Опубліковано перші огляди процесорів AMD Ryzen 5 9600X та Ryzen 7 9700X

Напередодні старту офіційних продажів компанія AMD дозволила публікацію оглядів процесорів Ryzen 5 9600X та Ryzen 7 9700X. Це перші процесори з архітектурою Zen 5 для настільної платформи AM5. Придбати їх можна буде починаючи з завтрашнього дня за рекомендованою ціною від 279 та 359 доларів.

AMD Ryzen

В арсеналі процесорів AMD Ryzen 5 9600X і Ryzen 7 9700X є відповідно 6 ядер/12 потоків і 8 ядер/16 потоків з тактовою частотою 3,9/5,4 ГГц і 3,8/5,5 ГГц. Обидва «камінці» отримали 32 мегабайти кеш-пам'яті L3, вбудовану графіку з архітектурою RDNA 2-го покоління, контролер оперативної пам'яті DDR5-5600, підтримують PCIe 5.0 і характеризуються 65-ватним рівнем TDP. Використовувати новинки можна з випущеними раніше платами AM5 за умови оновлення прошивки UEFI.

AMD Ryzen

Для архітектури Zen 5 компанія AMD заявляла 16% приріст показника IPC (виконуваних за такт інструкцій) щодо Zen 4. Незалежні тести це в цілому підтверджують. У більшості бенчмарків новинки показують відчутний приріст продуктивності в порівнянні з аналогами Ryzen 7000-ї серії. З іншого боку, в іграх перевага залишається за технологією 3D V-Cache, й багато геймерів при виборі між Ryzen 7 9700X та Ryzen 7 7800X3D віддадуть перевагу CPU Zen 4 з додатковим L3-кешем.

AMD RyzenAMD Ryzen

Більш детальна інформація про швидкодію процесорів AMD Ryzen 5 9600X та Ryzen 7 9700X доступна за посиланнями: ComputerBase, Guru3D, TechPowerUp та Overclock3D.

AMD RyzenAMD Ryzen

Обговорити в форумі (коментарів: 116)

На Gamescom 2024 відбудеться презентація AMD

До виставки Gamescom 2024, яка пройде з 21 до 25 серпня в Кельні, готуються не тільки розробники відеоігор, але й виробники комп'ютерного «заліза». Зокрема, AMD запланувала на 23 серпня власну презентацію, про що стало відомо завдяки компанії ASUS. Сам «червоний» чипмейкер поки не анонсував цей захід.

AMD

Під час презентації AMD на Gamescom 2024 мають виступити представники як чипмейкера, так і його партнерів. Компанія ASUS має намір представити відеокарту Radeon RX 7000-ї серії, оформлену в дусі гри Warhammer 40,000: Space Marine 2. Конкретна модель не повідомляється, але, найімовірніше, за основу буде взято Radeon RX 7900 XT/XTX у виконанні TUF Gaming.

AMD

На торішній виставці Gamescom «червоні» представили відеокарти Radeon RX 7700 XT і Radeon RX 7800 XT, а також поділилися додатковими подробицями про технологію FidelityFX Super Resolution 3. Можливо, цього року представники AMD анонсують мобільний відеоадаптер Radeon RX 7800M або ж розкажуть про процесори Ryzen 9000X3D з додатковим L3-кешем та плати AM5 з логікою 800-ї серії.

Джерело:
VideoCardz

Японські вчені розробили спрощений EUV-сканер, який здешевить виробництво чипів

Професор Цумору Шінтаке (Tsumoru Shintake) з Окінавського інституту науки й технологій (Okinawa Institute of Science and Technology OIST) представив спрощену конструкцію для EUV-літографії. Ця розробка здатна серйозно зменшити собівартість виробництва напівпровідників чипів і в майбутньому може серйозно вплинути на всю індустрію.

EUV scanner OIST

Команда японських учених представила систему з двох дзеркал в оптичній проєкційній установці, що суттєво відрізняється від традиційних конфігурацій із шістьма дзеркалами. Для ефективної роботи такої системи вчені розв'язали дві ключові проблеми: запобігання оптичним абераціям і забезпечення ефективної передачі світла. Система «дволінійного поля» від OIST освітлює фотомаску за мінімальних спотворень, що підвищує точність зображення на кремнієвій пластині.

