В Epic Games Store дарують The Callisto Protocol

Сьогодні в цифровому магазині Epic Games Store стартувала нова роздача ігор. Цього разу користувачам сервісу пропонують безоплатно додати до своєї бібліотеки горор The Callisto Protocol, а також MOBA-шутер Gigantic: Rampage Edition. Зробити це можна до вечора наступного четверга, 29 серпня.

The Callisto Protocol

The Callisto Protocol вийшла в грудні 2022 року. Гра розроблена студією Striking Distance під керівництвом творця Dead Space Глена Скофілда (Glen Schofield). Проєкт отримав неоднозначні відгуки та, наприклад, на порталі Metacritic його рейтинг становить 69 балів за оцінки User Score 6,9 бала, а Steam характеризує рецензії користувачів як «змішані».

Що стосується гри Gigantic: Rampage Edition, то цей MOBA-шутер не може похвалитися великою популярністю. Згідно з даними порталу SteamDB, піковий «онлайн» проєкту нині становить кілька десятків гравців, при цьому відгуки користувачів Steam «переважно схвальні».

Обговорити в форумі (коментарів: 48)

Процесори AMD Ryzen 9000X3D з додатковим L3-кешем затримаються до січня

У Мережі з'явилися нові подробиці про процесори AMD Zen 5 з технологією 3D V-Cache. Вперше про підготовку лінійки Ryzen 9000X3D з додатковим L3-кешем ми почули незабаром після офіційної презентації звичайних CPU Ryzen 9000 (Granite Ridge). Стверджувалося, що ці процесори можуть вийти вже у вересні, але компанія все-таки вирішила не поспішати з виходом нових X3D-чипів.

AMD Ryzen 9000X3D

Відразу від кількох джерел надійшла інформація, що процесори AMD Ryzen 9000X3D дебютують на виставці CES 2025 у січні. Тобто між релізом звичайних CPU Zen 5 для платформи AM5 та їхніх модифікацій із технологією 3D V-Cache мине близько пів року. Приблизно таку ж паузу AMD взяла під час випуску процесорів Ryzen 7000 та Ryzen 7000X3D.

AMD Ryzen 9000X3D

Разом з цим у вересні лінійка X3D-процесорів для платформи AM5 може поповнитися моделлю Ryzen 5 7600X3D. Це буде 6-ядерний CPU Zen 4 із 96 мегабайтами кеш-пам'яті третього рівня, що забезпечить йому непогану продуктивність в іграх.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Microsoft приймає замовлення на оновлені Xbox Series X/S

Корпорація Microsoft оголосила про старт попередніх замовлень на оновлені ігрові консолі Xbox Series X/S. Софтверний гігант пропонує модель Xbox Series X All-Digital, позбавлену приводу Blu-ray, версію Xbox Series X з 2-терабайтним твердотілим накопичувачем, а також білий варіант Xbox Series S, обладнаний терабайтним SSD. Усі вони використовують ту саму апаратну платформу, що й попередники, тобто продуктивність залишилася без змін.

Xbox

Ігрова консоль Xbox Series X All-Digital виконана в білому забарвленні та оцінюється компанією в $449. Модифікація Xbox Series X з 2-терабайтним сховищем отримала назву Special Edition і рекомендовану ціну $599, що на 100 доларів більше, ніж в оригінальної моделі з терабайтним SSD. Водночас Xbox Series S з накопичувачем на 1 Тбайт з'явився ще торік, але тепер доступний як у чорному, так і в білому кольорах. Його рекомендована ціна — від $349.

У Сполучених Штатах поставки оновлених консолей Xbox Series X/S почнуться 15 жовтня. В інших регіонах офіційний реліз заплановано на 29 жовтня.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Гібридні чипи AMD Phoenix для платформи AM5 спочатку називалися Ryzen 7000G

На початку року компанія AMD випустила лінійку процесорів Ryzen 8000G (Phoenix) для настільної платформи AM5. Ці чипи базуються на архітектурі Zen 4 й виділяються на тлі CPU Ryzen 7000 (Raphael) монолітним кристалом, а також потужною вбудованою графікою. Цікаво, що спочатку AMD планувала випустити їх у складі 7000-ї лінійки.

AMD Ryzen

У Китаї були помічені процесори Ryzen 3 PRO 7300G і Ryzen 5 PRO 7500G. Вони носять OPN-коди 100-000001187 і 100-000001183 відповідно та, по суті, є чипами Ryzen 3 PRO 8300G і Ryzen 5 PRO 8500G до ребрендингу. Обидва процесори базуються на кристалі Phoenix2 з комбінацією ядер Zen 4 і Zen 4c, менш продуктивною графікою, а також урізаною кількістю ліній PCI Express щодо старших родичів.

Додамо, що нещодавно компанія випустила сімейство APU Strix Point. Чипмейкер не тільки відмовився від схеми маркування мобільних процесорів, представленої 2022 року, але й в останній момент змінив назву з Ryzen AI 100 на Ryzen AI 300, ймовірно, прагнучи «обігнати» Intel з її лінійкою процесорів Core Ultra 200.

