Оголошено системні вимоги God of War Ragnarök

Sony та Santa Monica Studio оприлюднили системні вимоги God of War Ragnarök. На персональних комп'ютерах цей пригодницький екшен вийде 19 вересня, та вже доступний для попереднього замовлення в сервісах Steam й Epic Games Store. Стандартне видання обійдеться українським геймерам у 1699 гривень.

God of War

Для запуску God of War Ragnarök з мінімальними налаштуваннями якості графіки в режимі 1080р@30fps знадобиться комп'ютер із процесором Core i5-4670K або Ryzen 3 1200 та 3D-прискорювачем класу GeForce GTX 1060 або Radeon RX 5500 XT. Втім, розробники рекомендують обзавестися CPU Ryzen 5 3600 або Core i5-8600 й відеокартою GeForce RTX 2060 Super або Radeon RX 5700. Цього «заліза» вистачить для 60 кадрів на секунду в роздільній здатності 1080p із середніми налаштуваннями.

Для встановлення гри потрібно 190 Гбайт вільного місця на твердотілому накопичувачі. ПК-версія God of War Ragnarök підтримуватиме технології масштабування AMD FSR 3.1, Intel XeSS 1.3 та Nvidia DLSS 3.7, в тому числі з генерацією кадрів.

God of War

Нагадаємо, God of War Ragnarök вийшла на ігрових консолях PlayStation 4/5 у листопаді 2022 року. Гру тепло зустріли як критики, так і пересічні геймери, наприклад, на порталі Metacritic її рейтинг становить 94 бали зі 100 можливих при 8,1 бала User Score. Минулого грудня вона отримала доповнення Valhalla.

Обговорити в форумі (коментарів: 57)

Мобільні процесори Intel Arrow Lake-H отримають два види енергоефективних ядер

В лабораторіях Intel вирує робота над процесорами Core Ultra 200 (Arrow Lake), що знайдуть застосування як у десктопах, так і в ноутбуках. Завдяки свіжим патчам Linux стали відомі додаткові подробиці про мобільні чипи, а саме H-серію процесорів. Особливістю новинок стане використання двох архітектур енергоефективних ядер.

Intel Arrow Lake

У процесорах Core Ultra 200-ї серії компанія перейде на P-ядра Lion Cove та E-ядра Skymont. Однак у разі мобільних CPU Arrow Lake-H ще два LP E-ядра (Low Power Efficiency) розміщені в кристалі з системною логікою. Вони будуть успадковані від актуальних Core Ultra 100 (Meteor Lake), тобто базуються на архітектурі Crestmont. У решти CPU Arrow Lake такі малопотужні ядра відсутні.

Intel Arrow Lake

Офіційна презентація мобільних процесорів Intel Arrow Lake має відбутися в рамках виставки CES 2025 на початку січня. Водночас на другу половину цього року Intel запланувала реліз чипів Core Ultra 200V (Lunar Lake) для тонких ноутбуків, а також перших CPU Arrow Lake-S для настільних ПК.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

MSI теж випустила прошивки UEFI для боротьби з нестабільністю чипів Intel Raptor Lake

Micro-Star International оголосила про випуск нових прошивок UEFI для системних плат LGA1700, покликаних усунути проблеми з нестабільністю роботи процесорів Intel Core 13-/14-го покоління (Raptor Lake). Вони базуються на мікрокоді версії 0x129 та вже доступні для завантаження з офіційного сайту виробника.

MSI

На цю мить свіжі версії UEFI можуть завантажити власники материнських плат MSI MEG Z790 Godlike Max, MEG Z790 Ace Max, MPG Z790 Carbon Max WIFI II, MPG Z790 Carbon WIFI, MAG Z790 Tomahawk Max WIFI та Z790 MPower. Вендор обіцяє випустити прошивки для решти плат із логікою Intel 600-/700-ї серії найближчими тижнями. Посилання для завантаження можна буде знайти в розділі підтримки на сторінці материнської плати.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

The Lord of the Rings: Return to Moria скоро вийде в Steam

Восени минулого року в Epic Games Store вийшла гра The Lord of the Rings: Return to Moria від студії Free Range Games. Це виживання в чарівному світі Середзем'я, яке присвячене гномам. Гравець один або з напарниками в кооперативному режимі видобуває ресурси, розвиває своє поселення та воює з підземними тварюками.

