Міністерство юстиції США проводить антимонопольне розслідування проти Nvidia: підозрюють у нечесній конкуренції

Nvidia знову стала об'єктом антимонопольного розслідування, на цей раз з боку Міністерства юстиції США. Предметом скарги є спосіб, у який компанія продає або надає в оренду свої прискорювачі  для штучного інтелекту та мережевого обладнання центрам обробки даних. На фоні цього акції Nvidia здешевшали на 3,6%.

Цікаво, що скарги надійшли не від конкурентів Nvidia в індустрії, а від групи великих покупців ШІ-прискорювачів. Сенатор США Елізабет Уоррен та американські прогресивні діячі найбільш активно закликали Міністерство юстиції розслідувати антимонопольні звинувачення проти Nvidia.

Jensen and antimonopoly stone

Скарга по суті складається з декількох звинувачень. Nvidia, яка займає 80% ринку графічних процесорів зі штучним інтелектом нібито чинить тиск на клієнтів, щоб вони купували «кілька продуктів одразу». По одній версії мова йде про одночасні закупи кількох поколінь продуктів (наприклад Ampere, Hopper та Blackwell). За іншою версією  компанія наполягає на придбанні не тільки ШІ-прискорювачів,  але й серверних систем та мережевого обладнання Nvidia від сторонніх виробників. Ще одна теорія стверджує, що це пакетне програмне забезпечення та послуги сторонніх виробників, які йдуть у комплекті з обладнанням, що виходить далеко за межі базового програмного забезпечення, необхідного для роботи обладнання.

Інший аспект антимонопольної скарги полягає в тому, що Nvidia встановлює вищі ціни на свої продукти для інфраструктури центрів обробки даних, зокрема, на мережеве обладнання, якщо клієнти хочуть купувати графічні процесори для штучного інтелекту у конкурентів Nvidia — AMD та Intel.

Nvidia випустила заяву з цього приводу, в якій запевнила, що дотримується усіх законів та практики чесної конкуренції й готова повністю співпрацювати зі слідством.

Джерело:
Techpowerup

Обговорити в форумі (коментарів: 42)

Китайська Moore Threads випускає відеокарту MTT S50

Серед китайських компаній, які намагалися випустити власні графічні прискорювачі, найбільших успіхів досягла Moore Threads. Можливо, у плані продуктивності їхні відеокарти MTT S80 і S70 виглядають дуже скромно, але вони часто фігурують у новинах. Виробник активно допрацьовує програмне забезпечення та розширює сумісність своїх графічних рішень з іграми та застосунками. Тепер же Moore Threads вкотре розширює модельний ряд і випускає відеокарту MTT S50.

В ієрархії виробника новинка посідає середній рівень, хоча навіть MTT S80 можна порівнювати тільки з low-end відеокартами від Nvidia та AMD. MTT S50 використовує процесор на архітектурі MUSA з 2048 обчислювальними блоками замість 4096 блоків у старшої моделі MTT S80. Оснащується 8 гігабайтами пам'яті GDDR6, яка працює на 128-бітовій шині.

Теоретична пікова продуктивність MTT S50 становить 5 TFLOPS, що більше, ніж у GeForce GTX 1060. Але очікується, що новинка зможе конкурувати з GeForce GTX 1650. Енергоспоживання відеокарти складе 85 Вт. Вона використовує інтерфейс PCIe 3.0 x16.

Відеокарта підтримує апаратне кодування та декодування відео у форматах H.264/H.265 і AV1. Заявлено про сумісність із низкою платформ штучного інтелекту, включаючи DBNet, CRNN, Yolo, Restnet50/101, PyTorch, TensorFlow.

Ще однією важливою особливістю новинки стала її компактність — охолодження турбінного типу займає один слот розширення. Ймовірно виробник вважає, що такий пристрій знайде застосування в робочих станціях для роботи з ШІ на внутрішньому китайському ринку.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

NZXT пропонує ігрові комп'ютери в оренду

Американська компанія NZXT, відомий виробник корпусів, систем охолодження та інших компонентів, запустила нову послугу. Любителі підписок і сервісів тепер можуть отримати за передплатою потужний ПК. NZXT надає американським клієнтам можливість оренди ігрових комп'ютерів.

У межах послуги NZXT Flex можна обрати один із трьох тарифів. Купуючи варіант Player One за $59 на місяць, клієнт отримує систему з процесором Core i5-14440F і відеокартою GeForce RTX 4060 у корпусі H5 Flow. Варіант Player Two за $119 передбачає систему з процесором AMD Ryzen 5 5600X і відеокартою GeForce RTX 4070 Super у корпусі H5 Elite. Найдорожчий варіант Player Three за $169 на місяць дасть змогу насолоджуватися іграми на Core i7-13700KF з відеокартою GeForce RTX 4070 Ti Super у корпусі H7 Flow. Монітор і периферію користувач купує окремо.

