Acer анонсувала портативну ігрову консоль Nitro Blaze 7 на платформі AMD

Компанія Acer вирішила випробувати сили в сегменті портативних ігрових систем. Сьогодні вона представила свій перший пристрій цього класу під назвою Nitro Blaze 7. В основу новинки лягла апаратна платформа AMD Hawk Point.

Acer Nitro Blaze 7

Acer Nitro Blaze 7 обладнана семидюймовим сенсорним IPS-дисплеєм з роздільною здатністю 1920x1080 пікселів, частотою оновлення 144 Гц, яскравістю 500 кд/м², часом відгуку 7 мс, 100% охопленням палітри sRGB і підтримкою технології AMD FreeSync Premium. «Начинка» пристрою представлена процесором AMD Ryzen 7 8845HS (8 ядер/16 потоків) з вбудованою графікою Radeon 780M, 16 гігабайтами оперативної пам'яті LPDDR5X-7500 та NVMe-накопичувачем PCIe 4.0 x4 формату M.2 2280.

Acer Nitro Blaze 7

З іншого оснащення варто відзначити бездротовий модуль Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.3, два порти USB4, картридер microSD і акумулятор на 50 Вт·год. Також є 3,5-мм аудіороз'єм. Загальні габарити пристрою становлять 256 x 113,5 x 22,5 мм при масі близько 670 грамів. У ролі штатної операційної системи виступає Windows 11.

Nitro Blaze 7

Ціна і терміни виходу Acer Nitro Blaze 7 (GN771) будуть оголошені пізніше.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Однокристальні системи Qualcomm Snapdragon X Plus вийшли у 8-ядерних модифікаціях

Компанія Qualcomm сьогодні офіційно представила нові моделі однокристальних систем Snapdragon X для Windows-ноутбуків. Чипмейкер розширив лінійку «вниз» за рахунок нового 10-ядерного варіанту Snapdragon X Plus, а також двох 8-ядерних SoC. Вони розраховані на використання в більш доступних ноутбуках, початкова ціна яких, за словами голови Qualcomm, в майбутньому опуститься до $700.

Qualcomm Snapdragon X Plus

Однокристальна система Snapdragon X Plus з ідентифікатором X1P-66-100 мало відрізняється від випущеного раніше варіанту (X1P-64-100). Головна особливість новинки — можливість динамічного розгону одного ядра до 4,0 ГГц. В іншому ці дві SoC повністю ідентичні.

Водночас 8-ядерні Snapdragon X Plus відрізняються не тільки робочими частотами, а й обчислювальною потужністю iGPU Adreno. Модель X1P-46-100 функціонує на 3,4-4,0 ГГц та отримала вбудовану графіку на 2,1 Тфлопс, а у версії X1P-42-100 ці параметри становлять 3,2-3,4 ГГц і 1,7 Тфлопс відповідно. Що важливо, обидві 8-ядерні SoC мають NPU-блок продуктивністю 45 TOPS, тобто відповідають вимогам Microsoft Copilot+ PC.

Qualcomm Snapdragon X Plus

До продажу лептопи на базі нових варіантів Snapdragon X Plus мають надійти цього місяця. Офіційні бенчмарки новинок зібрані в таблиці нижче.

Qualcomm Snapdragon X Plus

Джерело:
Qualcomm

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

ASUS випустить міні-ПК NUC 14 Pro AI з процесором Intel Lunar Lake та кнопкою Copilot

Лінійка міні-комп'ютерів ASUS NUC найближчим часом поповниться пристроями NUC 14 Pro AI, створеними на базі процесорів Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake). Вони виконані в традиційному для таких міні-ПК форматі 4x4, хіба що, на тлі звичайних NUC 14 Pro будуть виділятися більш заокругленими кутами корпусу. Ще однією особливістю ASUS NUC 14 Pro AI стане окрема кнопка Microsoft Copilot на фронтальній панелі.

