Розкрито специфікації процесорів Intel Core Ultra 200HX для ігрових ноутбуків

До Мережі потрапили характеристики лінійки процесорів Intel Core Ultra 200HX, також відомих як Arrow Lake-HX. Це CPU для ігрових ноутбуків та мобільних робочих станцій, офіційний реліз яких відбудеться на початку 2025 року.

Core Ultra 200HX

Процесори Intel Core Ultra 200HX, грубо кажучи, являють собою настільні CPU Arrow Lake у конструктивному виконанні BGA. Вони теж запропонують до 24 ядер (8P+16E) без підтримки Hyper-Threading і вбудовану графіку Xe-LPG, що налічує до 4 Xe-ядер.

Головні відмінності між десктопними та мобільними Arrow Lake криються в тактових частотах і енергоспоживанні. Наприклад, топовий Core Ultra 9 285HX у динамічному розгоні зможе підкорити позначку 5,5 ГГц, тоді як у Core Ultra 9 285K цей показник дорівнює 5,7 ГГц.

Core Ultra 200HX

Офіційна презентація чипів Core Ultra 200HX (Arrow Lake-HX) очікується на виставці CES 2025 у січні. Ймовірно, тоді ж ми дізнаємося перші подробиці про мобільні відеоадаптери GeForce RTX наступного покоління, а також ноутбуки на основі останніх напрацювань Intel та Nvidia.

Core Ultra 200HX

Джерело:
VideoCardz

Лінійку гібридних процесорів AMD Strix Halo очолить модель Ryzen AI Max+ 395

Від неофіційних джерел надійшла свіжа інформація про процесори AMD Strix Halo. Це багаточипові рішення для ноутбуків з потужною вбудованою графікою, яка здатна позмагатися з дискретними відеоадаптерами. Цього разу було розкрито модельний ряд, а також основні характеристики майбутніх гібридних процесорів.

AMD Strix Halo

Згідно з наданою інформацією, процесори AMD Strix Halo сформують лінійку Ryzen AI Max 300. Її очолить модель Ryzen AI Max+ 395, яка запропонує 16 ядер Zen 5 та графічний модуль на 40 Compute Units (CU) з архітектурою RDNA 3.5. Для порівняння, випущені влітку APU Ryzen AI 300 (Strix Point) пропонують до 16 блоків CU.

Повідомляється, що на потреби вбудованого графічного блоку можна буде виділити до 96 Гбайт оперативної пам'яті. Усього ж процесори AMD Strix Halo отримають до 128 Гбайт пам'яті LPDDR5X-8533 з 256-розрядним інтерфейсом. Це забезпечить теоретичну пропускну здатність близько 273 Гбайт/с. Оснащення новинок також включає NPU-блок XDNA 2, звідси й позначка «AI» у назві.

AMD Strix Halo

Офіційна презентація процесорів AMD Ryzen AI Max 300 (Strix Halo) відбудеться наступного року, ймовірно, на січневій виставці CES 2025. Зустріти монструозні APU можна буде, наприклад, в ігровому планшеті ASUS ROG Flow Z13.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Samsung налагодила виробництво NVMe-накопичувачів PM9E1 з інтерфейсом PCIe 5.0

Samsung Electronics відзвітувала про запуск масового виробництва NVMe-накопичувача PM9E1. Це найшвидший SSD формату M.2 в асортименті південнокорейського гіганта. Він використовує інтерфейс PCI Express 5.0 x4 та забезпечує швидкість послідовного читання близько 14,5 Гбайт/с і запису в районі 13 Гбайт/с.

Samsung

В основі твердотілих накопичувачів PM9E1 лежить 5-нм контролер власної розробки Samsung і мікросхеми флеш-пам'яті V-NAND восьмого покоління з трьома бітами на комірку (TLC). Як підкреслює виробник, енергоефективність SSD зросла більш ніж на 50% порівняно з рішеннями минулого покоління. Нові пристрої будуть запропоновані у версіях місткістю 512 ГБ, 1 ТБ, 2 ТБ і 4 ТБ.

Щодо ціни й термінів надходження у продаж NVMe-накопичувачів Samsung PM9E1 інформації поки не надходило. Традиційно такі пристрої призначені OEM-виробникам. Цілком можливо, що найближчим часом Samsung представить накопичувачі лінійок Pro/Evo з аналогічною платформою.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

На честь 30-річчя PlayStation компанія Sony випустить пристрої в дизайні старої консолі

Цього року виповниться 30 років ігровій платформі Sony PlayStation. Перша консоль вийшла на ринок 3 грудня 1994 року. І на честь такого ювілею Sony випустить лімітовану версію PlayStation 5 та інших пристроїв, які виконані в стилі тієї самої першої консолі. У ювілейний набір увійдуть PlayStation 5, PlayStation 5 Pro, PlayStation Portal, а також контролери DualSense та DualSense Edge.

Колекційні набори будуть представлені у двох варіантах. Це 30th Anniversary Limited Edition Bundle з консоллю PlayStation 5 Pro (SSD 2 ТБ, Wi-Fi 7), плюс бездротовий контролер DualSense, бездротовий DualSense Edge, зарядна станція DualSense та кришка для приводу (пристрою читання дисків у наборі немає). Також у набір увійшли підставка, кабелі, стяжки та плакат. Таких ювілейних наборів з PlayStation 5 Pro буде випущено тільки 12300 штук.

