ASUS похвалилася оверклокерськими рекордами CPU Ryzen 9000 на платі ROG Crosshair X670E Gene

Слідом за офіційним релізом процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) майстри спортивного розгону почали розповідати про результати експериментів з настільними CPU Zen 5. Не залишилися осторонь й виробники материнських плат. Зокрема, компанія ASUS розповіла про досягнення власної оверклокерської команди, окремо відзначивши успіхи південнокорейського майстра розгону Safedisk.

ASUS

Як повідомляє пресслужба ASUS, загалом оверклокерська команда ASUS OC взяла «золото» у 18 дисциплінах HWBot.org для процесорів AMD Ryzen 9000-ї серії, використовуючи материнську плату ROG Crosshair X670E Gene. Доречі, з нашим оглядом цієї моделі можна ознайомитися за посиланням. Окрема увага приділяється Safedisk, який відзначився відразу у восьми дисциплінах із процесором AMD Ryzen 9 9950X — новим флагманом платформи AM5.

ASUS

З усіма оверклокерськими рекордами процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) можна ознайомитися на порталі HWBot.org: Ryzen 9 9950X, Ryzen 9 9900X, Ryzen 7 9700X та Ryzen 5 9600X.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Gigabyte готує чотири нові моделі GeForce RTX 4070, імовірно, з пам'яттю GDDR6

Gigabyte Technology готується доповнити власну лінійку відеокарт GeForce RTX 4070 чотирма новими моделями. Про це стало відомо з онлайн-бази Євразійської економічної комісії (ЄЕК). Вендор готує модифікації WindForce V2, обладнані системами охолодження з двома й трьома вентиляторами, включно з версіями із заводським розгоном і без нього.

Gigabyte

Як вважають закордонні колеги, нові GeForce RTX 4070 у виконанні Gigabyte напевно будуть обладнані мікросхемами GDDR6. Відеокарти GeForce RTX 4070 з пам'яттю GDDR6, згідно з доступною інформацією, мають надійти в продаж до кінця цього місяця. Тобто реєстрація в базі ЄЕК нових моделей Gigabyte збігається за часом з очікуваним релізом.

В основу GeForce RTX 4070 GDDR6 ляже графічний процесор із маркуванням Nvidia AD104-251. Вона успадкує конфігурацію від чипа AD104-250, використовуваного в оригінальній GeForce RTX 4070, а головна відмінність криється в пропускній здатності відеобуфера: 480 Гбайт/с проти 504 Гбайт/с у версії з пам'яттю GDDR6X. Різниця в продуктивності двох версій GeForce RTX 4070 повинна виявитися невеликою, втім, тут слід дочекатися незалежних тестів.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Процесори Intel Core 13-го і 14-го поколінь стикаються з проблемами в Black Myth: Wukong

Усі чули про нестабільну роботу старших процесорів Intel Core останніх двох поколінь. Після численних повідомлень про збої та «вильоти» в різних іграх й застосунках компанія Intel визнала проблему та випустила мікрокод, який повинен внести правки в управління напругою, щоб убезпечити процесори від ймовірності таких збоїв. Великі виробники материнських плат уже випустили прошивки UEFI з цими виправленнями. Але виявилося, що повністю проблему вони не вирішують. Цього місяця виходить амбітний екшен Black Myth: Wukong від китайської студії Game Science. Перед релізом розробники випустили спеціальний бенчмарк, щоб майбутні покупці могли оцінити можливості свого ПК у майбутній грі. І виявилося, що це ще одна проблемна гра для Core 13-/14-ї серії.

Black Myth: Wukong Intel Core

З'явилися повідомлення про «виліт» програми на етапі кешування шейдерів. Тобто деякі користувачі не можуть запустити тест, і схожа проблема може очікувати їх під час спроби запуску повної версії гри.

Black Myth: Wukong Intel Core

Поки важко говорити про те, наскільки це масове явище. Раніше всі нарікання стосувалися переважно топових процесорів Core i7-13700K/KF і Core i7-14700K/KF, але іноді реєструвалися збої на Core i7/i5 рангом нижче. Зазначимо, що навіть нова прошивка UEFI не розв'яже проблему нестабільності, якщо процесор уже зазнав ушкоджень унаслідок неправильних напруг і деградував. Можливо, повідомлення про збій у Black Myth: Wukong пов'язані саме з такими процесорами. У цьому випадку користувачам проблемних процесорів доведеться вручну обмежувати їхні робочі частоти, жертвуючи продуктивністю.

