Старші відеокарти Radeon RX 8000 отримають 256-бітну шину та чипи GDDR6 зі швидкістю 20 Гбіт/с

Від неофіційних джерел надійшли свіжі подробиці про наступне покоління ігрових відеокарт AMD. Ми вже знаємо, що сімейство графічних процесорів RDNA 4 буде представлено двома моделями: Navi 44 та Navi 48. Згідно з останньою інформацією, для адаптерів Radeon RX 8000-ї серії на їхній основі компанія планує три конфігурації відеобуфера.

AMD Radeon RX

Відеоадаптери AMD Radeon RX 8000 продовжать використовувати мікросхеми GDDR6. Старшому пристрою приписується 256-розрядна шина пам'яті та чипи зі швидкістю 20 Гбіт/с, середній має отримати таку ж розрядність, але з чипами на 18 Гбіт/с, а молодша новинка поєднує 192-бітну шину і мікросхеми зі швидкістю 19 Гбіт/с. Це забезпечить пропускну здатність 640, 576 та 456 Гбайт/с відповідно. Для порівняння, у відеокарт Radeon RX 7800 XT та RX 7900 GRE цей показник становить 576 Гбайт/с.

Ресурс Benchlife також повідомляє, що в лабораторіях AMD нині тестуються чотири варіанти графічних процесорів AMD RDNA 4-го покоління. Моделі з ідентифікаторами R24D-E6 і R24D-E8 виконані на кристалі Navi 48, тоді як R25D-P4 і R25D-P8, ймовірно, є модифікаціями Navi 44.

Щодо максимальної кількості обчислювальних блоків у складі GPU RDNA 4-го покоління інформації поки не надходило. Але, наприклад, вчора у базі даних Geekbench був помічений відеоадаптер з 28 модулями WGP (WorkGroup Processors), що відповідає 56 Compute Units або 3584 потоковим процесорам.

AMD Radeon RX

Раніше в Мережі з'являлася інформація, що AMD у наступному поколінні не планує конкурувати з Nvidia в high-end сегменті ігрових відеокарт. Натомість «червоні» розраховують відвоювати в неї частину масового сегмента 3D-прискорювачів. На думку закордонних колег, графічні чипи Navi 44 і Navi 48 можуть стати основою відеокарт рівня від Radeon RX 8600 до Radeon RX 8800 XT.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Вийшло масштабне доповнення The War Within для World of Warcraft

Найпопулярніша MMO World of Warcraft отримала нове велике доповнення під назвою The War Within. Це вже десяте DLC для гри. Воно дасть початок новій історії в рамках трилогії The Worldsoul Saga, яку розвиватимуть у двох наступних доповненнях.

Новий ворог приходить у світ Азерота, і гравці повинні будуть його зупинити, зачищаючи незвідані підземелля та глибини. Також у грі з'являться нові види активностей, система загонів, героїчні таланти, нова союзна раса та багато інших нововведень. Прокачування розширено до 80 рівня.

Новий етап розвитку World of Warcraft стартував 26 серпня. Покупці преміального видання Epic Edition могли долучитися до The War Within на три дні раніше.

Зазначимо, що в листопаді поточного року грі виповниться 20 років, але вона досі залишається однією з найпопулярніших багатокористувацьких ігор у світі. І на честь такого ювілею компанія MSI навіть підготувала спеціальну версію відеокарти GeForce RTX 4070 Super у стилістиці гри.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

IBM представляє процесор Telum II та прискорювач Spyre для ШІ

Компанія IBM офіційно анонсувала власні чипи для роботи зі штучним інтелектом. Це процесор Telum II та прискорювачі штучного інтелекту Spyre для мейнфреймів серії IBM Z. Дані чипи прискорять традиційні навантаження ШІ разом із великими мовними моделями LLM на серверних системах IBM.

Процесор Telum II отримав вісім високопродуктивних ядер, що працюють на частоті 5,5 ГГц. На кожне ядро припадає 36 МБ кеш-пам'яті L2, а загальний обсяг вбудованої кеш-пам'яті становить 360 МБ. Кеш-пам'ять віртуального четвертого рівня підтримує об'єм 2,88 ГБ на кожен процесорний блок, що на 40% більше відносно першого покоління Telum. Нові ядра мають поліпшене передбачення розгалужень і 160 регістрів при зменшенні енергоспоживання на 15%.

