Cyberpunk 2077 оновлено до версії 2.13. Додано підтримку технології AMD FSR 3 з генерацією кадрів

CD Projekt RED випустила новий патч для ПК-версії рольового бойовика Cyberpunk 2077. Головною особливістю оновлення 2.13 стала підтримка технології AMD FidelityFX Super Resolution 3 (FSR 3) з генерацією кадрів. Нагадуємо, що використовувати її можна як на графічних адаптерах Radeon, так і на 3D-прискорювачах конкурентів AMD.

Cyberpunk 2077

Розробники Cyberpunk 2077 рекомендують використовувати AMD FSR 3 при частоті кадрів не менше 60 к/с. «На нижчих частотах можуть виникнути помітні артефакти та проблеми з плавністю виведення кадрів», — підкреслює CD Projekt RED. Також радять грати на моніторі з високою частотою оновлення (не менше 120 Гц).

З релізом патча 2.13 в Cyberpunk 2077 було додано технологію масштабування Intel Xe Super Sampling 1.3, з'явилася можливість одночасно ввімкнути режим DLAA і реконструкцію променів DLSS, а також внесено інші зміни, покликані підвищити стабільність гри та виправити низку візуальних помилок. Оновлення 2.13 вже доступне для завантаження.

Джерело:
Cyberpunk

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Dead Island 2 отримає видання Ultimate Edition і новий кооперативний режим

Екшен Dead Island 2 став найяскравішою і найкумеднішою грою про винищення натовпів зомбі за останні кілька років. І незабаром проєкт повернеться в новому перевиданні Dead Island 2 Ultimate Edition. Це буде найповніша версія гри з усім додатковим контентом, та одночасно з виходом цього видання вона отримає оновлення з новими режимами.

До Ultimate Edition крім базової гри увійдуть два сюжетні доповнення Haus і SoLA, а також кілька наборів зі скінами для героїв, плюс зброя в стилі Kingdom Come: Deliverance II. Консольні гравці зможуть купити Dead Island 2 Ultimate Edition у дисковій версії, продажі стартують 22 жовтня поточного року.

Також цього дня гра отримає великий шостий патч. Він додасть новий кооперативний режим Neighborhood Watch. Це аналог режиму «Орда» з трьома новими героями, які повинні протистояти хвилям мерців та виживати протягом п'яти днів, попутно зміцнюючи свій притулок.

Любителі повторного проходження отримають режим «Нова гра +». Ці режими будуть доступні безплатно всім тим, хто придбав гру раніше.

Oracle планує побудувати три малі ядерні реактори для живлення ЦОД

Бум штучного інтелекту призвів до нарощування обчислювальних потужностей і появи нових центрів обробки даних для ШІ. Одночасно зростає енергоспоживання великих ЦОД, що змушує компанії шукати нові рішення. Великі компанії вже обговорювали можливість використання малопотужних атомних станцій (малих модульних реакторів), але компанія Oracle перша робить крок у реалізації такого плану. Вона вже отримала дозвіл на будівництво трьох таких реакторів.

Малі модульні реактори ідентичні тим, що використовуються на військово-морських суднах, включно з підводними човнами та авіаносцями. Але оскільки їх не потрібно підганяти під обмежені габарити суден, Oracle зможе без проблем знайти підрядника для реалізації такого проєкту. Однак усе це породжує багато питань відносно безпеки та охорони навколишнього середовища. Тому на узгодження всіх нюансів підуть роки. Згідно з оптимістичними прогнозами аналітиків, розгортання такої енергетичної інфраструктури розпочнеться на початку 2030-х років. Але, ймовірно, це неминучість, оскільки Microsoft теж працює над своєю «ядерною» стратегією.

Голова ради директорів Oracle Ларрі Еллісон (Larry Ellison) під час конференції з акціонерами розповів, що компанія має 162 хмарних центри, найпотужніший з яких після повного розгортання споживатиме 800 МВт. Цей величезний ЦОД із графічними процесорами Nvidia призначений для навчання найбільших у світі моделей ШІ. І в компанії вже є плани з будівництва обчислювальних центрів потужністю понад гігават.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Acer вивела на український ринок ноутбук Swift 14 AI з платформою Snapdragon X

Компанія Acer повідомила про надходження на український ринок лептопа Swift 14 AI (SFG14-11). Він виконаний на базі платформи Qualcomm Snapdragon X та належить до класу Microsoft Copilot+ PC, тобто підтримує ШІ-функції Windows 11. Як і в інших ноутбуків з цією платформою, однією з головних особливостей Swift 14 AI став тривалий час автономної роботи — вендор заявляє до 24 годин на одному заряді акумулятора.