Компанія обіцяє доставку протягом трьох-п'яти днів, гарантію та цілодобову службу підтримки протягом усього терміну оренди. Але сама доставка та встановлення передбачає додаткову оплату в розмірі 50 доларів. Також NZXT буде стабільно оновлювати конфігурації кожні два роки.

Не важко підрахувати, що за два роки покупець найдешевшого варіанту Player One витратить 1416 доларів США, а з найдорожчим тарифом загальна сума виплат складе 4056 доларів. Такі інвестиції важко назвати ефективними, але клієнт одразу отримує ПК за невелику початкову ціну.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 47)

Intel продовжує гарантію на процесори Core 13-/14-го покоління

У відповідь на проблеми зі стабільністю роботи CPU Core 13-/14-го покоління корпорація Intel вирішила продовжити гарантію на ці процесори. Власники чипів Raptor Lake-S (Refresh) тепер можуть розраховувати на додаткові два роки, тобто загальний термін зріс до п'яти років. Важливо зазначити, що розширена гарантія поширюватиметься на «коробкові» версії процесорів.

Intel Core

Власників «коробкових» процесорів Intel Raptor Lake-S (Refresh), які стикаються з нестабільною роботою, компанія закликає звернутися до служби підтримки для отримання подальшої допомоги. У разі готових систем на чипах Core 13-/14-го покоління, як розповідає Intel, слід звернутися до виробника. Ймовірно, аналогічні заходи щодо збільшення гарантійного терміну вона готує і для своїх OEM-партнерів.

Нагадаємо, що нестабільну роботу чипів Core 13-/14-го покоління Intel пов'язує з підвищеною напругою процесора. Зараз компанія готує оновлення мікрокоду, яке усуне цю проблему, і розраховує випустити його в середині серпня. Однак цей патч є радше профілактичним заходом, покликаним убезпечити повністю працездатні процесори. У разі, якщо CPU вже працює нестабільно, допоможе тільки заміна.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Стратегія Stormgate від вихідців із Blizzard отримує погані відгуки

У сервісі Steam в ранньому доступі стартувала стратегія Stormgate. Це проєкт компанії Frost Giant Studios, яка заснована вихідцями з Blizzard. І Stormgate рекламували як стратегію нового покоління від творців StarCraft. Проте при зовнішній візуальній схожості гравцям нова стратегія не дуже сподобалася.

Stormgate

Судячи з відгуків перших гравців, у Stormgate є певний потенціал, і гра дійсно нагадує StarCraft. При цьому вона є унікальним міксом з наукової фантастики та фентезі. Але сюжетна кампанія явно недопрацьована і незбалансована, а також багато технічних проблем. В основі гри сучасний технологічний рушій Engine Unreal 5, але всі скаржаться на огидну оптимізацію при посередній графіці. Серед плюсів згадують наявність кооперативного та мережевого режимів. За підсумками перших днів користувацький рейтинг гри склав скромні 59%, а піковий онлайн виявився меншим за п'ять тисяч осіб.

Але для гри не все втрачено. Зараз вона доступна покупцям спеціального раннього доступу. Загальний ранній доступ на безоплатній основі стартує 13 серпня, і далі гра поширюватиметься за умовно-безоплатною моделлю. Отже, певну аудиторію Stormgate у будь-якому разі приверне. Також гра на початку свого шляху. Автори одразу попереджають, що вони не реалізували всі свої ідеї та ранній доступ триватиме близько року. Протягом цього часу гра отримуватиме нові місії та нових героїв, нові ігрові режими. Тож цілісний проєкт із повноцінною сюжетною кампанією гравці отримають лише у фінальній версії.

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Офіційно: Intel планує скоротити штат працівників на 15%

Разом з оголошенням фінансових підсумків минулого кварталу керівництво Intel оголосило про плани звільнити близько 15% загального штату. Це навіть більше, ніж повідомляли неофіційні джерела. На сьогодні в різних підрозділах Intel працює близько 130 тисяч співробітників, тобто до кінця року роботу втратять понад 19 тисяч осіб.

Intel

Звільнення є частиною ширшої ініціативи зі скорочення витрат і зниження собівартості виробництва, яку Intel має намір провести в найближчому майбутньому. Керівництво чипмейкера розраховує за підсумками 2025-го заощадити загалом $10 мільярдів, насамперед за рахунок оптимізації операційної діяльності. Серед іншого будуть урізані витрати на маркетинг, а також на дослідження і розробки. Щобільше, Intel призупинить виплату дивідендів акціонерам у четвертому кварталі 2024 року.

