Головні особливості портативної ігрової системи MSI Claw 8 AI+ на платформі Intel Lunar Lake

Наступного вівторка, третього вересня, відбудеться офіційний реліз мобільних процесорів Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake). Ці CPU знайдуть застосування не тільки в тонких і легких ноутбуках, але й у портативних ігрових системах. Зокрема, компанія MSI вже анонсувала Claw 8 AI+ на платформі Lunar Lake. Вендор поки не називає модель процесора, який послужить серцем новинки, зате не приховує інші особливості пристрою.

MSI Claw 8 AI+

MSI Claw 8 AI+ отримає 8-дюймовий сенсорний IPS-екран зі співвідношенням сторін 16:10 і роздільною здатністю «FHD+» (імовірно 1920x1200 пікселів), частотою оновлення 120 Гц, яскравістю 500 кд/м² та підтримкою VRR. У новинці компанія застосує оперативну пам'ять LPDDR5X-8533, акумулятор на 80 Вт·год, а також оснастить її двома портами Thunderbolt 4. Сховище представлено NVMe-накопичувачем формату M.2 2280, також є картридер microSD. Доречі, з нашим оглядом оригінальної MSI Claw можна ознайомитися за посиланням.

MSI Claw 8 AI+

Детальніші специфікації MSI Claw 8 AI+, імовірно, будуть опубліковані незабаром після презентації Intel з нагоди релізу CPU Lunar Lake. Про головні особливості мобільних процесорів Core Ultra 200V ми розповідали в окремому матеріалі. Якщо коротко, вони запропонують вісім ядер (4P+4E), потужніший NPU-блок і вбудовану графіку Xe2-LPG. Для нового iGPU Intel заявляє півтораразовий приріст швидкодії щодо Core Ultra 100 (Meteor Lake).

MSI Claw 8 AI+

Джерела:
Lowyat
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 47)

Прискорювачі AMD Instinct MI300X успішно конкурують з Nvidia H100 у нових тестах MLPerf v4.1

З'явилися дані тестування прискорювачів штучного інтелекту AMD у новому наборі бенчмарків MLPerf Inference v4.1 від MLCommons. Цей тест симулює різні робочі навантаження, характерні для роботи з ШІ. За їх результатами, рішення AMD Instinct MI300X гідно конкурують з популярними прискорювачами Nvidia H100.

Протестовано серверні системи на базі нових процесорів AMD EPYC Turin, які використовують ядра на новій архітектурі Zen 5. Для оцінки продуктивності AMD представила результати прискорювачів Instinct MI300X, що працювали в складі системи Supermicro AS-8125GS-TNMR2. Графічні процесори працюють на відкритій програмній платформі AMD ROCm.

Бенчмарк здебільшого зосереджений на використанні моделі ШІ LLaMA2-70B із 70 мільярдами параметрів. Тести проведені в автономному режимі, який сфокусований на максимальній пропускній здатності токенів на секунду, та в серверних сценаріях, де імітуються запити в реальному часі з обмеженою затримкою.

Сервер із процесором EPYC 9374F Genoa і вісьмома прискорювачами Instinct MI300X показав результат 21028 токенів/сек у серверних сценаріях, що максимально близько до результату 21605 токенів/сек серверної системи Nvidia DGX100 із процесором Xeon. А система на базі нового процесора EPYC Turin показала найкращий результат у 22021 токенів/сек.

В офлайнових тестах Nvidia DGX100 утримує лідерство, хоча різниця з конфігурацією Turin + MI300X мінімальна. Це показує, що рішення AMD для ШІ не поступаються надпопулярним Nvidia H100.

Instinct MI300X використовує чип на архітектурі CDNA 3 та оснащується 192 ГБ пам'яті HBM3. Швидкісна шина Infinity Fabric дає змогу ефективно об'єднувати ці пристрої в обчислювальні кластери. AMD говорить про майже лінійне масштабування продуктивності при переході від одного прискорювача до восьми MI300X. Завдяки великому обсягу пам'яті платформа AMD має хороший потенціал для підтримки нових великих мовних моделей. Це вже сприяло партнерству AMD і Meta для підтримки LLaMa 3.1 405B.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Свіжі подробиці про консоль PlayStation 5 Pro

Наближення релізу ігрової консолі PlayStation 5 Pro складно назвати таємницею. Попри мовчання Sony, розробники відеоігор відкрито говорять про підготовку нового пристрою, а в Мережі вже деякий час доступні його основні характеристики. Свіжа інформація проливає світло на дизайн оновленої PlayStation 5.

