ASUS приймає замовлення на ноутбук ProArt P16 із процесором AMD Ryzen AI 9 HX 370

Українське представництво ASUSTeK Computer повідомило про старт попередніх замовлень на ноутбук ProArt P16. Він позиціюється як 16-дюймова портативна робоча станція для творчості з підтримкою технологій штучного інтелекту. В основі ноутбука лежить платформа AMD Strix Point та дискретна графіка Nvidia Ada Lovelace.

ProArt P16

ASUS ProArt P16 обладнаний сенсорним OLED-дисплеєм з роздільною здатністю 3840x2400 пікселів, яскравістю 500 кд/м², частотою оновлення 60 Гц, часом відгуку 0,2 мс, 100% охопленням колірної палітри DCI-P3 й контрастністю 1 млн до 1. Також відзначається сертифікація VESA DisplayHDR True Black 500. У ролі серця ноутбука виступив процесор AMD Ryzen AI 9 HX 370, компанію якому склав дискретний відеоадаптер GeForce RTX 4070 Laptop.

ProArt P16

Обсяг оперативної пам'яті LPDDR5X досягає 64 Гбайт, а сховище представлено NVMe-накопичувачем PCIe 4.0 місткістю до 4 Тбайт. Серед особливостей новинки ASUS виділяє окрему клавішу Copilot, акумулятор місткістю 90 Вт·год, використання рідкометалевого термоінтерфейсу й товщину корпусу всього 14,9 мм. Також варто відзначити наявність інтерфейсу USB4.

ProArt P16

Офіційний реліз ASUS ProArt P16 на українському ринку відбудеться до кінця серпня. Оформити попереднє замовлення на конфігурацію з Ryzen AI 9 HX 370, 64 гігабайтами ОЗП, 2-терабайтним SSD і GeForce RTX 4070 Laptop можна за рекомендованою ціною 158 999 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Nvidia RTX 2000E Ada — ще одна компактна відеокарта з архітектурою Ada Lovelace

Лінійка професійних відеокарт Nvidia Ada Lovelace поповнилася моделлю RTX 2000E Ada. Це компактніший варіант 3D-прискорювача RTX 2000 Ada, випущеного на початку цього року. На додаток до низькопрофільного виконання новинка займає всього один слот розширення.

Nvidia RTX 2000E Ada

Більшу частину характеристик Nvidia RTX 2000E Ada успадкувала від старшої моделі. Вона використовує кристал AD107 у конфігурації з 2816 ядрами CUDA, 88 тензорними, 22 RT-ядрами та 128-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений 16 гігабайтами GDDR6 з підтримкою ECC і пропускною здатністю 224 Гбайт/с.

Nvidia RTX 2000E Ada

Енергоспоживання новинки обмежене 50 Вт, тоді як у RTX 2000 Ada цей показник може досягати 70 Вт. Внаслідок цього RTX 2000E Ada працює на менших частотах, а її обчислювальна потужність в операціях FP32 впала з 12 до 8,9 Тфлопс. Охолодження відеокарти забезпечує невелика «турбіна». Для виведення зображення можна скористатися чотирма DisplayPort 1.4a.

Nvidia RTX 2000E Ada

Офіційної інформації щодо ціни відеокарти Nvidia RTX 2000E Ada на цю мить не надходило.

Nvidia RTX 2000E Ada

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Серверні процесори AMD EPYC Turin вийдуть на початку жовтня

У Мережі з'явилися свіжі подробиці про плани AMD щодо розвитку асортименту процесорів. Найближчим великим релізом «червоних» стануть серверні чипи EPYC 5-го покоління, відомі під кодовим ім'ям Turin. Їхній вихід компанія запланувала на 10 жовтня. Звичайні CPU Turin зможуть запропонувати до 128 ядер Zen 5, а сімейство Turin Dense очолять 192-ядерні процесори Zen 5c.