Цілком очікувано, що такі заходи не додали оптимізму інвесторам. Незабаром після публікації квартального звіту та анонсу програми скорочення витрат вартість акцій Intel впала приблизно на 20%, а ринкова капіталізація компанії при цьому опустилася до $121,2 мільярда. Для довідки, в AMD цей показник зараз становить $205,3 млрд.

Intel
Google Finance

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Оголошено дату виходу стратегії Sins of a Solar Empire II

Компанія Stardock Entertainment анонсувала реліз космічної стратегії Sins of a Solar Empire II. Це продовження відомої гри 2008 року в жанрі 4X стратегій. Гравцеві належить очолити одну з шести фракцій і боротися за домінування в галактиці.

Sins of a Solar Empire II

Нова частина повністю перейде в режим реального часу без тактичних ходів та стратегічного режиму. У будь-який момент можна масштабувати гру від боїв в окремому секторі до глобальної карти. Буде додано багато нових ігрових елементів і механік, які розширюють тактичну свободу. Кожна фракція має унікальні технології, юнітів і стартові умови. Ви будете керувати великою імперією і космічними флотами в масштабних битвах.

Гра перейшла на 64-бітний рушій, який вміє використовувати всі ядра та оперативну пам'ять для максимізації продуктивності. Додано мультиплеєр на 10 гравців. Буде підтримка модів.

Гра стартує 15 серпня. На сторінці в Steam уже з'явився опис системних вимог. Для мінімальних налаштувань буде достатньо системи з процесором Core i5 або AMD Ryzen 2000, 8 гігабайтів пам'яті та відеокарти рівня GeForce GTX 950. Для Full HD рекомендується система з процесором Intel Core i7 9-го покоління або AMD Ryzen 3000, 16 гігабайтів пам'яті та відеокарта рівня GeForce 1060. Гра буде підтримувати DirectX 11. Для встановлення знадобиться лише 20 гігабайтів на диску.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Intel завершила минулий квартал з $1,6 млрд чистих збитків

Корпорація Intel підбила фінансові підсумки діяльності у другому кварталі. Виторг процесорного гіганта за квітень-червень склав $12,8 млрд, що загалом відповідає очікуванням компанії та приблизно на 1% менше за показники аналогічного періоду 2023-го. Однак якщо роком раніше чистий прибуток Intel становив $1,5 млрд, то зараз вона завершила квартал із $1,6 мільярдами збитків. На тлі цього керівництво чипмейкера вже почало скорочувати витрати та запустило програму зниження собівартості виробництва.

Intel

Як і раніше, левову частку доходів Intel забезпечує підрозділ Client Computing Group, який відповідає за продукцію для персональних комп'ютерів. У минулому кварталі він приніс компанії $7,4 млрд виторгу (+9% щодо II кв. 2023-го). Відділ Data Center and AI Group за підсумками квітня-червня відзвітував про $3,0 млрд (-3%), підрозділ Network and Edge Group — про $1,3 мільярда (-1%) виторгу.

Дочірня фірма Mobieye принесла Intel $440 мільйонів (-3%), а виторг Altera склав $361 мільйон (-57%). Що стосується контрактного виробництва напівпровідників, то виторг підприємства Intel Foundry в минулому кварталі збільшився до $4,3 млрд (+4%). Але водночас зросли й операційні збитки — з $1,9 до $2,8 млрд.

Intel

За прогнозами Intel, поточний квартал вона має завершити з виторгом в районі 12,5-13,5 мільярда доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Avowed можуть відкласти на 2025 рік

З'явилася неофіційна інформація про можливу затримку в релізі гри Avowed. Це новий рольовий проєкт від Obsidian, який обіцяли випустити восени поточного року. Інформатори кажуть, що розробка йде за планом і з проєктом усе добре. Але в компанії Microsoft хочуть зробити паузу, щоб випустити гру в менш насичений період.

Зараз на осінь заплановано чотири великих RPG — Avowed, Kingdom Come Deliverance 2, Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 та Dragon Age: The Veilguard. Ймовірно, компанія Microsoft боїться конкуренції, що призведе до низьких продажів. При цьому не факт, що всі названі ігри дійсно вийдуть вчасно. Поки що жодна гра не отримала точної дати релізу, тож перенесення не виключені. Зокрема, є припущення про можливу затримку Bloodlines 2. Також гейм-директор Avowed раніше говорила, що команда впевнена в запуску гри цієї осені.