NUC 14 Pro AI

Детальні специфікації міні-комп'ютерів ASUS NUC 14 Pro AI на цю мить компанія не розкриває. З огляду на використання CPU Lunar Lake, для яких характерний дизайн MoP (Memory on Package), новинки будуть оснащені 16 або 32 гігабайтами оперативної пам'яті LPDDR5X-8533. На фронтальній панелі доступні два порти USB 3.2 Type-A, комбінований 3,5-мм аудіороз'єм та порт Thunderbolt 4. Терміни виходу і рекомендовані ціни NUC 14 Pro AI будуть оголошені пізніше.

NUC
Сімейство комп'ютерів ASUS NUC

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Intel Core Ultra 7 265K обігнав Core i7-14700K у тесті CPU-Z

Вчора компанія Intel офіційно випустила мобільні процесори Core Ultra 200V (Lunar Lake), за якими  підуть десктопні Core Ultra 200. Поки немає повноцінних оглядів з детальними тестами майбутніх CPU. Але деякі дані вже з'являються в Мережі. Так, у китайських соціальних мережах з'явилися результати тестування нового Core Ultra 7 265K у вбудованому бенчмарку CPU-Z.

Intel Core Ultra 7 265K

Процесор Intel Core Ultra 7 265K використовує 8 ядер Lion Cove та 12 ядер Skymont без технології Hyper-Threading, тому обробляє 20 потоків. Згідно з ранніми чутками, він має працювати при максимальному Boost до 5,5 ГГц, але на наведених скриншотах ми бачимо максимальні частоти до 5,2 ГГц.

Intel Core Ultra 7 265K

Причина розбіжності проста. Максимальне прискорення процесор отримує в режимі Turbo Boost 3.0 для двох ядер і в режимі Turbo Boost 2.0 для одного ядра. При навантаженні по всіх ядрах отримуємо частоти від 4,6 до 5,2 ГГц.

Intel Core Ultra 7 265K

В однопотоковому тесті CPU-Z новий процесор показав результат у 885 балів, що менше еталонного результату 892 бали для Core i7-14700K. Зате в багатопотоковому тесті новачок продемонстрував 15709 балів, а у Core i7-14700K середній результат близько 14805 балів.

Intel Core Ultra 7 265K

Нагадаємо, що Core i7-14700K налічує 8 продуктивних ядер з Hyper-Threading та 12 енергоефективних ядер, тобто всього 28 потоків. Виходить, що Core Ultra 7 265K зміг обігнати прямого попередника за меншої кількості потоків, і це хороший результат.

Intel Core Ultra 7 265K

Також у Мережі з'явилося фото нижньої сторони нового процесора під LGA-1851.

Intel Core Ultra 7 265K

Мобільні Core Ultra 200V Lunar Lake надійдуть у продаж 24 вересня. Десктопні процесори Intel Core Ultra 200 на архітектурі Arrow Lake-S очікуються в жовтні.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Міністерство юстиції США продовжує антимонопольне розслідування проти Nvidia

У Сполучених Штатах набирає обертів антимонопольне розслідування проти Nvidia. Міністерство юстиції США надіслало офіційні запити «зеленій» корпорації та деяким іншим компаніям. Тепер вони юридично зобов'язані надати слідству необхідну інформацію, повідомляє видання Bloomberg.

Хуанг

Офіційне обвинувачення Nvidia ще не було пред'явлено, і поки Мін'юст США займається пошуком доказів того, що чипмейкер порушив антимонопольне законодавство. «Зелених» підозрюють у зловживанні своїм домінуючим становищем на ринку прискорювачів штучного інтелекту. Nvidia нібито всіляко ускладнює використання рішень конкурентів у таких системах та надає преференції тим клієнтам, хто користується виключно її продуктами та сервісами.

Тим часом зацікавленість компанією з боку Міністерство юстиції США не залишилася поза увагою з боку інвесторів. Вона призвела до зниження вартості акції компанії приблизно на 10%, внаслідок чого ринкова капіталізація Nvidia за короткий час впала на $278 мільярдів, що є новим антирекордом.