Swift 14 AI

Acer Swift 14 AI пропонується у версіях з 10-ядерною однокристальною системою Snapdragon X Plus (X1P-64-100) і 12-ядерною SoC Snapdragon X Elite (X1E-78-100). Обидва варіанти мають вбудовану графіку Adreno з обчислювальною потужністю 3,8 Тфлопс і NPU-блок продуктивністю 45 TOPS. Обсяг оперативної пам'яті LPDDR5X-8533 дорівнює 16 або 32 гігабайтам, а сховище представлено твердотілим накопичувачем PCIe 4.0 x4 місткістю 1 Тбайт.

Swift 14 AI

Ноутбук обладнаний 14,5-дюймовою IPS-матрицею з роздільною здатністю 2560 x 1600 пікселів, частотою оновлення 120 Гц, яскравістю 400 кд/м² і 100% охопленням палітри sRGB. З іншого варто відзначити алюмінієвий корпус, бездротовий модуль Wi-Fi 7/Bluetooth 5.4, два порти USB4, сканер відбитків пальців, а також вебкамеру з роздільною здатністю 1440p і ШІ-функціями Acer для відеоконференцій. Габарити ноутбука становлять 322,6 x 225,95 x 16,55 мм при масі 1,36 кг.

Swift 14 AI

Що стосується ціни Acer Swift 14 AI (SFG14-11), то, наприклад, конфігурація з 10-ядерним чипом Snapdragon X Plus, 16 гігабайтами ОЗП і терабайтним SSD доступна за 56 999 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Перші покоління AMD Ryzen Threadripper більше не підтримуються утилітою Ryzen Master

Компанія AMD вирішила відправити «на пенсію» процесори Ryzen Threadripper перших поколінь. Ці CPU зникли з полиць магазинів деякий час тому, але тепер компанія почала згортати їхню програмну підтримку. Зокрема, останні версії фірмового застосунку Ryzen Master не сумісні з процесорами лінійок AMD Ryzen Threadripper 1000/2000.

AMD Ryzen Threadripper

Реліз вищезгаданих процесорів відбувся у 2017-2018 роках. Вони базуються на мікроархітектурі AMD Zen/Zen+, мають конструктивне виконання TR4 і підтримуються материнськими платами на основі чіпсета AMD X399. Топовим рішенням цієї платформи є модель Ryzen Threadripper 2990WX, в арсеналі якої є 32 ядра Zen+. Свого часу вона підштовхнула Intel до випуску оверклокерського 28-ядерника Xeon W-3175X.

AMD Ryzen Threadripper

Надалі на зміну платформі AMD TR4 прийшла Socket sTRX4, процесори для якої вже змогли запропонувати до 64 ядер/128 потоків.

AMD Ryzen Threadripper

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

У першому огляді GeForce RTX 4070 GDDR6 виступила на рівні версії з пам'яттю GDDR6X

Під час анонсу відеокарти GeForce RTX 4070 з пам'яттю GDDR6 корпорація Nvidia пообіцяла, що новинка не поступатиметься за продуктивністю версії, обладнаній чипами GDDR6X. Перевірити це вирішила редакція WCCFTech, якій вдалося роздобути зразок новинки у виконанні компанії Galax.

GeForce RTX 4070 GDDR6

Нагадаємо, відеокарта GeForce RTX 4070 з пам'яттю GDDR6 успадкувала конфігурацію графічного процесора від випущеного раніше варіанта: 5888 ядер CUDA, 184 тензорних, 46 RT-ядер і 192-розрядна шина пам'яті. Те саме стосується робочих частот GPU, обсягу відеобуфера і рівня TGP. Але через перехід із мікросхем GDDR6X на GDDR6 пропускна здатність пам'яті зменшилася з 504 Гбайт/с до 480 Гбайт/c.

