Компанія Ola представила перші індійські чипи для ШІ

На хвилі буму штучного інтелекту ми побачили, як великі компанії намагаються вивести на ринок свої спеціалізовані чипи, щоб знизити залежність від Nvidia. Розвиток цієї галузі також стає стратегічним завданням для великих країн. Зокрема, активно працює в цьому напрямку китайська Huawei, яка давно перебуває під санкціями. Але тепер свої власні чипи для ШІ можуть з'явитися і в Індії.

Компанія Ola, великий індійський автоконцерн, анонсував одразу кілька чипів для обчислень штучного інтелекту. Це спеціалізовані рішення на архітектурі ARM для різного спектра завдань. Голова компанії Бхавіш Аггарвал (Bhavish Aggarwal) представив чип Bodhi-1 для великих мовних моделей і завдань логічного виведення. Цей чип призначений для обслуговування більшої частини сегмента ШІ. Жодних технічних подробиць про нього поки немає. На ринок Bodhi-1 обіцяють випустити у 2026 році. При цьому Ola вже планує друге покоління Bodhi-2, яке вийде у 2028 році.

Також компанія працює над чипом Sarv-1 для сегмента хмарних обчислень. Імовірно, він буде використовувати ядра ARM Neoverse N3. Також представлено ШІ-чип Ojas для автомобільного сегмента. Саме його називають першим індійським чипом для ШІ. Імовірно, Ojas ближче всіх до серійного виробництва, і наступне покоління електромобілів Ola вже отримає такий чип.

Нові чипи вироблятимуть на заводах провідних напівпровідникових компаній, що передбачає використання потужностей TSMC або Samsung. Але загалом навколо нових чипів поки мало конкретики. І тільки час покаже, наскільки вдалим буде нове починання індійської компанії.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 54)

Наступного тижня ASUS представить материнські плати AM5 з логікою AMD X870/X870E

У рамках виставки Gamescom 2024, яка відбудеться наступного тижня в Кельні, відбудеться презентація материнських плат ASUS AM5 із наборами логіки AMD X870/X870E. Вендор вже почав підігрівати інтерес до цієї події, опублікувавши в соціальній мережі X (Twitter) невеликий тизер. На наданому зображенні видно нові системні плати лінійок ROG Crosshair, ROG Strix, TUF, Prime і ProArt. Офіційними подробицями про них компанія поділиться у вівторок, 20 серпня.

AM5

Набори системної логіки X870 і X870E компанія AMD представила ще на виставці Computex 2024 разом із процесорами Ryzen 9000 (Granite Ridge). Вони розраховані на використання в топових материнських платах для платформи AM5 та на додаток до набору інструментів, необхідних для розгону і твікінгу CPU Ryzen, запропонують кілька важливих нововведень, наприклад, обов'язкову підтримку інтерфейсу USB4 для всіх плат X870/X870E. Надалі лінійка чипсетів AMD буде доповнена моделями B850 і B840, які ляжуть в основу більш доступних плат.

AM5

Джерело:
ASUS

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Особливості комп'ютерної версії Star Wars Outlaws у новому трейлері

Цього місяця фанати «Зоряних війн» отримають нову гру в улюбленому всесвіті. Star Wars Outlaws від Ubisoft обіцяє стати наймасштабнішою пригодою у відкритому світі за мотивами франшизи. Ми граємо за негідницю Кей Весс, яка виявляється втягнутою в кримінальні розбірки та змушена протистояти як силам Імперії, так і могутнім кримінальним синдикатам.

Гра створюється студією Massive Entertainment на рушії Snowdrop. У новому трейлері нас знайомлять з особливостями версії для PC та демонструють переваги трасування та інших технологій. У грі буде Global Illumination з трасуванням променів, віддзеркалення і динамічні джерела освітлення з трасуванням. Заявлена підтримка DLSS 3.5 з технологією Ray Reconstruction та генерацією кадрів. Також гра буде оптимізована під процесори Intel Core 14-го покоління. Буде підтримка будь-якої роздільної здатності, необмежена частота кадрів та широкий набір налаштувань, щоб користувачі змогли підібрати оптимальний для себе режим.

Системні вимоги Star Wars Outlaws були розкриті раніше, детальний опис в окремій новині. Гра виходить 30 серпня на PC, а також на консолях PlayStation 5 та Xbox Series X/S.

Обговорити в форумі (коментарів: 21)