Джерела:
Bloomberg
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Ноутбуки на AMD Ryzen AI 300 отримають спеціальне оновлення Microsoft Copilot+ у листопаді

Компанія AMD анонсувала вихід довгоочікуваного оновлення платформи Microsoft Copilot+ під ноутбуки з процесорами Ryzen AI 300. Нові мобільні процесори AMD отримали потужний блок NPU для прискорення операцій ШІ з продуктивністю від 50 TOPS до 55 TOPS у найшвидших версіях (HP Omnibook Ultra). Ноутбуки з Ryzen AI 300 ідеально вписуються в концепцію платформи Copilot+ PC, але Microsoft оптимізувала платформу тільки під процесори Qualcomm Snapdragon X. Редмондська корпорація обіцяла спеціальне оновлення для AMD Ryzen AI 300 і для щойно представлених Intel Lunar Lake, а тепер стало відомо, що воно вийде в листопаді.

Після безплатного листопадового оновлення Copilot+ PC усі нові функції Windows працюватимуть із прискоренням на ноутбуках, які оснащені процесорами Ryzen AI 300. Це забезпечить повну сумісність з екосистемою Copilot+ та ефективне використання апаратних обчислень для підвищення продуктивності у відповідних функціях.

За три місяці продажів перші ноутбуки Copilot+ на Snapdragon X не отримали широкої популярності. Вони хоч і пропонують гідну продуктивність у загальних завданнях, але страждають від низької продуктивності GPU та загалом поки що виглядають дорогувато. Тож ноутбуки з процесорами AMD Ryzen AI 300 мають усі шанси на успіх у рамках концепту Copilot+ PC.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Опубліковано системні вимоги Test Drive Unlimited Solar Crown

Розробники Test Drive Unlimited Solar Crown представили офіційні рекомендації з конфігураціями ПК. Це багатокористувацька гра про перегони з безліччю активностей і змагань у декораціях віртуального острова Гонконг і однойменного міста. Test Drive Unlimited Solar Crown запропонує понад 600 км доріг міською та пересіченою місцевістю і багато дорогих ліцензованих преміальних автомобілів.

Гра створюється студією Kylotonn за участю видавця Nacon на власному рушії KT Engine. Системні вимоги у гри дивні. Для низької якості в Full HD при 30 fps з активним масштабуванням DLSS/FSR у режимі Performance знадобиться система з процесором Intel Core i7-7700K або AMD Ryzen 7 1800X, не менше 12 гігабайтів пам'яті та відеокарта GeForce GTX 1660, Radeon RX 480 або Arc A380.

Для середньої якості в Full HD за 60 fps з активним масштабуванням DLSS/FSR у режимі Balanced знадобиться система з процесором Intel Core i7-11700K або AMD Ryzen 7 3700X, не менше 12 гігабайтів пам'яті та відеокарта GeForce RTX 2080 або Radeon RX 6650. Для встановлення потрібно 50 гігабайтів вільного місця на диску, рекомендується використовувати сучасний швидкий SSD.

Як бачимо, грі не потрібно багато оперативної пам'яті або надпотужний процесор. Але включення в рекомендації за замовчуванням апскейлінгу в Full HD розчаровує та дивує. Можна зробити висновок, що для чесного Full HD потрібна відеокарта зі старшого цінового сегмента. І судячи з опису, Solar Crown буде найкраще почувати себе на відеокартах AMD Radeon.

Гра стартує 12 вересня. На PC вона вже доступна для попереднього замовлення в сервісі Steam за 899 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Оновлена MSI Claw на базі процесорів Intel Lunar Lake вийде на початку 2025-го

Micro-Star International вирішила не поспішати з випуском нового покоління портативної ігрової системи Claw. Виробник анонсував модель Claw 8 AI+, виконану на платформі Intel Lunar Lake, ще в червні під час виставки Computex 2024. Попри те, що перші пристрої з новими CPU надійдуть до продажу 24 вересня, MSI випустить Claw 8 AI+ не раніше наступного року.