Тепер гра розширює список доступних платформ. З 27 серпня вона буде доступна в Steam, а також на консолях Xbox Series X|S. Одночасно гра отримає велике оновлення The Golden Update, яке додасть багато нового контенту та оновлений режим «пісочниці». З'явиться можливість кросплатформенної гри для користувачів з різних пристроїв, які можуть організовувати сеанси на 8 гравців. В однокористувацький режим додадуть гнучкі налаштування складності, паузу та інші елементи для підвищення комфорту.

Разом із релізом на нових платформах гра отримає зниження вартості. Міжнародний цінник складе 20 доларів США. Регіональна ціна в українському Steam ще не вказана.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Intel представила відеоадаптер Arc A760A для автомобільного сектора

Корпорація Intel знайшла нову сферу використання для графічних чипів Alchemist. Процесорний гігант представив відеоадаптер Arc A760A, розрахований на застосування в інформаційно-розважальних системах автомобілів. За словами представників Intel, комерційне використання новинки почнеться вже наступного року.

Arc A760A

«Вихід Intel на ринок автомобільних дискретних графічних процесорів відповідає зростаючому попиту на обчислювальну потужність у все складніших кабінах транспортних засобів. Додаючи графіку Intel Arc for Automotive до свого наявного портфоліо програмно-визначених автомобільних систем на кристалі з підтримкою штучного інтелекту, Intel пропонує автовиробникам відкриту, гнучку та масштабовану платформу, що дасть змогу створити в автомобілі враження нового рівня», — розповідає чипмейкер у своєму пресрелізі.

Основою відеоадаптера Intel Arc A760A послужив 6-нм графічний процесор ACM-G10, знайомий за настільними Arc A770 та Arc A750. У новинці застосована конфігурація з 28 Xe-ядрами (3584 потокових процесорів) й 256-розрядною шиною пам'яті, через яку GPU взаємодіє з 16 гігабайтами GDDR6. Для новинки заявлена обчислювальна потужність 14 Тфлопс в операціях FP32, що говорить про робочу частоту GPU близько 1950 МГц. У ролі інтерфейсу підключення виступають 16 ліній PCIe 4.0, а паспортний рівень TBP становить 225 Вт.

Arc A760A

Офіційний реліз відеоадаптера Intel Arc A760A заплановано на перший квартал 2025 року.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Гарнітура віртуальної реальності PlayStation VR2 тепер офіційно підтримує ПК

Гарнітура віртуальної реальності Sony PlayStation VR2 отримала офіційну підтримку персональних комп'ютерів. Для її використання ПК-геймерам знадобиться спеціальний адаптер, який вже можна придбати в закордонних магазинах за ціною від 60 доларів, а також застосунок PlayStation VR2 App. Він доступний для завантаження в Steam.

PlayStation VR2

Як розповідає Sony, власники PlayStation VR2 отримали доступ до бібліотеки Steam, що складається з тисяч VR-ігор, включно з Half-Life: Alyx, Fallout 4 VR і War Thunder. Щоправда, не обійшлося без ложки дьогтю. Частина функцій гарнітури виявилася недоступною на персональних комп'ютерах. Серед них HDR, відстеження погляду користувача, адаптивні тригери й тактильний зворотний зв'язок. Можливо, Sony реалізує їхню підтримку в майбутньому, але якоїсь інформації щодо цього поки не надходило.

PlayStation VR2
Системні вимоги PlayStation VR2

Нагадаємо, гарнітура віртуальної реальності PlayStation VR2 надійшла до продажу на початку минулого року. Вона пропонує зображення з роздільною здатністю 2000x2040 пікселів для кожного ока, поле зору 110°, частоту оновлення 120 Гц і підключається через кабель USB Type-C. Рекомендована ціна VR-гарнітури становить від 550 доларів.

