Windows 11 використовує майже половина користувачів Steam

Сервіс цифрової дистрибуції Steam поділився свіжою статистикою щодо вподобань користувачів при виборі «заліза» та операційних систем. Згідно з опублікованою інформацією, Windows 11 вдалося обігнати за популярністю свою попередницю. Її частка за підсумками серпня зросла майже до 49,2%, тоді як «десятку» продовжують використовувати понад 47% користувачів платформи. Нагадаємо, що офіційний реліз Windows 10 відбувся влітку 2015-го.

Windows 11

Найпопулярнішою відеокартою залишається GeForce RTX 3060 з показником 5,36%. Слідом за нею йде мобільний 3D-прискорювач GeForce RTX 4060 Laptop, при цьому в трійку лідерів також потрапила модель GeForce GTX 1650. Що стосується 3D-прискорювачів Intel та AMD, то тут найбільшим показником (1,93%) можуть похвалитися інтегровані відеоядра.

Steam

З іншого варто відзначити високу популярність 6- і 8-ядерних процесорів (31,74% і 21,15% відповідно), дисплеїв із роздільною здатністю Full HD, якими користується понад половина аудиторії Steam, 16 гігабайтів оперативної пам'яті (47,36%), а найбільш популярною VR-гарнітурою залишається Oculus Quest 2 (38,33%). З повною статистикою можна ознайомитися за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 100)

Процесори AMD Ryzen 7 9700X і Ryzen 5 9600X збережуть гарантію при роботі у 105-ватному режимі

Найближчими тижнями партнери AMD випустять прошивки UEFI для материнських плат AM5, виконані на базі AGESA версії 1.2.0.2. Їхнім головним нововведенням стане 105-ватний режим для процесорів Ryzen 5 9600X та Ryzen 7 9700X. Нагадаємо, що з коробки ці моделі функціонують при 65-ватному рівні TDP.

AMD Ryzen

Додати 105-ватний режим для Ryzen 5 9600X і Ryzen 7 9700X вирішила сама компанія AMD. Власники зможуть активувати його кількома натисканнями в налаштуваннях системної плати, тим самим підвищивши продуктивність CPU. У платах AM5 з логікою AMD 800-ї серії цей режим буде доступний з дня виходу. Доречі, огляди моделей X870/X870E мають вийти 30 вересня. Збільшення рівня TDP, згідно з першими тестами, покращує показник Ryzen 7 9700X у тесті Cinebench R23 на 13%.

Хоча виробники «заліза» традиційно вважають роботу за межами офіційних специфікацій приводом для анулювання гарантії, в цьому випадку AMD зробить виняток. Паспортний рівень TDP у процесорів Ryzen 5 9600X та Ryzen 7 9700X залишиться на 65-ватному рівні, але гарантія поширюватиметься і на роботу в 105-ватному режимі.

Реліз прошивок на базі AGESA 1.2.0.2 відбудеться до кінця поточного місяця. Більш точні терміни поки не повідомляються.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Palit представила відеокарти GeForce RTX 40-ї серії в модифікації Infinity 3

Компанія Palit підготувала до релізу відеокарти GeForce RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super та RTX 4070 Super у виконанні Infinity 3. Усі вони відповідають вимогам стандарту SFF-Ready, який Nvidia анонсувала на початку літа, тобто підійдуть для відносно невеликих комп'ютерів. Новинки будуть доступні у версіях із заводським розгоном та без нього.

Palit Infinity 3

Представлені відеокарти Palit Infinity 3 оснащені системою охолодження з трьома вентиляторами, виконані в чорному кольорі та позбавлені якихось елементів RGB-підсвічування. Довжина 3D-прискорювачів становить 294 мм, а в системному блоці вони займуть 2,5 слота. Додамо, що позначку Nvidia SFF-Ready можуть отримати відеокарти довжиною до 304 мм.

Palit Infinity 3

На торці у нових GeForce RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super й RTX 4070 Super розпаяний (12+4)-контактний роз'єм додаткового живлення. Що стосується boost-частоти графічного процесора, то в OC-версій вона збільшена до 2580 МГц, 2640 МГц і 2640 МГц відповідно (з еталонних 2550 МГц, 2610 МГц і 2475 МГц). Для виведення зображення передбачено три DisplayPort 1.4a та один HDMI 2.1.

Palit Infinity 3

Щодо рекомендованих цін відеокарт GeForce RTX 40-ї серії у виконанні Palit Infinity інформації не надходило.

Palit Infinity 3

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Thermal Grizzly пропонує новий водоблок для «голих» процесорів Intel LGA1700

В асортименті німецької компанії Thermal Grizzly з'явився водоблок Intel Mycro Direct-Die Pro RGB V1. Він призначений для процесорів у конструктивному виконанні LGA1700 зі знятою теплорозподільною кришкою. Інакше кажучи, новинка підійде для «голих» чипів сімейств Alder Lake-S та Raptor Lake-S (Refresh).

Thermal Grizzly

Основа водоблока Intel Mycro Direct-Die Pro RGB V1 виконана з нікельованої міді та безпосередньо контактує з кристалом процесора LGA1700. Верхня частина виготовлена з акрилу й прикрашена декоративною алюмінієвою пластиною. Для інтеграції в контур СВО знадобляться фітинги типорозміру G1/4.