GeForce RTX 4070 GDDR6

Як показав незалежний огляд, продуктивність оновленої GeForce RTX 4070 дійсно залишилася на старому рівні. Різниця в частоті кадрів між GDDR6- та GDDR6X-версіями становила всього 1-2 fps, що можна списати на похибку. Також закордонні колеги відзначають невелике зниження температур й трохи менше енергоспоживання нової відеокарти. Більше інформації наведено за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Деякі ритейлери зіткнулися з нестачею Core i9-14900K для заміни проблемних процесорів

Ситуація з нестабільною роботою процесорів Core 13-го і 14-го поколінь серйозно вдарила по репутації Intel. Компанія випустила оновлення мікрокоду для прошивок UEFI, щоб поліпшити робочий режим та уникнути проблем із процесорами. Але досить велика кількість користувачів вже зіткнулися з проблемами раніше і продовжують стикатися з ними досі. Intel прагне замінити всі несправні CPU, але часом це неможливо через брак самих процесорів.

ЗМІ звернули увагу на ситуацію з гонконзьким дистриб'ютором Synnex, який замість обміну робить повернення коштів. Один із покупців розповів свою історію з поверненням процесора. Зіткнувшись із проблемами в роботі Intel Core i9-14900K він сподівався на обмін і був морально готовий чекати чотири-п'ять тижнів, але представники Synnex запропонували йому повернення коштів. Цей покупець у підсумку позбувся платформи Intel і перейшов на AMD. Це показова історія і не перший випадок переходу з Intel на AMD. Цікаво, що такий підхід рекомендували й деякі розробники ігор, які зіткнулися з масовими відмовами Intel.

Intel Core 14

Також даний випадок є непрямим підтвердженням певного дефіциту складських запасів Core i9-14900K і Core i9-13900K. Чутки про це вже з'являлися раніше. Зокрема, служба підтримки клієнтів Intel попереджала про можливе очікування до чотирьох тижнів при заміні топових процесорів сімейства Raptor Lake навіть для американських покупців.

На тлі численних скандалів навколо актуального покоління Intel вже зробила заяву, що майбутні процесори Core Ultra 200 (Arrow Lake S), які представлять у жовтні, не матимуть таких проблем зі стабільністю.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Нова ігрова периферія від HATOR на IFA 2024

Український бренд ігрової периферії HATOR вперше взяв участь у міжнародній виставці IFA 2024,  яка тривала з 6 по 10 вересня у Берліні. Там вони продемонстрували повністю оновлену лінійку ігрових мишей, клавіатур та гарнітур, які незабаром стануть доступними на вітчизняному та європейському ринку.

Hator

Крім того, компанія продемонструвала програмне забезпечення HATOR SyncHub для смартфонів, яке забезпечує безшовну інтеграцію всіх пристроїв HATOR. Спочатку додаток буде доступним лише для гарнітур HATOR, дозволяючи регулювати RGB-підсвічування, налаштовувати звук, завантажувати налаштовувані голосові сповіщення та синхронізувати пристрої.

Клавіатури

Лінійка клавіатур Rockfall отримала оновлення у вигляді бездротової HATOR Rockfall 3 Mecha TKL Wireless. Серед її основних переваг є ABS ковпачки подвійного лиття, система гарячої заміни механізмів перемикачів та потужна шумоізоляція. За замовчуванням встановлені механічні перемикачі HATOR Aurum Orange Linear другої версії. Час роботи від батареї заявлено на рівні 160 годин, але те напевне досягається з вимкненою RGB-підсвіткою.

HATOR Rockfall 3 Mecha TKL Wireless

Серія Gravity складається з дротових клавіатур у металевому корпусі Gravity TKL та повнорозмірної Gravity.

Hator Gravity TKL

Вони оснащені тими самими перемикачами Aurum Orange Linear версії 2 та ABS ковпачками подвійного лиття, мають систему гарячої заміни механізмів перемикачів та гарну шумоізоляцію всередині.

Hator Gravity

А ще мають мультимедійний поворотний перемикач та підтримують налаштовувану прошивку QMK/VIA. Клавіатура Gravity X TKL є більш бюджетною версією без гарячої заміни та мультимедійних регуляторів.

Hator Gravity X TKL

Також в асортименті HATOR з’явилася бюджетна мембранна клавіатура Icefall з додатковими кнопками та підсвіткою.

Hator Icefall

Миші

Серед нових лінійок ігрових мишей увагу привертає Stellar Ultra 8K Wireless з перфорованим корпусом вагою 54 грами, що підтримує частоту опитування 8 кГц у бездротовому режимі та сенсором PixArt 3950. Миша Stellar Pro Wireless має такий самий корпус, але побудована на сенсорі PixArt 3395 і має частоту опитування лише в 1000 Гц.

