Відеоадаптер GeForce RTX 5060 Laptop отримає чипи GDDR7 та на 25 Вт менший TGP, ніж у RTX 4060 Laptop

Офіційна презентація наступного покоління відеоадаптерів GeForce RTX відбудеться не раніше кінця цього або початку наступного року. Втім, це не заважає партнерам Nvidia розповідати про головні особливості майбутніх 3D-прискорювачів. Зокрема, керівництво китайської компанії Shenzhen Hasee Compute Co. (або просто Hasee) на нещодавній презентації поділилося подробицями про мобільний відеоадаптер GeForce RTX нового покоління класу xx60.

GeForce RTX

Вендор не став уточнювати назву відеоадаптера, але очевидно, що йдеться про модель GeForce RTX 5060 Laptop. Вона використовуватиме мікросхеми пам'яті GDDR7, а її максимальний рівень Total Graphics Power складе 115 Вт. Це менше за показник актуальної GeForce RTX 4060 Laptop (до 140 Вт). Прогнозується, що швидкодія новинки буде на рівні GeForce RTX 4070 Laptop.

Варто додати, що в Мережі вже з'являлася інформація про мобільні 3D-прискорювачі GeForce RTX наступного покоління. Згідно з нею, відеоадаптер GeForce RTX 5060 Laptop отримає вісім гігабайтів пам'яті GDDR7 зі 128-бітною шиною. За умови використання мікросхем зі швидкістю 28 Гбіт/с це забезпечить пропускну здатність відеобуфера у 448 Гбайт/с.

GeForce RTX

Офіційна презентація мобільних відеоадаптерів GeForce RTX 50-ї серії очікується на початку наступного року. Ймовірно, вона відбудеться в один час із дебютом лінійки процесорів Intel Core Ultra 200H (Arrow Lake) для ігрових ноутбуків.

GeForce RTX

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

З'явилася велика демонстрація Avowed

На YouTube-каналі GameRiot вийшов годинний ролик із демонстрацією ігрового процесу рольової гри Avowed. Це наступний великий проєкт студії Obsidian, який створюється у фентезійному світі Pillars of Eternity. Нещодавно реліз гри перенесли на 2025 рік, але робочу версію вже показували на виставці Gamescom 2024. Блогер GameRiot випробував три ігрові класи та поділився своїм проходженням у великому ролику.

Avowed

У відео показано проходження одного і того ж квесту в ролі варвара, рейнджера та мага. У кожного класу свої навички та зброя. Якщо варвар використовує виключно зброю ближнього бою, то рейнджер — лук і пістолети. Маг застосовує кинджал та книгу заклинань. Також героя супроводжував напарник, який активно коментував те, що коїться, і підтримував героя в битвах. Усе відбувається всередині якихось печер і підземель.

Днями було оголошено, що версія для консолі Xbox Series X отримає тільки режим із 30 fps. GameRiot назвав гру симпатичною, але зовсім не зрозуміло, чому вона не може працювати на консолі з вищою частотою кадрів.

Крім Xbox Series гра також вийде на PC. Під час Gamescom компанія Nvidia оголосила, що Avowed отримає підтримку трасування променів і технології DLSS 3.

Avowed має надійти в продаж 18 лютого наступного року.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Steam оновив рекорд за кількістю одночасних користувачів: понад 37,2 млн осіб

Сервіс цифрової дистрибуції Steam минулого вікенду оновив рекорд відвідуваності. Згідно з офіційною статистикою, напередодні ним одночасно користувалися понад 37,2 мільйона осіб. За даними порталу SteamDB, із них ігри були запущені приблизно у 12,5 мільйона користувачів сервісу.

Steam

Варто додати, що минулий рекорд (36,9 млн осіб) було встановлено під час масштабного літнього розпродажу Steam. Цього разу, судячи з усього, оновити максимальний показник допоміг вихід рольового бойовика Black Myth: Wukong. Він уже розійшовся тиражем понад 10 млн копій, а його щоденний піковий «онлайн» у Steam перевищує два мільйони гравців. До трійки найпопулярніших ігор серед користувачів сервісу традиційно потрапили Counter-Strike 2 та Dota 2.