 
Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Вийшли бета-версії прошивок ASUS Z790 для розв'язання проблеми нестабільності CPU Raptor Lake

Партнери Intel вже отримали оновлення мікрокоду, покликане вберегти чипи Raptor Lake-S (Refresh) від проблем зі стабільністю. Процесорний гігант обіцяв випустити його орієнтовно в середині серпня. Однак власники материнських плат ASUS Z790 вже можуть убезпечити свої CPU Core 13-/14-го покоління, оновивши UEFI до свіжої бета-версії.

ASUS

Посилання для завантаження бета-версій прошивок оприлюднив оверклокер Safedisk на офіційному форумі ASUS. Вони доступні для двох десятків материнських плат ROG Maximus/Strix/ProArt/AYW з топовою логікою Intel Z790. Свіжі версії UEFI не тільки містять оновлений мікрокод, але й, судячи з опису, покликані підвищити загальну продуктивність системи.

Сама Intel обіцяє, що цей патч ніяк не вплине на продуктивність процесорів Core 13-/14-го покоління та не завдасть проблем оверклокерам. Хай там як, не варто забувати, що нові прошивки для плат ASUS Z790 мають статус бета-версії, і оновлення власники виконують на свій страх і ризик.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Тираж консолі PlayStation 5 перевищив 61,7 млн пристроїв

Sony Interactive Entertainment у свіжому фінансовому звіті поділилася актуальною інформацією щодо обсягів продажів ігрової консолі PlayStation 5. Станом на 30 червня вона розійшлася тиражем понад 61,7 млн пристроїв. Доречі, 50-мільйонну позначку PlayStation 5 подолала в другій половині 2023 року.

PlayStation 5

За останній квартал було продано 2,4 мільйона консолей PlayStation 5. Це менше показників як попереднього кварталу (4,5 млн пристроїв), так і аналогічного періоду минулого року (3,3 млн). Загалом Sony очікувала сповільнення продажів PlayStation 5, однак квартальні результати виявилися нижчими за прогнози аналітиків (3 млн консолей). Якщо порівнювати з PlayStation 4, то вона за аналогічний період з моменту релізу розійшлася більшим тиражем.

PlayStation 5

Доброю новиною для Sony стало те, що виторг сегмента «Ігри та мережеві сервіси» (Games & Network Services) зріс на 12 % порівняно з минулим роком, а операційний прибуток збільшився на 32% — з 335 до 443 мільйонів доларів. Це пояснюється зміною валютних курсів, а також зростанням продажів ігор від першої особи (особливо Helldivers 2) і мережевих сервісів, в основному PlayStation Plus.

Джерело:
TechSpot

 
Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Профіль Final Fantasy XVI у драйвері GeForce натякає на вихід гри на PC

Днями компанія Nvidia випустила новий драйвер для відеокарт GeForce Game Ready 560.81 WHQL, який був присвячений до виходу оновленої версії Hunt: Showdown 1896. Але уважні користувачі виявили в драйвері ще дещо цікаве — профіль для гри Final Fantasy XVI. Це остання частина легендарної серії Square Enix, яка рік тому вийшла на консолі Sony PlayStation 5.

Ймовірно, Nvidia готується до виходу комп'ютерної версії гри. Але Square Enix і Sony поки не робили ніяких анонсів з цього приводу. Чутки про можливий реліз ексклюзиву PlayStation на PC ходили давно, тим паче компанія зараз усі свої ігри намагається випустити й на цій платформі. Тепер зрозуміло, що Final Fantasy XVI точно вийде на PC до кінця поточного року. Перед релізом повноцінної гри можливий вихід демоверсії, як це було з Final Fantasy XVI. Можливо, саме на демоверсію орієнтований профіль у драйвері.

Final Fantasy XVI отримала високі оцінки від критиків і гравців, але за непрямими ознаками продажі не дуже високі. Гра стала більше схожою на екшен, стала похмурішою та епічнішою порівняно з минулими іграми. Оригінальна версія вийшла 22 червня минулого року та отримувала додатковий контент аж до весни поточного року.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Минулого кварталу AMD відвантажила 24,1% усіх x86-процесорів для серверів

Експерти Mercury Research поділилися свіжою інформацією про ситуацію на ринку x86-сумісних процесорів. За їхніми підрахунками, в минулому кварталі AMD вдалося збільшити свою частку в мобільному і серверному, поступившись Intel частиною десктопного сегмента. Як і раніше, найбільші фінансові успіхи команди Лізи Су спостерігаються на ринку x86-серверів.

