MSI додала 105-ватний режим для Ryzen 5 9600X і Ryzen 7 9700X в останніх прошивках плат AM5

Micro-Star International підготувала свіжі прошивки UEFI для материнських плат із наборами логіки AMD 600-ї серії. Вони виконані на базі AGESA 1.2.0.1 та покликані поліпшити продуктивність процесорів Ryzen 5 9600X й Ryzen 7 9700X завдяки окремому режиму зі 105-ватним TDP.

MSI

Нагадаємо, що для процесорів Ryzen 5 9600X та Ryzen 7 9700X характерний паспортний рівень TDP 65 Вт. Збільшення цього параметра забезпечує приріст багатопотокової продуктивності та, наприклад, результат Ryzen 7 9700X у тесті Cinebench R23 при активації 105-ватного режиму зростає на 13%: з 20 409 до 23 151 бала. Заміри швидкодії проводилися на материнській платі MPG X670E Carbon WiFi.

MSI

Закордонні колеги повідомляють, що 105-ватний режим для Ryzen 5 9600X та Ryzen 7 9700X офіційно з'явиться на платах AM5 із релізом прошивок на базі AGESA версії 1.2.0.2. Однак MSI вирішила додати його у свої прошивки вже зараз. Оновлення UEFI на основі AGESA 1.2.0.2 мають вийти наприкінці вересня або на початку жовтня.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Star Wars Outlaws працює при 30 fps на сучасних консолях

Фахівці Digital Foundry розібрали технічні особливості консольних версій Star Wars Outlaws. Вона доступна тільки на сучасних пристроях PlayStation 5 та Xbox Series X/S. Це вже друга гра від Ubisoft на рушії Snowdrop Engine. І в Digital Foundry відзначають, що вона дуже схожа в технічному плані з минулим проєктом Avatar: Frontiers of Pandora. Рушій радує красивими пейзажами та деталізованою живою природою. Трасування променів доповнює стандартні методи рендерингу для поліпшення віддзеркалень та тіней.

На консолях доступні налаштування графіки, де пропонується три режими: Quality, Favor Quality (40 fps) та Performance. Також гра дає змогу регулювати інтенсивність Motion Blur, вимикати ефект зернистої плівки та хроматичної аберації. У всіх режимах гра працює при динамічній роздільній здатності з масштабуванням FSR.

У режимі якості PlayStation 5 та Xbox Series X виводять зображення в діапазоні від 2016x1134 до 2880x1620 пікселів при 30 кадрах на секунду. У режимі 40 fps це зображення з масштабуванням від 1664x1936 до 2256x1252. У продуктивному режимі ви отримуєте картинку з масштабуванням від 1280x720 до 1920x1080.

Молодша консоль Xbox Series S підтримує тільки режим динамічного масштабування від 1280x720 до 1920x1080 за 30 кадрів на секунду. В огляді також зазначають, що PlayStation 5 не утримує належні 60 к/су якісному режимі, іноді показуючи невеликі просідання. Крім очевидних відмінностей у роздільній здатності, режими графіки також відрізняються дальністю відображення трави, якістю віддзеркалень та іншими нюансами.

Масштабування FSR дає помітні артефакти зображення. Найсильніше це видно за спотворенням контурів трави та рослинності під час швидкого пересування на спідері. Ефект розмиття Motion Blur дає змогу частково приховати ці спотворення.

У Digital Foundry вважають оптимальним режимом Favor Quality (40 fps), який пропонує гідний баланс між якістю та частотою кадрів. Але для нього потрібен монітор 120 Гц з підтримкою VRR. Продуктивний режим сильно страждає від візуальних спрощень. Загалом очевидно, що власники потужних ПК у виграшному становищі, оскільки вони можуть досягти кращої продуктивності та якості зображення.

Поки що гра доступна тільки покупцям дорогих видань. Реліз для всіх відбудеться 30 серпня. Середня оцінка від критиків у Star Wars Outlaws становить 77 балів зі 100.