EUV scanner OIST

Важливою перевагою такого мінімалістського дизайну є підвищення надійності та зниження складності обладнання. Також такі інструменти для EUV-літографії дадуть змогу різко знизити енергоспоживання. Завдяки оптимізованому оптичному шляху система працює з джерелом світла EUV потужністю лише 20 Вт, що дасть змогу обмежитися загальним енергоспоживанням установки менше ніж 100 кВт. Водночас традиційні системи для EUV-літографії часто вимагають потужності понад 1 МВт. Знижене енергоспоживання дасть змогу спростити й систему охолодження.

Ефективність нової конструкції перевірена за допомогою комп'ютерного оптичного моделювання. Команда OIST впевнена в тому, що їхню розробку можна буде впровадити в масове виробництво. У такого винаходу великі економічні перспективи. Напівпровідникова індустрія може отримати новий поштовх для розвитку. Проте поки не зрозуміло, наскільки японська розробка готова до практичного впровадження.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Вийшов трейлер зомбі-режиму Call of Duty: Black Ops 6

Опубліковано кінематографічний трейлер Call of Duty: Black Ops 6, який знайомить із героями зомбі-режиму. Це колишні учасники таємної групи «Реквієм», які кілька років провели у в'язниці на острові Термінус. Тепер героїв звільняють з ув'язнення, але їм доведеться пробиватися через орди ходячих мерців.

Call of Duty: Black Ops 6

Цей трейлер розігріває інтерес перед більшою демонстрацією. 8 серпня розробники представлять відео з кадрами з реального ігрового процесу. А 28 серпня пройде велика презентація Call of Duty Next, присвячена майбутній грі. У вересні стартує бета-тестування багатокористувацького режиму. Реліз Call of Duty: Black Ops 6 відбудеться 25 жовтня.

Днями стався великий витік матеріалів відносно нової гри з кадрами ігрового процесу та різною інформацією. Завдяки цьому стало відомо, що в мультиплеєрі буде 20 карт. А безплатна Call of Duty: Warzone отримає нову карту Avalon наступного року.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

AMD незабаром випустить мобільний відеоадаптер Radeon RX 7800M

AMD вирішила доповнити лінійку мобільних 3D-прискорювачів RDNA 3-го покоління новою моделлю. Інформація про це надійшла від компанії OneNetbook. Вона розкрила підготовку графічного адаптера Radeon RX 7800M, який послужить основою зовнішньої відеокарти OneXGPU 2. Доречі, раніше вендор випустив модель OneXGPU на базі Radeon RX 7600M XT.

Radeon RX 7800M

Специфікації Radeon RX 7800M на цю мить залишаються невідомі. В основу новинки, найімовірніше, ляже графічний процесор AMD Navi 32, знайомий за десктопними відеокартами Radeon RX 7700 XT й RX 7800 XT. Його максимальна конфігурація містить 3840 потокових процесорів, 64 мегабайти Infinity Cache та 256-розрядну шину пам'яті.

Що стосується зовнішньої відеокарти OneXGPU 2, то вона під'єднуватиметься через OCuLink або USB4, а для виведення зображення в ній передбачено по два інтерфейси HDMI 2.1 і DisplayPort 2.0. Більш детальна інформація про новинки AMD і OneNetbook буде оприлюднена найближчим часом.

Radeon RX 7800M

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

TSMC підвищує вартість виробництва 3-нм та 5-нм чипів

Тайванський напівпровідниковий гігант має намір реалізувати стратегію підвищення цін на виробництво чипів на базі найбільш затребуваних техпроцесів, а також підвищити ціни на технологію упаковки CoWoS. Видання DigiTimes пише, що виробник уже поінформував клієнтів про збільшення вартості виробництва.

TSMC Waffer 3 nm

Підвищення вартості чипів на базі техпроцесу 3/5 нм становитиме до 8%. І це при тому, що всі виробничі лінії для випуску чипів за цими техпроцесами завантажені на 100%, що свідчить про високий попит. Також зберігається і зростає попит на складні чипи для систем штучного інтелекту. Nvidia та AMD потрібно все більше чипів, які виробляються за методом упаковки CoWoS. На цьому тлі TSMC намагається збільшити свої виробничі потужності та підвищити вартість CoWoS, хоча точні цифри подорожчання поки невідомі. Усе це відіб'ється на вартості комп'ютерних комплектуючих споживчого сегмента та серверного обладнання для центрів обробки даних.