PlayStation 5 Pro

Закордонним колегам пощастило ознайомитися з коробками для PlayStation 5 Pro, тобто реліз новинки вже не за горами. Повідомляється, що PS5 Pro успадкує риси від компактної версії PlayStation 5. Вона буде виконана переважно в білому кольорі та виділяється на тлі попередниці трьома чорними смужками з боків й трохи більшою товщиною корпусу. Також не можна не відзначити два порти USB Type-C на фронтальній панелі.

Офіційна презентація PlayStation 5 Pro може відбутися вже наступного місяця, а у продаж новинка, ймовірно, надійде до сезону різдвяних та новорічних свят. Хай там що, залишається дочекатися подробиць від самої Sony. З попередніми технічними характеристиками PlayStation 5 Pro можна ознайомитися в таблиці.

PlayStation 5 Pro

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Chieftec представила корпус Pro Mini для плат microATX

В асортименті компанії Chieftec з'явився Mini-Tower корпус Pro Mini (AZ-01B-OP). Він розрахований на встановлення материнської плати формату Mini-ITX або microATX, а серед його особливостей виробник відзначає наявність шумопоглинаючого матеріалу на двох бічних стінках та фронтальній панелі.

Chieftec Pro Mini

Загальні габарити Chieftec Pro Mini становлять 360 x 212 x 420 мм. Усередині знайдеться місце для чотирьох карт розширення завдовжки до 330 мм, процесорного кулера заввишки до 165 мм, пари 2,5- і одного 3,5-дюймового накопичувача, ATX-сумісного блока живлення завдовжки до 180 мм, а також радіаторів СРО типорозміру до 280/360 мм.

Chieftec Pro MiniChieftec Pro Mini

Є посадкові місця для восьми 120-мм вентиляторів, до комплекту постачання входить одна 120-мм «вертушка». На панелі введення-виведення доступні порти USB 3.2 Type-A, Type-C, USB 2.0 і два 3,5-мм аудіороз'єми. Основним матеріалом, використаним при виготовленні корпусу, є 0,6-мм сталь SPCC.

Рекомендована ціна Chieftec Pro Mini (AZ-01B-OP) оголошена не була. За попередньою інформацією, в Європі він коштуватиме близько €60.

Chieftec Pro Mini

Джерело:
Chieftec

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Відеокарта MSI GeForce RTX 4070 Super до 20-річчя World of Warcraft доступна в Україні

Київський офіс MSI повідомив про надходження на український ринок відеокарти GeForce RTX 4070 Super у модифікації Gaming Slim World of Warcraft Edition, про яку ми розповідали минулого тижня. Ця модель приурочена до 20-річчя культової MMORPG від Blizzard Entertainment, а також виходу масштабного доповнення The War Within. «Фішка» новинки криється в унікальному оформленні.

MSI GeForce RTX 4070 Super

«Особливістю даної відеокарти є унікальний дизайн, виконаний у культових кольорах World of Warcraft — Mystic Blue та Glorious Gold, — розповідає прес-служба MSI. — Вона належить до серії MSI Gaming Slim, відомої своїм тонким і продуктивним охолодженням, що дозволяє встановлювати відеокарту навіть у невеликі корпуси. Приємним бонусом для фанатів World of Warcraft буде наявність у комплектації десяти магнітних панелей, що зображають різні пам’ятні сцени з доповнень цієї гри».

MSI GeForce RTX 4070 Super

За технічними характеристиками новинка не відрізняється від звичайної MSI GeForce RTX 4070 Super 12G Gaming Slim. Відеокарта отримала систему охолодження з трьома вентиляторами, графічний процесор функціонує на еталонних частотах: від 1980 до 2475 МГц. Через застосунок MSI Center власники зможуть збільшити boost-частоту до 2490 МГц. На торці у новинки розпаяний (12+4)-контактний роз'єм додаткового живлення, а для виведення зображення передбачено три DisplayPort 1.4a та один HDMI 2.1a. Детальніші специфікації наведені на сайті MSI.

MSI GeForce RTX 4070 Super

В Україні MSI GeForce RTX 4070 Super 12G Gaming Slim World of Warcraft Edition можна придбати ексклюзивно в магазині Rozetka. Кількість відеокарт обмежена — лише 20 одиниць.

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Розкрито специфікації чипів Intel Core Ultra 5 245, Core Ultra 5 235 та Core Ultra 3 205 для настільних ПК

Офіційна презентація процесорів Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) та платформи LGA1851, згідно з доступною інформацією, відбудеться в жовтні. Попри це, у Мережі вже доступні характеристики майбутніх настільних CPU Intel. Сьогодні надійшли подробиці про представників лінійки Core Ultra 5, а також про модель Core Ultra 3 205 — молодший 8-ядерник для нової десктопної платформи.