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

DeepCool прокоментувала вторинні санкції США за співпрацю з компаніями із рф

Від компанії DeepCool надійшли офіційні коментарі щодо обмежень Сполучених Штатів через співпрацю з російськими фірмами. Нагадаємо, у червні Beijing Deepcool Industries потрапила під вторинні санкції США, внаслідок чого була змушена припинити продажі продукції на території країни. В інших куточках планети, включно з Україною, системи охолодження, блоки живлення та інші товари DeepCool, як і раніше, доступні для купівлі.

DeepCool

Вендор стверджує, що припинив будь-які контакти з компаніями із рф одразу, як вони потрапили до списку санкцій у вересні 2023-го, і до того моменту, коли блоки живлення були визнані владою США «товарами подвійного призначення». Інакше кажучи, компанія-експортер Beijing DeepCool Industries вважає, що потрапила під вторинні санкції США неправомірно та зараз розглядає можливість подачі апеляції.

Нижче наведено повну заяву DeepCool:

«DeepCool, як компанія, що давно займається міжнародним бізнесом, завжди дотримується принципу законної діяльності та суворо дотримується законів і регуляцій відповідних країн або регіонів (включаючи, але не обмежуючись ООН, Китай, США, ЄС тощо), де веде свою діяльність.

Компанію внесли у підсанкційні списки 12 червня 2024 року за участь у постачанні товарів на суму понад 1 мільйон доларів компаніям з підсанкційного списку Aktsionernoe Obshchestvo Taskom і OOO Novyi Ai Ti Proekt, що базуються в росії. Ці компанії були внесені до підсанкційного списку 14 вересня 2023 року за американським часом згідно з Виконавчим наказом 14024. З моменту, коли про це стало відомо, Beijing DeepCool Industries Co., Ltd. негайно припинив усі транзакції з цією компанією.

З 14 вересня 2023 року і до теперішнього часу Експортер не здійснював жодних транзакцій з жодною з двох російських компаній. 23 лютого 2024 року Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США внесло Блоки живлення до списку товарів, які росія намагається закупити для своїх військових програм (CHPL Список) CHPL включає блоки живлення, які компанія продала OOO Novyi Ai Ti Proekt до 14 вересня 2023 року (код HS 8504.40)

Тобто Beijing DeepCool Industries Co., Ltd. була внесена до підсанкційного списку за факт продажу товару до того моменту, як російські компанії потрапили під санкції та до того моменту, коли блоки живлення стали “товарами подвійного призначення”. Вплив санкцій розповсюджується тільки й лише на компанію-експортера Beijing DeepCool Industries Co., Ltd. Експортер не виключає можливості подання апеляції або пояснення до OFAC з метою усунення негативних наслідків інциденту зі списком SDN для компанії-експортера.

Санкції не стосуються бренду DeepCool або продукції. Всі процеси виробництва, продажів і післяпродажний супровід здійснюється власниками бренду в повному обсязі згідно з законами міжнародного права».

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Intel працює над лінійкою мобільних CPU Arrow Lake з потужною вбудованою графікою

Монструозні мобільні процесори AMD Strix Halo не залишаться без відповіді з боку Intel. У митних базах були знайдені нові згадки процесорів Arrow Lake Halo. Тестові платформи на їхній основі зараз проходять випробування в лабораторіях процесорного гіганта.

Arrow Lake

Інформація про підготовку процесорів Arrow Lake Halo з'явилася приблизно пару років тому, але відтоді не надходило жодних додаткових подробиць про це сімейство. У них Intel планувала об'єднати шість високопродуктивних і вісім енергоефективних ядер, а також потужний графічний блок класу GT3. Він мав отримати до 320 Execution Units. Архітектура iGPU не уточнюється, але у випадку Arc Alchemist це відповідає 20 Xe-ядрам. Для порівняння, дискретна відеокарта Intel Arc A580 має 24 Xe-ядра.