AMD

Разом із новими серверними процесорами AMD випустить лінійку мобільних APU Ryzen AI 300 PRO (Strix Point), розраховану на корпоративних замовників, а також прискорювач обчислень Instinct MI325X. У його арсеналі буде 288 гігабайтів багатошарової пам'яті HBM3E з пропускною здатністю 6 Тбайт/с.

На початку січня на виставці CES 2025 дебютують мобільні процесори AMD Strix Halo та Krackan. Характерною рисою перших стане потужний графічний блок, який зможе позмагатися з дискретними відеоадаптерами. Детальніше про них ми розповідали в окремому матеріалі. Водночас APU Krackan, грубо кажучи, стануть відповіддю «червоних» на Intel Lunar Lake і розраховані на використання в тонких і легких ноутбуках, а також портативних ігрових системах.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

SK Hynix підвищить ціни на пам'ять — DDR5 подорожчає на 20%

Очікується значне зростання цін на споживчу пам'ять. Інформація про це циркулює давно, але, схоже, наближається момент, коли прогнози почнуть втілюватися в життя. Тайванські джерела пишуть, що один із провідних виробників пам'яті SK Hynix готується до підвищення цін на пам'ять DRAM.

На тлі великого попиту на пам'ять HBM для серверного сегмента під обчислення штучного інтелекту виробники змушені перемикатися на цей сегмент ринку. Раніше SK Hynix заявляла, що всі виробничі лінії для випуску HBM на 2024 рік заброньовані. Компанії навіть доводиться переорієнтувати 30% виробничих потужностей DRAM на випуск HBM. Усе це впливає на кількість постачання пам'яті DDR4 та DDR5. І на цьому тлі SK Hynix готується підняти ціни на пам'ять DDR5 на 15-20%.

Аналогічні процеси відбуваються у Samsung і Micron. Інші виробники можуть піти за SK Hynix і задерти ціни на свої мікросхеми DRAM. У довгостроковій перспективі може йтися про середнє підвищення цін на споживчу пам'ять до 50%. Це може статися протягом кількох місяців або протягом кількох тижнів. І, ймовірно, саме зараз оптимальний час для купівлі додаткової пам'яті у ваш домашній ПК.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Dragon Age: The Veilguard вийде в жовтні

Стала відома точна дата виходу рольової гри Dragon Age: The Veilguard. Її мали оголосити після презентації нового трейлера, але як це часто буває, дата спливла раніше означеного терміну. Фанати Dragon Age зможуть повернутися у фентезійний світ 31 жовтня поточного року.

Dragon Age: The Veilguard стане четвертою грою в серії. Сюжет нової гри продовжить події Dragon Age: Inquisition, і важлива роль тут відводиться магу Соласу. У грі буде реалізована нова динамічна бойова система з точним контролем усіх дій, але збережеться тактична пауза. Важливе значення відіграватимуть наші супутники. Автори обіцяють, що в кожного з них буде своя унікальна історія, свої проблеми та свій характер. Утім, гравці після перших демонстрацій не відчувають оптимізму, оскільки супутники та бойова система виглядають дивно.

Головний позитивний момент у новій Dragon Age: The Veilguard у тому, що вона дійсно вийде восени. На цей період раніше було заплановано чотири великих RPG. Дві з них, Avowed і Kingdom Come: Deliverance 2, уже офіційно перенесені на 2025 рік. Також під питанням реліз Vampire: The Masquerade — Bloodlines 2, багато хто не вірить, що гру випустять у 2024 році.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Компанія Ілона Маска xAI запустила новий ШІ Grok-2

Компанія xAI випустила попередню версію нової моделі штучного інтелекту Grok-2. Це значний крок уперед відносно минулої моделі Grok-1.5. Нова версія демонструє передові можливості у спілкуванні, кодуванні та міркуваннях. Також цей ШІ отримав молодшого брата Grok-2 mini. Згідно з внутрішніми тестами Grok-2 набирає в спеціалізованих бенчмарках більше балів, ніж Claude 3.5 Sonnet та GPT-4-Turbo. Grok-2 демонструє високий рівень конкурентоспроможності у сфері академічних знань, математики, кодування і в завданнях, заснованих на візуальному зорі та сприйнятті інформації.

