Lenovo випустила гібридний ноутбук ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid із процесорами Intel та Qualcomm

Компанія Lenovo почала приймати замовлення на гібридний ноутбук ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid. Ця новинка демонструвалася на січневій виставці CES 2024 й примітна використанням відразу двох апаратних платформ. Фактично перед нами Android-планшет та Windows-ноутбук, об'єднані в одному пристрої.

ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid

У режимі планшета Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid мало відрізняється від інших подібних гаджетів. Він обладнаний 14-дюймовим сенсорним OLED-екраном з роздільною здатністю 2.8K і 100% охопленням палітри DCI-P3, однокристальною системою Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1, 12 гігабайтами оперативної пам'яті LPDDR5X і твердотілим сховищем USF 3.1 на 256 Гбайт. З оснащення також варто відзначити дві камери та акумулятор на 38 Вт·год.

ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid

Цей же планшет можна використовувати як дисплей ноутбука, під'єднавши його до блоку з клавіатурою. У ньому розміщений процесор Intel Core Ultra 7 155H, 32 гігабайти оперативної пам'яті LPDDR5X-7467, терабайтний NVMe-накопичувач PCIe 4.0 і акумулятор на 75 Вт·год. Решта параметрів двох «половинок» Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid наведена в таблиці.

ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid

Наразі Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid доступний для замовлення в Китаї за ціною близько 2200 доларів США. Терміни виходу за межами Піднебесної поки не уточнюються.

Джерело:
Gizmochina

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Падіння фондових ринків призвело до обвалу криптовалют

Глобальний фінансовий ринок переживає низку потрясінь і нестабільність. Поточний понеділок призвів до рекордного падіння котирувань на Токійській фондовій біржі. Індекс Nikkei 225 знизився на 4451 пункт, що можна порівняти з обвалом фондового ринку 1987 року, який призвів до затяжної економічної рецесії. Фахівці пов'язують це зі зміцненням єни, негативними економічними даними США, зниженням виробництва в Китаї та іншими глобальними факторами.

Як пише CNN, ситуація на фондовій біржі в Японії вже спричинила ефект доміно і призвела до спаду фондового ринку в Південній Кореї, на Тайвані та в інших азійських країнах. Багато великих компаній серйозно втратили в капіталізації. Зазначимо, що передвісником такого обвалу стали негативні тенденції фондового ринку в Америці, зниження індексу Dow Jones і погані очікування відносно доходів IT-компаній. Серед різних передумов фахівці згадували, що ринок перегрітий через високі та невиправдані очікування щодо штучного інтелекту.

Така ситуація не могла не позначитися на ринку криптовалют. Якщо кілька днів тому Bitcoin торгувався на рівні 68 тисяч доларів, то тепер він обвалився нижче 53 тисяч. Вартість Ethereum впала до 2,3 тисячі. І загалом усі криптовалюти серйозно втратили в ціні. Якщо поточний рік почався для криптоінвесторів дуже вдало, то його друга половина може бути пов'язана з початком затяжного спаду.

Обговорити в форумі (коментарів: 90)

Вийшов видовищний трейлер шутера Delta Force: Hawk Ops. Виглядає не гірше за Battlefield

Team Jade та TiMi Studio Group (дочірні підрозділи Tencent) представили новий трейлер багатокористувацької гри Delta Force: Hawk Ops. Це мілітарі-шутер на рушії Unreal Engine 5, який отримає кілька режимів PvP та PvE. Гра поширюватиметься за умовно-безплатною моделлю, і незабаром стартує альфа-тестування проєкту.

Новий трейлер присвячений режиму Havoc Warfare, який нагадує битви в Battlefield. Режим передбачає битви 32x32 за контроль над стратегічними точками на великих картах за участю наземної, морської та повітряної техніки. В альфа-тестуванні буде представлено дві карти для режиму Havoc Warfare. Ролик радує насиченими перестрілками, яскравими вибухами та оточенням, яке можна руйнувати. І все це дуже нагадує ігри серії Battlefield.

Також під час альфа-тесту гравці зможуть випробувати режим Hazard Operations у жанрі extraction-шутер. Загони по три бійці висаджуються на карті, шукають спорядження та намагаються вибратися живими з небезпечної зони. Запросити доступ до тестування можна через сторінку гри в Steam.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Intel Core Ultra 5 228V: один із молодших CPU Lunar Lake протестований у Geekbench

Підготовка до виходу процесорів Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake) набирає обертів. Офіційний реліз нового покоління мобільних чипів відбудеться менш ніж за місяць, а партнери Intel тим часом зайняті тестуванням пристроїв на їхній основі. Зокрема, один із майбутніх ноутбуків MSI був помічений в онлайн-базі Geekbench.

Core Ultra 5 228V

Йдеться про лептоп MSI Prestige 13 AI+ EVO на базі процесора Intel Core Ultra 5 228V. Це 8-ядерний/8-потоковий CPU з частотою до 4,5/3,5 ГГц (P- / E-ядра), вісьмома мегабайтами L3-кешу, вбудованою графікою Arc A130V, NPU-блоком продуктивністю 40 TOPS та 17-ватним рівнем Processor Base Power (PBP). Новинка оснащена 32 гігабайтами оперативної пам'яті LPDDR5X-8533.

Core Ultra 5 228V

Що стосується результатів тестування, то в однопотоковому тесті Core Ultra 5 228V набрав 2585 балів, що краще за показник актуального Core Ultra 9 185H з 54-ватним PBP. Водночас багатопотоковий результат (10 053 бали) загалом відповідає рівню інших CPU Lunar Lake. Порівняти показники найближчих суперників можна в таблиці.

Core Ultra 5 228V

Нагадуємо, що офіційний реліз процесорів Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake) заплановано на третє вересня.

