Intel випустила мобільні процесори Core Ultra 200V

Цього вечора відбувся офіційний реліз перших процесорів Intel Core Ultra 200-ї серії. Йдеться про мобільну лінійку Core Ultra 200V, також відому як Lunar Lake. Ці процесори створені з прицілом на максимальну енергоефективність та знайдуть застосування в тонких і легких ноутбуках, а також портативних ігрових системах, на кшталт MSI Claw 8 AI+.

Core Ultra 200V

Головні особливості процесорів Intel Lunar Lake чипмейкер розкрив ще на виставці Computex 2024 на початку літа. Якщо коротко, вони отримали вісім x86-ядер (4P+4E) без підтримки Hyper-Threading, вбудовану графіку покоління Xe2-LPG, а також продуктивніший NPU-блок для прискорення ШІ-застосунків. Новинки виконані в дизайні MoP (Memory on Package) з чипами пам'яті LPDDR5X-8533 на одному текстоліті з кристалами процесора. Обсяг ОЗП дорівнює 16 або 32 гігабайтам.

Core Ultra 200V

Флагманом нового сімейства мобільних CPU Intel стала модель Core Ultra 9 288V. Для неї характерні частоти до 3,7/5,1 ГГц (E-/P-ядра), 12 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, вбудована графіка Arc A140V на вісім Xe-ядер із частотою до 2,05 ГГц, NPU-блок продуктивністю 48 TOPS та 32 гігабайти оперативної пам'яті LPDDR5X-8533.

Це єдиний процесор Lunar Lake з 30-ватним показником Processor Base Power. У решти CPU він дорівнює 17 Вт. Зі специфікаціями всіх чипів Intel Core Ultra 200V можна ознайомитися в таблиці нижче. Intel також поділилася результатами власних бенчмарків, заявивши про перевагу над рішеннями AMD і Qualcomm за багатьма параметрами. Хай там як, ми рекомендуємо дочекатися незалежних оглядів.

Core Ultra 200V
Core Ultra 200VCore Ultra 200V

До продажу пристрої з платформою Intel Lunar Lake надійдуть 24 вересня. Деякі з них стануть доступні для попереднього замовлення вже сьогодні.

Core Ultra 200VCore Ultra 200V

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

be quiet! випускає серію процесорних СРО Light Loop

Модельний ряд систем охолодження be quiet! поповнився лінійкою процесорних СРО Light Loop. До неї увійшли модифікації з радіаторами типорозміру 240 і 360 мм, виконані в чорному або білому кольорах. В Європі новинки можна буде придбати починаючи з 17 вересня.

Light Loop

У системах рідинного охолодження be quiet! Light Loop використовуються алюмінієві радіатори завтовшки 27 мм, а також водоблок із мідною нікельованою основою і вбудованою помпою. Заявлена підтримка платформ Intel LGA115x, LGA1200, LGA1700, AMD AM4 та AM5. За обдув радіатора відповідають два/три вентилятори Light Wings LX PWM High-Speed (до 2100 об/хв). «Вертушки» і верхня частина водоблока оснащені ARGB-підсвічуванням.

Light Loop

До комплекту постачання входить концентратор, до якого можна під'єднати до шести вентиляторів із ШІМ-керуванням швидкістю та до шести пристроїв з ARGB-підсвічуванням. Ще однією цікавою особливістю стала можливість дозаправки контуру СРО, відповідний отвір знаходиться на торці радіатора. Вендор також підготував невелику пляшку з теплоносієм.

Light Loop

Що стосується ціни, то в Європі готові СРО be quiet! Light Loop будуть доступні за €130-165 залежно від кольору і типорозміру радіатора.

Light Loop

Джерело:
be quiet!

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Відеокартам Nvidia Blackwell приписують більше енергоспоживання щодо попередників

Від неофіційних джерел продовжують надходити подробиці про відеокарти GeForce RTX наступного покоління, виконані на базі графічних процесорів Nvidia Blackwell. За останньою інформацією, на тлі попередників вони будуть виділятися не тільки більшою продуктивністю, але й збільшеним енергоспоживанням. Тобто у флагманської GeForce RTX 5090 воно перевищить 450 Вт.

GeForce RTX

Схожа інформація раніше надходила від компанії Seasonic. У своєму калькуляторі потужності блоку живлення вона вказала 500-ватний рівень TDP для GeForce RTX 5090, що на 50 Вт більше за показник GeForce RTX 4090. Додаткова інформація наведена в окремому матеріалі.