AMD

За підсумками другого кварталу AMD відвантажила 21,1% усіх споживчих x86-процесорів: 23,0% десктопних та 20,3% мобільних. Для порівняння, трьома місяцями раніше ці показники дорівнювали 23,9% та 19,3% відповідно. Що стосується виторгу від продажу процесорів, то в настільному сегменті частка AMD склала 18,8%, а в мобільному — 17,7%.

З іншого боку, на ринку серверних x86-процесорів частка AMD невпинно зростає. У другому кварталі компанія поставила 24,1% всіх чипів для цього сегмента, отримавши 33,7% сукупного виторгу.

Частка AMD по сегментах III кв. 2022 IV кв. 2022 I кв. 2023 II кв. 2023 III кв. 2023 IV кв. 2023 I кв. 2024 II кв. 2024
настільний 13,9% 18,6% 19,2% 19,4% 19,2% 19,8% 23,9% 23,0%
мобільний 15,7% 16,4% 16,2% 16,5% 19,5% 20,3% 19,3% 20,3%
серверний 17,5% 17,6% 18% 18,6% 23,3% 23,1% 23,6% 24,1%

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Акціонери Intel подають до суду на керівництво компанії

Компанія Intel зараз переживає важкі часи. Проблема з нестабільною роботою старших процесорів Core 13-го та 14-го поколінь серйозно вдарила по репутації й вплинула на продажі. Після публікації фінансового звіту, який зафіксував збитки в обсязі $1,6 мільярда, було оголошено про масові скорочення всередині компанії. Це вже призвело до обвалу акцій минулої п'ятниці, а понеділок з обвалом фондового ринку тільки погіршив ситуацію. За один тиждень акції подешевшали з 30 до 19 доларів. При цьому на початку року вартість акцій була близькою до 50 доларів. По суті, це катастрофа, але пригоди компанії ще не скінчилися.

Відомо про підготовку колективного позову від споживачів щодо проблемних процесорів, який готує юридична компанія Abington Cole + Ellery. До нього може приєднатися другий позов, що готує юридична фірма Kaplan Gore LLP. А тепер стало відомо, що свій позов підготували акціонери Intel. Вони подали до федерального суду Сан-Франциско на керівництво, звинувачуючи голову компанії Пета Гелсінгера (Pat Gelsinger) і фінансового директора Девіда Зінснера (David Zinsner) у приховуванні інформації відносно фінансових проблем, зокрема про збитковість підрозділу Intel Foundry.

Найближчим часом компанія повинна анонсувати десктопні процесори Core Ultra 200 (Arrow Lake). Вони мають принести низку серйозних покращень, але при цьому майбутнє даного покоління туманне. Процесори будуть позбавлені підтримки Hyper Threading, робочі частоти нижчі за частоти старших CPU поточного покоління, а максимальна температура вище. І на все це накладаються чутки про можливу затримку з виходом на ринок.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 63)

Опубліковано фінальний трейлер Black Myth: Wukong

Китайська студія Game Science представила фінальний трейлер гри Black Myth: Wukong. Це рольовий екшен, натхненний серією Souls, але присвячений китайській міфології. Гра заснована на класичному творі китайської літератури «Подорож на Захід» і розповідає про пригоди Короля мавп, який протистоїть фантастичним чарівним створінням.

У новому трейлері показали багато привабливих локацій та видовищних битв із різноманітними ворогами. Усе це має яскравий і красивий вигляд завдяки рушію Unreal Engine 5.

Black Myth: Wukong виходить 20 серпня на PC, PlayStation 5 і Xbox Series X/S. Уже офіційно оголошено, що гра пішла на золото, тобто розробка завершена і йде підготовка до релізу. У Steam опубліковані системні вимоги гри. В мінімальних вказані відеокарти GeForce GTX 1060 та Radeon RX 580. У рекомендованих для Full HD вказана система на базі процесорів Core i7-9700 або Ryzen 5 5500, 16 гігабайтів пам'яті та відеокарти рівня GeForce RTX 2060 або Radeon RX 5700 XT. Для встановлення гри знадобиться 130 гігабайтів на накопичувачі.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)