Процесор отримав вбудований прискорювач штучного інтелекту для швидких операцій виведення ШІ з малими затримками та високою пропускною здатністю. Такий прискорювач забезпечує продуктивність 24 TOPS на один процесор, 192 TOPS на блок і 768 TOPS на систему. Також у процесор вбудовано новий блок прискорення введення-виведення DPU, який збільшує щільність передачі даних на 50%.

Telum II виробляється за технологією Samsung 5HPP та містить 43 мільярди транзисторів на кристалі площею 600 мм2.

Прискорювачі Spyre є рішенням корпоративного рівня. Вони забезпечують продуктивність у завданнях ШІ понад 300 TOPS з обсягом пам'яті LPDDR5 128 ГБ. У конфігурації з 8 таких прискорювачів у системі IBM загальна пам'ять сягає 1 ТБ. Кожен прискорювач Spyre AI має 32 обчислювальних ядра, які підтримують типи даних INT4, INT8, FP8 і FP16. TDP такого пристрою становить скромні 75 Вт.

IBM планує постачати готові рішення з процесорами Telum II корпоративним клієнтам уже у 2025 році. Прискорювач Spyre ще перебуває у статусі ранньої технічної версії, але його постачання теж мають почати наступного року.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

AMD розпочала тестування нового покоління процесорів Ryzen Threadripper

Компанія AMD почала готуватися до релізу наступного покоління процесорів Ryzen Threadripper, відомого під кодовим ім'ям Shimada Peak. Про це свідчать свіжі записи в митних базах. Згідно з наданою інформацією, «червоні» вже активно тестують зразки майбутніх процесорів.

Ryzen Threadripper

У наступному поколінні Ryzen Threadripper компанія AMD перейде на архітектуру Zen 5, яка вже використовується в мобільних і настільних Ryzen. Один із процесорів має конфігурацію з 12 чиплетами, тобто пропонує 96 ядер Zen 5 й, цілком можливо, стане топовим рішенням лінійки Ryzen Threadripper 9000. Очікується, що CPU Shimada Peak підтримуватимуться випущеними раніше платами sTR5 на базі логіки AMD WRX90 і TRX50.

Ryzen Threadripper

Варто додати, що процесори AMD Ryzen Threadripper 7000-ї серії вийшли минулої осені, і не варто очікувати на швидкий реліз наступного покоління. Нові CPU, ймовірно, дебютують після серверних аналогів Zen 5. Офіційну презентацію останніх чипмейкер запланував на 10 жовтня. Сподіватимемося, що AMD також поділиться інформацією про майбутні Ryzen Threadripper.

Ryzen Threadripper

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Intel випускає процесори Xeon W-2500/3500: до 60 ядер та 385 Вт

Модельний ряд процесорів для HEDT-платформи Intel LGA4677/W790 офіційно поповнився лінійками Xeon W-2500 та W-3500. Обидві серії належать до сімейства Sapphire Rapids Refresh й працюватимуть із випущеними раніше платами за умови оновлення прошивки UEFI. У продаж новинки надійдуть найближчим часом.

Xeon

З погляду архітектури процесори Intel Xeon W-2500/3500 не відрізняються від попередників. Головними нововведеннями щодо Xeon W-2400/3400 стала більша кількість ядер та збільшені тактові частоти. Разом з цим зріс і паспортний рівень TDP, наприклад, параметр Processor Base Power у флагмана серії Xeon W-3500 становить 385 Вт проти 350 Вт у попередника.

Xeon

Лінійку Xeon W-3500 очолює процесор Xeon W9-3595X. Він пропонує 60 ядер з підтримкою Hyper-Threading, 112,5 МБ кеш-пам'яті третього рівня і працює на частоті від 2,0 до 4,8 ГГц при 385-ватному TDP. Топовим рішенням серії Xeon W-2500 стала 26-ядерна/52-потокова модель Xeon W7-2595X. Вона працює на частоті від 2,8 до 4,8 ГГц, має 48,75 МБ кешу L3 і 250-ватний TDP. Суфікс «X» у маркуванні чипів вказує на розблокований множник.