Очікується, що відеокарти GeForce RTX 50-ї серії продовжать використовувати (12+4)-контактний роз'єм додаткового живлення 12VHPWR. Він розрахований на 600 Вт потужності, тобто повинен впоратися навіть з урахуванням більших «апетитів» наступного покоління GeForce RTX. Можливо, у разі топових модифікацій для оверклокерів можна буде частіше зустріти два таких роз'єми.

Офіційний реліз 3D-прискорювачів Nvidia Blackwell має відбутися наприкінці цього або на початку наступного року.

Джерело:
Overclock3D

Обговорити в форумі (коментарів: 67)

V-Color анонсувала набори пам'яті CUDIMM DDR5 зі швидкістю до 9200 МТ/с

Тайванська фірма V-Color Technology відзвітувала про випуск перших у світі оверклокерських модулів оперативної пам'яті DDR5 стандарту CUDIMM. Для новинок виробник заявляє паспортну швидкість до 9200 МТ/с. Вони будуть доступні в складі комплектів із двох 16- та 24-гігабайтних планок.

CUDIMM DDR5

Стандарт CUDIMM (Clocked Unbuffered Dual In-Line Memory Module) був затверджений комітетом JEDEC у січні цього року. Його головним нововведенням стала поява тактового генератора CKD (Client Clock Driver) на модулі оперативної пам'яті DDR5. Це покликано поліпшити стабільність роботи, а також оверклокерський потенціал ОЗП. В іншому модулі CUDIMM не відрізняються від традиційних UDIMM (Unbuffered DIMM) та сумісні з актуальними платформами

CUDIMM DDR5

Для топового комплекту V-Color DDR5, як було сказано вище, характерний штатний режим роботи DDR5-9200. У профілі Intel XMP 3.0 для нього вказана формула затримок 44-56-56-134 та напруга 1,45 В. Серед інших особливостей новинок виробник відзначає RGB-підсвічування й оригінальний дизайн радіатора.

CUDIMM DDR5

Терміни надходження до продажу та рекомендовані ціни нових комплектів V-Color DDR5 будуть оголошені пізніше.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Перший чип OpenAI для прискорення ШІ Sora виготовлятимуть за технологією TSMC A16

Дедалі більше чуток про розробку власних спеціалізованих чипів компанією OpenAI, яка відома як творець ChatGPT. Згідно з новими даними OpenAI навіть вела переговори з TSMC відносно будівництва нового заводу під власні потреби. Але після оцінки перспектив та ризиків вирішено було скасувати такий масштабний проєкт. Але процесор для ШІ від OpenAI все ще в розробці та випускатиметься за майбутньою технологією TSMC A16 (1,6 нм).

OpenAI chip TSMC A16

Майбутній чип орієнтований на прискорення обчислювальних можливостей генеративного штучного інтелекту Sora для створення відеороликів. Модель ШІ Sora була вперше представлена на початку року і вразила всіх якістю та реалізмом згенерованих відео.

Власна апаратна платформа допоможе поліпшити можливості генерації Sora. Але такі чипи з'являться не раніше 2026 року. Освоєння техпроцесу A16 почнеться після масового впровадження N2P. Очікується, що окрім збільшення щільності транзисторів A16 забезпечить зниження енергоспоживання на 20% відносно N2P.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Nvidia оновила логотип GeForce RTX, щоб підкреслити можливості прискорення ШІ

Закордонні колеги звернули увагу на зміни в логотипі GeForce RTX, який можна зустріти на сайті Nvidia та її AIB-партнерів. На тлі галасу навколо технологій штучного інтелекту в сегменті персональних комп'ютерів, зокрема Microsoft Copilot+ PC, «зелені» вирішили підкреслити можливості своїх відеоадаптерів. Тепер на логотипі GeForce RTX видніється напис «Powering Advanced AI».

GeForce RTX

Справедливо зазначити, що відеоадаптери GeForce RTX багаторазово перевершують за обчислювальною потужністю NPU-блоки в складі актуальних процесорів Intel, AMD, Apple і Qualcomm. Наприклад, 3D-прискорювачі Nvidia непогано справляються зі створенням зображень за допомогою генеративного ШІ або великими мовними моделями. Nvidia навіть пропонує інструмент ChatRTX, який дозволяє створити персоналізованого чат-бота.