Arrow Lake

Згідно із задумом Intel, платформа Arrow Lake Halo має стати основою 14-дюймових ноутбуків, які складуть конкуренцію аналогам Apple. Приблизно на цей же сегмент орієнтується компанія AMD зі своїми Strix Halo. Хай там як, залишається дочекатися офіційних подробиць. Інформацією про нові мобільні платформи Intel та AMD можуть поділитися на початку наступного року на виставці CES 2025.

Arrow Lake

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

MSI MEG X870E Godlike: подробиці про флагманську плату для платформи AM5

Micro-Star International готує до випуску одну з найбільш наворочених материнських плат для оновленої платформи AM5. Йдеться про модель MEG X870E Godlike. Офіційна презентація новинки відбудеться дещо пізніше, а поки є можливість оцінити її оснащення за схемою текстоліту, яку роздобув портал WCCFTech.

MSI MEG X670E Godlike
MSI MEG X670E Godlike

Системна плата MSI MEG X870E Godlike належить до рішень формату E-ATX. Вона отримає 28-фазну систему живлення із силовими елементами, розрахованими на 110 А, чотири роз'єми під модулі оперативної пам'яті DDR5 (максимальний обсяг 256 Гбайт), два слоти розширення PCI Express 5.0 x16 (x16/x8) і одразу п'ять роз'ємів M.2 для твердотілих накопичувачів: два з підтримкою PCIe 5.0 і три PCIe 4.0. Також передбачено роз'єм для бездротового модуля.

MSI MEG X870E Godlike

З іншого варто відзначити вісім роз'ємів USB Type-C, в тому числі з підтримкою USB4, конектор для сенсорного дисплея M-Vision і 8-контактний роз'єм, через який підводиться додаткове живлення до слотів PCI Express. Вважається, що він знадобиться для нового покоління GeForce RTX. Набір системної логіки AMD X870E, як і його попередник, використовує дві мікросхеми-хаба, що видно на прикладі новинки MSI.

До продажу материнські плати AM5 з логікою AMD X870/X870E надійдуть цієї осені. Згідно з наявною інформацією, перші огляди будуть опубліковані 30 вересня.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Windows 11 23H2 отримала оновлення, що поліпшує продуктивність CPU Ryzen

AMD та Microsoft підготували оновлення для операційної системи Windows 11 23H2, яке покликане поліпшити продуктивність процесорів Ryzen 9000 (Granite Ridge). Раніше його планували випустити у складі Windows 11 24H2. Ця версія операційної системи вже доступна учасникам програми Windows Insider та, як показують незалежні тести, дійсно підвищує швидкодію «червоних» CPU.

AMD Ryzen

Щоб поліпшити ігрову продуктивність у Windows 11 23H2, власникам процесорів AMD Ryzen слід встановити опціональне оновлення KB5041587 через службу Windows Update. Воно містить оптимізації блоку передбачення розгалужень, підготовлені для Windows 11 24H2. Що найголовніше, приріст швидкодії повинні відчути власники не тільки CPU Zen 5, але й чипів з архітектурою Zen 4 та Zen 3. Наприклад, Ryzen 7 7700X у тестах закордонних колег демонстрував 10% збільшення продуктивності.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Критики ставлять суперечливі оцінки Star Wars Outlaws

Гра Star Wars Outlaws має стати одним із головних релізів компанії Ubisoft цього року. Її вихід відбудеться 30 серпня на PC, PlayStation 5 та Xbox Series X/S. Але покупці дорогих видань уже отримали ранній доступ до гри. Також зі Star Wars Outlaws ознайомилися ігрові журналісти, і великі профільні видання вже виставили свої оцінки.