Наразі TSMC є беззаперечним лідером в індустрії, оскільки Samsung або Intel не можуть забезпечити таку якість й обсяги виробництва на базі передових техпроцесів. І в TSMC уже формується черга із замовленнями на майбутній техпроцес 2 нм.

Причиною підвищення названо бажання зберегти високий рівень прибутковості. Зовнішня експансія TSMC з будівництвом заводів в інших регіонах, включно зі США, пов'язана з серйозним зростанням витрат. Також компанія постійно розширює виробничі потужності тайванських заводів.

Джерела:
Wccftech
DigiTimes

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Гра Atlas Fallen отримала масштабне оновлення Reign of Sand

Розробники Atlas Fallen намагаються перезапустити гру, внісши багато виправлень із новим масштабним оновленням. Рік тому Deck13 та Focus Entertainment представили рольовий екшен Atlas Fallen зі стрімким геймплеєм, видовищними битвами, але порожнім ігровим світом. Гра отримала прохолодний прийом і явно не виправдала очікувань творців. Але вони не кинули проєкт й намагаються вдихнути в нього нове життя.

Після оновлення гра змінює назву на Atlas Fallen: Reign of Sand Edition. Заявлено, що це найповніша версія, яка розрахована на одиночне або кооперативне проходження. Додано нові механіки та нові сили, які зроблять битви ще більш видовищними та напруженими. У світ додані нові розломи та випробування. З'являться нові монстри й боси. Внесено зміни в систему прокачування. Також у гру додано режим «Нова гра +» і новий рівень складності.

Такий перезапуск поки не призвів до різкого зростання інтересу до гри. Піковий онлайн у грі піднявся лише до 250 осіб. Але більшість останніх відгуків уже позитивні, раніше гра мала змішані оцінки та невисокий рейтинг.

Оновлення до версії Reign of Sand Edition буде безплатним для всіх власників оригінальної гри. А новачки можуть придбати її зі знижкою в 50% до 13 серпня.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

AMD оголосила рекомендовані ціни процесорів Ryzen 9000

Компанія AMD офіційно розкрила рекомендовані ціни процесорів Ryzen 9000 (Granite Ridge) для платформи AM5. Вони виявилися дещо вищими за ті, що вказували закордонні ритейлери. Втім, новинки все ще коштуватимуть дешевше за аналогічні моделі Ryzen 7000-ї серії на момент релізу.

Зокрема, флагманський процесор Ryzen 9 9950X компанія оцінила в $649, тоді як за Ryzen 9 7950X на старті продажів вона просила від 699 доларів. Модель Ryzen 9 9900X коштуватиме від $499, а CPU Ryzen 7 9700X і Ryzen 5 9600X можна буде придбати за рекомендованою ціною від $359 і $279 відповідно. Усі перелічені процесори сумісні з випущеними раніше платами AM5 за умови оновлення прошивки UEFI.

Процесор Ядра / Потоки Частота, ГГц TDP, Вт L3-кеш, Мбайт Рекомендована
ціна
AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge/Zen 5)
Ryzen 9 9950X 16 / 32 4,3 / 5,7 170 64 $649
Ryzen 9 9900X 12 / 24 4,4 / 5,6 120 64 $449
Ryzen 7 9700X 8 / 16 3,8 / 5,5 65 32 $359
Ryzen 5 9600X 6 / 12 3,9 / 5,4 65 32 $279
AMD Ryzen 7000 (Raphael/Zen 4)
Ryzen 9 7950X 16 / 32 4,5 / 5,7 170 64 $699
Ryzen 9 7900X 12 / 24 4,7 / 5,6 170 64 $549
Ryzen 7 7700X 8 / 16 4,5 / 5,4 105 32 $399
Ryzen 5 7600X 6 / 12 4,7 / 5,3 105 32 $299

Нагадуємо, що процесори AND Ryzen 7 9700X й Ryzen 5 9600X стануть доступні для покупки 8 серпня, а офіційні продажі Ryzen 9 9950X та Ryzen 9 9900X стартують 15 серпня. За день до релізу в Мережі з'являться перші огляди новинок.

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 36)