Судячи з усього, в найближчому майбутньому Nidia докладатиме додаткових зусиль для просування відеоадаптерів GeForce RTX як споживчих ШІ-прискорювачів.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Лінійку плат ASRock для оновленої платформи AM5 очолили моделі X870E Taichi й Taichi Lite

Компанія ASRock представила власну лінійку материнських плат AM5 на основі системної логіки AMD X870 і X870E. Усього компанія підготувала сім моделей, які будуть готові прийняти на борт процесори Ryzen 9000 (Granite Ridge) прямо з коробки. Терміни релізу новинок ASRock поки не розкриває, але, як ми вже знаємо, перші огляди системних плат X870/X870E будуть опубліковані тільки 30 вересня.

ASRock

Флагманським рішенням ASRock для оновленої платформи AM5 стала X870E Taichi. Ця материнська плата отримала (24+2+1)-фазну систему живлення, чотири роз'єми під модулі оперативної пам'яті DDR5, два слоти розширення PCI Express 5.0 x16, чотири роз'єми M.2 під NVMe-накопичувачі, два порти USB4 і бездротовий адаптер Wi-Fi 7. Схоже оснащення пропонує модель X870E Taichi Lite, але обходиться без надмірностей, на кшталт RGB-підсвічування.

ASRock

Детальні характеристики системних плат ASRock X870/X870E найближчим часом стануть доступні на офіційному сайті вендора. Весь перелік новинок має такий вигляд:

  • X870E Taichi;
  • X870E Nova WiFi;
  • X870E Taichi Lite;
  • X870 Steel Legend WiFi;
  • X870 Riptide WiFi;
  • X870 Pro RS RS WiFi;
  • X870 Pro RS.

ASRock

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Китай демонструє рекордні витрати на обладнання для виробництва чипів

Цього року Китай став світовим лідером за витратами на обладнання для виробництва напівпровідникових мікросхем, обігнавши Південну Корею, Тайвань і США разом узяті. Інвестиції Піднебесної в цю галузь досягли 25 мільярдів доларів. Це свідчить про величезні зусилля, що країна докладає для зниження залежності від іноземних виробників напівпровідників, зокрема, для розвитку сфери штучного інтелекту. При цьому Китай уже перебуває під санкціями, і місцеві компанії не можуть купувати найпередовіше обладнання для випуску чипів. Але за підсумками року Китай став єдиною країною, яка збільшила інвестиції в галузь на тлі економічної рецесії. І аналітики кажуть, що наступного року витрати на обладнання можуть сягнути $50 мільярдів!

SMIC China

Основні інвестиції пов'язані з розвитком Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) та Hua Hong, але також активними закупівлями займаються і більш дрібні китайські компанії. Зростання закупівлі обладнання Китаєм істотно впливає і на виробників обладнання з інших країн. Applied Materials, Lam Research і KLA зі США, Tokyo Electron з Японії та ASML з Нідерландів повідомили про збільшення доходів від китайських компаній. Це зростання від 32% в Applied до 49% в ASML.

Хоча основні китайські виробники чипів позбавлені передових технологій, вони змогли домогтися значних успіхів навіть при доступному обладнанні. Відомо, що найбільша компанія SMIC випускає найкращі свої чипи тільки за технологією 7 нм і за чутками до кінця року запропонує свій варіант 5 нм. Японські фахівці вважають, що навіть такі чипи показують хорошу конкурентоспроможність і за технологічним рівнем SMIC лише на три роки поступається провідному світовому виробнику TSMC.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 60)

Acer анонсувала онлайн-презентацію next@acer зі стрімом із Києва

Завтра о 15:30 за київським часом стартує щорічна пресконференція next@acer. В її рамках представники Acer розкажуть про нові продукти. Будуть представлені пристрої як для пересічних користувачів, так і геймерські новинки бренду Predator. Втім, головною темою презентації стануть технології штучного інтелекту. Стежити за анонсами можна буде в рамках онлайн-трансляції.

Acer

«2024 рік — це рік штучного інтелекту, і Acer є лідером у цій галузі завдяки розробці «human.intelligence». Поки ШІ розвивається, реальний контроль залишається в руках людини. Наші інновації покликані посилити ваш інтелект, а не замінити його», — розповідає вендор.