Core Ultra

Згідно з наданою інформацією Core Ultra 5 235 і Core Ultra 5 245 отримають шість високопродуктивних і вісім енергоефективних ядер. Для першої моделі характерна частота P-ядер від 3,4 до 5,1 ГГц і E-ядер від 2,9 до 4,4 ГГц, а у другого «камінця» ці параметри становлять від 3,4 до 5,1 ГГц і від 2,9 до 4,5 ГГц відповідно. Обидва процесори мають 65-ватний рівень Processor Base Power (PBP).

Водночас Core Ultra 3 205 отримає чотири P-ядра з частотою від 3,9 до 4,8 ГГц та чотири E-ядра, що працюють на частоті від 3,3 до 4,2 ГГц. Рівень PBP складе не більше 65 Вт. Специфікації всіх відомих процесорів Intel Arrow Lake-S зібрані в таблиці.

Core Ultra

За традицією Intel почне з випуску оверклокерських процесорів K-серії. Моделі Core Ultra 5 245K, Core Ultra 7 265K і Core Ultra 285K, а також перші материнські плати LGA1851 мають надійти в продаж 17 жовтня. Решта настільних процесорів Core Ultra 200-ї серії, в тому числі вищезгадані CPU, вийдуть орієнтовно на початку 2025-го.

Джерело:
VideoCarz

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Відеокарти AMD RDNA 4 отримають від 48 до 64 МБ Infinity Cache

З'явилася нова порція чуток відносно майбутньої лінійки відеокарт AMD Radeon RX 8000 на архітектурі RDNA 4. Днями стало відомо, що компанія готує три моделі графічних прискорювачів. І всі вони використовуватимуть пам'ять GDDR6. Потенційні Radeon RX 8800 XT та Radeon RX 8700 XT будуть засновані на процесорі Navi 48, отримають 4096/3584 обчислювальних ядра і 256-бітну шину пам'яті.

Тепер став відомий обсяг кеш-пам'яті Infinity Cache нових моделей. У Radeon RX 8800 XT і Radeon RX 8700 XT цей кеш складе 64 МБ, а молодша Radeon RX 8600 XT отримає 48 МБ Infinity Cache. І тут немає ніякого прогресу відносно актуального покоління. Старші моделі Radeon RX 7900 засновані на GPU Navi 31, який у максимальній конфігурації має 96 МБ кешу. А Radeon RX 7800 XT на GPU Navi 32 обмежений 64 МБ кешу.

Але також відомо, що в новому поколінні AMD відмовиться від дизайну MCM (Multi-Chip-Module) у середньому сегменті. Тобто кеш з GPU будуть виконані у вигляді єдиного кристала. Ймовірно, це допоможе підвищити загальну швидкодію та ефективність використання Infinity Cache.

Анонс нових відеокарт AMD Radeon RX 8000 очікується на початку наступного року.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Nvidia підбила підсумки другого кварталу: $16,6 млрд чистого прибутку

Корпорація Nvidia випустила звіт про фінансові підсумки діяльності у другому кварталі, який завершився для «зеленого» чипмейкера 28 липня. Виторг компанії за попередні три місяці склав 30 мільярдів доларів. Це не тільки на 122% більше за результати аналогічного періоду минулого року, але також є максимальним показником за всю історію Nvidia. Разом з цим чистий прибуток компанії зріс на 168% — з $6,2 млрд до $16,6 млрд.

Nvidia

Nvidia оновлює фінансові рекорди вже кілька кварталів поспіль, чому сприяє величезний попит на прискорювачі обчислень для штучного інтелекту. В останньому кварталі за рахунок продукції для центрів обробки даних компанія отримала $26,3 млрд (+154% відносно аналогічного періоду 2023-го) або приблизно 87% сукупного виторгу.

Nvidia

Ігровий підрозділ забезпечив Nvidia $2,9 млрд виторгу (+16% щодо 2023-го), професійна графіка принесла «зеленим» $454 мільйони (+20%), автомобільний підрозділ відзвітував про $346 млн (+37%), а на продажах OEM-продукції компанія отримала $88 мільйонів (+33%).

У поточному кварталі Nvidia розраховує встановити новий рекорд. Згідно з прогнозами, виторг «зеленої» компанії має зрости до $32,5 мільярдів.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Нові трейлери та геймплей Call of Duty: Black Ops 6, які показали на CODNext Showcase

Activision провела велику презентацію CODNext Showcase. Це велике чотиригодинне шоу, в рамках якого було багато спілкування з розробниками, багато нової інформації та демонстрація матчів реальних гравців, які могли випробувати Call of Duty: Black Ops 6.

