Материнські плати LGA1851/Z890 постачатимуться з увімкненим Intel Default Profile

Від неофіційних джерел надійшли нові подробиці щодо релізу платформи Intel LGA1851 та процесорів Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) для настільних ПК. Повідомляється, що чипмейкер вирішив перенести старт продажів новинок на один тиждень — з 17 на 24 жовтня. Водночас офіційна презентація нової платформи відбудеться 10 жовтня, як і було заплановано раніше.

Intel Core

Разом із першими CPU Arrow Lake-S у продаж надійдуть материнські плати LGA1851, виконані на топовому чипсеті Intel Z890. Цього разу процесорний гігант зобов'яже своїх партнерів використовувати Intel Default Profile. Він буде за замовчуванням увімкнений на нових системних платах і забезпечить роботу процесора відповідно до офіційних специфікацій. Вендори, як і раніше, зможуть додати в налаштування UEFI «екстремальний» профіль або фірмові технології, покликані підвищити продуктивність. Але активувати їх користувачеві доведеться самостійно.

Корпорація Intel звернула увагу на режим роботи CPU «з коробки» на тлі проблем зі стабільністю старших чипів Core 13-/14-го покоління. Навесні для материнських плат LGA1700 вийшли прошивки з профілем Intel Default Settings. Завдяки йому у користувачів з'явилася можливість швидко повернутися до еталонних налаштувань Intel, що позитивно впливало на стабільність у деяких іграх. Щоправда, повністю усунути проблему вдалося тільки наприкінці літа, причому багатьом CPU Raptor Lake-S (Refresh) в результаті була потрібна заміна.

У разі майбутніх Core Ultra 200 (Arrow Lake-S), як запевнила Intel, проблем зі стабільністю виникнути не повинно завдяки переходу на нові архітектури.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Драйвер GeForce 561.09 WHQL готовий до релізу Final Fantasy XVI та God of War Ragnarök

Сьогодні Nvidia випустила свіжий пакет графічних драйверів. Реліз GeForce 561.09 WHQL містить оптимізації для нових ігор з фірмовою технологією DLSS 3, включно з Final Fantasy XVI та God of War Ragnarök. Ці колишні ексклюзиви PlayStation стануть доступні ПК-геймерам відповідно 17 та 19 вересня. Свіжий драйвер також забезпечує підтримку EA Sports FC 25 і Frostpunk 2.

God of War

У драйвері GeForce 561.09 WHQL «зелені» усунули помилку, через яку оверлей продуктивності міг перестати оновлювати інформацію про GPU, розв'язали проблеми з ігровими фільтрами у Nvidia App, а також позбулися зниження продуктивності в деяких робочих навантаженнях Chaos V-Ray. Супутня документація до свіжого релізу наведена за посиланням.

Завантажити актуальний пакет драйверів для «зелених» відеоадаптерів можна скориставшись пошуком на сайті чипмейкера або через фірмовий застосунок Nvidia.

Ubisoft додасть офлайн-режим у The Crew Motorfest та The Crew 2

Головною проблемою старих ігор з багатокористувацькою компонентою є підтримка серверної інфраструктури. Цього року компанія Ubisoft закрила сервери The Crew, що фактично призвело до недоступності цієї гри про перегони. З моменту релізу першої частини минуло 10 років, і вже вийшло дві нові гри серії. Але сам факт втрати можливості запуску є спірним рішенням. Тим паче, що окрім змагань з іншими гравцями в таких іграх присутня можливість досліджувати великий світ, а також багато активностей і змагань, де можна грати наодинці.

Тому в Ubisoft вирішили переглянути ставлення до серії The Crew. Офіційно оголошено, що в The Crew Motorfest і The Crew 2 додадуть офлайн-режим. Тобто покупці збережуть доступ до них і зможуть грати навіть після припинення офіційної підтримки та закриття серверів.