Thermal Grizzly

Як термоінтерфейс Thermal Grizzly рекомендує використовувати рідкий метал. З іншого можна відзначити наявність світлодіодного RGB-підсвічування.

Thermal Grizzly

Європейським ПК-ентузіастам за водоблок Intel Mycro Direct-Die Pro RGB V1 доведеться викласти приблизно €130.

Thermal Grizzly

Джерело:
Thermal Grizzly

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Керівництво Intel розмірковує над продажем Altera і скасуванням будівництва німецького підприємства

Цього місяця керівництво Intel представить план з додаткового скорочення витрат. Нагадаємо, що процесорний гігант завершив минулий квартал з $1,6 млрд чистих збитків, після чого оголосив про наміри скоротити загальний штат на 15%, призупинити виплату дивідендів, а також урізати витрати на маркетинг, дослідження і розробки.

Intel

Наразі, як повідомляє Reuters, керівництво Intel не планує повністю позбавлятися від бізнесу з випуску напівпровідників. Однак з метою економії чипмейкеру доведеться дещо урізати амбітні плани з розширення виробничих потужностей. Зокрема, Intel може заморозити або повністю скасувати будівництво німецького підприємства, яке обійшлося б компанії в $32 мільярди.

Ще одним пунктом плану Intel може стати продаж дочірньої компанії Altera. Цей розробник ASIC і програмованих логічних інтегральних схем перейшов під крило Intel у 2015 році. Тоді ця покупка обійшлася процесорному гігантові в $16,7 млрд. Більш детальна інформація про плани керівництва Intel стане відома орієнтовно в середині місяця.

Джерела:
WCCFTech
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 88)

У Мережі помічені підроблені процесори Ryzen 7 7800X3D

Процесор AMD Ryzen 7 7800X3D залишається одним з найпопулярніших на ринку. Збільшений об'єм кеш-пам'яті та помірна ціна роблять його оптимальним рішенням для ігор, тим паче компанія AMD поки що не представила заміну в рамках нової серії Ryzen 9000 з 3D V-Cache. Відомий ентузіаст Роман «Der8auer» Хартунг поділився історією про фейковий процесор. Він придбав його в ентузіаста, який став жертвою шахрайства і купив підробку. Перший покупець придбав процесор через румунську версію OLX. Платформа пропонує певний захист для безпечних угод, але тут був випадок прямої домовленості з продавцем.

Ryzen 7 7800X3D Fake

Це не перший випадок підробки процесорів. Зазвичай шахраї намагаються продати дешевий CPU під виглядом дорогого, змінюючи маркування за допомогою лазерного гравіювання. Тут же клієнт отримав підробку, яка взагалі не працює. Під час зовнішнього огляду Der8auer відзначив кілька ознак того, що це не справжній процесор: відсутність герметика на конденсаторах навколо теплорозподільної кришки, інший колір підкладки, менша товщина текстоліту, а також деякі відмінності та нерівність шрифту в маркуванні на корпусі.

Ryzen 7 7800X3D Fake

Der8auer вставив процесор у материнську плату, але система не запустилася. Далі його розібрали. І виявилося, то ніякого кристала на підкладці немає.

Ryzen 7 7800X3D Fake

При цьому теплорозподільна кришка імітувала оригінальну конструкцію, мала досить високу якість і явно виготовлена на верстаті з ЧПУ.

Ryzen 7 7800X3D Fake

Загалом ідеться про якісну підробку, яка намагається імітувати оригінал у всіх деталях. Але саме відмінності в цих деталях і видають підробку.

Нам не відомі нюанси угоди, але можна припустити, що, як і в більшості таких випадків, покупець спокусився дуже низькою ціною.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Продажі шутера Concord могли скласти лише 25 тисяч копій

Тиждень тому компанія Sony випустила багатокористувацький шутер Concord. Гра пропонує динамічні битви PvP 5x5 у фантастичному космічному стилі з яскравими героями. Очевидно, що Sony мала певні очікування від гри, особливо після неймовірного успіху Helldivers 2 на початку року. Concord вийшла одночасно як на PlayStation 5, так і на PC, просувалася з хорошою медійною підтримкою, та й загальний рівень технічного виконання у гри досить високий. Ось тільки загальна стилістика та герої не сподобалися гравцям ще на етапі демонстрації трейлерів і бета-тестування. А після виходу виявилося, що це найбільш інклюзивна гра компанії Sony, що теж не сприяло популяризації проєкту.

Аналітики припускають, що загальні продажі Concord склали скромні 25 тисяч копій. З них на PlayStation 5 було продано 15 тисяч, а решту купили користувачі Steam. Також варто зазначити, що гра недоступна в деяких регіонах через прив'язку до сервісу PSN, який офіційно не працює в багатьох країнах Азії, Африки та навіть в окремих країнах Європи.

Згідно зі статистикою SteamDB піковий онлайн гри склав 697 осіб і постійно падає, поступово наближаючись до сотні гравців. При цьому оцінки не можна назвати зовсім поганими — у гри 67% позитивних рецензій у Steam. А ось загальний користувацький рейтинг гри на Metacritic неймовірно низький — лише 1,8 бала. Рейтинг від критиків теж не видатний — 62 бали зі 100. Загалом гра впевнено претендує на звання одного з головних ігрових провалів поточного року.

Джерело:
Insider-Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 36)