник зменшиться до 432 Гбайт/с. Все це негативно вплине на продуктивність нової GeForce RTX 4070.

Хай там що, на цей момент інформація про випуск GeForce RTX 4070 GDDR6 є неофіційною, тому рекомендуємо ставитися до неї зі здоровим скептицизмом. Специфікації всіх відомих моделей лінійки GeForce RTX 4070 зібрані в таблиці.

GeForce RTX 4070

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Intel готує нову хвилю звільнень: роботу втратять близько 10 тисяч співробітників

Корпорація Intel готується до масштабної хвилі звільнень. Про це повідомляє видання Bloomberg з посиланням на власні джерела. Стверджується, що Intel планує звільнити близько 10 тисяч співробітників, внаслідок чого її загальний штат скоротиться до 100 тисяч осіб. У ці цифри не входять працівники самостійних підрозділів, на кшталт дочірньої компанії Altera.

Intel

Очікується, що скорочення штату принесе компанії значну економію коштів — до 2025 року Intel має заощадити 10 мільярдів доларів. Нова хвиля звільнень ще не була анонсована офіційно. Але за даними джерела, Intel може оголосити про неї цього тижня під час оголошення фінансових підсумків минулого кварталу.

Під керівництвом генерального директора Пета Гелсінгера (Pat Gelsinger) Intel збільшила інвестиції в дослідження і розробки. Його стратегія спрямована на розширення технологічних можливостей Intel і повернення їй лідируючих позицій у секторі напівпровідників. Щобільше, корпорація розраховує до 2030 року стати другим за величиною контрактним виробником мікросхем. Для цього вона вкладає мільярди доларів у розвиток власних виробничих потужностей по всьому світу.

Джерело:
Bloomberg

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Чистий прибуток AMD у другому кварталі зріс до $265 мільйонів

Компанія AMD оприлюднила свіжу фінансову доповідь, яка розповідає про підсумки діяльності в другому кварталі. Виторг «червоного» чипмейкера за підсумками попередніх трьох місяців склав $5,8 мільярда, що на 9% більше за показники аналогічного періоду 2023-го. Чистий прибуток компанії зріс до $265 мільйонів, тоді як роком раніше цей показник становив $27 млн.

AMD

Якщо розглядати окремі сегменти бізнесу AMD, то близько половини доходів компанії забезпечив підрозділ, що відповідає за продукцію для центрів обробки даних. Минулого кварталу його виторг склав $2,8 млрд (+115% щодо II кв. 2023-го). Тут компанія відзначає високий попит не тільки на серверні процесори EPYC, але й на прискорювачі обчислень серії Instinct.

Водночас відділ, що займається процесорами та наборами логіки для персональних комп'ютерів, відзвітував про майже $1,5 млрд (+49%), а сегмент вбудовуваних рішень, де, зокрема, враховують продукти раніше поглиненої Xilinx, приніс компанії $861 мільйон (-41%) виторгу.

AMD

В ігровому сегменті доходи AMD падають уже кілька кварталів поспіль. За підсумками квітня-червня відповідний підрозділ приніс компанії $648 мільйонів, що на 59% менше за торішні показники. Це падіння насамперед пов'язане зі зниженням поставок однокристальних систем для ігрових консолей.

Що стосується поточного кварталу, то його AMD розраховує завершити з виторгом близько 6,7 мільярда доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

TSMC почне зводити перший європейський завод уже в серпні

Тайванська компанія TSMC розширює географію своїх виробництв. Слідом за заводами в США та Японії скоро розпочнеться будівництво заводу в Європі. Перше виробництво запустять у Дрездені, Німеччина. Компанія з партнерами готові почати будівництво вже в серпні поточного року. І в планах запустити виробництво чипів на цьому підприємстві вже у 2027 році.

Новий проєкт створюється в партнерстві з Bosch, Infineon і NXP. Самій TSMC належить 70% акцій, а інші акції поділені між німецькими партнерами. Також німецький уряд виділив субсидій на нове виробництво в розмірі 3,5 мільярда євро, що може покрити до половини витрат на запуск заводу. Німецький завод TSMC буде орієнтований на зрілі техпроцеси 28/22 нм КМОН та 16/12 нм FinFET. Вироблені тут чипи будуть орієнтовані переважно на автомобільну галузь.

Це не єдиний напівпровідниковий завод, який буде запущено в Німеччині. Intel планує побудувати в Магдебурзі передове виробництво для випуску чипів за технологією 18A (1,8 нм). Цей завод планували запустити вже у 2025 році, але через високі витрати (до €30 мільярдів) і проблеми з субсидуванням, проєкт може трохи забуксувати.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Apple відмовилася від графічних процесорів Nvidia на користь TPU Google для навчання своїх ШІ

Нещодавно компанія Apple анонсувала набір функцій Apple Intelligence на базі штучного інтелекту для пристроїв iPad, Mac і старших iPhone 15. Тепер представлена документація щодо Apple Intelligence, з якої стало зрозуміло, що під час навчання своїх моделей ШІ компанія раптово відмовилася від передових прискорювачів обчислень Nvidia H100 та серверів на їхній основі. Замість них використовувалися системи зі спеціалізованими чипами Google TPUv4 і TPUv5.

Системи на базі чипів Google TPU (Tensor Processing Units) використовували для навчання моделей Apple Foundation Models (AFM), які представлено у варіантах AFM-server та AFM-on-device для онлайнових і офлайнових функцій. AFM-server є найбільшою мовною моделлю LLM Apple, навченою на 8192 чипах TPUv4 у конфігурації 8×1024 чипів. Попереднє навчання представляло триетапний процес з обробкою загалом понад 7 трильйонів токенів. Дані для навчання отримані від вебсканера Applebot, також використовувалися різні ліцензовані «високоякісні» набори даних. Згадується використання ретельно відібраного коду, математичних обчислень та загальнодоступних наборів даних. У разі моделей AFM-on-device використовували кластер із 2048 чипами Google TPUv5p.

Згідно з внутрішніми тестами Apple їхні моделі показують чудові результати. Тож компанія сподівається зайняти серйозні позиції в перегонах ШІ попри те, що останньою виходить на цей ринок.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 14)