Hator Stellar Ultra 8K Wireless

Миша Pulsar 3 Ultra 4K Wireless у більш класичному корпусі також має сенсор PixArt 3950. Може демонструвати частоту опитування 8 кГц у дротовому та 4 кГц у бездротовому режимі. На одному заряді спроможна працювати до 180 годин. Pulsar 3 Pro Wireless така сама по вазі, сенсору та габаритам, але підтримує лише звичну ігрову частоту опитування у 1000 Гц. Що ж до Pulsar 3 та Pulsar 3 Wireless, то це миші початково рівня з дротом та без й сенсором PixArt PMW 3311.

Hator Pulsar 3 Pro Wireless

Quasar 2 Ultra 4K Wireless та Quasar 2 Pro Wireless є бездротовими мишами середнього рівня з передовим сенсором PixArt 3395. Відрізняють лише частотою опитування в 4 кГц та 1000 Гц відповідно, і типом використаних перемикачів - механічні для версії Pro, та оптичні для версії Ultra 4K. Мають набір додаткових прогумованих наклейок на корпус. Та працюють від 182 годин для старшої моделі до 100 годин для молодшої на одному заряді.

Hator Quasar 2 Ultra 4K Wireless

Гарнітури

Повністю оновився дизайн популярної гарнітури, яка тепер називається Hyperpunk 3. Окрім аналогового варіанту, вона буде випускатися у двох версіях — USB та Wireless. З особливостей слід зазначити 40-мм динаміки з сертифікацією Hi-Res+LDAC, тканинні амбушури, Hybrid ANC для динаміків та ENC для мікрофона в USB версіях, підтримка віртуального звуку 7.1. Бездротова версія спроможна відтворювати звук впродовж 45 годин.

Hator Hyperpunk 3

Оновлені Hypergang 3 будуть доступні в USB та Wireless версіях, які мають підсвітку та відрізняються динаміками. Якщо бездротові Hypergang 3 Wireless за характеристиками схожі на Hyperpunk 3 Wireless, то Hypergang 3 USB матимуть збільшені до 53 мм динаміки без ANC, зате з Bluetooth та шкіряними амбушурами.

Hypergang 3 Wireless

Бездротові гарнітури Phoenix 2 Wireless та Phoenix 2T Wireless мають різний дизайн, не зважаючи на однакові назви. Технічно вони поділяють характеристики з Hypergang 3 Wireless, але мають підсвітку та конструкцію наголів’я, придатну до складання.

Hator Phoenix 2 Wireless

Модель Phoenix 2T Wireless також оснащена сенсорною панеллю для керування функціями пристрою.

Phoenix 2T Wireless

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

З'явилася велика демонстрація Crimson Desert

На каналі IGN вийшов великий ролик із демонстрацій майбутньої гри Crimson Desert. Це масштабна рольова пригода в суворому світі середньовічного фентезі, який роздирають війни та конфлікти. Проєкт спочатку замислювався як приквел до багатокористувацької Black Desert Online, але пізніше перетворився на суто однокористувацьку сюжетну гру. Для корейської студії Pearl Abyss це великий і амбітний проєкт, яким вона займається протягом кількох років.

У ролику тривалістю понад 50 хвилин показано багато боїв і дослідження ігрового світу. Загалом усе виглядає на досить високому рівні — від візуального виконання до постановки сюжетних сцен. Бої в грі яскраві та видовищні. Гра робить акцент на умовну вірогідність та реалізм. Відомо, що в Crimson Desert будуть елементи виживання і крафт, великі битви й повноцінні облоги.

Гра створюється на внутрішньому рушії BlackSpace Engine. Реліз заплановано на 2025 рік, але точної дати розробники поки не вказують. Crimson Desert вийде на PC, PlayStation 5 та Xbox Series X/S.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Технологія генерації кадрів AMD Fluid Motion Frames 2 доступна на iGPU процесорів Ryzen AI 300

AMD повідомила про доступність до завантаження попередньої версії графічного драйвера, в якій реалізована підтримка технології генерації кадрів Fluid Motion Frames 2 (AFMF2) для інтегрованих відеоядер RDNA 3.5. Цими iGPU оснащуються мобільні процесори Ryzen AI 300, також відомі як Strix Point.

