У Steam розпочався Ukrainian Games Festival 2024

Сьогодні в сервісі цифрової дистрибуції Steam стартував щорічний Ukrainian Games Festival. У рамках цієї події зі знижками можна придбати чимало ігор від українських розробників: як відомих блокбастерів, так і різноманітних інді-проєктів. Як підкреслюють організатори, в Ukrainian Games Festival 2024 бере участь понад 450 ігор, створених в Україні. З повним списком можна ознайомитися на сторінці фестивалю.

Ukrainian Games Festival 2024

Щобільше, цього року нові українські ігри вперше будуть анонсовані просто під час Ukrainian Games Festival. Презентації відбуватимуться щодня з 20 по 22 серпня (о 17:00 за Києвом). Стежити за анонсами можна у твіттері Ukrainian Games або на сторінці фестивалю. Разом зі стартом події було представлено одразу п'ять нових українських ігор: Armageddonica, Boxville 2, Angelo and Deemon 2: Too Hell of a Quest, PockeDate! - Pocket Dating та Bloody Cleanup.

У рамках Ukrainian Games Festival 2024 команда GTP Media також відкрила збір на 50 FPV-дронів для потреб підрозділів ГУР. Мета збору — 1,6 млн гривень, а серед донатерів будуть розіграні ексклюзивні призи, в тому числі прапори з автографом Кирила Буданова, ексклюзивні футболки із символікою ГУР та Ukrainian Games. Станом на 19 серпня організатори зібрали вже майже 400 тисяч гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

AMD купує виробника серверів ZT Systems за $4,9 млрд

Інвестиції компанії AMD у сферу штучного інтелекту не обмежуються купівлею ШІ-лабораторій або стартапів. Сьогодні «червоний» чипмейкер оголосив про наміри придбати виробника серверного обладнання ZT Systems. Сума угоди складе $4,9 мільярда, з яких 75% припадає безпосередньо на грошові виплати, а чверть — на акції компанії. Завершити придбання ZT Systems планується в першій половині наступного року.

Лиза Су

«Системи штучного інтелекту — наш головний стратегічний пріоритет», — заявила генеральний директор AMD Ліза Су в інтерв'ю Reuters. За її словами, залучення інженерів із ZT Systems дасть змогу компанії прискорити темпи тестування і випуску процесорів штучного інтелекту. Усе це спрямовано на задоволення попиту з боку великих хмарних провайдерів, на кшталт Microsoft. «Головна користь (від ZT Systems) для компанії — це можливість продавати більше GPU», — додала голова AMD.

Що важливо, AMD не має наміру конкурувати з виробниками серверів. Після завершення угоди вона планує відокремити виробничий бізнес, а потім продати його протягом наступних 12-18 місяців. Внаслідок цього з 2500 співробітників, які нині працюють у ZT Systems, в AMD перейде на роботу приблизно 1000 інженерів.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Процесори AMD Ryzen 9000 вже подешевшали в Європі

З моменту офіційного релізу процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) минуло зовсім небагато часу, але нові CPU AM5 вже пропонуються зі знижкою. Закордонні колеги звернули увагу, що в Німеччині ціни перших настільних «камінців» Zen 5 опустилися нижче рекомендованих. Найбільшу знижку отримав 12-ядерний Ryzen 9 9900X, який нині можна придбати за €499, хоча рекомендована ціна цього процесора становить 539 євро.

AMD Ryzen 9000
Фото ComputerBase

Зниженню цін на CPU Ryzen 9000 у Німеччині могла сприяти висока конкуренція між місцевими ритейлерами та, наприклад, в північноамериканських магазинах схожі тенденції поки не спостерігаються. Загалом, як відзначають закордонні колеги, процесори AMD Granite Ridge не викликали великого ажіотажу серед покупців й, наприклад, для геймерів серія Ryzen 7000X3D виглядає більш вигідною пропозицією. Можна очікувати, що чипи Ryzen 9000-ї серії в осяжному майбутньому стануть ще дешевшими, особливо коли вийде лінійка Ryzen 9000X3D з технологією 3D V-Cache. Її реліз, за чутками, може відбутися вже наступного місяця.

AMD Ryzen 9000

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Zotac оцінила портативну ігрову систему Zone на базі Ryzen 7 8840U в 799 доларів

Гонконгська компанія Zotac почала приймати замовлення на портативну ігрову систему Zone, чий формальний дебют відбувся на виставці Computex 2024. Пристрій базується на платформі AMD Hawk Point та використовує процесор Ryzen 7 8840U. В арсеналі цього чипа, нагадаємо, є вісім ядер Zen 4 з підтримкою SMT й вбудована графіка Radeon 780M.

Zotac Zone

Zotac Zone обладнана 7-дюймовим сенсорним AMOLED-дисплеєм з роздільною здатністю 1080p, частотою оновлення 120 Гц та максимальною яскравістю 800 кд/м². Пристрій отримав 16 гігабайтів оперативної пам'яті LPDDR5X-7500 і твердотілий накопичувач PCIe 4.0 місткістю 512 Гбайт. Збільшити місткість сховища можна буде за рахунок карти пам'яті UHS-II microSD.