Steam

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Огляди плат AMD X870/X870E будуть опубліковані 30 вересня

У рамках підготовки до релізу материнських плат AM5 з логікою X870/X870E партнери AMD вже почали розсилати прес-семпли новинок. На підготовку оглядів у представників ЗМІ та блогерів буде більш ніж достатньо часу, оскільки публікувати відповідні матеріали можна тільки з 30 вересня. Це також означає, що у продаж плати для оновленої платформи AM5 надійдуть не раніше зазначеної дати та, цілком імовірно, затримаються до жовтня.

AMD AM5

Нагадаємо, офіційна презентація системної логіки AMD X870/X870E відбулася на виставці Computex 2024 на початку червня. Материнські плати на їхній основі дадуть змогу розганяти процесор і оперативну пам'ять, запропонують бездротовий модуль Wi-Fi 7, а також підтримку інтерфейсів PCI Express 5.0 і USB4. Доречі, власну лінійку плат X870/X870E минулого тижня представила компанія ASUS.

Щодо ціни новинок на цю мить інформації не надходило, проте вони напевно виявляться дорожчими за аналоги з логікою AMD X670/X670E. Останні теж готові прийняти на борт процесори Ryzen 9000 (Granite Ridge) за умови оновлення прошивки UEFI.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Відеокарта AMD Radeon RX 8000-ї серії «засвітилася» в базі Geekbench

В онлайн-базі тестового пакета Geekbench було помічено перший відеоадаптер з архітектурою AMD RDNA 4-го покоління. Очікується, що ці GPU сформують лінійку Radeon RX 8000 та вийдуть протягом першої половини 2025-го. Першими подробицями про нове покоління 3D-прискорювачів компанія AMD може поділитися на виставці CES 2025 у січні.

AMD Radeon RX 8000

Про приналежність до рішень RDNA 4-го покоління свідчить ідентифікатор GFX1201. Для довідки, GPU з архітектурою RDNA 3 можна визначити за «GFX11xx», а відеоядра RDNA 3.5 відомі як «GFX115x». На цю мить важко сказати, на якому етапі знаходиться розробка GPU AMD нового покоління. У Geekbench міг «засвітитися» як кваліфікаційний, так і ранній інженерний зразок графічного процесора RDNA 4.

AMD Radeon RX 8000

Що стосується характеристик, то бенчмарк визначив наявність 28 модулів WGP (WorkGroup Processors), що відповідає 56 Compute Units або 3584 потоковим процесорам. Якщо, звичайно, AMD не змінила схему розподілу обчислювальних блоків з переходом на RDNA 4. Частота графічного процесора становила 2101 МГц, обсяг відеобуфера — 16 Гбайт.

Результати тестування новинки, на жаль, поки малоінформативні та не дозволяють оцінити її продуктивність. Досить сказати, що в Geekbench OpenCL вона виступила гірше за GeForce GTX 1650.

AMD Radeon RX 8000

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Найбільше ігрове кафе в Китаї страждало від проблем із процесорами Core i9-14900K з 2023 року

З'явилася ще одна історія про масові проблеми з процесорами Intel Core 13-/14-го поколінь. Раніше були гучні заяви відносно нестабільної роботи процесорів цього сімейства від низки ігрових розробників. Тепер своєю історією поділився власник мережі ігрових кафе Dongyu E-Sports із китайського міста Юеян (Yueyang), провінція Хунань. Але це історія зі щасливим кінцем, оскільки всі проблеми зрештою були усунені.

Мережа Dongyu E-Sports відчувала проблеми з процесорами Core i9-14900K із грудня 2023 року. Періодично на ігрових машинах траплялися зависання та BSOD. Це навіть призвело до певних проблем із бізнесом, оскільки незадоволеним клієнтам видавали безплатні напої та інші компенсації. Власник одразу зв'язався з командою післяпродажної підтримки та технічним відділом Intel. Для розв'язання проблем на місці були запрошені технічні фахівці компаній-партнерів. Виявилося, що нестабільності сприяли проблеми з живленням, проблеми з розсіюванням тепла та проблеми з напругою процесора. Інженери Intel знайшли основну причину і значно знизили нестабільність роботи кафе за допомогою відповідних налаштувань. Після того, як Intel цього року представила рекомендації з налаштувань для режиму за замовчуванням, проблема була «додатково вирішена». У підсумку власник лишився задоволений, дякує Intel за якісну підтримку та обіцяє зберегти прихильність продуктам цієї компанії.