Джерело:
Tech4Gamers

Обговорити в форумі (коментарів: 70)

Оголошено учасників українського павільйону Gamescom 2024

Наступного тижня в німецькому Кельні пройде міжнародна виставка комп'ютерних ігор Gamescom. Як і минулого року, на ній буде організовано окремий український павільйон. Завдяки цьому українські ігрові студії, сервісні компанії та стартапи знову матимуть можливість продемонструвати свої проєкти та сервіси на міжнародній арені. Серед учасників, наприклад, значиться GSC Game World, яка раніше пообіцяла показати нову демоверсію S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl.

Gamescom 2024

«Ми беремо участь у Gamescom, щоб продемонструвати стійкість та інноваційність української ігрової індустрії. Незважаючи на війну, наші розробники продовжують створювати виняткові ігри та шукати нові бізнес-можливості, доводячи, що дух українського геймінгу є непохитним», — розповідають організатори. Зі списком компаній, заявлених до участі в роботі українського павільйону Gamescom 2024, можна ознайомитися нижче.

  • Організатори: VG Entertainment, GDBAY та Games Gathering;
  • Компанії-розробники ігор: Hologryph, KAVA GAMING, PlayToMax, GSC Game World, UGI Studio й Twigames;
  • Сервісні компанії: WMG International (adWMG) та QPM.

Джерело:
VG Entertainment

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Продуктивність AMD Ryzen 9000 може обмежувати баг Windows 11

Після перших оглядів процесорів AMD Ryzen на архітектурі Zen 5 було невелике розчарування тим приростом продуктивності, який вони демонструють відносно минулого покоління. Отримані результати трохи розходилися з очікуваннями та даними самої AMD. І різні фахівці вирішили знайти причину таких розбіжностей. Днями ми писали, що німецький сайт PC Games Hardware протестував процесор AMD Ryzen 7 9700X під Linux і з'ясував, що під цією операційною системою результати на кілька відсотків вищі. У Hardware Unboxed пішли іншим шляхом і після консультацій з представниками AMD, вирішили поекспериментувати з привілеями користувача в Windows 11.

Виявилося, що обліковий запис з обмеженими привілеями прямо впливає на продуктивність і «з'їдає» кілька відсотків. Оптимальним варіантом для нових AMD Ryzen є активація прихованого облікового запису адміністратора. Це забезпечує прискорення в іграх приблизно на 4% для AMD Ryzen 7 9700X. Для старого процесора AMD Ryzen 7 7700X різниця 2,6%.

Це середні показники за підсумками тестування в 13 іграх на відеокарті GeForce RTX 4090. Усі деталі доступні в оригінальному відео від авторів тестування.

Також AMD рекомендує рецензентам перевстановити драйвери для системної логіки, щоб забезпечити правильні робочі налаштування процесора. В ідеальному випадку рекомендується використовувати чисте встановлення Windows для конфігурації з новим CPU.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

Стартувала оновлена Hunt: Showdown 1896, у грі проходять безплатні вихідні

Вийшло масштабне оновлення для Hunt: Showdown, яке ознаменує новий етап розвитку гри під назвою Hunt: Showdown 1896. Це унікальний PvPvE-шутер, де мисливці воюють з монстрами та один з одним. Після апдейту гра перейшла на оновлений рушій CryEngine 5.11 з рендером під DirectX 12, поліпшеною графікою і звуком. Також у гру додано нову гірську карту «Ущелина Маммони».

Hunt: Showdown 1896

Одночасно із запуском нової версії в грі стартувала акція з безплатними вихідними. Будь-який користувач Steam може під'єднатися до Hunt: Showdown 1896 і грати безплатно аж до 19 серпня.

Зазначимо, що оновлення поки що важко назвати успішним. Після переходу на новий рушій старі гравці залишають багато негативних коментарів і поганих відгуків. Усі скаржаться на огидну оптимізацію після переходу на новий рушій. Також багато претензій у бік нового інтерфейсу. Є скарги на дивні зміни в балансі зброї. Це різко контрастує з позитивними відгуками, які були до оновлення.