Події Avowed розвиваються в одному всесвіті з Pillars of Eternity, але замість класичної ізометричної RPG на нас чекає пригода від першої особи з продуманою бойовою системою, де ви комбінуєте різну зброю та магію. Гра буде не дуже масштабною, і самі автори порівнюють її тривалість з The Outer Worlds.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

ASUS випустила монітор ROG Swift OLED PG32UCDP з підтримкою двох режимів роботи

ASUSTeK Computer почала приймати замовлення на ігровий монітор ROG Swift OLED PG32UCDP. Це 31,5-дюймовий дисплей на базі WOLED-матриці з роздільною здатністю 3840x2160 пікселів та частотою оновлення 240 Гц. Головна особливість новинки — підтримка двох режимів роботи.

ROG Swift OLED PG32UCDP

За бажання власники можуть активувати режим з роздільною здатністю 1920x1080 пікселів, у якому максимальна частота оновлення зросте до 480 Гц. Ця особливість ROG Swift OLED PG32UCDP насамперед має зацікавити кіберспортсменів та любителів динамічних ігор. Доречі, спеціально для таких моніторів організація VESA на початку цього року затвердила стандарт Adaptive-Sync 1.1a.

ROG Swift OLED PG32UCDP

Серед іншого варто відзначити час відгуку 0,03 мс (від сірого до сірого), пікову яскравість 1300 кд/м², потужну систему охолодження, що зменшує ризик вигоряння OLED-панелі, сертифікат VESA DisplayHDR 400 True Black і 99% охоплення палітри DCI-P3. Є підтримка технології AMD FreeSync Premium Pro, новинка також пройшла сертифікацію Nvidia G-Sync Compatible. Монітор супроводжується трирічною гарантією ASUS, в тому числі від вигоряння матриці.

ROG Swift OLED PG32UCDP

У закордонних магазинах ROG Swift OLED PG32UCDP доступний за ціною від $1299. Рекомендована ціна для українського ринку буде оголошена пізніше.

Джерело:
ASUS

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Характеристики процесорів Intel Xeon 6900P (Granite Rapids): до 128 ядер і 500 Вт TDP

До планів Intel на другу половину 2024-го входить реліз не тільки процесорів Core Ultra 200-ї серії, але й нових серверних чипів. Йдеться про сімейство Granite Rapids, до якого увійдуть моделі на базі P-ядер з архітектурою Redwood Cove. У Мережі вже доступні основні характеристики п'ятірки топових моделей нової лінійки.

Intel Granite Rapids

Процесори Intel Granite Rapids вийдуть під брендом Xeon 6. Старші чипи сформують лінійку Xeon 6900P і отримають до 128 ядер/256 потоків, до 504 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня і характеризуються номінальним TDP до 500 Вт. Базова частота становить від 2,0 до 2,7 ГГц залежно від моделі. Доречі, раніше Intel випустила серію Xeon 6700E (Sierra Forest). Ці процесори пропонують до 144 E-ядер на архітектурі Crestmont без підтримки технології Hyper-Threading.

Intel Granite Rapids

Офіційний реліз процесорів Xeon 6900P (Granite Rapids), згідно з планами Intel, відбудеться до кінця поточного кварталу. На початку 2025-го чипмейкер планує доповнити асортимент CPU Xeon 6 кількома додатковими лінійками. Вийдуть нові моделі на базі як E-, так і P-ядер.

Intel Granite Rapids

Джерело:
Jaykihn

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Ціни ноутбуків із платформою Qualcomm Snapdragon X починають знижуватися

У середині червня до продажу надійшли перші ноутбуки на базі однокристальної системи Qualcomm Snapdragon X. Спільною рисою новинок стала досить висока ціна. Партнери Qualcomm вирішили зосередитися на пристроях преміум-сегмента, внаслідок чого лептоп із цією ARM-платформою на момент її релізу обійшовся б щонайменше в тисячу доларів. Але з плином часу ситуація починає поліпшуватися.

Qualcomm

На конференції, присвяченій фінансовим підсумкам минулого кварталу, голова Qualcomm Кріштіано Амон (Cristiano Amon) заявив, що наступного року початкова ціна пристроїв із платформою Snapdragon X опуститься до 700 доларів. Він підкреслив, що ці комп'ютери збережуть продуктивність NPU-блоку, тобто відповідатимуть вимогам Copilot+ PC. Що стане зі швидкодією CPU і GPU він, на жаль, не уточнив.

Тим часом за кордоном вже спостерігається зниження цін на ноутбуки з платформою Qualcomm Snapdragon X. Наприклад, лептоп HP OmniBook X у північноамериканських магазинах зараз можна знайти за ціною від $900, хоча на момент старту продажів він коштував мінімум 1200 доларів. Реліз процесорів AMD Ryzen AI 300 (Strix Point) та Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake), ймовірно, тільки прискорить падіння цін.

HP OmniBook X

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 12)