Відомо, що Dongyu E-Sports належить шість закладів у місті, які загалом налічують 689 комп'ютерів, і 68% з них використовують процесори Intel Core i9. У головному кафе в основному використовуються Core i9-14900K. І сам заклад належить до преміального рівня, оскільки оснащений найкращою технікою. Кожен ПК оснащений відеокартою GeForce RTX 4090D та монітором із частотою 540 Гц. У простіших ПК використовуються відеокарти GeForce RTX 4070 Super. Також згадується розгін компонентів, зокрема, оперативна пам'ять працює в режимі DDR5-8533, а GeForce RTX 4090D прискорена до 3,1 ГГц за GPU. Процесори Core i9-14900K вручну розігнані до частоти 5,9 ГГц, але тут, ймовірно, йдеться не стільки про розгін, скільки про правильні ручні налаштування для стабільної роботи. Також всі процесори охолоджуються рідинними системами AIO 360 мм.

Нагадаємо, що після серії скандалів виробник випустив мікрокод для корекції робочих напруг, щоб знизити ймовірність проблем на старших процесорах Core. Провідні виробники материнських плат уже випустили нові UEFI з цими правками.

Джерело:
Tom's Hardware

 
Обговорити в форумі (коментарів: 39)

Skull and Bones слабо стартувала в Steam

Нещодавно компанія Ubisoft випустила свій морський піратський екшен у сервісі Steam. З 13 лютого гра була доступна в магазині Ubisoft Store і на консолях. Це відомий довгобуд, розробка якого кілька разів перезапускалася. Голова Ubisoft називав проєкт AAAA-грою, щоб виправдати високий цінник у 70 доларів за найпростіше видання. Але після виходу Skull and Bones отримала погані оцінки від критиків та гравців.

Реліз у Steam не сильно збільшив популярність гри. Згідно зі статистикою SteamDB, з 22 серпня піковий онлайн склав лише 2,6 тисячі гравців. Тільки 54% відгуків користувачів Steam позитивні. Гру називають нудною й одноманітною. Багато хто згадує Assassin's Creed IV: Black Flag, де у гравця було більше можливостей та свободи. Після виходу гри у Steam стартував третій сезон із новим звіром із глибин та новими противниками-піратами. Також вийшов трейлер, в якому відмічено основні особливості комп'ютерної версії гри. Це необмежена частота кадрів, підтримка HDR, підтримка технологій масштабування DLSS і FSR, підтримка ультрашироких форматів та оптимізоване управління для миші й клавіатури.

Головним плюсом релізу в Steam можна вважати серйозну знижку в 60%. Придбати гру за зниженою ціною можна до 5 вересня.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Ubisoft додала оперативника-інваліда в Rainbow Six Siege

Багатокористувацький шутер Rainbow Six Siege впродовж багатьох років залишається головною онлайновою грою Ubisoft, яка отримує регулярні оновлення та новий контент. У тому числі в гру періодично додають нових персонажів-оперативників зі своїми особливими навичками. Останнє таке оновлення вийшло вельми несподіваним.

Компанія пафосно представила жінку-інваліда, яка керує двома роботами. Колись вона була кілером, але після поранення прикута до крісла-каталки. Часи змінилися, і героїня теж. Попри обмежену мобільність, вона стала вдвічі небезпечнішою. Тепер їй допомагають два роботи. Один функціонує як повноцінний оператор-штурмовик, другий займає статичну позицію за куленепробивним щитом і спостерігає через камеру. Одночасно можна керувати тільки одним роботом, але навіть це дає високу мобільність на полі бою, оскільки можна миттєво перемикатися між ними.

Загалом такий боєць має дуже оригінальний вигляд. Проте загальна концепція викликає певні питання своїм радикальним підходом. Тому під відео присутні як позитивні, так і негативні коментарі.

Нового героя додадуть у третьому сезоні дев'ятого року. На старті сезону оперативниця буде доступна з бойовою перепусткою, а через два тижні її можна буде купити за кредити або славу.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)