Core Ultra 5 228V

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Aoostar випускає дешеву док-станцію для зовнішніх відеокарт

Компанія Aoostar представила док-станцію вартістю 149 доларів США, яка дає змогу під'єднати зовнішню відеокарту до ноутбука або міні-ПК. Цей компактний пристрій підтримує швидкісні інтерфейси OCuLink і Lenovo TGX та навіть має вбудований блок живлення.

Aoostar AG01

Aoostar AG01 — це невеликий бокс габаритами 22,5 x 11 x 6 см при вазі в 1,6 кг. Тут немає додаткових USB або слотів M.2 SSD. Виробник зосередився тільки на можливості підключення графічних прискорювачів. Aoostar AG01 підтримує інтерфейс OCuLink зі швидкістю до 64 Гбіт/с для eGPU, який сумісний зі стандартом Lenovo TGX з можливістю гарячої заміни відеокарти. Причому недешевий кабель OCuLink вже входить у комплектацію.

Aoostar AG01

Вбудований блок живлення на 400 Вт розрахований на підключення відеокарт до 250 Вт. Тому для док-станції рекомендуються відеокарти не старші за AMD Radeon RX 7700 XT та Nvidia GeForce RTX 4070.

Aoostar AG01

Раніше компанія Minisforum запропонувала свій компактний варіант док-станції для eGPU за 100 доларів, але без вбудованого джерела живлення. Тому Aoostar AG01 виглядає дуже привабливою пропозицією в даному сегменті пристроїв.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Lenovo працює над версією Legion Go з 7-дюймовим екраном

У Мережі вже з'являлася інформація про плани Lenovo випустити новий варіант портативної ігрової системи Legion Go. Тепер підтвердження цього були виявлені на офіційному сайті вендора. Щоправда, детальні специфікації пристрою, як і раніше, тримаються в таємниці.

Lenovo Legion Go

Згідно з інформацією на сайті Lenovo, в оновленій Legion Go буде використовуватися 7-дюймовий екран, з'явиться відеовихід HDMI та система охолодження з двома вентиляторами. Нагадаємо, що випущена раніше консоль використовує 8,8-дюймовий дисплей і кулер з одним вентилятором, а для виведення зображення передбачено два роз'єми USB-C.

Подробиць щодо «начинки» нового варіанту Legion Go не наводиться. Однак раніше Lenovo приписували роботу над спрощеною версією консолі, тобто в її основу може лягти процесор AMD Ryzen Z1, тоді як стара модель використовує більш продуктивний Ryzen Z1 Extreme. Хай там як, залишається дочекатися офіційних подробиць.

Lenovo Legion Go

Джерело:
VideoCardz

 
Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Tata зводить в Індії масштабний завод для виробництва напівпровідників

Індія намагається увійти до числа країн з власним напівпровідниковим виробництвом і вже робить перші кроки на цьому шляху. Компанія Tata Group, також відома як великий автовиробник, починає будівництво великого заводу в штаті Ассам. Зведення підприємства розпочалося через пів року після того, як проєкт був затверджений Кабінетом міністрів. А запустити виробництво на ньому планують уже у 2025 році.

За заявою офіційних осіб, майбутній завод використовуватиме власні індійські технології виробництва. І обсяги виробництва нібито мають сягнути 48 мільйонів чипів на день. Завод вироблятиме мікросхеми для автомобільної індустрії, мережевої інфраструктури та споживчих пристроїв для замовників з усього світу.

При цьому жодних технічних деталей щодо нового заводу поки що немає. Раніше була інформація, що Tata Group планує увійти в напівпровідниковий бізнес зі зрілими техпроцесами 64 нм і 48 нм, щоб задовольнити попит на внутрішньому ринку. А пізніше компанія планувала вийти на 28 нм. Завод в Ассамі створить близько 27 тисяч робочих місць. Також Tata Group планує запустити 2026 року другий завод у штаті Гуджарат. Загальний план з розвитку напівпровідникової промисловості в країні має залучити в індустрію близько 85 тисяч талантів.

Зазначимо, що Індія вже є одним із важливих виробників електронних пристроїв. Зокрема, тут розташовані виробничі лінії Foxconn з випуску Apple iPhone. Також відомо про плани Foxconn запустити власне виробництво чипів у країні. Нещодавно були чутки, що Тesla може побудувати в Індії завод для випуску електромобілів.

Джерело:
Business Standard

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Оновлена GeForce RTX 4070 отримає мікросхеми GDDR6 зі швидкістю 20 ГТ/с

Від азійських джерел надійшли додаткові подробиці про новий варіант відеокарти GeForce RTX 4070. Ця модель незабаром буде запропонована у версії з мікросхемами пам'яті GDDR6. До її випуску «зелених» підштовхнув дефіцит чипів GDDR6X.

RTX 4070

Відеокарта GeForce RTX 4070 GDDR6 буде виконана на друкованій платі з ідентифікатором PG141 SKU347. Вона успадкує конфігурацію графічного процесора від старої моделі, але разом з тим отримає мікросхеми GDDR6 зі швидкістю 20 ГТ/с. З урахуванням 192-розрядної шини це забезпечить пропускну здатність відеобуфера 480 Гбайт/с. Для порівняння, у звичайної GeForce RTX 4070 з чипами GDDR6X (21 ГТ/с) цей показник становить 504 Гбайт/с.

Фактично нова GeForce RTX 4070 буде першою відеокартою Nvidia, обладнаною мікросхемами GDDR6 зі швидкістю 20 ГТ/с. Раніше для досягнення таких показників «зелені» вважали за краще використовувати чипи GDDR6X. Щодо термінів релізу GeForce RTX 4070 GDDR6 на цю мить інформації не надходило.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 12)