Це наймасштабніший проєкт за мотивами всесвіту «Зоряних війн». Події Outlaws відбуваються між п'ятим та шостим епізодами. Це не історія про богоподібних джедаїв, які вершать долі Галактики. Ми граємо за злодійку Кей Весс, яка протистоїть кримінальним синдикатам. Згідно з рецензією IGN історія чимось нагадує авантюрні кримінальні фільми Гая Річі. Героїня постійно балансує між угрупованнями, і будь-яке завдання може викликати негативне ставлення якогось картелю. Під кінець усе це перетворюється на клубок інтриг, а героїня зі звичайної бандитки поступово перетворюється на повстанця.

Сюжет і система синдикатів є головним плюсом цієї пригоди. Ігровий процес не пропонує нічого принципово нового. Це типовий світ від Ubisoft, перевантажений побічними діями й однотипними активностями. Але при цьому в грі є цікаві квести, і навіть дрібні вторинні завдання можуть стати початком насиченої різноманітної пригоди. Тихе проходження пов'язане з нашим звірком-напарником на ім'я Нікс, який відвертає увагу ворогів або взаємодіє з електронними системами. Присутній елемент планування місії, коли можна через бінокль оцінити ситуацію та позначити важливі елементи й ворогів — усе, як в інших іграх Ubisoft. Для пересування планетами використовується байк-спідер, який можна модернізувати.

Оцінки від критиків дуже відрізняються — від вкрай високих до вельми посередніх. Однак позитивних рецензій більше, і зараз на Metacritic середня оцінка у гри 77 балів. Вищезгаданий сайт IGN поставив грі 7 балів із 10.

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Частка Linux на ринку операційних систем зросла до рекордних 4,45%

Популярність операційної системи Linux для десктопних ПК поступово зростає. Згідно з останніми даними Statcounter ця ОС зайняла вже 4,45% ринку.

Усе це відбувається на тлі поступового зниження частки Windows. Популярність операційної системи Microsoft за останні 10 років знизилася з 90% до 72%. Друге місце належить сімейству OS X з часткою 14,92%. За прогнозами Linux продовжить посилювати позиції, і у 2025 році ця операційна система займе 5% ринку.

Зростання популярності Linux пов'язане з гнучкістю операційної системи, її можна модернізувати та покращувати відповідно до конкретних завдань і потреб. Хороша підтримка спільноти та відкритість робить систему оптимальною для ПК і мобільних платформ. Також ядро Linux використовується в SteamOS для популярної портативної консолі Steam Deck. При цьому Windows частково втрачає популярність через апаратні обмеження останньої версії та неможливість запуску на старому обладнанні. Оскільки MacOS пов'язаний із переходом на дорожчу платформу, то єдиною альтернативою Windows залишається Linux.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 128)

Вийшла демоверсія The Casting of Frank Stone

Supermassive Games та Behaviour Interactive випустили в Steam безплатну демоверсію горора The Casting of Frank Stone. Повна версія вийде за кілька днів, а поки будь-який користувач може пройти початковий розділ, випробувати основні ігрові механіки та перевірити, як гра працює на його ПК.

The Casting of Frank Stone

The Casting of Frank Stone є стандартним для студії Supermassive Games проєктом — інтерактивна кінематографічна пригода з QTE і варіативним сюжетом. І судячи з демо, нова гра не пропонує нічого нового в плані ігрових механік. Події гри відбуваються у всесвіті Dead by Daylight у різних часових відрізках. Історія пов'язана з маніяком, який орудував у невеликому містечку, і з групою підлітків, які хотіли зняти фільм на покинутому заводі.

На честь релізу вийшов спеціальний трейлер, який знайомить з особливостями гри. Це варіативність, монтажна кімната для того, щоб перегравати різні епізоди, інтеграція з Twitch, щоб глядачі могли голосувати за те чи інше рішення. У грі буде багато колекційних предметів і спеціальне чуття, яке допоможе їх шукати

The Casting of Frank Stone надійде в продаж 3 вересня. В українському Steam стандартне видання можна замовити за 740 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)