AMD Fluid Motion Frames 2

Технологія AMD Fluid Motion Frames 2 функціонує на рівні драйвера, завдяки чому її можна активувати практично в будь-якій грі на базі API DirectX 11/12, Vulkan та OpenGL. «Червоні» також поділилися результатами власних бенчмарків нової технології, заявивши про відчутне збільшення частоти кадрів. Заміри проводилися на вбудованій графіці Radeon 890M у складі процесора AMD Ryzen AI 9 370HX.

AMD Fluid Motion Frames 2AMD Fluid Motion Frames 2

Загалом AMD рекомендує використовувати генерацію кадрів AFMF2 тільки в тих іграх, які працюють за частоти кадрів не менше 50 к/с. Іншим нововведенням превью-драйвера стала функція Variable Graphics Memory (VGM). Вона дозволяє виділити додатковий обсяг оперативної пам'яті на потреби інтегрованої графіки. Це може бути корисно для деяких ігор, на кшталт Marvel's Guardians of the Galaxy.

Завантажити превью-драйвер із технологією AMD Fluid Motion Frames 2 можна за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Samsung Electronics скоротить до 30% співробітників у деяких підрозділах

Компанія Samsung Electronics готується до масових скорочень співробітників. Один із провідних світових виробників смартфонів та мікроелектроніки планує серйозно урізати витрати. Згідно з даними новинного агентства Reuters, корейська компанія хоче помітно зменшити штат співробітників в іноземних підрозділах. У відділах з продажу та маркетингу скорочення торкнуться 15% співробітників, а адміністративний персонал скоротять на 30%. План буде реалізований до кінця цього року і вплине на робочі місця в Америці, Європі, Азії та Африці.

Станом на кінець 2023 року в Samsung працювало загалом 267800 осіб, з них 147000 співробітників працювали за кордоном. Велика частина цих робочих місць припадала на виробництво і розробку, близько 25100 співробітників працювали у відділі продажів і маркетингу, а 27800 осіб працювали в інших галузях. Компанія вже повідомила співробітників в Індії та Китаї про майбутні звільнення.

Такі заходи пов'язують зі спробою скоротити витрати на тлі важкої конкуренції. Напрямок з виробництва мікросхем у Samsung розвивається слабкіше, ніж в основних конкурентів, особливо у TSMC. Також сильна конкуренція з іншими виробниками на ринку преміальних смартфонів. За підсумками минулого року прибуток компанії виявився мінімальним за 15 років. Зниження витрат може бути частиною стратегії з підготовки до зниження світового попиту на технологічні товари через уповільнення світової економіки.

Під питанням скорочення співробітників у Південній Кореї. Нещодавно компанія зіткнулася зі страйком робітників, які вимагали підвищення заробітної плати. Скорочення можуть спровокувати трудові заворушення. А оскільки Samsung є провідною компанією країни, це може мати негативний вплив на всю Південну Корею.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Valve запустила в Steam сімейні групи зі спільною ігровою бібліотекою

Компанія Valve повідомила про запуск оновленої системи сімейних функцій Steam. Усім користувачам сервісу тепер доступні сімейні групи зі спільною ігровою бібліотекою та іншими функціями. Зокрема, передбачено розширені функції батьківського контролю, можливість схвалення запитів на купівлю від дітей і відновлення їхніх акаунтів, якщо вони забули пароль.

Steam

«Сімейні групи Steam — це набір нових чудових функцій для сімей. Вони замінять як сімейну бібліотеку Steam, так і сімейний режим Steam: тепер буде одне місце, звідки можна керувати, до яких ігор матимуть доступ члени вашої сім’ї та коли вони можуть грати в них», — розповідає Valve. Нагадаємо, що система Family Sharing була запущена в сервісі понад десять років тому.

В одну сімейну групу може входити не більше шести учасників. Всі вони автоматично отримають доступ до бібліотеки інших користувачів. Як підкреслює Valve, можна користуватися бібліотекою інших учасників групи, навіть якщо в цей час вони теж у щось грають. А якщо в сімейній бібліотеці є кілька копій гри, то її зможуть одночасно запустити відразу кілька учасників. Більш детальна інформація наведена за посиланням.

Steam

Обговорити в форумі (коментарів: 17)