Також на ігри серії зараз діють великі знижки. Базова версія The Crew 2 продається за неймовірною знижкою в 98%, але сезонний пропуск і додатковий контент продається за повною ціною. На всі видання The Crew Motorfest діє знижка в 70%. Ця акція триватиме до 23 вересня. Ігри доступні як у магазині Ubisoft Store, так і в сервісі Steam.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

AMD представила мобільний відеоадаптер Radeon RX 7800M на основі GPU Navi 32

Без зайвого галасу компанія AMD доповнила серію мобільних 3D-прискорювачів RDNA 3-го покоління моделлю Radeon RX 7800M. Цей графічний адаптер базується на процесорі Navi 32 та вже знайшов застосування в зовнішній відеокарті від компанії OneNetbook. У перших тестах новинка обганяє GeForce RTX 4070 Laptop.

AMD

В арсеналі Radeon RX 7800M є 60 Compute Units або 3840 потокових процесорів, 48 мегабайтів Infinity Cache та 192-розрядна шина пам'яті. Відеобуфер представлений 12 гігабайтами GDDR6 зі швидкістю 18 Гбіт/с, що забезпечує пропускну здатність 432 Гбайт/с. Для новинки характерний показник Game Frequency 2145 МГц, обчислювальна потужність в операціях одинарної точності близько 35,9 Тфлопс й 180-ватний рівень TGP.

AMD Radeon

На жаль, AMD поки не надала якоїсь додаткової інформації про Radeon RX 7800M, на кшталт офіційних бенчмарків або порівнянь з конкурентами. Однак сторінка зі специфікаціями новинки доступна на сайті чипмейкера, а значить ринковий дебют вже не за горами. Як мінімум вона стане основою зовнішньої відеокарти OneXGPU 2.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Успішно стартувала фінальна версія Satisfactory

Після п'яти років раннього доступу гра Satisfactory від Coffee Stain Studios вийшла в реліз. Це проєкт про дослідження планети з упором на будівництво бази та розвиток великої індустріальної інфраструктури. Тут потрібно зводити заводи та автоматизувати процес виробництва. Грати можна одному або разом із друзями в кооперативному режимі.

Satisfactory

Ще в ранній версії гра отримувала хороші відгуки та зібрала певну аудиторію фанатів. Фінальна версія за перший день після релізу показала піковий онлайн у Steam понад 100 тисяч одночасних гравців. Це чудовий результат для нішевої гри. Також у Satisfactory високий рейтинг і 95% позитивних відгуків від гравців у Steam. Користувачі відзначають, що це унікальна й особлива гра, яка у фінальній версії отримала низку поліпшень. Також у Satisfactory тепер доступна повноцінна сюжетна компанія.

Розробка гри починалася на базі рушія Unreal Engine 4, але потім розробники перевели проєкт на Unreal Engine 5. Тому у проєкту відповідні системні вимоги, і для комфортної продуктивності потрібен сучасний потужний ПК.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Toshiba анонсувала жорсткі диски ємністю до 24 і 28 Тбайт із технологіями CMR і SMR

Лінійка жорстких дисків Toshiba незабаром поповниться новими пристроями сімейства Mx11. Йдеться про 24-терабайтну модель MG11 з технологією запису CMR (Conventional Magnetic Recording), а також 28-терабайтну MA11, в якій використовується технологія черепичного магнітного запису (Shingled Magnetic Recording, SMR).

Toshiba

Нові жорсткі диски Toshiba MG11 і MA11 виконані в стандартному форм-факторі 3,5 дюйма. Для них характерна наявність 10 магнітних пластин, заповнення внутрішнього простору гелієм і швидкість обертання шпинделя 7200 об/хв. Також відзначається гігабайтний буфер DRAM та фірмова технологія FC-MAMR (Flux Controlled Microwave-Assisted Magnetic Recording).

Максимальна швидкість передачі даних заявлена на рівні 295 Мбайт/с. Накопичувачі Toshiba MG11 будуть доступні у версіях з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с і SAS 12 Гбіт/с, у той час як HDD MA11 оснащуються SATA 6 Гбіт/с.

Зразки нових жорстких дисків MG11 почнуть постачатися клієнтам Toshiba вже цього місяця, а старт поставок MA11 заплановано на четвертий квартал.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Китайський виробник стверджує, що їхня відеокарта Loongson 9A2000 буде на рівні GeForce RTX 2080

Нещодавно Loongson приєдналася до числа китайських компаній, які пробують свої сили в розробці графічних процесорів. Компанія відома за своїми процесорами, які успішно випускаються впродовж тривалого часу та виступають певною альтернативою західним продуктам на внутрішньому ринку. Але віднедавна Loongson намагається увійти в новий сегмент ринку. Компанія вже анонсувала графічний процесор 9A1000, який за продуктивністю має знаходитися на рівні бюджетної відеокарти AMD Radeon RX 550. І вже триває робота над наступним графічним процесором під назвою 9A2000.