Наразі Grok-2 та Grok-2 mini перебувають у стадії бета-тестування на платформі X, вони доступні тим, хто користується платною підпискою Premium. Розробники обіцяють зробити обидві моделі доступними через корпоративний API наприкінці поточного місяця. Grok-2 є універсальною моделлю, підтримуючи, зокрема, генерацію зображень. І перші користувачі вже помітили відсутність цензури, включаючи можливість генерації картинок з політиками.

Згідно з раніше озвученими даними, модель Grok-2 навчалася на 24 тисячах прискорювачів Nvidia H100. Ілон Маск планує збільшити витрати на обчислювальні центри, щоб вивести Grok у лідери ринку. Для навчання наступної версії ШІ буде запущено найбільший обчислювальний кластер у світі на 100 тисяч графічних процесорів Nvidia H100.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Процесори Intel Core Ultra 7 265KF та Core Ultra 5 245K протестовані в Geekbench

В онлайн-базі тестового пакета Geekbench помічено два настільні процесори сімейства Intel Arrow Lake: Core Ultra 7 265KF та Core Ultra 5 245K. Обидві новинки були випробувані на материнських платах LGA1851 з логікою Z890, показавши досить непоганий результат. Нагадуємо, що офіційний реліз процесорів Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) має відбутися цієї осені.

Arrow Lake

Процесор Intel Core Ultra 7 265KF був протестований у Geekbench 6 на материнській платі Gigabyte Z890 Aero G. Цей CPU пропонує 8 високопродуктивних ядер Lion Cove, 12 енергоефективних ядер Skymont і, згідно з показаннями бенчмарка, працював на частоті до 5495 МГц. Порівняти результати новинки та найближчих суперників можна нижче.

Arrow Lake

Водночас Intel Core Ultra 5 245K пройшов тест Geekbench 5 у складі комп'ютера з платою iGame Z890 Ultra виробництва Colorful. В арсеналі цього процесора є шість ядер Lion Cove та вісім ядер Skymont, а його максимальна частота, зафіксована бенчмарком, склала 5141 МГц. Результати Core Ultra 5 245K та інших актуальних процесорів Intel/AMD зібрані в таблиці.

Arrow Lake

Згідно з доступною інформацією, до продажу процесори Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) разом із першими материнськими платами LGA1851 надійдуть орієнтовно в жовтні. За традицією, Intel почне з релізу оверклокерських моделей K-серії. Процесори Arrow Lake-S із заблокованим множником (non-K) вийдуть через кілька місяців після цього.

Arrow Lake

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Шутер Witchfire від авторів Bulletstorm вийде в Steam

Рік тому студія The Astronauts випустила в Epic Games Store гру Witchfire. Проєкт створювався вихідцями зі студії People Can Fly, які раніше подарували гравцям Bulletstorm. Witchfire — це похмурий рольовий шутер у стилістиці темного фентезі з елементами souls-like, extraction та roguelite. Гравець здійснює вилазки в різні регіони та бореться з натовпами мертвих поплічників Відьми Чорного моря, збираючи трофеї та прокачуючи навички. Після кожної місії ви стаєте сильнішими, а ваш арсенал різноманітнішим.

Witchfire

У гри цікава візуальна стилістика та напружені битви. Усе це поєднується з гарною графікою на рушії Unreal Engine 4. Проте старт Witchfire важко назвати успішним, про гру всі швидко забули. Але тепер Witchfire отримає другий шанс. Офіційно анонсовано вихід гри у Steam. Вона все ще буде доступною в статусі дочасного доступу, тобто розробники доповнюватимуть і змінюватимуть гру.