XeonXeon

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Retro Games випустить оновлений ретро-комп'ютер The Spectrum

Останнім часом з'явилася мода на ретро-консолі та старі ігри. Дотримуючись загальних тенденцій, компанія Retro Games готує до виходу ремейк легендарного і популярного в минулому комп'ютера Sinclair ZX Spectrum, який випускався в 80-х роках минулого століття. Новий пристрій отримав назву The Spectrum і повторює дизайн Spectrum 48K з гумовими клавішами та райдужною смугою.

Retro Games The Spectrum

Такий пристрій емулює комп'ютери ZX Spectrum 48 та ZX Spectrum 128. Він оснащений 48 вбудованими іграми, серед яких Manic Miner, The Hobbit, Head Over Heels. Також можна завантажити будь-які ігри через порт USB з підтримкою кількох типів файлів (TAP/TZX/PZX/SZX/Z80/SNA). Реалізовано збереження для будь-якої гри в будь-який момент часу. На кожну гру доступно по чотири слоти, є можливість перемотати ігровий процес на 40 секунд назад.

Retro Games The Spectrum

Згадується, що The Spectrum оснащений копією оригінальної повнорозмірної клавіатури. У комплекті є додаткові рамки для корпусу.

Retro Games The Spectrum

Зображення виводиться через HDMI в режимі 720 HD, підтримуються телевізійні стандарти PAL та NTSC. Є чотири порти USB-A для додаткових контролерів. Живлення підключається через USB-C, джерела живлення в комплекті немає.

The Spectrum помічений в інтернет-магазинах Великої Британії та Польщі. Вартість пристрою становить 89 фунтів стерлінгів, що, ймовірно, буде еквівалентно 99 доларам США на американських торгових платформах.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

SK Hynix близька до завершення роботи над пам'яттю HBM4

Компанія SK Hynix є одним із головних постачальників швидкісної пам'яті HBM для графічних процесорів, які використовуються у сфері обчислень штучного інтелекту. Зараз ведеться масове виробництво пам'яті HBM3e, зокрема для прискорювачів Nvidia Blackwell. Також триває активна розробка наступного покоління HBM4. SK Hynix близька до фінальної стадії та перші зразки HBM4 будуть доступні до кінця року.

SK Hynix HBM3

До жовтня розробка пам'яті має вийти на етап «Tape-Out», що означає заключний етап проєктування і перевірку перед початком масового виробництва. HBM4 стане шостим поколінням пам'яті HBM. Це важливий крок для розвитку індустрії, оскільки нова пам'ять збільшить пропускну здатність удвічі та дасть змогу використовувати до 16 кристалів пам'яті замість 12 кристалів у HBM3e. При цьому місткість одного стека пам'яті складе 64 ГБ замість 32 ГБ у HBM3e.

SK Hynix тісно співпрацює з Nvidia та AMD, плануючи до кінця року надати їм робочі зразки HBM4. Також компанія сподівається стати основним постачальником пам'яті для майбутнього покоління графічних процесорів Nvidia Rubin, які прийдуть на зміну Blackwell.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Windows 11 24H2 покращує ігрову швидкодію AMD Ryzen 7 7700X та 9700X

Свіжа версія Windows 11 дійсно покращує продуктивність процесорів AMD Ryzen 9000-ї серії. Зарубіжні колеги підтвердили це під час власного тестування, порівнявши швидкодію системи під керуванням операційної системи Windows 11 23H2 та оновленням Windows 11 24H2, що доступне в рамках програми Windows Insider.

AMD Ryzen

Раніше компанія AMD прокоментувала різницю в результатах офіційних та незалежних бенчмарків процесорів Ryzen 9000 (Granite Ridge). Як пояснив чипмейкер, на їхню продуктивність може впливати безліч чинників, в тому числі привілеї облікового запису Windows. У режимі адміністратора результати виявляються вищими, і саме в такому режимі AMD випробовувала нові процесори. Виправити цю проблему компанія пообіцяла у Windows 11 24H2.