Як і минулого року, українське представництво Acer організовує окремий стрім із Києва з розіграшем призів (умови будуть оголошені під час трансляції). Він буде доступний як у цьому матеріалі, так і на офіційному YouTube-каналі Acer Ukraine. Що стосується призового фонду, то він включає:

  • ігровий монітор Nitro XF240YS3;
  • ігрова гарнітура Nitro Headset;
  • ігрова мишка Nitro Mouse;
  • ігровий рюкзак Nitro Utility Backpack;
  • три фірмові футболки Nitro (L).

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

У Steam стартував фестиваль космічних ігор

В ігровому сервісі Steam почалася нова акція. До 9 вересня на платформі проходить «Фестиваль космічних досліджень». У рамках заходу безліч ігор космічної тематики продаються зі знижкою. Серед них No Man's Sky, Stellaris, The Outer Worlds, The Invincible, IXION та багато інших проєктів різних жанрів, які пов'язані з дослідженням космосу.

Також гравцям доступні різні демоверсії ігор, серед яких The Planet Crafter, Everspace 2, The Crust, Chorus та інші. Захід супроводжується роздачею унікальних предметів для профілю, включно з рамками для аватара тощо.

Одночасно в Steam проходить розпродаж ігор від хорватських студій, куди потрапила серія Serious Sam і низка непоганих інді-ігор. Фанатів рольових ігор порадує значна знижка на середньовічну гру Kingdom Come: Deliverance та всі доповнення — повне видання Royal Edition можна купити зі знижкою в 90%.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Чутки: AMD може працювати над APU з вбудованою пам'яттю GDDR7

Можливо, у Мережі з'явилася перша інформація щодо майбутніх гібридних процесорів AMD, які отримають інтегровану пам'ять нового покоління GDDR7. Згадка невідомого процесора з такою пам'яттю помічена на китайському майданчику NBD, і журналісти припускають, що це якийсь новий APU від AMD. Хоча ніяких прямих підтверджень цьому поки що немає, але це припущення виглядає найбільш імовірним.

На початку наступного року компанія має випустити процесори AMD Strix Halo з процесорними ядрами Zen 5, потужною графікою та блоком NPU для прискорення ШІ. За попередніми даними графічний модуль отримає 40 Compute Units (2560 потокових процесорів) на покращеній архітектурі RDNA 3. Такі процесори мають працювати з пам'яттю LPDDR5X-8533, і жодних даних про можливе впровадження пам'яті прямо в процесор не було. Сумнівно, що Strix Halo отримає версію з GDDR7 прямо на підкладці з основним процесором. Хоча така пам'ять повинна принести серйозне зростання пропускної здатності, що дуже важливо для iGPU.

Відомо, що на підході нова версія консолі PlayStation 5 Pro. Але оскільки її мають представити найближчим часом, то і вона навряд чи отримає чип із новою пам'яттю GDDR7. Ймовірно, йдеться все ж таки про нове покоління гібридних процесорів або про окремий спеціалізований чип.

Також варто зазначити, що згідно з неофіційною інформацією, нові дискретні відеокарти Radeon RX 8000 все ще будуть використовувати пам'ять стандарту GDDR6. Першою впровадити GDDR7 планувала Nvidia в GeForce RTX 50-ї серії, і за чутками такі моделі ми побачимо тільки на початку 2025 року.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Розробники показали геймплей японського горору Slitterhead

На ігровій виставці PAX West 2024 японські розробники з команди Bokeh Game Studio показали гравцям велику демонстрацію геймплею Slitterhead. Цей проєкт створюється на чолі з Кейчіро Тоямою (Keiichiro Toyama), який причетний до створення легендарних горорів Silent Hill та Siren. Нова гра пропонує концепцію переселення в різних персонажів, як це було в Siren. Ми гратимемо за духа, який вміє вселятися в живі істоти, причому не тільки в людей, але навіть у домашніх тварин. Цей дух вивчатиме похмуре азійське місто, натхненне нічним Гонконгом, і битиметься з дивними монстрами.

Значною відмінністю від минулих ігор Кейчіро Тоямы стане наявність просунутої бойової системи. Тому Slitterhead місцями нагадує повноцінний екшен із японським колоритом. Гру називають сумішшю Resident Evil та Ghostwire: Tokyo. Різні блогери виклали запис демонстрації, яка триває понад 23 хвилини та дає непогане уявлення про суть гри.

Проєкт має вийти 8 листопада поточного року на PlayStation 5, Xbox Series X|S і PC

Обговорити в форумі (коментарів: 9)