Witchfire з'явиться в Steam у четвертому кварталі поточного року, точної дати поки не озвучено.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Оголошено дату релізу Kingdom Come: Deliverance II

Видавництво Deep Silver та чеська команда розробників Warhorse Studios визначилися з датою виходу рольового екшену Kingdom Come: Deliverance II. Спочатку вони розраховували випустити його до кінця поточного року. Тепер як офіційна дата релізу вказується 11 лютого 2025-го. Розробники не стали розповідати про причини затримки, але пообіцяли поділитися новими подробицями про проєкт на Gamescom 2024 (21-25 серпня), зокрема показати понад 20 хвилин ігрового процесу.

Kingdom Come: Deliverance II

Kingdom Come: Deliverance II — це пряме продовження середньовічної рольової гри Kingdom Come: Deliverance, випущеної у 2018 році. Геймерам обіцяють удвічі більший ігровий світ, ніж в оригінальній грі, нові види зброї, поліпшену систему прокачування персонажа, насичену сюжетну лінію та свободу дій. У проєкту вже є своя сторінка в Steam. Гра створюється на базі рушія CryEngine й також буде доступна на консолях PlayStation 5 і Xbox Series X/S.

Kingdom Come: Deliverance II

Джерело:
KingdomComeRPG

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Новий чип Huawei Ascend 910C для ШІ зможе конкурувати з рішеннями Nvidia

Китайська компанія Huawei продовжує розвивати лінійку процесорів Ascend для обчислень штучного інтелекту. З'явилася інформація, що виробник розсилає партнерам зразки чипа нового покоління Ascend 910C. Представники Huawei стверджують, що він зможе конкурувати з прискорювачем обчислень Nvidia H100. Найбільші китайські компанії, включно з Baidu, ByteDance і China Mobile, вже протестували Ascend 910C від Huawei та залишилися задоволені його продуктивністю.

Заяви відносно потенціалу Ascend 910C звучать дуже пафосно. Але потенціал нового чипа справді викликає побоювання у деяких фахівців. Аналітик Ділан Патель (Dylan Patel) з SemiAnalysis підтверджує, що Ascend 910C є серйозним прогресом відносно минулого покоління чипів Huawei. І він уже має великий попит на внутрішньому ринку. Попередні замовлення на нього можуть перевищити 70 тисяч штук. Huawei планує почати постачання в жовтні, але остаточні обсяги та графік постачання поки що не визначені. Аналітики припускають, що до кінця року Huawei здатна реалізувати до 550 тисяч своїх Ascend 910C. Це менше мільйона Nvidia H20, які повинен відвантажити за рік «зелений» гігант. Але все одно обсяги постачання вражають.

Однак на шляху до реалізації таких планів Huawei може постати перед труднощами у виробництві нових чипів. Компанія першою потрапила під санкції США і тепер спирається лише на виробничі потужності китайського виробника напівпровідників SMIC. Також в Huawei очікують на нові санкції, які обмежать постачання пам'яті HBM до Китаю. Тому Huawei та партнери збільшують запаси мікросхем. Одночасно ходять чутки про підготовку компанією ChangXin Memory Technologies власного виробництва HBM у країні. Зазначимо, що Huawei активно вкладається в дослідження і розробку. Цього літа китайський гігант відкрив величезний Lianqiu Lake R&D Center, в якому працюватимуть 35 тисяч учених та інженерів.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

У новому трейлері Until Dawn назвали точну дату виходу нової версії

Цього року вийде оновлена версія хорору Until Dawn із покращеною графікою. Оригінальна гра від студії Supermassive Games вийшла 2015 року і проклала шлях для цілого жанру інтерактивних кінематографічних хоррорів. Але весь цей час гра залишалася ексклюзивом консолі PlayStation 4. Перевидання виходить на PlayStation 5 та PC.

Новий трейлер наочно демонструє різницю в графіці між старою і новою версією, яка перейшла на рушій Unreal Engine 5. Деталізація людей у грі 2024 року стала кращою, змінилися анімації та постановка деяких сцен. Серйозно змінилося освітлення, і загалом гра стала яскравішою.

Також у новому відео вперше озвучено точну дату релізу. Until Dawn буде доступна гравцям з 4 жовтня.

Обговорити в форумі (коментарів: 4)