Джерела:
ChipHell
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Опубліковано демонстрацію ігрового процесу Dune: Awakening

Норвезька компанія-розробник Funcom влаштувала на виставці Gamescom 2024 демонстрацію геймплея Dune: Awakening. Це багатокористувацька гра з елементами виживання у всесвіті «Дюни». Проєкт створюється на базі рушія Unreal Engine 5, геймерам обіцяють відкритий світ із видовищними локаціями та масштабними битвами на пустельній планеті Арракіс.

Dune: Awakening

В опублікованому відеоролику розробники показали основні елементи ігрового процесу, включно зі створенням персонажа, дослідженням світу, наземною і повітряною технікою, будівництвом власної бази та багато іншого. Точну дату релізу Dune: Awakening, як і раніше, тримають у секреті, але обіцяють випустити гру на персональних комп'ютерах на початку наступного року. Через деякий час вона також з'явиться на консолях PlayStation 5 і Xbox Series X/S.

У Dune: Awakening вже є власна сторінка в Steam.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Western Digital оцінила 8-терабайтний накопичувач WD_Black SN850P для PlayStation 5 в $1000

Корпорація Western Digital готова запропонувати власникам PlayStation 5 твердотілий накопичувач WD_Black SN850P місткістю 8 Тбайт. Він підтримує інтерфейс PCI Express 4.0 x4 та офіційно сертифікований для використання з ігровою консоллю Sony. У рамках цієї лінійки Western Digital раніше випустила моделі на 1, 2 і 4 терабайти.

WD_Black SN850P

Для 8-терабайтного WD_Black SN850P заявлені швидкості до 7200 Мбайт/с під час читання і до 6600 Мбайт/с під час запису, максимальна швидкодія в районі 1,2 млн IOPS, а також 4800-терабайтний показник TBW і п'ятирічна гарантія. Втім, закордонних колег зацікавила рекомендована ціна нового NVMe-накопичувача.

Виробник оцінив новинку в 1000 доларів. Це більш ніж удвічі дорожче за 4-терабайтну модель, яка нині доступна за $350, та на 150 доларів більше, ніж Western Digital просить за WD_Black SN850X місткістю 8 Тбайт. Останній має такі самі характеристики, але постачається без попередньо встановленого радіатора і фізично довший на 0,2 мм, втім, це не завадить встановити його у PlayStation 5.

WD_Black SN850P

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 50)

Материнські плати з логікою AMD B840 та B850 вийдуть на початку 2025-го

Найближчими місяцями партнери AMD виведуть на ринок перші материнські плати AM5 з наборами логіки 800-ї серії. Йдеться про моделі з топовими чипсетами X870 і X870E, наприклад, власну лінійку днями представила компанія ASUS. Водночас більш доступних плат AMD 800-ї серії доведеться почекати.

AM5

Як повідомляє портал ComputerBase, системні плати на базі логіки AMD B850 і B840 вийдуть не раніше наступного року. Найімовірніше, виробники представлять їх на січневій виставці CES 2024. Про головні особливості хабів B850 і B840 ми розповідали в окремому матеріалі. Також не варто забувати, що процесори Ryzen 9000 (Granite Ridge) можна використовувати з випущеними раніше платами AM5 на чипсетах AMD 600-ї серії за умови оновлення прошивки UEFI.

Тим часом плати AM5 на базі AMD X870 і X870E очікуються в продажу не раніше кінця вересня. Вони, нагадаємо, запропонують весь набір оверклокерських інструментів, необхідних для розгону процесора та ОЗП, бездротовий модуль Wi-Fi 7, інтерфейси PCI Express 5.0 та USB4.

AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

AMD обіцяє поліпшити продуктивність Ryzen 9000 у свіжій версії Windows 11

AMD вирішила прояснити ситуацію щодо приросту продуктивності в процесорах Ryzen 9000 (Granite Ridge), а також відмінності в результатах офіційних і незалежних бенчмарків. Нагадаємо, що раніше колеги з Hardware Unboxed помітили, що продуктивність CPU Granite Ridge покращується під час використання облікового запису адміністратора в Windows 11. Компанія пояснила, що на результати впливає безліч факторів, в тому числі привілеї облікового запису Windows.

AMD Ryzen

Один із чинників полягає в тому, що AMD проводила тестування на Windows 11 23H2 у режимі адміністратора, тоді як деякі рецензенти випробовували Ryzen 9000 зі звичайним обліковим записом. Судячи з усього, це істотно впливає на те, як працюють блоки передбачення розгалужень у процесорах Zen 5. «Нашу методику автоматизованого тестування було запущено в режимі "Admin", що дало результати, які відображають оптимізацію коду передбачення розгалужень, відсутню у версії Windows, яку рецензенти використовували для тестування Ryzen 9000», — розповідає чипмейкер.

AMD також дала рекомендації власникам процесорів Ryzen 9000, які бажають отримати максимальну продуктивність CPU Zen 5. Вона пропонує їм оновитися до Windows 11 версії 24H2 за допомогою Windows Insider Program (Build 26100), в якій додано оптимізації коду передбачення розгалужень для процесорів AMD. Завантажити ISO-образ можна за посиланням.

«Ми співпрацюємо з Microsoft, щоб найближчим часом поширити це необов'язкове оновлення для всіх користувачів Windows 11», — підкреслила AMD. Що важливо, приріст швидкодії повинні отримати не тільки CPU Zen 5, але й чипи минулих поколінь з архітектурою Zen 4 та Zen 3.

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 27)