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Вийшов новий спеціалізований бенчмарк Geekbench AI

Primate Labs випустила новий спеціалізований тест машинного навчання Geekbench AI. Цей застосунок заснований на тесті Geekbench ML. Перейменування пов'язане з тим, що зараз всі компанії згуртувалися навколо терміна AI, який дає чітке уявлення про сферу застосування цього бенчмарка. Це набір для тестування продуктивності в навантаженнях, орієнтованих на машинне навчання та штучний інтелект. Це кросплатформний тест, який працює на різних пристроях і операційних системах. Geekbench AI може працювати на CPU, GPU і NPU. Тож ніщо не заважає порівнювати потенціал потужної відеокарти та мобільного телефона в обчисленнях ШІ.

Geekbench AI

Розробники зазначають, що виміряти якийсь загальний показник тут складно, оскільки незрозуміло, які саме тести найважливіші. Особливо, якщо йдеться про різні платформи, де розрахунки відбуваються по-різному. Тому складність тестування пристроїв для ШІ набагато вища, ніж, наприклад, графічних прискорювачів. Реальні застосунки можуть по-різному використовувати особливості апаратного забезпечення. Робочі навантаження, пов'язані з CPU, можуть сильно відрізнятися від інших типів навантажень. Також програми можуть використовувати різний рівень точності. ШІ складний, неоднорідний і змінюється швидко. Тому комплексний тест Geekbench AI як результат видає три показники, щоб краще відобразити можливості апаратного забезпечення в різних завданнях.

Geekbench AI 1.0 можна завантажити з офіційного сайту.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Нове відео S.T.A.L.K.E.R.2: Heart of Chornobyl показує, як створювали катсцени

GSC Game World продовжує радувати фанатів новими матеріалами щодо S.T.A.L.K.E.R.2: Heart of Chornobyl. Нещодавно вийшла велика демонстрація ігрового процесу, після чого був трейлер із демонстрацією ігрових локацій. Тепер з'явився ролик, у якому показали процес захоплення рухів для створення катсцен.

У відео показано видовищну кінематографічну сцену в лабораторії та процес її створення в студії з живими акторами. Також показали лицьову анімацію та кілька інших сцен. Усе виконано на високому рівні, що вселяє надію й на високу якість сюжетного оповідання.

Минулого місяця гру вкотре перенесли. Тепер GSC Game World обіцяє випустити S.T.A.L.K.E.R.2: Heart of Chornobyl 20 листопада. Судячи з великої кількості відеороликів, команда справді близька до релізу та чергового перенесення не буде.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Опубліковано системні вимоги Dragon Age: The Veilguard

Компанія BioWare представила новий трейлер, у якому підтвердила, що реліз гри заплановано на 31 жовтня. Також опубліковано системні вимоги для комп'ютерної версії.

У новому пафосному відеоролику багато кінематографічних сцен, які поєднуються з бойовими моментами. І все це подано в похмурій серйозній стилістиці. Також у ролику можна спостерігати величезних драконів та інших чарівних істот. Вийшло епічно, проте все продемонстроване далеке від атмосфери та стилістики минулих частин серії.

Гра виходить на консолях PlayStation 5 та Xbox Series X/S. На PC її можна буде придбати в магазинах Steam та Epic Games Store. Користувачам уже доступне попереднє замовлення. Стандартне видання в українському Steam можна придбати за 1499 грн, а Deluxe Edition — за 2099 грн.

Також з'явилися системні вимоги гри. Буде потрібен ПК із процесором не слабшим за Intel Core i5-8400 або AMD Ryzen 3 3300X, 16 гігабайтів пам'яті та відеокарта GeForce GTX 1650 для мінімальної якості. У рекомендованих для Full HD вказані процесори Intel Core i9-9900K та AMD Ryzen 7 3700X, відеокарти Nvidia GeForce RTX 2070 та AMD Radeon RX 5700 XT. Гра працюватиме в середовищі API DirectX 12. Для встановлення знадобиться 100 гігабайтів на диску, рекомендується використовувати SSD.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)