Мультиплеєр нової частини обіцяє бути більш динамічним та стрімким. В основному це пов'язано з новою системою пересування omni movement. Тепер гравці можуть виконувати стрибки й підкати.

Анонсовано повернення в гру старого персонажа Replacer.

На старті гра запропонує 16 різноманітних карт для мережевих баталій.

Повернуть класичний «престиж». Реалізовано нову систему випробувань. Будуть широкі можливості  кастомізації зброї. Показали багато нових яскравих квітчастих скінів та камуфляжів.

Також нагадали про запуск першого етапу бета-тестування для тих, хто оформив попереднє замовлення. Вони зможуть грати з 30 серпня до 4 вересня. А загальний публічний бета-тест пройде з 6 по 9 вересня.

Презентували нову карту Area 99 для королівської битви Call of Duty: Warzone. Також підтвердили повернення карти Verdansk у 2025 році.

Представили новий трейлер зомбі-режиму з картою Liberty Falls. Раніше нам показували трейлер із демонстрацією геймплею на локації Terminus.

Call of Duty: Black Ops 6 виходить 25 жовтня на консолях PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One і на PC.

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

SMC пропонує імерсійне охолодження для серверів із Nvidia Blackwell

Компанія SMC представила унікальний спосіб охолодження для великих обчислювальних центрів на основі імерсійного методу. Таке рішення орієнтоване насамперед на серверні кластери для штучного інтелекту із застосуванням нових графічних чипів Nvidia Blackwell. Потреби в обчислювальних потужностях постійно зростають, але енергоспоживання нових систем також збільшується, і це вже стає серйозною проблемою. У нових серверах із Blackwell уже переходять на рідинне охолодження. Але Sustainable Metal Cloud (SMC) пропонує йти далі та реалізувати повне занурення обчислювальної системи в синтетичну оливу для кращого охолодження.

Це не перший експеримент у цьому напрямі, але SMC готова запропонувати готові універсальні рішення для масового впровадження. Це система HyperCubes з великими кубами, які заповнені поліальфаолефіновим маслом. І всередину цього куба занурюється безпосередньо обчислювальна система.

Заявлено, що таке охолодження дає змогу знизити енергоспоживання до 50%. Також виробник стверджує, що їхнє рішення дешевше за інші аналоги. Конструкція SMC HyperCubes є універсальною і дозволяє розгортати такі системи в центрах даних по всьому світу. Керівники SMC вважають, що їхнє рішення є оптимальним для потужної обчислювальної платформи Grace Blackwell. Відомо, що компанія раніше вже співпрацювала з Nvidia, але це поки що не сприяло впровадженню нової технології охолодження. Фахівці вважають, що індустрії треба пройти ще довгий шлях до впровадження такого методу як стандартного.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Розробники показали геймплей незвичайної гри Clair Obscur: Expedition 33

Нещодавно студія Sandfall Interactive анонсувала незвичайну гру Clair Obscur: Expedition 33. Це рольова пригода в чарівному світі, який натхненний Прекрасною епохою Франції. Вона відразу привернула увагу своєю яскравою стилістикою. Тепер нам показали ігровий процес.

Опублікована 7-хвилинна демонстрація, під час якої демонструють битви з різними незвичайними ворогами. Clair Obscur: Expedition 33 пропонує покрокові тактичні бої з необхідністю вчасно натискати QTE для вдалого виконання ударів та максимальних пошкоджень. Все це відбувається під красиву медитативну музику. Але найбільше запам'ятовується незвичайний дизайн оточення, оскільки герої вивчають чарівний підводний світ.

Також з'явилися відгуки та перші прев'ю гри від ігрової преси. Журналісти IGN порівнюють проєкт із серією Final Fantasy. Кажуть, що історія робить акцент на емоційному оповіданні. Учасники експедиції повинні знайти та зупинити Художницю, яка стала причиною загибелі безлічі невинних душ. У нас буде команда з трьох персонажів, кожен зі своїми унікальними навичками та здібностями, які поступово розширюються. У грі немає відкритого світу. Проходження пов'язане з дослідженням локацій і боями, будуть й інші побічні активності.

У гри стильна красива картинка та незвичайний дизайн. В основі Clair Obscur: Expedition 33 рушій Unreal Engine 5. Гру обіцяють випустити у 2025 році на РС, Xbox Series X/S і PlayStation 5.

Обговорити в форумі (коментарів: 4)