MSI Claw 8 AI+

Офіційний дебют MSI Claw 8 AI+ має відбутися на виставці CES 2025 на початку січня. Як розповіли представники вендора, нова модель не замінить оригінальну Claw, а стане продуктивнішою альтернативою. Доречі, звичайна MSI Claw вже побувала в нашій тестовій лабораторії.

MSI поки не розкриває, який саме процесор ляже в основу Claw 8 AI+. Втім, усі CPU Lunar Lake пропонують вісім x86-ядер (4P+4E) без підтримки Hyper-Threading, 16 або 32 ГБ оперативної пам'яті LPDDR5X-8533 та вбудовану графіку Xe2-LPG на сім або вісім Xe-ядер.

MSI Claw 8 AI+MSI Claw 8 AI+

Що стосується решти оснащення Claw 8 AI+, то вона отримає 8-дюймовий екран з роздільною здатністю 1920x1200 пікселів та частотою оновлення 120 Гц, два порти Thunderbolt 4, NVMe-накопичувач формату M.2 2280 і акумулятор на 80 Вт·год.

Джерело:
ComputerBase

Intel заявила про перевагу вбудованої графіки Lunar Lake над рішеннями конкурентів

З нагоди релізу мобільних чипів Core Ultra 200V (Lunar Lake) корпорація Intel поділилася власними бенчмарками нових процесорів. Зокрема, вона розкрила продуктивність інтегрованої графіки, назвавши її найкращим у світі вбудованим GPU. В основу нового відеоядра лягла архітектура Intel Xe нового покоління, яка також буде використовуватися в дискретних 3D-прискорювачах Arc Battlemage.

Lunar Lake

Якщо вірити Intel, графічний блок Arc 140V у складі Core Ultra 9 288V у середньому на 31% швидший за iGPU процесора Core Ultra 7 155H (Meteor Lake). Він також забезпечує на 68% кращу продуктивність відносно Qualcomm Snapdragon X Elite, а в порівнянні з AMD Ryzen AI 370 HX за швидкодією вбудованої графіки новинка Intel виявляється на 16% швидшою. Варто додати, що приблизно половину ігор фахівцям Intel не вдалося запустити на платформі Qualcomm.

Lunar Lake
Lunar LakeLunar LakeLunar Lake

У продаж пристрої на базі процесорів Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake) надійдуть 24 вересня, ближче до того часу будуть опубліковані незалежні огляди. Використовуватися нові CPU буду не тільки в тонких і легких ноутбуках, але й у портативних ігрових системах, на кшталт MSI Claw 8 AI+. В їхньому випадку приріст швидкодії вбудованої графіки буде дуже доречним.

Lunar LakeLunar Lake

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Сервери багатокористувацького шутера Concord вимкнуть шостого вересня

Нещодавно ми писали про поганий старт нового геройського багатокористувацького шутера Concord від Sony. Гра, на розробку якої пішло кілька років і, ймовірно, немаленький бюджет, викликала мінімальний інтерес у геймерів. У Steam піковий онлайн становив менше ніж 700 осіб і швидко впав нижче ста користувачів. Аналітики оцінили продажі у 25 тисяч копій на PlayStation 5 та на PC. Це очевидний провал, і Sony вирішила радикально підійти до цього питання. Компанія випустила офіційну заяву, в якій сказано, що запуск пройшов не дуже добре, продажі гри припиняються, сервери вимикаються шостого вересня, а покупцям повернуть кошти.

Обіцяно повернення коштів усім, хто придбав гру в PlayStation Store або PlayStation Direct. Але компанія попереджає, що процедура може зайняти від 30 до 60 днів. Користувачі, які здійснили покупку в цифрових магазинах Steam та Epic Games Store отримають повернення коштів протягом найближчих днів.

Обговорити в форумі (коментарів: 24)