Другий набір 30th Anniversary Limited Edition Bundle включає консоль PlayStation 5 Digital Edition (SSD на 1 ТБ), бездротовий контролер DualSense, чохол для дисковода, оригінальний кабель, стяжки та постери.

Окремо можна буде придбати стрімінговий пристрій PlayStation Portal, контролери DualSense Edge та DualSense.

У продаж ці пристрої надійдуть 21 листопада, але попередні замовлення будуть доступні з 26 вересня.

Джерело:
Sony

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Intel Core Ultra 9 285K: розкрито дизайн коробки флагмана платформи LGA1851

Веб-ресурс VideoCardz роздобув фото коробки Core Ultra 9 285K — майбутнього флагмана Intel для настільних комп'ютерів. Цей процесор, згідно з наявною інформацією, стане доступний для купівлі вже наступного місяця. Разом із ним до продажу надійдуть чипи Core Ultra 5/7 K-серії та перші материнські плати LGA1851, створені на базі логіки Intel Z890.

Intel Core Ultra 9 285K

Intel Core Ultra 9 285K буде поставлятися в коробці, оформленій у чорно-синіх кольорах. Цей процесор запропонує вісім P-ядер Lion Cove і шістнадцять E-ядер з архітектурою Skymont, які функціонують на частотах до 5,7 ГГц і до 4,6 ГГц відповідно. Штатний рівень Processor Base Power складе 125 Вт. Детальніші специфікації процесорів Arrow Lake-S наведені за посиланням.

Intel Core Ultra 9 285K

Офіційна презентація платформи Intel LGA1851 і настільних CPU Core Ultra 200-ї серії має відбутися 10 жовтня. У продаж новинки надійдуть через пару тижнів після цього.

Core Ultra

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

У новому трейлері Silent Hill 2 показали особливості версії для консолі PlayStation 5

Наближається дата виходу довгоочікуваного ремейка горора Silent Hill 2. Це переосмислення легендарної гри від студії Bloober Team на сучасному рушії Unreal Engine 5. Реліз гри має відбутися 8 жовтня на PlayStation 5 та PC.

Silent Hill 2 Remake

На каналі PlayStation вийшло відео, яке демонструє особливості консольної версії. Управління заточене під контролер DualSense зі зворотною віддачею та адаптивними тригерами. Світлова смуга на контролері буде індикатором, наприклад, червоний колір натякає на необхідність лікування. Також гра підтримує технологію 3D Audio. Заявлено, що на консолі гра буде працювати в 4K, але, можливо, це відноситься до нової PlayStation 5 Pro.

Одночасно стало відомо, як довго гра пробуде в статусі ексклюзиву PlayStation 5. На інших платформах (Xbox Series) Silent Hill 2 Remake з'явиться через рік, а саме 10 жовтня 2025 року.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Apple iPhone 16 вироблятимуть у трьох країнах, включно з Бразилією

Компанія Apple розширює географію виробництва нових смартфонів iPhone 16. Нещодавно ми писали, що ці моделі вироблятимуть не тільки в Китаї, але й в Індії. Тепер стало відомо, що виробництво iPhone 16 запущено також у Бразилії. Згідно з даними видання MacMagazine, в нормативних документах зазначено три країни, де будуть випускатися нові моделі. Це частина нової стратегії Apple з диверсифікації виробництва, щоб менше залежати від Китаю.

Виробництвом у Бразилії займатиметься місцевий завод Foxconn. Apple вже залучала місцевий завод для випуску iPhone 15, але вперше він братиме участь у виробництві нової моделі зі дня її виходу. Крім зниження ризиків місцеве виробництво спрощує логістику та постачання телефонів на великий регіональний ринок. Раніше компанії був потрібен місяць для запуску офіційних продажів, цього разу нові смартфони надійдуть у продаж в Бразилії через тиждень після релізу в США. Що стосується Pro-серії, то вона поки що виробляється тільки в Китаї.

Джерело:
9to5Mac

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Ціна S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl у Steam може зрости

Компанія GSC Game World вирішила підвищити регіональні ціни на всі видання S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Про це заявив представник компанії в Discord-каналі, щоправда, інших офіційних заяв з цього приводу поки не було. Довгий час гра була доступна за досить низькою ціною для українських користувачів Steam, базову версію досі можна купити за 895 грн, що недорого для такого масштабного проєкту. Але після оцінки ринкової ситуації компанія змушена переглянути вартість гри та регіональні ціни в Steam, піднявши їх до рівня цін у Microsoft Store.

S.T.A.L.K.E.R 2: Heart of Chornobyl

Найближчими днями гра має подорожчати з 895 гривень до 1597 гривень, Deluxe Edition подорожчає з 1199 до 2147 гривень, а топове видання Ultimate Edition замість 1599 гривень коштуватиме 2890 гривень. Це суттєве коригування, яке дуже відчутне для пересічного українського користувача. Але переоцінка ще не сталася, поки що гра доступна в Steam за старими цінами. Тож, якщо не встигли зробити попереднє замовлення — настав час це виправити.

Реліз S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl має відбутися 20 листопада.

Обговорити в форумі (коментарів: 57)