AMD RyzenAMD Ryzen

Незалежні бенчмарки показали, що ігрова продуктивність AMD Ryzen 7 9700X при переході з Windows 11 23H2 до 24H2 в середньому збільшується на 11%. На додаток Ryzen 7 7700X на архітектурі Zen 4 теж показав непогану надбавку — його середня швидкодія в іграх покращилася на 10%. Більше результатів тестування CPU Ryzen у двох версіях Windows 11 доступно на відео.

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Atari анонсувала гру Fatal Run 2089

Призабута компанія Atari вирішила відродити стару ігрову серію Fatal Run. Колись у далекому 1990 році оригінальна гра була дуже популярна на ігрових пристроях Atari 7800 та Atari 2600. Тепер вона повернеться під назвою Fatal Run 2089.

Це перегони в постапокаліптичному світі, залитому радіацією. Герою належить транспортувати спеціальні екологічні пристрої ARC, долаючи складні траси та воюючи з суперниками. У Fatal Run 2089 буде 20 рівнів та 7 транспортних засобів — кожна машина зі своїми унікальними характеристиками та особливостями. Гра створюється на сучасному рушію Unreal Engine 5 командою MNSTR Studios.

Загалом гра виглядає як інді-проєкт та бюджетна спроба ввернутися у велику індустрію. Зараз компанія в основному відома тим, що перевидає свої класичні старі ігри.

Fatal Run 2089 надійде в продаж у 2025 році. Проєкт випустять на PC, PlayStation 5, Xbox One і Xbox Series X/S, а також на Nintendo Switch.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Опубліковано видовищний трейлер мультиплеєра Call of Duty: Black Ops 6

Activision випустила новий трейлер майбутньої Black Ops 6, присвячений багатокористувацькому режиму. Це круте динамічне відео, яке демонструє яскраві перестрілки та основні особливості в новому мультиплеєрі.

Call of Duty: Black Ops 6

Уперше за довгий час Call of Duty: Black Ops 6 отримає оновлену систему пересування, яку називають omni movement. Тепер герої швидші, вони можуть робити різні підкати та стрибки. Гра отримає 16 нових карт, збройову кімнату для тонкого налаштування зброї, повернеться класичний «престиж», будуть машинки RC-XD та багато іншого.

Раніше в рамках виставки Gamescom 2024 вийшла велика демонстрація сюжетної кампанії з проходженням місії Most Wanted. Це завдання можна пройти двома абсолютно різними способами — у тихому режимі з непомітною нейтралізацією ворогів або за допомогою відкритого штурму.

Також у грі скоро пройде перший публічний бета-тест мультиплеєра для тих, хто оформив попереднє замовлення. Вони зможуть грати з 30 серпня до 4 вересня. Бета-тестування для всіх пройде з 6 по 9 вересня. Спеціально перед тестуванням опубліковано системні вимоги для бета-версії Black Ops 6, які досить демократичні. Для Full HD достатньо системи на базі процесорів Ryzen 5 1600X та Core i5-6700K, 16 гігабайтів пам'яті та відеокарти рівня GeForce RTX 3060. Але для гри у високій роздільній здатності явно знадобиться потужніша система.

Мінімальна конфігурація:

  • OC: 64-бітна Windows 10;
  • Процесор: AMD Ryzen 5 1400 або Intel Core i5-6600;
  • Оперативна пам'ять: 12 ГБ;
  • Відеокарта: Radeon RX 470, GeForce GTX 1060 або Intel Arc A750;
  • 3 ГБ відеопам'яті;
  • SSD для встановлення.

Рекомендована конфігурація:

  • OC: 64-бітна Windows 10;
  • Процесор: AMD Ryzen 5 1600X або Intel Core i5-6700K;
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • Відеокарта: Radeon RX 6600 XT або GeForce RTX 3060;
  • 8 ГБ відеопам'яті;
  • SSD для встановлення.

Реліз фінальної версії Call of Duty: Black Ops 6 відбудеться 25 жовтня.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)