Zotac Zone

Серед особливостей Zone відзначаються маніпулятори на базі датчиків Холла, бездротовий модуль Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.2, два порти USB4, акумулятор на 48,5 Вт·год й вбудована підставка. У ролі штатної ОС виступає Windows 11. Що стосується ціни Zotac Zone, то оформити попереднє замовлення за кордоном можна за ціною від 799 доларів. Доречі, стільки ж ASUS просить за оновлену ROG Ally.

Zotac Zone

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

ASRock готує вдвічі більше плат Intel Z890, ніж AMD X870/X870E

Партнери Intel та AMD готуються вивести на ринок нове покоління материнських плат. Вендори традиційно почнуть із випуску моделей на топових чипсетах, цього разу йдеться про набори логіки Z890 та X870/X870E. Новинки для платформи AMD AM5 будуть представлені вже цього тижня. Раніше відповідний тизер опублікувала компанія ASUS, а тепер надійшли подробиці про нові системні плати ASRock.

ASRock Z890 Taichi Aqua
Зразок ASRock Z890 Taichi Aqua з виставки Computex 2024

ASRock планує випустити не менше семи материнських плат із логікою AMD X870 і X870E. Флагманські рішення належатимуть до лінійки Taichi, а в рамках серії Nova будуть запропоновані плати формату Mini-ITX. Вендор також випустить моделі Steel Legend, Riptide і Pro RS. Офіційними подробицями про новинки ASRock, імовірно, поділиться на виставці Gamescom 2024 (21-25 серпня).

В той самий час для платформи Intel LGA1851 компанія готує вдвічі більше моделей. Наприклад, серія Z890 Taichi буде представлена відразу чотирма материнськими платами, включно з модифікаціями Aqua та OC Formula. У продаж вони надійдуть цієї осені. Згідно з останньою інформацією, реліз процесорів Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) та плат LGA1851/Z890 корпорація Intel запланувала на 10 жовтня.

ASRock

Джерело:
Guru3D

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

ARM приписують розробку ігрових GPU, які зможуть конкурувати з Intel, AMD та Nvidia

На ринку високопродуктивних графічних процесорів у найближчому майбутньому може з'явитися ще один серйозний гравець. Повідомляється, що британська ARM, розробник однойменної процесорної архітектури, створює ігрові GPU, які мають скласти конкуренцію рішенням Intel, AMD та Nvidia. Про це днями повідомило видання The Globes із посиланням на власні джерела.

ARM

Стверджується, що в ізраїльському підрозділі ARM над створенням ігрового графічного процесора працює близько сотні фахівців з апаратного та програмного забезпечення. Як і у випадку з Nvidia, ці ж технологічні напрацювання надалі також можуть бути застосовані у сфері прискорювачів обчислень для штучного інтелекту. Втім, тут слід дочекатися офіційної інформації від самої ARM.

Варто додати, що британський гігант має непоганий досвід у розробці графічних архітектур. Своїм клієнтам ARM ліцензує графічні ядра, готові для використання в мобільних однокристальних системах, на кшталт iGPU Immortalis-G925 з апаратною підтримкою трасування променів.

Джерело:
The Globes

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Розкрито специфікації процесорів Intel Core Ultra 200 для платформи LGA1851

До Мережі потрапили характеристики майже всієї лінійки процесорів Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) для настільної платформи LGA1851. Йдеться як про оверклокерські моделі K-серії, чий дебют відбудеться цієї осені, так і про чипи із заблокованим на підвищення множником (non-K). Останні мають надійти в продаж наступного року.

Intel Core Ultra

Новим флагманом Intel для десктопів стане Core Ultra 285K. Він запропонує 8 високопродуктивних ядер Lion Cove з частотою від 3,7 до 5,7 ГГц та 16 енергоефективних ядер Skymont, що працюють на 3,2-4,6 ГГц. Для новинки буде характерний 125-ватний рівень TDP. У настільну серію Core Ultra 9 також увійдуть моделі Core Ultra 9 285 і Core Ultra 9 285T, для яких буде характерний відповідно 65- і 35-ватний рівень TDP, а також менші робочі частоти.

Intel Core Ultra

На цей момент відомо про підготовку як мінімум 14 моделей процесорів Core Ultra 200 (Arrow Lake) для настільних ПК. У майбутньому їхній перелік буде розширено, наприклад, неофіційні джерела приписують Intel підготовку 8-ядерних Core Ultra 3. За традицією, компанія почне з випуску оверклокерських процесорів K-серії. Моделі Core Ultra 5 245K, Core Ultra 7 265K й Core Ultra 285K, а також перші материнські плати LGA1851 мають надійти в продаж 10 жовтня.

Intel Core Ultra

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 27)