GeForce RTX 2080

Новий GPU має запропонувати серйозний стрибок у швидкодії. Голова компанії Loongson стверджує, що 9A2000 за ігровою продуктивністю можна буде порівняти з GeForce RTX 2080. Це серйозна заява, адже згадана відеокарта Nvidia досі добре «тягне» сучасні ігри в Full HD. Loongson 9A2000 буде у 8-10 разів швидшою за 9A1000 при кращій енергоефективності. Майбутня Loongson 9A2000 дасть змогу грати в гру Black Myth: Wukong від китайської Game Science — цей проєкт мав феноменальний успіх і величезні продажі. Також згадується, що в розробці вже перебуває GPU 9A3000, який стане оптимізованою версією 9A2000 на новому техпроцесі.

Поки всі гучні заяви впираються в програмну підтримку. Є приклад конкурента Moore Threads з відеокартами MTT S80 і MTT S70, які в реальних іграх показують продуктивність набагато нижчу від тієї, яку можна було очікувати з їхніми характеристиками. Moore Threads постійно розширює сумісність своїх GPU з різними застосунками та іграми, а також підвищує продуктивність. Але це лише підтверджує, що шлях до хорошої програмної оптимізації досить довгий.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 69)

Доповнення The Dark Horizon для Remnant II вийде 24 вересня

Розробники з Gunfire Games оголосили дату виходу третього великого доповнення для кооперативного екшену Remnant II. Це DLC під назвою The Dark Horizon вийде 24 вересня поточного року і стане останнім великим доповненням для гри після The Awakened King та The Forgotten Kingdom. Гравцям доведеться повернутися в землі N'Erud, щоб поборотися з місцевими роботизованими мешканцями та розкрити секрет величезної істоти, яка височіє над горизонтом. У The Dark Horizon будуть нові надземні локації та підземелля, з'явиться нова система переміщень планетою, буде додано новий архетип (ігровий клас).

Remnant II: The Dark Horizon

Разом із DLC для основної гри вийде оновлення, яке додає новий ігровий режим Boss Rush. У цьому режимі можна буде битися тільки з босами. Тут будуть різні рівні складності, режим із 7 босами та забіг із 19 босами. Також оновлення додасть перероблену систему фрагментів для отримання додаткових бонусів до параметрів.

Remnant II вийшла 25 липня минулого року, і на той момент це була одна з перших ігор на рушії Unreal Engine 5, для якої за замовчуванням потрібно було вмикати масштабування зображення. У листопаді 2023 року була інформація, що продажі проєкту перевищили два мільйони копій. Піковий онлайн у Steam за весь час не перевищив 111 тисяч осіб.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

У жовтні AMD проведе презентацію Advancing AI 2024

Компанія AMD анонсувала презентацію Advancing AI 2024. Вона запланована на 10 жовтня та насамперед буде присвячена новинкам чипмейкера для центрів обробки даних. Стежити за анонсами «червоних» можна буде через трансляцію на офіційному YouTube-каналі AMD.

AMD

У рамках Advancing AI 2024 компанія обіцяє поділитися новими подробицями про процесори EPYC 5-го покоління, відомі під кодовим ім'ям Turin, прискорювачі Instinct наступного покоління та інші новинки зі сфери мережевих технологій і персональних комп'ютерів зі штучним інтелектом. Заплановані виступи генеральної директорки AMD Лізи Су, керівників компанії, партнерів з екосистем ШІ, клієнтів та розробників.

Від неофіційних джерел раніше надходила інформація, що 10 жовтня, тобто на Advancing AI 2024, компанія AMD окрім серверних CPU EPYC Turin представить прискорювач обчислень Instinct MI325X із 288 гігабайтами пам'яті HBM3E та лінійку мобільних APU Ryzen AI 300 PRO (Strix Point), розраховану на корпоративних замовників.

Джерело:
AMD