Microsoft переводить DirectX на формат SPIR-V

Компанія Microsoft оголосила про перехід на відкритий стандарт SPIR-V для шейдерних програм. Для індустрії це важлива подія. SPIR було розроблено консорціумом Khronos Group як проміжну мову для паралельних обчислень та роботи з OpenCL, а SPIR-V є розширеним форматом для графічного API Vulkan. Раніше Microsoft використовувала формат представлення даних шейдерів DXIL (DirectX Intermediate Language) для виконання різними компіляторами. Але зараз на SPIR-V у своєму програмному забезпеченні перейшли такі великі гравці на ринку, як Intel, AMD і Qualcomm. Тож Microsoft приєднується до цієї тенденції, щоб забезпечити максимальну сумісність коду.

Microsoft DirectX SPIR-V

Наразі Microsoft співпрацює з Khronos Group для поступового переходу на новий стандарт, щоб забезпечити сумісність мови HLSL (High-Level Shader Language) і DirectX 12 з відкритим стандартом SPIR-V. Це потребуватиме поступового переходу і зміни всієї програмної екосистеми DirectX, тому перехід на новий стандарт займе кілька років. Спочатку буде випущено набір розширень SPIR-V для підтримки всіх поточних функцій програмування шейдерів Direct3D, а також інструменти для перехресної трансляції коду між двома форматами.

Це масштабний проєкт, який за підсумками дасть змогу великим розробникам працювати з єдиною програмною платформою. Перехід на SPIR-V також забезпечить краще використання апаратних можливостей та прискорить впровадження інновацій у функції API для GPU.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

HP випустить ноутбук ZBook Ultra 14 на платформі AMD Ryzen AI Max 300

Онлайн-база тестового пакета Geekbench знову послужила джерелом інформації про ще не представлені новинки. Цього разу в ній «засвітився» ноутбук HP ZBook Ultra 14, виконаний на базі платформи AMD Strix Halo. Судячи з опису, пристрій позиціюватиметься як мобільна робоча станція.

Strix Halo

Серцем ZBook Ultra 14 виступив інженерний зразок процесора AMD з ідентифікатором 100-000001421-50_Y. Як повідомляють закордонні колеги, під цим маркуванням ховається один з APU Strix Halo, а саме Ryzen AI Max 390. Це 12-ядерний/24-потоковий процесор із вбудованою графікою RDNA 3.5 на 40 Compute Units і NPU-блоком XDNA 2-го покоління для прискорення ШІ-застосунків. Під час тестування процесор працював на частоті 3,2-5,0 ГГц, що можна вважати непоганим показником, як для інженерного зразка. Компанію йому склали 64 гігабайти оперативної пам'яті LPDDR5X.

Strix Halo

Офіційна презентація мобільних процесорів AMD Ryzen AI Max 300 (Strix Halo) відбудеться не раніше наступного року. На цей момент відомо про підготовку трьох моделей. Детальніше про них ми розповідали в окремому матеріалі.

Strix Halo

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Gigabyte готує кілька десятків плат із логікою Intel B860 та AMD B850

Gigabyte Technology почала готуватися до релізу відносно недорогих материнських плат для оновлених платформ Intel та AMD. Виробник вже зареєстрував у базі даних Євразійської економічної комісії (ЄЕК) кілька десятків нових моделей, виконаних на основі наборів логіки Intel B860 й AMD B850.

Gigabyte

До продажу вищезгадані материнські плати надійдуть не раніше початку 2025-го. Найімовірніше, виробники представлять їх на січневій виставці CES 2025. Приблизно в цей самий час Intel випустить 35- і 65-ватні моделі процесорів Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) у конструктивному виконанні LGA1851. Зазначимо, що до кінця року асортимент CPU Arrow Lake-S буде обмежений оверклокерськими рішеннями, які можна буде використовувати в платах LGA1851/Z890.

Разом з тим специфікації наборів логіки для оновленої платформи AMD AM5 відомі вже деякий час. Системні плати на чипсеті B850 запропонують PCIe 5.0 для NVMe-накопичувача та опціональну підтримку цього високошвидкісного інтерфейсу для графічного адаптера, а також дадуть змогу розганяти процесор і оперативну пам'ять. Що стосується новинок Gigabyte, то набори логіки Intel B860 та AMD B850 стануть основою таких материнських плат:

Gigabyte

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 1)